Jump to content
Българският форум за музиканти

Имам голям проблем! Моля ви за помощ!


radoslava

Recommended Posts

Значи на 6ти Юли бях на дискотека и от следващия ден бях прегракнала, помислих си, че е нормално и след бала ми стана така, но това продължава и досега. Не говоря постоянно с прегракнал глас, но на моменти и това се случва, много ми е трудно да пея, изобщо не мога да се справям, особено с високите тонове - изключено. Преди всичко беше много по-различно. Пеех си свободно без проблем. А другото е, че гърлото ми е зачервено, но не мога да кажа, че ме боли много, а освен това нито кашлям, нито имам хрема, само много храчки ми се образуват.

 

Бях при личната лекарка вчера тя ми предписа някакви хапчета и каза да оставя гласът да си почива и само това.

 

Други хора ми казват, че сега ми мутирал гласът, което ми се струва невъзможно, защото съм на 18.

 

Моля ви, посъветвайте ме какво да правя и ми кажете какви са симптомите при мутиране и при проблеми с гласните струни - там възлите!

 

Моля ви, помогнете ми, защото вече се побърквам от притеснение!

 

П.С. И ако знаете някакви рецепти за паднал глас, моля ви споделете да опитам, защото тези дни имам голяма нужда от гласа си!

 

Благодаря ви, още веднъж, знам, че само вие може да разберете колко съм притеснена и колко ме е страх!

Редактирано от radoslava
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей! :cheers2:

 

Не претендирам мнението ми да е меродавно и абсолютно вярно, но ще споделя опит поне.

 

 

1) Да, за да ти мине падналия / пресипналия глас, трябва наистина да го оставиш да си почине известно време. Колкото повече го тормозиш, толкова по-дълъг става периодът на възстановяване.

Например, ако можеш да си позволиш да мълчиш няколко дни, ще ти се отрази страхотно. Ако не - само спокойно говорене, за пеене изобщо и дума да не става!

 

Можеш евентуално да си тананикаш със затворена уста (ммм-мм-ммм-м-мм). Така няма начин да прекалиш - все пак колко силно може да мучи човек? :)

 

 

2) Всеки има нужда от отпуск, и почивка, и болнични и т.н. - не знам какво имаш предвид под "тези дни имам голяма нужда от гласа си", но щом проблемът е сериозен, трябва да го решиш незабавно. Това е по-важно от всичко друго!!

 

 

3) За лекарства - аз до момента много успешно лекувам паднал глас (не болящо гърло) с Homeovox - хомеопатични таблетки за смучене, които се продават във всички аптеки. Дори и противниците на хомеопатията не отричат, че е безвредно, ако не помага, така че абсолютно нищо не ти пречи да пробваш.

 

Можеш да приемаш Homeovox заедно с таблетки за смучене от типа на Isla Moos / Isla Mint и др., но не е добра идея да се комбинира с антибиотични разни... Така че ако това са ти предписали, по-добре продължи лечението си както е, за да не го прекъсваш, а другия път пробвай първо Homeovox :)

 

 

4) За диагнозата - Най-добре помоли личната ти лекарка да те прати на УНГ, все пак това си е тясна специалност и е възможно да преценят нещата по-добре (без в никакъв случай да подценявам качествата на джипито).

 

А иначе, има доктори УНГ, които са до някаква (или до голяма) степен специализирани в лечението на певци и артисти - т.е. на хора, които си товарят гласните струни извън рамките на нормалното. Най-добре потърси някой такъв.

Ето тук могат да се включат хора, минали по този път, понеже аз съм несериозна и все още не съм ходила дори контролно на преглед при такъв тесен специалист. Имам намерение все пак ;)

 

 

И така. Извинявай за дългия пост, но тъкмо си имала на разположение няколко минути, в които да четеш и да не приказваш ;)

 

Успех!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това, което мога да ти кажа аз като човек на когото много му е падал гласът, защото страшно много го тормозя е

1 Да пиеш много течности (на лекарства не вярвай, защото 1 месец хората ми казваха, че имам бронхит и накрая се разбра, че съм имал ларингит)

2 ще ти дам няколко добри рецепти за оправяне на гласът не са много вкусни, но помагат

- 1 супена лъжица хлебна сода + 1 суп лъжица мед + 1 суп лъжица ракия смесваш и взимаш сутрин и вечер по една чаена лъжичка от смета

3 Другите процедури е инхалации с глог шипка или лайка. За препоръчване е да отидеш в аптеката и от там да си вземеш лайка, защото тя със сигурност ще има ефект. пускаш няколко лисчета и когат почне да ври оставяш го да ври и слагаш си кърпа с цел изпаренията да идват право в лицето ти вдишваш от изпаренията през гърло и нос. (това има прочистващо действие и върху кожата не само върху лигавицата)

Това са моите съвети към Вас надявам се да съм бил полезен B)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На първо място недей да прилагаш някакво си самолечение!!!

Причините можеда са много аз мога да ти изброя доста, но това са само догатки.

Едно нешо работи на 100% ВИТАМИНИ - но качествени.Купуваш си и започваш да пиеш и почивка - никакво напрежение. Ако се налага да говориш не шепни а говори нормално шепненето натоварва повече гласа.

Ако наистина искаш да се успокоиш се хващаш и веднага отиваш при специалист - не просто УНГ ами фониатър, който се занимава с певци и хора с проблеми в гласовия апарат. Ако пеенето е живота ти трябва да го направиш незабавно!!!

Ще ти дам координати на няколко лекари.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей! :greenangel:

...

Благодаря ти много за помощта! Наистина си страхотен човек, благодаря, че ми отдели толкова много време, за да ми помогнеш! Много мило наистина!

 

Това, което мога да ти кажа аз...

Благодаря за рецептите! Вече пробвах с лайката, бях действително един ден много по-добре, но на следващия се възпали гърлото ми и лекарката каза, че не бива повече с лайка, че ми прави възпаления, а само със сода да си правя инхалации, докато ме наболява гърлото. Това за меда и ракията го знам с маргарин вместо със сода, но ще пробвам и твоя вариант, едва ли ще ми навреди!

 

На първо място недей да прилагаш някакво си самолечение!!!

...

Мерси и на теб, гледам да почивам активно, ако ням подобрение ще се обадя на някой лекар!

 

Благодаря ви много приятели, наистина ме успокоихте!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Храчките са притеснителни, това може да е индикация за бактериална или вирусна инфекция. А има бактерии, които са много упорити.

А си мисля, че съвета за специализиран лекар за певци е най-доброто, което можеш да направиш.

 

Успех

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма защо, Радослава! Благодаря ти за милите думи :metalist: Ще се радвам, ако съм помогнала с нещо!!

 

 

Аз на свой ред също благодаря на писалите след мен, то е полезно да се знаят тия работи :metalist:

 

Само с едно нещо не съм съгласна - с предозирането с витамини :)

Те, както и други лекарства, следва да се взимат при наистина сериозни случаи на авитаминоза. Сигурна съм, че Радослава се храни нормално. То не е нужно да е ултра здравословно, за да получава човек необходимите му витамини, още повече, че сега е лято. Това е препоръка от личния ми фармацефт, съвсем сериозно ;)

 

Ако имаш предвид някакви конкретни витамини, за конкретен период от време, тогава мога да се съглася, разбира се.

 

 

Поздрави на всички, весело лято и здрави гърла!

:greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Друго нещо по въпроса с лекарствата като се пият често стават безполезни и нямат ефект, защото организма привиква към тях, защото всичкото е Химия, затова препоръчвам билки те са ми помагали винаги :greenangel: Успех в лечението

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@ataligom: последното, което написа е безсмислено. Билките не помагат, защото са магически. В тях също има химически съединения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ви още веднъж! И за личните съобщения! Много ми помагате настина.

 

Та купих си Хомеовокс и аптекарката ми каза да взимам по 2 на час, така пише и в нета. Започнах в 5 часа. Чувствам се по-добре, но ми останаха 8 хапчета от първия блистер и искам да ви попитам колко време трябва да го пия, за да не си навредя по някакъв начин? И на вас след колко време почва да ви действа и по колко време го взимата по принцип, когато имате нужда! Благодаря!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не можеш да си навредиш, просто няма смисъл от много големи количества, понеже не става по-добре или по-бързо :)

 

Това с взимането на всеки час аз лично не успявам да го направя, защото докато ги изсмучеш и оставиш малко да подействат, то не ти остава време дори вода да пиеш, камо ли да хапнеш нещо :) Аз ги започвам така - ако е възможно на всеки час или колкото може по-скоро и после ги разреждам, щом почна да се чувствам по-добре. Например от втория ден почвам да ги пия на 2-3 часа, нещо такова, зависи колко съм зле. Пия ги докато ми мине. Това пише и в листовката и съм го чувала от лекар хомеопат.

 

Това, което знам за хомеопатичните лекарства, е че е по-важен ритъмът на приемане, отколкото количеството. В този смисъл все се чудя защо се приемат по две тези, но забравям да питам ;)

 

Като цяло не се притеснявай - ако не ти помогнат, няма как да ти навредят. Това поне е сигурно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря! Ами мисля, че засега ми помагат, но не мога да съм 100% сигурна, защото все пак не искам още да си напраягам гласа. Ти за колко дни горе-долу се възтановяваш?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, зависи от това колко съм зле.

 

Може и за 2-3 дни, може и повече. Случвало ми се е да продължат разни проблеми и повече от две седмици - уж имах глас да си говоря, но не можех да пея пълноценно, губеха ми се най-високите и най-ниските. Тогава беше и много студена зима, което, разбира се, допълнително забавя процесите. Пък и аз от край време работя по цял ден с клиенти по телефона, т.е. това с пълната тишина е трудна работа.

 

С други думи - зависи :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен ми помагат инхалации с лайка и ефкакалиптово масло,,чайчета с мед,но не горещи,купувам си и хомеопатични лекарства и задължително през 2-3 месеца си правя физиотерапя на гласа!!! :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хора да ви се похваля, че вече съм значително по-добре, почти ми няма нищо, но искам да продължа да пия профилактично Хомеовокс, кажете как да го дозирам?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.