Jump to content
Българският форум за музиканти

Sign in to follow this  
Am-I-Evil

Мощните Метлици

Recommended Posts

Решил съм накрая на лятото да си взема някоя яка ел. китара и затова днес обиколих почти всички муз. магазини в Бургас и пробвах голяма част от тези, възможни за тежка музика. Сред тях бяха Jackson RR10D, някакъв Hamer с EMG HZ , BC Rich Kerry king warlock и V (евтините варианти) както един NT Warlock и Jr. V, също и Ibanez RG350DX. Става въпрос за бюджет от около 1500 лева и както повечето от вас се досещат, има китари с по-добри конфигурации и маркови части от посочените по-горе, но това имаше в наличност, а и не исках да ангажирам. Както и да е, не е там въпросът... това което търсех от пробваните от мен китари днес беше удобство, което намерих най-малко в грифа. Всички китари, които пробвах имаха, по-дебел от D-образния на моята китара (Jackson JS30DK), U образен гриф и Ibznez-а не беше изключение (пак U, но със сплескан връх), а BC Rich-овете бяха с C-образен профил, което също не ми допадна особено. Въпросът ми е дали някой може да предложи модел с, така да се каже D-образен (като на Jackson-а ми), тънък или сплескан гриф, на който е свирил и има добро впечатление относно удобството при свирене по отношение на грифа. B)

За повече информация бих добавил, че понеже брадвата ще се взима след като свърша работа, което означава най-рано след около 2 месеца, ще ходя до София и оттам ше избера и най-вероятно взема своята "метлица", затова реших да пообиколя днес и да добия повечко представа. Има няколко модела, които съм набелязал, но все още не съм успял да пробвам: BC Rich Kerry King Signature Warlock/V, BC Rich Jr. V Deluxe, BC Rich Beast V NT; Ibanez Xiphos , RGT6EX; LTD JH-600; Jackson Ke3 || BC Rich Stealth , Draco ; LTD FX/EX-400.

Основните неща, за които съм гледал са тремоло, 24 позиции, много добри адаптери и нек тру конструкция (има няколко изключения ;) ). Разбира се, не очаквам коментар относно всички изброени китари, но за тези, които са се докосвали до някоя от тях и има впечатления, моля нека коментира или сравнява. :girl_witch::rocker:

Share this post


Link to post
Share on other sites

За китара е достатъчно, и в много случаи по-добре да има Set Neck ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Въпрос на лични предпочитания е, а те са описани в пред-предпоследния ред от пост-а ми. Малко е ;) , все пак темата не е да се дискутират точно те.

Share this post


Link to post
Share on other sites

От китарите, които искаш да взимаш съм Свирил на BC Rich Kerry King Signature Warlock, Jackson Ke3, BC Rich Stealth и мога да кажа, че от изброените Stealth e най-добра, но за 1500 кинта незнам дали ще си намериш. Щото корейските в шит-бей са по 600 - 800 евра.

Най-добра е защото хем има нек-тру, хем има DiMarzio X2N, който според мен е най-добрият адаптер на пазара. Много и пасва на китарата. Звука е направо убиец. С добър лампов усилвател ще звучиш като Чък от Death. Пинч-хармониките са същите като неговите - доста живи и силни. Освен това и "чиста" китарата си звучи супер!

Иначе Ke3 kelly е много добра също. Имам такава от няколко месеца - адаптерите са Seymour Duncan JB TB4 - магаренце и Seymour Duncan Jazz SH2N - гриф. Тяло от елша. Гриф от твърд клен. Доста бърз гриф с двоен радиус. Супер удобен за свирене. Въпреки болтовата си конструкция има приличен състейн. Разбира се, адаптерите нямат достатъчен аутпут за хармоники като на Чък, но пък хармониките пак са прилични /което за мен е много важно/. Предимството им е, че са доста по-безшумни /брум/ от X2N, който е животно направо.

 

Warlock-a е много ръбав, иначе е добра китарка и той.

 

Обобщено казано: От изброените - Стелта /фен съм на Death!/, ако не Ке3 /тя е нова 1032 лв./ и ако няма в наличност вече - Kerry King Warlock!

Edited by horsefucker

Share this post


Link to post
Share on other sites

Границата не е 1500 лева, мога да дам и повече, а относно Kerry King моделите, които съм набелязал, държа да бъде ясно, че са тези с EMG сет с PA2, нек-тру конструкция и т.н. Нямам намерение да взимам някоя имитация, затова всеки коментар относно тези 2 модела ще взимам в предвид точно описаното по-горе. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warlock-a също е с нек-тру конструкция. Адаптерите му са активни - EMG 81/85 и има PA2 преамп бустер, който ти дава 20 децибела допълнителен гейн, без да изменя звученето на адаптерите. Също има Kahler X тремоло. Малко е неудобна за свирене седнал /което ако си опитен китарист не би ти пречило особено, защото би трябвало да можеш да свириш прав ;)/.

 

ПП: М/у другото ако можеш да дадеш 2000 лв. от ebay можеш да си вземеш много по-добра китара от изброените. Напр. имаше ESP MII NTB /нек-тру, черна/ за 1100$ /търг/, както и гледах Jackson Ke2 Kelly за 1375$ и Jackson SL2H за 1250 /"buy it now" oпция/, което с ДДС ще излезне към 2000 лв.

Говорим си за китари с цени около 3000 /MII/ 4000 лв /Ke2 и SL2H/ нови в БГ, което е сравнително малко с 500-те евра надценка в томан.

 

Ето за това ти говоря

Share this post


Link to post
Share on other sites

Вчера (вече ;) ) свирих на 2 warlock-а и нямах проблеми със свиренето седнал. :rocker: А относно e-bay съм скептичен, защото все пак искам да пробвам преди да купя каквото и да е било. Не бих желал да рискувам и да си взема китара заради марката или USA производството. :girl_witch:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Има го и тоя момент брато, ама знаеш как е - "Койту играи пичели, койту ни играи - ни пичели" ;)

В рамките на шегата разбира се.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Моя съвет е да не взимаш B.C. Rich китари . С такъв бюджет по-добре си вземи китара около 800-900 лева , аз те съветвам да се ориентираш към Ibanez (препоръчвам RG350DX,RG370DX и т.н.), с останалите пари си вземи един BOSS ME-70 или BOSS GT-10 (все пак препоръчвам BOSS ME-70 , защото е около 2 пъти по-евтин от другия, а качеството е същото, просто едва ли ще използваш всичките джунджурии които ги има BOSS GT-10). Другия вариянт ако имаш добър процесор е да си вземеш лампов усилвател, пример BUGERA 1990 или Marshall JCM 900. Това ще е доста по-добър вариянт от колкото да си дадеш парите за едно ръбесто дърво (B.C. Rich).

 

Ако все пак имаш добра апаратура и искаш дадеш съответната сума за китара вземи си Ibanez JEM555 и се кефи на Dimarzio адаптерите и страхотния звук !

 

П.П. Ако все пак държиш да изглежда по-метълска , вземи си Dean Guitars китара, те поне са добри ! Нещо от тоя род имам предвид http://www.thomann.de/gb/dean_guitars_razo...bky_b_stock.htm , EMG 81/85 и качеството на изработка няма грешка ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Защо не се замислиш за друго?Има фантастични БГ лютиери,които ще ти направят много по-класен инструмент за толкова пари (или малко повече :girl_witch:),от всеки купен нов такъв.По твой вкус и с материали и хардуеър по желание.Без компромиси.

Ако държиш обаче на фабричен инструмент,имаш варианти във всички фирми.

Струва ми се,че от изброените от теб,Зайфос-а на Ибанез се доближава най-много да това,което търсиш и като цена и като качества.На мен лично грифа ми хареса,но аз съм фен на С и D формите.А адаптерите...въпрос на вкус,на мен не ми харесаха.Може би заради активните,които ползвам в момента и малко съм деформиран ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ibanez Xiphos

По мое скромно мнение тази китара няма конкуренция в ценовия си клас, що се отнася до метълургия.

Свирил съм, на такава и това според мен е един от малкото Ибанеци който се отличават с готини звукови качества. (от тези които аз съм пробвал разбира се, да не ме нападнат фанатичните им фенови)

Да не говорим и че китарата е нек тру, с готини адаптери и прочие.

 

Аз съм с къстъм китара чийто характеристики подбирах на базата на Xiphos-a, адаптерите ми също са същите.

Имам и 2 други китари с aктивни и пасивни ЕМГ-та, D Aktivator-a ме кефят много повече.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^+1001

В случай, че се спреш на custom made инструмент избора ти е почти неограничен.

Аз направих точно така и съм супер доволен.

Виж ТУК

Share this post


Link to post
Share on other sites

За съжаление, приятел, да пуснеш такава тема във форума е нож с две остриета:

1) Ние ще ти кажем всичко каквото мислим и ще ти дадем много гледни точки!

2) Ако си мислиш, че вече си направил своя избор - ще ти се наложи да помислиш пак :rulez:

 

Най-добрият вариант за китара клас ~1500лв., според мен, е Schecter. Защо ли? Защото аз имам такава :P, свиря метъл(и не само) и напълно ме удовлетворява. :P

Т.к. имаш два месеца докато събереш парите, преспокойно можеш да се свържеш с колегата Nevermore. За това време той ще те снабди с китара по твой вкус!

Това е относно Шектърите. Иначе аз също подкрепям Ibanez Xiphos. Звучи и изглежда добре.

За custom китари мисля, че трябва да си посвирил повечко, за да добиеш идея какво точно искаш!

Но преди да вземеш пробвай всичко!

Това е от мен :rocker:

Edited by Crimson

Share this post


Link to post
Share on other sites

^

|| + 1 Напълно съм съгласен с Crimson.Schecter са много добра марка китари и повечето китари са перфектни за жица.За парите,които си посочил можеш да вземеш мисля един Hellraiser,за който може да се кажат само суперлативи. :rulez:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Щях да добавя и някой Schecter Hellraiser 1 FR в списъка, но ми се стори, че няма да стигнат парите. :)

А относно BC Rich-овете гледната ми точка е такава, че Kerry King signature китарите са от maple, който вади по-мек звук, а с включен преамп предполагам по-скоро ще "реве" (вместо да "кряска", ако например е от елша) и ще бъде голяма главорезачка. Другото, което е, за този бюджет съм гледал доста китари из нета и не успях да намеря за 1500 лева китара с EMG сет (с вграден буустър), нек-тру, абаносов фретборд с abalone инлейове, а освен това още нещо ме вълнува относно този модел - тремолото. Нямам нищо против FR, просто бих избегнал китарите ми да са с 1 и също тремоло, а и чувството е по-различно... все пак никой не вечеря едно и също всяка вечер :P

 

П.П.: Този Marshall JCM900 го има в Бургас за 750 кинта, но мисля, че за момента не ми е нужно да купувам техника. А относно Dean китарите - не знам за техен дилър в страната, а както споменах по-горе не искам да поръчвам по интернет.

 

П.П.П.: От доста време не съм бил активен във форума, но това, което знех, е, че БГ лютиерите в могат да правят само китари с болтова конструкция. Преди малко видях китарата на съфорумника Sad But True, която е Set Neck, и се замислих дали не е възможно и Neck Through Body?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.