Jump to content
Българският форум за музиканти

Ръчен фитнес


7thString

Recommended Posts

  • Отговори 51
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

То си пише, черно на бяло. И не само от това- всяко физическо натоварване и тренировка може да отключи сърдечен проблем, ако човек е предразположен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Я сега да ви охладя малко ентусиазма ;)

 

 

Дали пък не вреди на музикантските ръце, а? Какво точно трябва да се развива в ръцете: сила, гъвкавост или друго? (И за какви цели - за бързина, за издръжливост, за творчески гений или за какво?)

 

За да не каже някой, че съм заядлив противник на топката (и аз я имам) - не съм; просто не е зле да преценяваме по-трезво, пък всеки да си запази правото на лично мнение.

 

Малко храна за размисъл:

 

1. Традиции и опит на много поколения по-знаещи и по-можещи музиканти и педагози: когато бях млад (малък) цигулар, излезе на мода едно устройство "Пулс" (родно производство) за засилване хватката и силата на стискане на спортисти, за които това има значение. (Пластмасови ръкохватки с пружини вътре). Всички от класа ми си купиха, аз също. В ранния пубертет всеки вдига гирички, иска да е як като героите от филмите... Ходехме от сутрин до вечер и помпахме с тия играчки (някои момчета развиха предмищници по-дебели от бедрото си; на мене ми изскачаха вените като на гипсовия манекен от кабинета по анатомия)...

 

Докато не ме хванаха учителите по цигулка! Само дето не ме набиха (бяха деликатни хора, не че не съм заслужавал бой и с некадърността си). Обясниха ми научно (като че на 12 години разбираш нещо от наука) колко вредни са за музиканта такива упражнения. (А) Набирането на мускулна маса и сила винаги е за сметка на бързина и многопосочна податливост. Мускулната маса явно забавя мозъчните сигнали и скоростта на реакция; по-силните крайници са по-тромави. (Б) В отговор на засиленото натоварване, хрущялите и гъвкавите връзки в ставите на китката, дланта и пръстите прогресивно се втвърдяват и стават по-неподатливи. Точно обратното е нужно на сръчния, виртуозен музикант: максимална податливост, гъвкави стави и никаква твърдост в тези области.

 

Може би педагозите нещо знаят, как мислите?

 

2. Собствен опит с топката: бях забравил този епизод, когато децата ми купиха за Father's Day (тук има и такъв празник, не знам защо у нас ни дискриминираха) този "хит на сезона". От чисто любопитство и интерес към физиката, се заиграх. Наистина много натоварва, особено като се научиш да вдигаш високи обороти и да ги задържаш (почти) неопределено време. И после какво? Веднага след топката, ръцете ми са тромави и непослушни, свиря калпаво (ако изобщо съм в състояние). Като отмине време - свиря си без проблем, но не забелязах да съм станал изведнъж гениален guitar hero :) Така си свирех и преди, все едно не е имало топка.

 

Разбира се, заклетите фенове (и рекламните директори на производителите на топки) ще твърдят, че имам подобрение. Кой ще го измери? Как?

 

3. Световният опит по отношение на мускулната сила в музиката: почти всички големи музиканти, включително и Топ-20 (50 и пр.) Велики Китаристи са или абсолютни хилки, или разплути шишковци. Не се сещам за нито един 'бабаит-каяк' измежду любимите ми китаристи. Дайте пример за някой тежкоатлет или боди-билдър измежду вашите китарни герои? Дори ако има единичен случай, той по-скоро ще е изключение, което само потвърждава правилото.

 

4. Най-важното: Всяка способност на човешкия организъм: сила, бързина, издръжливост, гъвкавост и пр - се развива и подобрява най-добре чрез онази дейност, за която тези качества са необходими. Казано с думи прости: каквото е нужно на китариста за по-добро свирене, се развива най-добре чрез... свирене (!) (Не е ли елемнтарно, драги ми Уотсън?) Затова - играйте си колкото искате с топката-чудо, но ако искате да станете по-добри китаристи - повече свирете!

- - - -

 

Сигурно няма логика в горните ми разсъждения и си оставате убедени, че от (немузикални) упражнения ще станете по-добри музиканти. И че има магични уреди, които помагат в това. Моят 'магичен уред' се нарича китара. Няма да ви го натрапвам - имате си право на избор и предпочитание :)

 

На слука!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ Никой не говори за това как ще станеш виртуоз ако се упражняваш. Другото, бързите кратки натоварвания НЕ развиват мускулна маса, а сила, а с подобен уред се натоварват импулсивно мускулите. Трето, ти сам решаваш колко бързо и колко силно да се упражняваш. Четвърто, понеже тренирам скално катерене, значи съм обречен музикант, тей ли? :) Да ти кажа, откакто катеря, не ми се е случвало никога да ми се уморяват ръцете от свирене.

 

Колкото до това за мозъчните импулси, имам две поговорки в пищова за хората, с които си говорил- едното е, че в България всеки от всичко разбира ама в крайна сметка май от нищо не разбира като хората- на тези въпроси могат да ти отговорят добри фитнес инструктори- нито лекари, нито музикални педагози. Най-малкото, съгласи се, че самото свирене на китара е адски интензивно усилие за пръстите- ненапразно са ни познати неща като тендовагинит.

С други думи

#1: Всяка жаба да си знае гьола(относно областта познание)

#2: Не питай старило, а патило(във възрастовото ти мерило за давност на мнение)

 

Иначе и аз съм съгласен, че бодибилдинга(там, където реално се трупа маса, а не развиваш сила както в случая) е абсолютна идиотщина(не само за музиканти, а по принцип). И да- ако натрупаш мускулна маса, която НЕ ползваш пълноценно, тя ще ти пречи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

" ...бързите кратки натоварвания НЕ развиват мускулна маса, а сила, а с подобен уред се натоварват импулсивно мускулите. "

 

Лично аз не намерих натоварванията нито бързи, нито кратки. Особено като 'хванеш' ритъма на маховика, усиличта са ритмично повтаряеми, по-близки до тези при повтарящи се упражнения с тежести, или до естествени ритмични движения като плуване и бягане. Но признавам - не съм се занимавал много с топката. Ти като експерт може би знаеш начин да я въртиш с резки импулси.

 

"... понеже тренирам скално катерене, значи съм обречен музикант, тей ли? Да ти кажа, откакто катеря, не ми се е случвало никога да ми се уморяват ръцете от свирене."

 

Този аргумент е железен. Аз пък не катеря - и никога не са ми се уморявали ръцете от свирене. Как ли ще се обясни моят случай?

 

"...в България всеки от всичко разбира ама в крайна сметка май от нищо не разбира като хората- "

 

Аз нямам претнции да разбирам от всичко (пък и не съм в България). От нещата, от които имам претенции да разбирам (упражненията с жироскопични топки не са измежду тях), някои казват, че съм разбирал 'като хората'. Ти от какво точно разбираш 'като хората'?

 

Ти също написа:

 

> "...на тези въпроси могат да ти отговорят добри фитнес инструктори (Б: Сеиозно?)- нито лекари, нито музикални педагози. Най-малкото, съгласи се, че самото свирене на китара е адски интензивно усилие за пръстите- ненапразно са ни познати неща като тендовагинит."

 

Защо именно смяташ, че лекарите (пък и педагозите) не са компетентни по тези въпроси? Наличието на тендовагинит сред музикантите ли дисквалифицира тези професии от право на мнение? Уважавам дълбоките научни познания на фитнес инструкторите, но не бих наел такъв да ме учи на китара. И не мисли, че не съм питал такъв (вярно, не 'инструктор', а спортен терапевт, един от свтовно най-уважаваните) - и той потвърди, че силови упражнения от всякакъв характер са противопоказни за гъвкавост и бързина. Това, което наричат "сила" (всъщност просто - тонус) при спортове, дето се искат бързина и гъвкавост, са всъщност "леки упражнения с леки тежести" (разбирай женски гирички или само лоста на щангата без дискове). Пренесено към топката и 'силата' на китката, това би означавало свободни движения на китката и пръстите без уред и тежест.

 

Но този специалист е (почти) лекар, некомпетентен е по твоята дефиниция. Трябва да намеря някой инструктор, за да разбера истината.

 

 

> "... #1: Всяка жаба да си знае гьола (относно областта познание).."

 

Тъй верно - както наредите! (А твоят гьол кой е? В коя област по-точно имаш сериозни познания?)

 

 

> "... #2: Не питай старило, а патило(във възрастовото ти мерило за давност на мнение)"

 

Не виждам връзка на тая поговорка с каквото и да било, писано по-горе. Може би ме слагаш в (само) една от двете категории, а себе си - в другата? А случайно да ти е минавало през ум, че за да препатиш повече, трябва по-длъжко да си живял?

- - - - - - -

 

Може би не трябваше да отговарям - обещавам следващия път да се въздържа. Отивам си в гьола.

 

:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не си ме разбрал :) За гьола, говорех за хората, с които си говорил. Колкото до лекарите- повечето от тях, особено тук в нашата родна страна далеч не са запознати по въпроси, свързани с ПОДДЪРЖАНЕ на добро здраве(лекарите гледат диетолозите и кинезетерапевтите като втора класа хора- там са междупрофесионални интриги и глупости). Та хората, които разбират от това са от една страна фитнес инструкторите, и от друга- кинезетерапевти.

 

Колкото до възраст/мъдрост- за разлика от нормалните страни, ние сме приели древноелинския повхат- да станеш професор на предсмъртно легло, с бели коси и сбръчкано лице- излъчвало интелект :band2: А сега откровено- мое лично мнение и наблюдение е, че колкото има млади хора с адски познания и хъс в дадена област, така и има "баш-майстори" дето "от 30 години само с това се занимават" и са абсолютни тапири ;)

 

Колкото до катеренето- дадох пример със себе си, и пак повтарям- никъде не казвам, че едното има връзка с другото- в случая на мен ми помогна, горе както се спомена, на друг може да му докара инфаркт :)

 

В случая не става въпрос по темата дали топката е полезна или не- нито ти нито аз имаме информация за това- колкото съм успял да прочета, по един или друг начин е било обвързано с реклама, водена от фирмата => аз на такива думи не разчитам :band2: Става въпрос, че те съветвам да си преосмислиш доверието към информацията, която получаваш, и начина. Разбира се, може да не се съгласиш с мнението ми :band2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само аз ли си мисля, че по-добро свирене на китара става само и единствено със свирене на китара.Наистина не знам дали има смисъл да ги връткате тея топки, по добре посвирете добре познатите "гадни" упражнения за същото това време.Мисля, че резултата ще е повече от (само)задоволителен.

Все пак Вие си разполагате с времето и си знаете с какво да го запълните.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Естествено, че идеята не е да се заменя едното с другото :) Аз джаджата я връткам в свободните минутки в офиса, или нейде другаде, като трябва да трепя време :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колкото до лекарите- повечето от тях, особено тук в нашата родна страна далеч не са запознати по въпроси, свързани с ПОДДЪРЖАНЕ на добро здраве

 

Изобщо не съм съгласен. Медицинското образование в България е на много по-високо ниво от повечето от т.нар. "напреднали" страни. Друг е въпросът, че няма база за развитие. Иначе дори зъболекарите в България имат по добри познания от повечето специализирани лекари в чужбина, които знаят само нещата тясно свързани с тяхната специалност.

 

ако искате да станете по-добри китаристи - повече свирете!

 

...И това е вярно и абсолютно подкрепям. Само че колко от нас имат лукса да се занимават професионално с музика и работата им е да свирят по осем часа на ден. Подозирам, че не съм единствения, който трябва да работи, за да може да си позволи да свири. Ерго, всякакви джаджи, които помагат по някакъв начин за гъвкавост, издържливост и бързина на пръстите и могат да бъдат използвани по всяко време и на всяко място, според мен са полезни.

 

В това отношение ми се струва, че ТЕЗИ биха били по-полезни от пауърбола. Сещам се, че навремето учителят ми по музика, който беше виртуозен класически китарист непрекъснато се разхождаше с две топчета в ръката си и ги подмяташе насам натам между пръстите си. Едва ли е било само защото има нужда да си запълва времето с глупости.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бицев, просто нямам думи къде ме запрати мен! Аз се занимавам много активно с бодибилдинг, който ми е приоритетен спрямо китарджийските ми забежки. Слава богу не си прав за втърдяването и загубата на бързина, като мога да се аргументирам доста убедително, ако те интересува, тъй като съм бивш състезател по бокс, като в споменатия спорт еклозивността, екстензията и ротацията са определящи. В момента за съжаление нямам време, за да бъда по-изчерпателен, но искам да те питам следното - обиколката на предмишницата ми възлиза на на 44 см., измерено при сплита с брахиорадиалиса, което в най-общи линии е с около 70% повече от аналогично измерване при нетрениращ човек - въпросът ми е: аз колко точно трябва да съм бавен? Надявам се да не съм прозвучал заядливо - нямам тази идея, просто тези данни са много относителни и далеч не са окончателни и меродавни. Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Изобщо не съм съгласен. Медицинското образование в България е на много по-високо ниво от повечето от т.нар. "напреднали" страни. Друг е въпросът, че няма база за развитие.

 

Абсолютно правилно! Това, което загатнах е, че т.нар. спортно здраве изобщо не се засяга, с изключение на кинезетерапията, която пък е на доста ниско ниво в BG. Изобщо медицината е адски сложна и обширна материя и не можеш да очакваш дори от най-надъхания кардиолог в света да ти отговори на въпроса "полезно ли е да тичам сутрин и по колко км?"

 

 

П.П. Може да прекръстим темата на "Спорт/фитнес/упражнения + китара и имат ли почва у нас и правят ли мускулите твърди китки или остават... меки" :)

Редактирано от 7thString
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Я и аз да се из***м на метеното :hysterical:

 

Значи, ще подкрепя Бицев в основната идея на тезата му, но не думите му точно :). От всичко което съм чел, ключа към добро свирене, освен тонове пркатика се основава и в това да свириш/практикуваш правилно. Има една много добра (според мен) книжка за това - The Principles of Correct Practice for Guitar. Там е обяснено доста добре. Един пример, който аз давам на хората, които ме питат за съвет, е базиран на книгата и моят опит:

Свиренето на китара е точно обратното на това бодибилдинга. Там си стягаш мускулите, натоварваш ги и правиш повторения на едно упражнение. С все повече упражнения мускулите могат все по-малко и по-малко. Свиренето на китарата е ТОЧНО обратното. Трябва да свириш без всякакво напрежение. Без натиск, освен за динамика. Никоя техника не изисква сила и издръжливост (ако мускула ти не е стегнат на първо време, може да издържи пъти по-дълго). Тапинга и хамъринга е въпрос на точност, а не на силен удар. Барето е въпрос на позициониране на ръката.

 

7th string, един приятелски съвет :). Това, че не се изморяваш, защото си трениран от скално катерене е хубаво, но внимавай, защото е нож с две остриета. Аз още не съм се отърсил от това да се стягам на трудни пасажи, а стегне ли се човек, просто удря бариериа. Затова като се учех да свира и свирех по 3 часа и бях изтощен а сега съм свирил и по 8 и нямам никакъв проблем.

 

 

Та моята теза е, че топката е полезна, най-вече за раздвижване на ставите. Примерно ако си програмист и пишеш поо 8 часа на ден и после имаш проблеми с ръцете от монотонноста, както има барабаниста ни в момента.

Тя не може да ти помогне да станеш по-добър китарист, а ако се изморяваш, тя само ти пречи, защото вместо да си изчисти човек свиренето, се учи да свири по-дълго под напрежение и така става манджа с грозде и не могат да се мине едно определено ниво (ако човек има някакви амбиции де). Аз си бях ударил един таван от който 2 години не можах да се отърся общо взето...

 

едит: запетайки...

Редактирано от Fenix
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Джобен тенис. Подобрява пикинга :)

На джобния тенис новия бранд е pocket ball.

хахахах

 

Точно затова бях решил баш тука да продавам кълбенцето. Че много навитаци има ра'иш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.