Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Eй, момчета, момчета... Не прочитам нищо иронично в поста на колегата Panov. Да, явно не е уточнил съвсем точно проблема и кой - какво, но това не би трябвало да се смята за ирония - поне според мен. Още повече, че е видно, че двамата се познавате и нещата ще си дойдат на място. Факт е, че подобни постове, в подобна тема могат да се изтълкуват погрешно, но след нужното уточнение всичко е ясно и едва ли ще буди съмнение.  Между другото преди доста време въпросните инструменти се появиха в същата тази тема - тогава предизвикаха възхищение а не спорове :) , за това нека пием за Виновния да я има въобще тази тема! Наздраве на всички :cheers2:

Коце, таланта ти е невероятен, но майсторлъка ти, е нещо до което много бих искал да се докосна! Хвала :godbless: !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нека да изчзкаме a_panov да коментира поста си и тогава ще се разбере дали да се чисти темата. Може да е имал нещо конкретно предвид и да не се е изразил правилно, знам ли....

Няма ирония... ТИ разбираш и знаеш повече, по-опитен  си и то много. И както казваш червената е реставриран Пълдин а другата която е разлепена е... за буклука.

 

Бялата, нищо и няма... Водих я в един клуб да я нядуя до края на усилвателя... Чудна динамика и звук... Несравнима с инструмента Фендър който свиреше местния шоумен. Да вметна само че ме вика няколко пъти да я показнам на негови колеги щото тука в Африка няма много инструменти. Има ама си ги избират от каталога на Фендър, Ибанец и др. фирми и никога не може да се доближат до лютиерско изпълнение на инструмент. И една реклама за тебе - при едно от посещенията при него на маса с други музиканти призна че бялата китара не я чувства в ръцете си, така му е удобна и вади голяма динамика и състейн(дълъг, продължителен звук), балансирани нива на свободни струни и по целия гриф. И тогава ми предложи да я купи за 1000 евро, не я продадох.

Не се обиждай, предпочитам да тези които те познават и тези които ти се дивят на изкуството да разберат че аз съм любител - крив, неук, и от време на време дървен в отношенията си с хората, отколкото на тебе да ти навредя не реномето.

 

Още веднъж се извинявам ако съм прозвучал груб в изказването си!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Свирил съм и  притежавам все още някой от тях  китари-

BC -RICH USA,JACKSON SOLOIST,ESP M-2,IBANEZ J CUSTOM,KRAMER USA,Charvel custom shop)

Fender и Gibson не коментирам не съм им фен на марките,затова не съм и имал.

Имам 4 китари правени от-до от Коцето(не знам дали някой има повече ,майстора ще каже)

Aбсолютно  съм съгласен с теб,такива китари по магазините няма! :yes:

Редактирано от Dean
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Те така....

 

tatkoogi - Да, има недоразумение и точно затова реагирах така - въпросително, учудено, объркано. Иначе най-лесното нещо на света е да се докоснеш до нещата, които правя :-)

 

a_panov - Алекс, всеки си има ръбове за дялане (считай и мен в това число), но до този момент от никъде и по никой начин не успях да разбера причината, идеята и целта на въпросния ти пост. Сега също не ми става ясно, но поне в едно нещо съм 100% сигурен в момента - не искам да знам.

Очевидно си бил добронамерен в намеренията, които съм изтълкувал погрешно и затова ти се извинявам, ако съм реагирал неправилно и съм те засегнал.

 

Dean - Ти си за сега човекът, който има цял арсенал от китарки изработени от мен, което считам за изключително доверие. Благодаря ти!

 

Обръщам се към модераторите на Форума с молбата да преценят, дали има нужда да се чисти темата или да се остава така! Ако решите, че е добре да се подреди малко, за да могат да се свържат следващите ми постове с предходните - няма нужда да ме питате :thumbs_up:  

Редактирано от BassTraffic
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

След кратко прекъсване продължавам по темата "The Holy Grail Guitar Show", Berlin 2014.

 

Направи ми впечатление, че имаше много силно "течение", което много от колегите изложители бяха поели и това е течението на декорацията на китарите. Боядисване, рисуване, оцветяване, "Мики маус" картинки, цветове ярки...
Много малко бяха (мое мнение) тези, които имаха концепция при правенето и декорирането на инструмента. Има декорация, но е концептуална е свързана с формата, цвета или конструкцията на инструмента. Jersey girl бяха тия, които ми направиха впечатление, че не използват хаотична декорация, а следват идея.

 

Освен моделът Silvia", китарата, която предизвика спонтанен интерес е моделът "Pandora II". Никой не беше виждал подобна дървесина, никой не си представяше, че има такава изобщо - Ash, spalted-flame-burl, 3 в едно. Изключително рядък материал.

10846511_878063175550870_1291257402350017305_n.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Позволете един въпрос - ТОМ бриджа на горната китара (Pandora II) "вкопан" ли е в тялото и на каква височина са струните от него. С колко е по-малко това от стандартните ТОМ бриджове слагани на Gibson LP. Че те винаги са ми били супер неудобни поради тази особеност. Благодаря.

 

Извинявам се ако замърсявам темата и при нужда бих се самоизтрил. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Хубави въпроси, благодаря за задаването им! 

На много малко хора им направи впечатление, че струнникът е вкопан и то не просто така за хубост. ТОМ струнниците са характерни с това, че изнасят струните доста високо над тялото с около 6мм над стандартен фиксиран бридж и че са предназначени за archtop китари предимно. Много харесвам тези струнниците като визия и звук и винаги съм гледал да ги употребя в мои инструменти. Не харесвам обаче високо подведените от тялото струни и затова ги вкопавам. Особеното в случая не е само самото вкопаване, а това как ще са закачени и подведени струните зад бриджа. Ако не се подсигури необходимият ъгъл на струната спрямо струнника - започват проблемите. Затова и string ferrules са също вкопани точно толкова, колкото да се подсигури и гарантира този ъгъл дори при повдигане и сваляне на струника за различен сетъп.

Височината на струните е толкова, колкото е на стандартен hipshot фиксиран бридж. Не мога да цитирам милиметри в момента, не ги помня.   :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

"Magnifica II" e поредният модел 6-струнна китара, която направих специално за "The Holly Grail Guitar Show".

Китарата впечатли не само с визия, а и с характер на звучене, който до голяма степен се дължи на адаптерите, които направих за нея. 

 

10365839_886326028057918_6706371405359165697_n.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Коце, защо в презентацията на тази красавица ^ не виждаме снимка с ефектните светещи dot инлеи на нека? :)

Зарадвай ни със светлинки така преди Коледа :)

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...Ако не се подсигури необходимият ъгъл на струната спрямо струнника - започват проблемите. Затова и string ferrules са също вкопани точно толкова, колкото да се подсигури и гарантира този ъгъл дори при повдигане и сваляне на струника за различен сетъп...

Въпросният ъгъл не може ли да се подсигури и чрез приближаване на тези "string ferrules" към бриджа вместо да се свалят и те надолу. Просто питам. Логически и "на хартия" е така, реално може да има и други особености...

И пак в тази връзка - защо разни типове слагат струните на Gibson TOM бриджовете да минават отгоре над т.нар. stopbar, така не се ли нарушава отново ъгъла?

string_top-wrap.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Предполагам си чел статията от която е снимката.Понеже и аз се чудих защо Зак Уайлд и Били Гибънс слагат струните отгоре върху стопбара и намерих тази статия.Резултата бил че струните се чустват по-меки и ъгъла не е толкова голям така че опъна намалява.И другата причина е че може да се навие стопбара до долу което дава повече състейн

 

There are two main reasons some players prefer this method. For starters, it provides a shallower break angle over the bridge saddle, since the strings pass from the top of the bridge instead of halfway through it, and many players report that their strings feel slinkier as a result. Secondly (and perhaps most importantly for most guitarists) this allows you to screw the tailpiece all the way down against the body, which many players feel gives the guitar more sustain and fullness. Zakk Wylde is another famous top-wrapper.

 

http://www2.gibson.com/News-Lifestyle/Gear---Tech/en-us/There-s-More-Than-One-Way-To-String-An-Axe.aspx

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^Нали се сещаш,че при Гибсън самия гриф спрямо тялото е под ъгъл, тоест ходи назад,затова са с вдигнат бридж,иначе ще лепнат струните за грифа,а и главата е под ъгъл,доколкото съм чел за оптимален звук е добре ъгъла на струните към ключовете е добре да е същия като този към струнника,а дали ще завъртиш струните наобратно (става по мека и повечко високи) или ще вдигнеш струнника - личен избор,колко по ниско е,толкова по твърда става китарата на усет и все пак идеята е да не опират в бриджа струните,а на седлата,с обърнати струни понякога изкарваш струната от седлото при по-хамалско свирене..

Аз поне съм си играл с моите гибита,та от опит казвам,не съм лютиер.

едит- е превариха ме докат пиша и гледам да не загоря пилето в печката :)

Редактирано от Hillbilly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпросният ъгъл не може ли да се подсигури и чрез приближаване на тези "string ferrules" към бриджа вместо да се свалят и те надолу. Просто питам. Логически и "на хартия" е така, реално може да има и други особености...

 

Да, може, но аз не го правя. Не считам това за подходящо в моя случай. Ползвам доста и различни ТОМ струнници и с времето установих, че това е разстоянието, което е най-удачно и най-ефективно за мен. Пробвал по-близо и по-далечено поставен tailpiece и ферули, но винаги е имало някакъв момент, в който нещо трябва да се съобразява. За инструментите, които изработвам (моите модели), съм установил един модел и марка ТОМ струнник - Gotoh, и спрямо него фиксирах останалите елементи.  

Nashville style TOM е по-широк от ABR-1 (последният не го харесвам и избягвам всячески) и при определянето на ъгъла, под който струната да лежи на седлото аз гледам при необходимата интонационна и височинна настройка, струната след седлото да не опира в корпуса на струнника. 

Или кратко казано две са основните причини, които ме карат да не местя ферулите към струника:

- конструктивна причина;

- дизайнерско решение.

 

а) И пак в тази връзка - защо разни типове слагат струните на Gibson TOM бриджовете да минават отгоре над т.нар. stopbar,  б) така не се ли нарушава отново ъгъла?

 

а) Не знам, защо го правят. Вероятно поради същата причина поради която аз вече не ползвам и не искам да ползвам т.нар. TOM stopbar или TOM tailpiece.

б) Не, ъгълът не се нарушава, защото teilpiece се сваля надолу.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.