Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

  • 4 weeks later...

Няколко снимки от ремонта на един 40-тина годишен "старец" Fender Telecaster. Китарата се нуждаеше от смяна на прагове, а борда беше "поизяден" на места, където стария лак е бил нарушен. Освен това нът-а се оказа, че не ляга с цялата си повърхност в канала и е за смяна, грифът не е прилягал изцяло върху тялото.  За добавка - още някои припуквания от електрониката и т.н. 

032476210.jpg

 

Едно от наранените места /потъмнялата част от дървото/, но вече с нов лак, прагове и част от дървото е наново изградено: 

032476213.jpg

 

 

"Дядото" е с изцяло ново усещане. 

Respect към K.D. за крайния резултат!!!

Редактирано от panhead
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... борда беше "поизяден" на места ...

 

Само не ми казвай, че сте прелакирали фретборда и се е*али мамата на този винтидж инструмент!! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... вече с нов лак, прагове и част от дървото е наново изградено ...

 

 

:slap: Абе хора ... Какви ги вършите, за Бога! Хората дават хиляди долари за изкуствено състаряване на инструменти, а вие "оправяте" естествено състарен 40-годишен Телекастер ...  :slap:

 

Собственика - направо за убиване си! Ама за убиване е и КД, който се е наел да прави това ... Жалко за окепазеното Теле (нищо, че сега е по-лъскаво).  :slap:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не, приятелю visiondann, нищо от горното, което те е притеснило не се е случило. Видът на китарата е изцяло запазен, това е същината на добрата работа! Ако исках нова китара, щях да си я купя. Явно от горният ми пост не е достатъчно видно.
 
Неотличим е новият лак от стария "vintage". Старите прагове буквално имаха канали от струните, което правеше стареца почти неизползваем от години.  Visiondann - надявам се не би искал да го окача на стената като декорация?
Освен това, според размера на старите прагове се оказа, че са сменяни, но най - вероятно не са били за електрическа китара.
"Изяждането" на борда си е останало, всички белези на времето - тоже, което може би не си личи достатъчно от снимките.  Възстановяването е минимално, за да се достигне цялостта, необходима за поставянето на новите прагове. 
Нямам желание за постване на фермани и да си играя на "въпроси - отговори".
Единствената цел на написаното по горе: да се адмирира добре свършената работа. Усещането сега - ами като на 40-годишно, отлежало малцово.  :greenball:
 
"... онова, което трябва да се направи, когато се работи върху мотоциклет, както и върху всяко друго нещо, е да се постигне покой на духа, който не отделя човека от обкръжението му. Когато това се направи успешно, всичко останало си идва само."
Робърт М. Пърсиг "Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет" 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това поне е някакво успокоение :)

 

Имал съм експириънс с един неграмотен "майстор", който развали подобен инструмент и оттогава съм доста чувствителен на подобни теми :)

Редактирано от visiondann
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Марински (panhead), благодаря за добрите думи и труда, който положи, да за постнеш снимки вместо мен. Щастлив съм, когато постигнем даденото в задачата. За мен беше удоволствие да работим заедно!

 

Данчо (visiondann), радвам се, че си по-добре сега :-)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Това поне е някакво успокоение :)

 

Имал съм експириънс с един неграмотен "майстор", който развали подобен инструмент и оттогава съм доста чувствителен на подобни теми :)

Не се притеснявай за напред.КД ми е оправял два винтиж инструмента и си останаха същите,само че с нови прагове и някой леки настройки.Определено е много на ясно  какво и как да се направи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хайде две китари на Коцето отпътуваха за Малта, заедно с мен! Пипа ги един местен, свири, свири, гледа грифа не може да прочете написаното, свири, свири... И по едно време вика:
- Едно време имах един Гибсън за 2000 пари ама тия нямат никакви забележки, и пак свири, свири. - И по една време пак проговаря:
- Ето такива трябва да са китарите в магазина, без забележки като тия твоите китари!

 

:recourse:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наред със всички коментари свързани с работата ми искам собственоръчно да се похваля със завършването на един много "засукан" китарен проект - 8-струнна fan-fret китара. Доста усилия и време инвестирах в нея, но кважното е, че крайният резултат ме радва.

 

Нацъкани на бърже лоши снимки:

 

5eg1.jpg

hdam.jpg

a0wa.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изглежда много интересно. Защо е тази "fan-fret" технология? В смисъл, какво е предимството?

Гони се по-голяма дължина на ниските струни, за да звучат по-ярко и да се интонират по-лесно ли?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.