Jump to content
Българският форум за музиканти

Музикално самопредставяне и музикален рейтинг


Recommended Posts

Как ви се струва идеята да се направи един отделен раздел, в който всеки потребител да има тема, в която да слага избрани лични изпълнения, които да се оценяват от потребителите? Това ако не друго поне ще отдели хората, които са активни и дейни музиканти от тези, които влизат за да си чешат езиците и да бъдат многознайковци, което от друга страна би било полезно за начинаещите потребители, тъй като рейтинга на потребителите ще е много по-адекватен на музикалните им способности, а не просто гласуван по пристрастност или разни лични механизми, и ще знаят дали взимат съвет от действителен музикант или просто всичколог без покритие. Също така би било добре ако това нещо може да се раздели по стилове, така че различните рейтинги да показват специалността на всеки един потребител, и съответно самите иконки на рейтинга да отразяват това. Например тези китаристи, които правят по-тежка музика да се обозначават с иконки на някакви по-ръбати китари, например warlock, джаз китаристи с разни по-джазменски китари и т.н., различни стилове да се обозначават със типичен за стила инструмент. Бих могъл да бутна едно рамо с иконките, ако идеята се стори удачна и се намери някой, който да пребори мързела за да свърши останалата част от работата. Би могло да се направи и нещо като класация за различните категории и т.н. Мисля, че освен че ще дава по ясна представа кой как е с музиката също така подобен раздел би пораздвижил малко музикалната дейност на потребителите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 72
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено (Редактирано)

Мдааааааа

Много добра идейка...

Аз съм за.

Напоследък се напъвам за действащ...

Прочее само пробем е че не всички (например такива като мен) могат да се самозапишат ОК. А някак ми е скъпо в студио.

Редактирано от RockoBG
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това си е нож с две остриета, според мен.

От една страна идеята е добра, от друга добрите музиканти не винаги имат най-добрите познания по инструменти, техника, записи и т.н. Както и обратното.

 

Но това не е най-важното разбира се. По-важно е според мен, че биха се създали потенциални условия за конфронтация и нагнетяване на обстановката, което би било крайно неприятно, съдейки по това как това се получава при изказване на негативни мнения, за нечии способности. В един форум, като bandamp.com например - обстановката е много много позитивна при даване на оценки и коментиране на произведения, което не означава, че не се критикуват - просто се прави толерантно и с мисъл. Въпреки, че цялостно нивото там е много по-ниско, според мен разбира се, от това тук. Не знам или по-скоро съм скептичен дали можем да постигнем това тук.

 

Гласуването на рейтинг просто на друго място няма да подобри обективността му, според мен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Мдааааааа

Много добра идейка...

Аз съм за.

Напоследък се напъвам за действащ...

Прочее само пробем е че не всички (например такива като мен) могат да се самозапишат ОК. А някак ми е скъпо в студио.

 

 

Е, в никакъв случай няма да е задължително, нито пък ще е желателно всеки да пуска записи. Тези, които са действащи музиканти не мисля, че ще имат чак такъв проблем с предоставянето на някакъв запис, дори да е от репетиция, мисля че тези, които имат поне малко акъл могат да се абстрахират от лош звук за да чуят самата музика. И със сигурност идеята не е всеки подрастващ, свирещ от 4 месеца да бърза да пуска записи, тъй като това би било напълно безсмислено, по-скоро това ще се прави от хора, които се занимават с музика сериозно и от такива, които са преценили, че са готови да покажат нещо по-кадърно направено. Един вид да "сертифицират" музикалните си умения, което съответно да бъде отразено в структурата на форума.

 

А и не ти трябва цяло студио, всеки музикален ентусиаст разполага поне с преамп или нещо, с което може да си вкара инструмента в ПЦ-то, има и АСИО драйвери и т.н.

 

 

synchu - всяко нещо в живота си има както добри така и лоши страни, но в случая не мисля, че подобно нещо би нагнетило обстановката - дори напротив. Би било добре за потребителите ако знаят от кой приемат съвети, а в случаите със спорове това би било фактора, които да надделява - всеки може да приказва и да дава акъл, но между приказки и празни приказки има разлика. А този рейтинг би дал възможност за лесно идентифициране на празните приказки. А всеки, който евентуално би искал да предостави някакво покритие на музикалното си мнение - ще е свободен да го направи... ако може :)

Редактирано от LOE
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен ми харесва много идеята от гледна точка на това - "сумиране" грубо казано на произведенията, примерите, кавърите, джемовете на един автор в една тема.

За другата част от предложението (играейки го адвокат на дявола) ^ даже и това, че не са задължителни няма ли да накара да си мисли начинаещия - абе този няма семпъл/рейтинг начи не става.

Т.е. ще направи ли мненията на хора като BassTraffic относно китаростроенето и тона на един вид дърво и влиянието на определени елементи в тона, да речем по-малко валидни, само защото не би могъл да запише семпъл? (Bass - ако минеш през тази тема - сори, че те използвам като пример - в смисъл съвсем случайно де - просто в интерес на примера - не че не можеш да запишеш семпъл :), а просто много красиви китари правиш ).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Моето мнение е, че всеки вид пишкомерене е негативно.

 

Между пишкомерене и потвърждаване на уменията има разлика, и в случая не става въпрос за по-по-най, а за елементарно визуализиране на музикалните умения на потребителите по мнението на самите потребители. Рейтинг така или иначе има, само че в момента изобщо не е базиран на музиката, а все пак хората постоянно повтарят, че това е форум за музиканти. От доста време ми правят впечатление хора, които дават акъл навред, което като цяло не е лошо, само че акъла, който дават не е на ниво, нито личи да има някакъв музикален опит, и по стечение на обстоятелствата тези хора също така не са пускали никаква форма на лично творчество. Както заведенията си слагат лиценза за продажба на алкохол, както психиатрите си слагат дипломите по стените и т.н. - това не е пишкомерене, а сертификат за КОМПЕТЕНТНОСТ. И не мисля, че хората, които са се посветили и занимавали с музика до степен, в която е удачно да си дават мнението биха имали проблеми със запис на техни неща - още повече, че сериозните музиканти постоянно правят записи, като kolio_k например.

Редактирано от LOE
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ А нали се сещаш какво ще стане и как ще бъде "оценен" някой, който, примерно запише някоя мазна чалгия, па била тя и най-техничното китарно произведение, или пък някакъв друг стил, който не се толерира, което пък, от своя страна няма нищо общо с познанията, с които някой може да бъде полезен във форума :music336: По тази логика в раздела за изработка трябва да има тест по техническа грамотност, ТЕТ 1, 2, 3... основи на радиотехниката... Според мен достатъчна е рейтинговата система, присъстваща във всеки профил- малко хора се възползват от нея, но като видиш някой със супер нисък рейтинг, значи е направил някоя беля. Съответно хората, които наистина помагат тук, забелязвам, че имат доста положителна оценка, и от доста хора :spam:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Името на този форум ( а и всеки може да го прочете най-горе ) подчертава неговата идея!

За мазни "чалгии" не знам защо изобщо се говори...

За жичкаджии ( макар че и аз съм такъв инж. - с точка) също !

Всеки може да помага с това което знае, но именно МУЗИКАНТИТЕ с техните качества трябва да са на пиедестала и да се уважават качествата, уменията им , а и благоволението им да го споделят!

Не искам да подценявам никой в желанието да помогне с това което може , но все пак форума има определено музикална насоченост. Трябва да се знае кой до къде е с материала...

И да уважаваме тези, заради които той съществува !

Аз съм ЗА идеята!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че съм по-скоро против, отколкото за. Реално каквито и да са рейтинги не влиаят поне на моето мнение. Аз си имам собствени. В крайна сметка, това, че един е активен във форума, не го прави добър музикант, нито това, че е неактивен, да не му слушам коментарите. Освен това, реално аз като търся съвет, търся човешки съвет и съответно ме интересува характера на човека а не уменията му. В смисъл има такива дето съм игнорнал и такива, на които не им чета мненията. Това не е защото не са меродавни - напротив, специално един, за който се сещам всички го възхваляват колко е добър в облсатта си. Но като ходи и само обяснява на другите, как те не разбират нищо е не трябва да се опитват да правят каквото и да било и да се научат и в моите очи той е много ниско и мисля, че има достатъчно свестни хора, които могат да ми дадат съвет, но не и той. По същия начин е примерно и с китариститите и кой да е друг музикант :nono: Просто за мен е важен човека...

 

другото както казаха по-горе и съм съгласен е пишкомерене

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Хаха, е какъв е проблема, мисля, че предимно хора пишат във форума така или инъче ;) Обаче не съм съгласен - характера няма нищо общо и изобщо не е показателен за уменията или компетентността на даден човек. Ако форума е за музиканти е редно и рейтинга да е музикантски според мен, не на базата на това колко се съгласяваш със, и целуваш задника на разни "разбирачи", които са такива само по думите си, и в същото време не са показали и грам умения или познания, приложени в музика. Нито мисля, че ще е лошо ако хората изградят покритие на думите си, нито мисля, че ще е лошо за начинаещите потребители, ако могат лесно да идентифицират дали взимат акъл от човек, който е показал че умее или от такъв, който само твърди. Все едно да отидеш да те оперира лекар, който не е завършил медицина, обаче е "хубав човек" - нека не подценяваме компетентността. Също както правилните съвети те дърпат напред, така и грешните съвети те дърпат назад. Както вече казах, няма да е задължително, просто всеки, който иска да подкрепи мнението си музикални с умения - ще може да го направи, и тези хора ще придобиват съответен музикален рейтинг, който определено ще е от полза в ориентацията на начинаешите.

 

Разбира се, понеже сме хора, и най вече Българи, нещата най-вероятно ще залитнат до някъде в посока пишкомерене, и все пак не е това идеята, надявам се, че разбирате. Пишкомерене така или инъче си има и в момента, и ако не друго, демострацията на това кой колко може освен че ще е забавна и полезна, също така би могла да предодврати пишкомеренето, тъй като този рейтинг ще даде реална представа за размерите, а когато го имаш черно на бяло, тези, които го карат само на приказки ще се скатаят. Едно е да говориш колко си добър, друго е да го покажеш - и това ще спре голяма част от пишкомеренето, от хората, които само блъфират и се изживяват като разбирачи, покрай което дават и лоши съвети на начинаещите.

Редактирано от LOE
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.