Jump to content
Българският форум за музиканти

Звукът на Metallica


Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)
^хахаха ...мдам ...точно така е ....направо едва ли не всеки може да го докара .... AKG Gold Tube надявам се имаш представа колко лесно се намира като микрофон и к'ви пари е за останалите дивайси (и най-вече хората зад пулта и инструментите) няма да говорим :D

Всеки може да ДОКАРА средниста резачка, с която да свири еди коя си песен от тези албуми по някакъв адекватен на оригиналното й звучене начин без много усилия и средства - да, точно така е! Другите неща, за които говорите, не са за ДОКАРВАНЕ, а за някакъв REVERSE ENGINEERING, с който, мисля, никой тук не се захванал.

 

Въобще, не мога да разбера защо, всеки път като има такава тема, тя се извърта по този безумен начин ... Мислите ли, че дори най-наивният начинаещ, задал този въпрос, си е представял, че ще зазвучи ТОЧНО като Кърк и Джеймс (или когото и да било) със (примерно) Скуайърчето и Берингърчето си? Аз поне си мисля, че става дума за постигане на приближение, адекватно на средствата и възможностите. Останалото е любопитна информация и вечно повтаряне на истината, която никой (вкл. моя милост) не оспорва: възпроизвеждане 1:1 не може да се получи, ако ще и 10 хил. бюджет да имаш, просто щото всеки запис е уникално решение като комбинация от китари, усилватели, ефекти, микрофони, разположение, още около ем-найсет неща ... и китарист ... и "ние т'ва много добре го знаеме"!

 

П.С. Също така за мен е леко неудачно да се смесват първите 2 албума на Металика с третия - Master е една доста по-зряла продукция и поне за мен звукът там еволюира бая спрямо Kill'em и Lightning.

Редактирано от sevenstring
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Абсолютно споделям мнението.

Да не говорим, че звученето на записа е обработвано и дори със същата техника няма да се докара баш същия звук.Изобщо дерзай и намери собствен китарен звук, а не копирай чужд такъв.Това е истинското...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега е момента да се разсеят неяснотите относно белия flying V на Джеймс от периода 1982-1984. Това всъщност не е Епифон,а неизвестно по произход японско копие на Гъбсън. Както и самия Джеймс обяснява това, в началото дори самия той не бил наясно че не е Гибсън, но като понаучил малко за тия китари и си казал:"Хмм, защо ли е болт-он,като Гибсън не правят такива?!" Факт е че с тази китара е записан Kill'em all и по някаква щастлива случайност не е била открадната заедно с всичкия им останал гиър една нощ по преме на първото им европейско търне през 1984г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пич, точно за наподобяване звука на Металика нз как и дали ще го постигнеш. Ако ти трябва някакъв такъв резак звук, най-добре си земи един дисторшън на "Милин камък", Враца, въпреки че тези антики трудно се намират вече :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е радващо това, че хората продължават да се стремят да подражават - не се става музикант така :hysterical:

 

Иначе да, китарите им от този период звучат без грам динамика, доста типично за ЕМГ, звукът обаче не е нищо особено, за времето си е бил добър но да търсиш такъв звук днес не ми се струва много удачно. Китарния звук е като женските гърди, няма чак толкова голямо значение точно какъв тип е, важното е да е добър. Важен е добрия звук, не нечий звук. Разберете го това :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Китарния звук е като женските гърди, няма чак толкова голямо значение точно какъв тип е, важното е да е добър.

Ха-ха ... :greenangel: Евала!

 

Подкрепям и останалата част от коментара.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако ти трябва някакъв такъв резак звук, най-добре си земи един дисторшън на "Милин камък", Враца, въпреки че тези антики трудно се намират вече :greenangel:

През 1989 с това чудо, забодено директно в пулта си въобразявахме, че може и да се наподоби звука на любимата Металика. Е, не може. Само комари и бъзуняци произвежда. Съветвам питащия да не се занимава с отживелици, а да си избистри собствена концепция за звук -да чуе и нови банди, които специално откъм китарен звук (а и по други направления) скриват шапката на ония изпържени старчоци отвсякъде.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз нз какво лошо намирате в това човека да търси как да наподоби звука на любимата си група.Не е задължително да им подражава.Просто може да иска да свири техни кавъри и иска да се доближава повече до характерното звучене за съответните албуми.И първите албуми на Металика предизвикват истинска революция по това време в това течение на метъла ,така че не мисля че наредби откъм качеството на албумите са уместни според мен.За мен качеството на записите в албумте ''Kill Em All'' и ''Ride the Lightning''си е на доста високо ниво и откъм звучене и като изпълнение на партиите но това си е мое мнение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да бе, само че музика се свири с ноти, не с китарен тон, можеш да направиш точен кавър на група дори и на контрабас ако щеш

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Просто може да иска да свири техни кавъри и иска да се доближава повече до характерното звучене за съответните албуми.

Следователно, ако днес реша да свиря песни на Мейдън, Металика, Прийст, Мегадет и Сабат трябва да направя хиляда различни настройки, така ли?

С копиране не става нищо.И аз съм се мъчил да докарам звук, наподобяващ първите албуми на Металика.И о чудо-не стана нищо!Истински ценно нещо е да можеш да направиш собствен, уникален звук.Разбира се за тая работа няма да ти е достатъчен Маршалът, който имаш.Но той няма да ти е достатъчен и за да наподобиш Металика, така че стига се занимава с глупости, а си изкарай саунд, който ти харесва (или който не ти харесва).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря все пак на хората, които са изказали мнение в темата, макар че едва 2 или 3 биха ми били полезни, и на тези ,които са си направили труда да ровят в google за точния studio equipment и gear на Metallica от този период, това можех и сам да си го свърша, но поне ми спестихте време и усилия.. :)

Въпросът ми всъщност беше как да речем с гиър-а на среднстатистичеки бг-китарист за ок 2000 лева примерно, може да се докара горе-долу звука на класическата Metallica, а не да се възпрозивежда точния студеен звук на Ride the Lightning.., както знаем по това време самите Металика не са ползвали най-добрите студия, тъй като не са разполагали със средства за това, но това е друга тема..Ясно е че това, дори в професионално студио в Бг би било трудно това да стане..

Иначе не виждам какво лошо има в това да искаш да наподобиш звука на групата която харесваш, мнения от типа "ама ти трябва да имаш собствен стил" и да свириш по еднакъв начин Сабат и Металика, просто са безмислени, заглавието на темата беше ясно зададено.

Просто бих помолил хора, които се правят на интересни, нямат какво конкретно да кажат или просто искат да покажат колко много знаят, да не се изказват по темата. и аз обичам да свиря в Drop D или даже Drop C с някакъв ала seventies fuzz-distortion, но Металика просто не звучат така.. Така че нека ако някой може да даде конструктивно мнение по темата да заповяда, някой от вас поне веднъж е правил - поне един кавър на Металика, да каже примерно как и с какво го е записал какви ефекти/процесор е използвал и т.н...

Благодаря предварително за отговорите!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^Добре бе човек, погледни Апокалиптика - не звучат много като Металика нали ? Но кавърите им са страшно добри. Няма значение инструмента или звука - можеш да измислиш хипер добър аранжимент на Металика и в Drop D и Drop C дори. А звук никой не може да ти каже точно как се прави, защото трябва ти сам да си го чуеш и да си човъркаш усилвателя, докато го разнищиш. Защото всяка китара при различна апаратура звучи различно и дори аз да ти кажа как докарвам Металика (примерно) - при теб няма да стане по този начин.

Редактирано от Slav
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.