Jump to content
Българският форум за музиканти

Солфеж- какво е?


krisinox

Recommended Posts

Солфежът е музикален предмет, който цели да изгради музикален слух у учещия. Това става основно чрез пеене. Солфежът и музикалната грамотност са две неделими неща. Може по рождение да имаш невероятен музикален слух, но все пак трябва да знаеш какво точно слушаш.

 

Някои основни упражнения са: познаване на изсвирения интервал, познаване на изсвиреното положение на тризвучията и четиризвучията и най-трудното - музикални диктовки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Oще няколко важни неща :

 

1. Вроденият слух помага много, но поне според мнението на всички преподаватели, до които съм се допитал (а те са на високо ниво, определено), дори и човек, който няма почти никакъв вроден слух, с повечко упражнения и упоритост, може да развие добър музикален слух. Всичко е практика и пак практика!

2. Солфежът, въпреки че ограмотява и улеснява значително, всъщност сам по себе си не прави един човек добър музикант, защото се искат и куп други качества - добра техника на свирене, креативност, сработване с група и т.н. и т.н.

Тоест може човек да е МНОГО добър по солфеж, но като изпълнител да е зле. И обратното - всички блусари (също ранните джазмени) и голяма част от рокаджиите са самоуки и не са учили солфеж. Пък като гледам си пълнят стадионите...

3. Самият слух се изгражда много време (може би цял живот, не знам?), иска непрестанни тренировки и дори абсолютистите не са никога с еднакво развит слух (това е така, защото за музикалния слух отговарят много различни центрове в мозъка, поради което някои хора чуват по - лесно неща, които на други са им по - трудни).

 

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Като се изучава стъпка по стъпка няма нищо трудно, по-скоро зависи от човека... А и по принцип няма трудни неща, има мързеливи хора. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.