Jump to content
Българският форум за музиканти

Лепило за гриф


Recommended Posts

Значи, на един приятел, много, много евтината му акустична китара падна и си разлепи грифа. Има ли лепило, което да се намира лесно, да не е много скъпо и да свърши работа за тази процедура.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Горното е почти вярно. Пробвай с прилично и малко по-реномирано поливинилацетатно(PVA) лепило.

Само внимавай оригинално да не е лепено с туткал(кафеникаво лепило, което от мокрене с топла вода започва да се разтваря и да лепне).

В този случай ще си трябва с туткал.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нямаше туткал.

 

Благодаря за съветите. Цялата работа е, че приятеля ми е тръгнал "на турне" из Европа на стоп и използва китарката за презареждане на приходите от време на време. А снощи я дал на едно лапе и то я изпуснало... Добре че грифа само се е разлепил. И така, просто търсехме лесен и евтин вариант, защото китарката не струва и 100 лева дето се вика (едно старо и окаяно Еко със най вече сантиментална стойност) и не си струва да се набива нещо в нея (то за 150 лева сигуно ще намери по-добра от нея нова).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А ще бъде ли проблемно ако грифа остане отделно за около 2 дни от китарата ? Говорим за уестърн, не за класическа китара (тоест има тръс род).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами няма да е проблем, особено ако няма и струни. Ако не е на грифа ще има извиване в посока опъна на струните и рискувате да се усуче, понеже ще има по-малка съпротивителна мощ. Ако не се усуче може да се компенвира след това (въпреки, че ще е кофти с лепенето после, защото грифа ще е на лък, а фретборда - прав), но ако няма прекалено измятане после може да се компенсира. Във всеки случай ако седи и свири без фретборд ще има по-дълго техническо време за привеждане в годна за ремонт китара :) Я по-добре не си правете експерименти ;)

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Малко не разбрах какво се има предвид, но тръс рода си е в грифа. Просто грифа е отделно от китарата а струните не виждам как може да опъват грифа ако той е отделно от китарата (те са си махнати де) - тоест да разбирам, че не е проблем :) А причината че не свършихме работата беше, че купихме изключително добро епоксидно лепило, на което за съжаление всичко + инструкциите за употреба беше яко опаковано и чак у нас разбрахме че е под формата на "пластелин" та не става за нашата работа ;) А утре е неделя и магазините не работят.

Редактирано от fLiSk
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз реших, че грифа е на китарата и се е разлепил фретборда и искате да свирите без фретборд... Ако грифът е отделно си маркирай колко оборота е навита гайката и отпусни гайката на рода, за да не преопъне грифа в обратната посока. Най-добре си драсни маркерчета с някакъв перманентен маркер и после отпусни примерно един цял оборот, за да не противодейства на нулевия оън и да не изопне грифа наопаки. Иначе проблеми да седи така нма :punk_guitar:

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 7 years later...
Отговорено (Редактирано)

Здравейте, имам леко разлепване на свързването на грифа към корпуса, около розетката. Грифа е неподвижно и стабилно свързан към корпуса, също може и така да кара, подозирам, че при изработката не е достигнало на това място лепило. Но съм си махнал в момента струните и е подходящ момента да го залепя. Какво лепило да използвам Ц200, Ц300 или Момент waterproof D3 https://www.masterhaus.bg/bg/product/7569-vodoustojchivo-lepilo-za-dyrvo-d3-250-g-moment Последното го имам, купувал съм си го по друг повод. А също и за залепването на горното мостче към грифа, че ме дразни че е разлепено.

Също така, две от царгите вътре в корпуса са се сцепили с течение на годините, китарата е от 1997г., явно са били от не добре изсъхнал дървен материал, но по корпуса външно нищо не се забелязва, т. е., това по никакъв начин, не е повлияло на геометрията му и цялостта му.  

Редактирано от maxim09
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.