Jump to content
Българският форум за музиканти

Тема за звуците


Recommended Posts

Предлагам в тази тема, знаещите и можещите да помогнат на всички, за да няма теми като "Как да получа по-тежък звук"... А именно.... Всеки, който знае или чува и разбира повече да казва примерно - Джеймс Хетфилд - дисторшън, ривърб, дилей, Ангъс - крънч, хорус или еди какво си до Хайуей ту хел, после еди какво си и т.н...

 

Много ще е полезно мисля, благодаря....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 35
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Нещо ми се губи идеята, защото темата е толкова обширна, че няма смисъл да пишем по нея. Дори и само за Джеймс да пишем, той за различните албуми и песни, толкова оборудване и ефекти е сменил, че няма да можем да ги изброим. За Сатриани - същата работа - той е сменил всички видове педали, много ампове и т.н., защото търси различен саунд за всяка песен и албум. Всъщност не са толкова много китаристите, за които може да се каже "ползват това и това", защото в даден момент ползват едно, в друг - друго. Иначе имаше тема за чейновете, там могат да се видят различни подредби на ефекти. Имаше и един сайт gearslut или нещо от сорта - там пише много от "големите" какво ползват.

Ако не съм разбрал правилно идеята на темата, извинявам се.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре, да го поставим по друг начин, не как китарата ми да звучи като тая на Джеймс или Сатриани, а как направих плътен къртещ звук с еди кой си ефект и настройки на ниски, средни, високи, гейн и т.н. на еди какви си стойсности. Или пък: постигнах спейс звук смесвайки ехо с еди какви си настройки и добавих хорус за по-интересно с еди какви си настройки. Ето и семпълче: ....

Нека темата наистина не бъде нещо от рода "Как да свиря като Металика". По-скоро да се обмени опит в постигането на собствено звучене и експерименти със ефектите. Аз мисля, че темата би била интересна...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз съм абсолютно ЗА. Темата би била полезна на неопитните хора (като мен) да постигнат желания от тях уникален звук по-лесно. Аз например свиря с махагонова китара с дебело и твърдо перо с 13ки Flatwound струни в СИ която включвам в Boss SD1 (Level-10 Tone-4 Drive-3) като бустер и след това в EH Metal Muff (Treble-6 Mid-4 Bass-6 Dist-4) и накрая чистия канал на амп-а (Всичко на 5/10). По този начин постигам до голяма степен звук подобен на Pantera,Down,Crowbar.

А сега питането ми е: понеже понякога много ми се сливат тоновете как да си направя звука по-ясно различим (открояващ се) ???

Понякога просто става голяма каша от тонове особено когато свирим с групата и съм сигурен че не е от ниските среди (пробвал съм да ги променя, тогава само звука се променя но пак остава замазано, а не е да кажеш че свиря неточно, наистина не е перфектно, но не мисля че проблема е от мен)

 

Мойте 5 стотинки :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

====

Ами не е съвсем така, Ангъс да речем използва точно 4 настройки за всичките 30 и няколко години...На периоди е и с металика е така и т.н.... естествено Сатриани и Вай и тези пекспериментират всяка песен...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко полуофтопик. Имаше едно интервю с известен китарист, май имаше нещо общо с Yellow Jackets или беше идвал на същата джазсреща, забравил съм подробности. Помня,че го питаха с какви ефекти свири и той отговори "кабел 3 или 5 метра". В тази връзка за звука най-важно е тоноизвличането, а после всичко останало. Ако запишеш нещо с гиъра на Джеф Бек НЯМА да звучиш като Джеф Бек. Това важи за всички наши любими музиканти. Трябва свирене, слушане и мислене. Не може теоритично да ти кажат "този звук се прави с ниски на 4, среди на 5 и високи на 2, малко ривърб и презънс на 12 часа". Всеки амп и всяка китара звучи различно в различни ръце, всяко помещение има различна акустика. Всяка банда звучи различно, което е от голямо значение за свирещите с група. Даже когато с една и съща група и с един и същ гиър свирим на различни сцени ми се налага да правя различни настройки. Ако си държиш винаги еднакви корекции на усилвателя, това в различни условия би могло да ти изиграе "лоша шега" както обичат да се изразяват футболните коментатори.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Напълно съм съгласен. И аз като дам на някой приятел да свири с моя гиър забелязвам че квото и да прави не звучи като мен, но мисля че по този начин с насоки бихме могли да помогнем доста на някои хора. Естествено че съм против копирането на звучене, нали точно това е хубавото, че всеки е различен и уникален. Така че се надявам темата да се развие :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

естествено!!!! въпросът е елементарен - какви ефекти се използват примерно за парчето Х на групата У. Естествено, че няма как да си купя оборудването или да свиря като изпълнителят Z... просто да се знае от къде се почва...и тогава да се търси... ама както и да е де, явно няма да стане.

 

елементарен пример, въпреки че става въпрос за софтуеър http://www.gibson.com/en-us/Lifestyle/Feat...stechtalkangus/

Редактирано от billymilano
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така, така. Колко имитатори има на СРВ в тубата, и нито един не го докарва. Защо? Много просто : освен характерния "дебел" звук, сме свикнали и на характерното СВИРЕНЕ на Стиви. Ето защо НИКОЙ не може като него. Иначе има разни сайтове с апаратурата на известни музиканти, но чак настройки не знам дали има в тях.

Подкрепям Йоцо, аз даже съм чувал друг случай - Ted Nugent много харесал апаратурата на Van Halen и помолил, да си сменят гиъра за малко. И познайте какво - НЕ звучал като Van Halen. :)

Същото е и със Стиви и Джими Вон - записвали са някои партии с една китара и един амп, и не звучат изобщо еднакво.

Аз имам няколко песни на Сач и ЕВХ, за които исках, да питам някои от нещата, как точно се правят. По - късно, като си ги подредя точно, ще попитам!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

е какво? Никой от ТОЗИ ФОРУМ, НИКОЙ ОТ ТОЗИ СВЯТ не може да докара Лукатър, СРВ, Вай... и кво? Да не се опитваме? Да не се забавляваме? ОК... изтриите тази тема... про-тата си знаят, а ние дето се опитваме да се кефиме ще трябва да гадаем какво прави примерно... скриймър-а... Супер. Трийте темата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^ Не сте ме разбрали правилно. Не се заяждам, само казвам, че е добре да се избегнат някои грешки. Иначе е много полезно да се обменя опит. :) И нека всеки да се опита в учейки се от големите да звучи като себе си. :D Исках да кажа, че не е важен единствено гиъра.

Редактирано от yotzzo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Темата е супер,само че няма да се получи на практика.Защото аз като кажа настройките, но свиря с гибсън а пробващия свири с prs да кажем, ще звучи различно.Другото което ще попречи ще са адаптерите, кубето, говорителите ...сигурно има и още...а, обема на кубето или кабинета...мисля че няма да се получи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.