Jump to content
Българският форум за музиканти

Sign in to follow this  
billymilano

Тема за звуците

Recommended Posts

Предлагам в тази тема, знаещите и можещите да помогнат на всички, за да няма теми като "Как да получа по-тежък звук"... А именно.... Всеки, който знае или чува и разбира повече да казва примерно - Джеймс Хетфилд - дисторшън, ривърб, дилей, Ангъс - крънч, хорус или еди какво си до Хайуей ту хел, после еди какво си и т.н...

 

Много ще е полезно мисля, благодаря....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Нещо ми се губи идеята, защото темата е толкова обширна, че няма смисъл да пишем по нея. Дори и само за Джеймс да пишем, той за различните албуми и песни, толкова оборудване и ефекти е сменил, че няма да можем да ги изброим. За Сатриани - същата работа - той е сменил всички видове педали, много ампове и т.н., защото търси различен саунд за всяка песен и албум. Всъщност не са толкова много китаристите, за които може да се каже "ползват това и това", защото в даден момент ползват едно, в друг - друго. Иначе имаше тема за чейновете, там могат да се видят различни подредби на ефекти. Имаше и един сайт gearslut или нещо от сорта - там пише много от "големите" какво ползват.

Ако не съм разбрал правилно идеята на темата, извинявам се.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Добре, да го поставим по друг начин, не как китарата ми да звучи като тая на Джеймс или Сатриани, а как направих плътен къртещ звук с еди кой си ефект и настройки на ниски, средни, високи, гейн и т.н. на еди какви си стойсности. Или пък: постигнах спейс звук смесвайки ехо с еди какви си настройки и добавих хорус за по-интересно с еди какви си настройки. Ето и семпълче: ....

Нека темата наистина не бъде нещо от рода "Как да свиря като Металика". По-скоро да се обмени опит в постигането на собствено звучене и експерименти със ефектите. Аз мисля, че темата би била интересна...

Share this post


Link to post
Share on other sites

И аз съм абсолютно ЗА. Темата би била полезна на неопитните хора (като мен) да постигнат желания от тях уникален звук по-лесно. Аз например свиря с махагонова китара с дебело и твърдо перо с 13ки Flatwound струни в СИ която включвам в Boss SD1 (Level-10 Tone-4 Drive-3) като бустер и след това в EH Metal Muff (Treble-6 Mid-4 Bass-6 Dist-4) и накрая чистия канал на амп-а (Всичко на 5/10). По този начин постигам до голяма степен звук подобен на Pantera,Down,Crowbar.

А сега питането ми е: понеже понякога много ми се сливат тоновете как да си направя звука по-ясно различим (открояващ се) ???

Понякога просто става голяма каша от тонове особено когато свирим с групата и съм сигурен че не е от ниските среди (пробвал съм да ги променя, тогава само звука се променя но пак остава замазано, а не е да кажеш че свиря неточно, наистина не е перфектно, но не мисля че проблема е от мен)

 

Мойте 5 стотинки :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
====

Ами не е съвсем така, Ангъс да речем използва точно 4 настройки за всичките 30 и няколко години...На периоди е и с металика е така и т.н.... естествено Сатриани и Вай и тези пекспериментират всяка песен...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Малко полуофтопик. Имаше едно интервю с известен китарист, май имаше нещо общо с Yellow Jackets или беше идвал на същата джазсреща, забравил съм подробности. Помня,че го питаха с какви ефекти свири и той отговори "кабел 3 или 5 метра". В тази връзка за звука най-важно е тоноизвличането, а после всичко останало. Ако запишеш нещо с гиъра на Джеф Бек НЯМА да звучиш като Джеф Бек. Това важи за всички наши любими музиканти. Трябва свирене, слушане и мислене. Не може теоритично да ти кажат "този звук се прави с ниски на 4, среди на 5 и високи на 2, малко ривърб и презънс на 12 часа". Всеки амп и всяка китара звучи различно в различни ръце, всяко помещение има различна акустика. Всяка банда звучи различно, което е от голямо значение за свирещите с група. Даже когато с една и съща група и с един и същ гиър свирим на различни сцени ми се налага да правя различни настройки. Ако си държиш винаги еднакви корекции на усилвателя, това в различни условия би могло да ти изиграе "лоша шега" както обичат да се изразяват футболните коментатори.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Напълно съм съгласен. И аз като дам на някой приятел да свири с моя гиър забелязвам че квото и да прави не звучи като мен, но мисля че по този начин с насоки бихме могли да помогнем доста на някои хора. Естествено че съм против копирането на звучене, нали точно това е хубавото, че всеки е различен и уникален. Така че се надявам темата да се развие :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

естествено!!!! въпросът е елементарен - какви ефекти се използват примерно за парчето Х на групата У. Естествено, че няма как да си купя оборудването или да свиря като изпълнителят Z... просто да се знае от къде се почва...и тогава да се търси... ама както и да е де, явно няма да стане.

 

елементарен пример, въпреки че става въпрос за софтуеър http://www.gibson.com/en-us/Lifestyle/Feat...stechtalkangus/

Edited by billymilano

Share this post


Link to post
Share on other sites

Така, така. Колко имитатори има на СРВ в тубата, и нито един не го докарва. Защо? Много просто : освен характерния "дебел" звук, сме свикнали и на характерното СВИРЕНЕ на Стиви. Ето защо НИКОЙ не може като него. Иначе има разни сайтове с апаратурата на известни музиканти, но чак настройки не знам дали има в тях.

Подкрепям Йоцо, аз даже съм чувал друг случай - Ted Nugent много харесал апаратурата на Van Halen и помолил, да си сменят гиъра за малко. И познайте какво - НЕ звучал като Van Halen. :)

Същото е и със Стиви и Джими Вон - записвали са някои партии с една китара и един амп, и не звучат изобщо еднакво.

Аз имам няколко песни на Сач и ЕВХ, за които исках, да питам някои от нещата, как точно се правят. По - късно, като си ги подредя точно, ще попитам!

Share this post


Link to post
Share on other sites

е какво? Никой от ТОЗИ ФОРУМ, НИКОЙ ОТ ТОЗИ СВЯТ не може да докара Лукатър, СРВ, Вай... и кво? Да не се опитваме? Да не се забавляваме? ОК... изтриите тази тема... про-тата си знаят, а ние дето се опитваме да се кефиме ще трябва да гадаем какво прави примерно... скриймър-а... Супер. Трийте темата.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Не сте ме разбрали правилно. Не се заяждам, само казвам, че е добре да се избегнат някои грешки. Иначе е много полезно да се обменя опит. :) И нека всеки да се опита в учейки се от големите да звучи като себе си. :D Исках да кажа, че не е важен единствено гиъра.

Edited by yotzzo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Аз предлагам нещо, или пишете по темата или без излишни коментари от сорта колко тъпа била темата или уменията на стиви :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Предложенито Ви беше отхвърлено, Менторе.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Темата е супер,само че няма да се получи на практика.Защото аз като кажа настройките, но свиря с гибсън а пробващия свири с prs да кажем, ще звучи различно.Другото което ще попречи ще са адаптерите, кубето, говорителите ...сигурно има и още...а, обема на кубето или кабинета...мисля че няма да се получи.

Share this post


Link to post
Share on other sites

не, не, не!!! Не настройките, машинките!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.