Jump to content
Българският форум за музиканти

Размер на струните за настройка "РЕ"


kulov

Recommended Posts

Здравейте, имам нужда да ми се даде малко акълец по един въпрос - до сега с моята банда сме свирили в "МИ бемол", но агентите решиха да смъкват в "РЕ".

 

3те китари + вокала са ЗА, единствено аз съм опозиция. Просто защото струните, които използвам не са достатъчно дебели (мисля, че 4тата и 5тата са съответно 100 и 125, по тях се ориентирам).

 

И така. С тези струни в Ми бемол става горе-долу (като леко съм ги вдигнал от задния бридж за да избегна ефекта "КОЯN"), но за РЕ е вече прекалено - пробвах, вдигнах магарето толкова, че разстоянието между струните и грифа след 12 праг идва около 6-7мм (!!!!!!). Струна Си (като се настрои на Ла) е на границата - 1/8 тон да мръдне надолу и нищо не се чува. С 2 думи не става и трябва да ги сменям с по-дебели.

 

Ще помоля, който се чувства разбирач да даде акъл каква дебелина струни да търся, за да избегна този дискомфорт.

 

Благодаря предварително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За струни - колкото по-дебели, толкова по-добре за ниски настройки. Огледай се за комплект със ми струна 110 (този размер се използва често от 4-струнни басисти, настройващи се тон надолу) и си струна 135 (по-дебела не вярвам да намериш).

Проблемът ти със звука най-вероятно е и от усилвател/колона (колкото по-ниско слизаш толкова по-трудно става възпроизвеждането - необходима е по-голяма мощност на усилвателя и озвучително тяло пригодено да свири в този регистър), както и от инструмента - предполагам със стандартна 34 инчова мензура и кленов гриф (по-дългата мензура и разни екзотични дървесини със странни имена помагат :) ).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

еи тея китаристи дай им колкото се може по ниско да се свири ( ние свирим сега в Си бемол ) кажи на твоите хора да си купят по една седем струнна китара и да мирясат :greenangel: ( поне ние така решихме проблемите със строевете, не че пак не се свалихме с полутон ама... :D )

 

по-тъпото е че пета струна почти не я ползвам щото нямам хубав усилвател да ми изкара ниските като хората.

 

По въпроса за толкова нисък строи задължително ти трябват 135" струни иначе ще ти се мятат като корабни въжета. Има и вариант да дропнеш само МИ струна в РЕ (предполагам китаристите искат да свирят в Ре дроп) или просто да си свириш партиите от СИ струна въпреки че си е гадничко ( ех като не си е да удариш една свободна струнаааа :) ). В общи линии това са опциите. Лошото в случая, е че много малко марки струни са толкова дебели и като цяло 135'' струни се намират трудно в БГ. Ърни бол имат стоманени 135'' и мисля че ще ти вършат идиална работа, Уаруик и те правят стоманени 135'' малко са твърдички и свалят кожа от пръстите ама като тон са убиец. Елексир май не правят 135'' струни а ДР 135'' са без покритие, всъщност с покритие 135'' май само Уаруик произвеждат (ЕМП серията). Може и да греша разбира се...

 

това е горе долу :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еликсир правят .135 - води им се Heavy B. Warwick EMP .135 имам един комплект, който няма да ползвам, защото са ми дебели, мисля да го пусна за продажба, ако те интересува пиши ми. Иначе имам един познат от "провинцията", който ме помоли да му потърся в София 4 струнен комплект .050-.110 за да има нормален екшън в Ре и е доволен от тия размери - сега иска пак :D

 

Поздрави,

Марин

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Също имам нужда и от друг акълец - след като сменя настоящите струни с по-дебели и съответно сменя настройката, има ли нужда да тунинговам тръс-рода?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@kulov Доколкото разбирам, баса ти е 5 стунен, ако е така, за чий ... ще го пренастройваш, идеята на пренастройването е, че нормалните басове нямат по-нисък тон от ми. А ако е 4 струнен, вземи комплект за 5 струнен и ползвай по-ниските 4 струни, без сол.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно така, 5 струнен е. Както казах още в началото струните, които използвам са стандартни за настройка Ми. Китаристите и вокалът искат да свирим в Ре (целия строй Ре, а не само Ми струна дропната в Ре).

 

Казах им, че за мен вариантите са 2 - или да вземам нов сет струни (а настоящия съм го сменил преди няколко седмици, почти нов е), или да си извадя всички партии на всички песни на ново и да транспозирам в движение, като аз си свиря в Ми, а 3-мата от запаса си свирят в Ре. 2рия вариант не е много приемлив, защото в репертоара са към 50 песни, някои от които ги свиря повече от 10 години и са бързи, сложни и технични неща, не мога сега за 2 седмици да ги уча всички на ново (ще свирим на един фест по-другата събота, затова казвам 2 седмици).

 

Та последният ми въпрос беше трябва ли да пипам и тръс-рода ако сложа 50-70-90-110-135 и пусна в Ре?

 

Който има опит в това нека сподели, моля.

 

Благодаря!

 

@kulov Доколкото разбирам, баса ти е 5 стунен, ако е така, за чий ... ще го пренастройваш, идеята на пренастройването е, че нормалните басове нямат по-нисък тон от ми. А ако е 4 струнен, вземи комплект за 5 струнен и ползвай по-ниските 4 струни, без сол.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз бих заложил на транспонирането, а тръс рода, по-добре майстор да го пипа, ако трябва. По този въпрос нямам мнение, сори.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За този размер - задължително пипни тръс род-а.

Когато ми се налага на мен да го правя, го натягам (както трябва да се направи в случая) с по 1/4 оборот на ден, докато не се изправи грифа напълно, така че натиснат на 1-во и 24-то (или колкото прага имаш), да няма отвори никъде (струните да са "полегнали" идеално върху праговете). След това правя интонацията от седлата на магарето и хоп - готов съм, само след 2-3 дни чакане :)

Ако обаче не си сигурен в това което правиш и се цениш много инструмента, не се замисляй да го заведеш на лютиер - няма да ти излезне безбожно скъпо, а ще е безпроблемно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За тръстрода нещата не стоят баш така, разрояние трябва да има от праговете до струната при натискане на 1-во и 24-то прагче. Няма да се впускам в обяснения, ето ви просто едно клипче за това как можете да си направите сетъпа. Поне за мен това е оптималния вариант за минимален Бъзз по праговете с минимален Екшън.

 

 

 

Кулов твоите хора плачат за по един седмак :blink: кви са тея строеве. Аз мислех че РЕ дроп искат да се сваляте че да могат да си свирят на барета :greenangel: то кво било.

 

Аре поздрав с Meshuggah- Combustion

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За леко "лодкообразното" изгъване - съгласен съм, че много хора го приемат за по-удобно и по-вярно като настройка. В крайна сметка важен е резултата - верни тонове и прав гриф :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря много за видеото със сетъпа (шефа като се изнесе на някъде ше си го пусна и със звук)!!!

 

Мен ако питаш моите хора плачат да им проведа малко строева подготовка, също и за любимите ми команди от младостта "Изходно положение за лицеви опори, заеми!!!", "Газ!!!" както и "Ставай за извращения!!!".

 

И наистина грифът на Ел Бахо е мръднал малко (хем още е с тънките струни и в Ми бемол), наистина трябва да го барна малко. В Смолян лютиери няма, така че освен много да внимавам няма какво друго да ми пожелаете.

 

Благодаря на всички за съветите!

 

:thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.