Jump to content
Българският форум за музиканти

Акордиране на пиано. Как да се избегне честото акордиране.


Recommended Posts

Днес ми акордираха пианото (по-горе в темата съм споменавал колко бях отчаян) и ми стана доста интересна системата за акордиране, със съответният електрически уред се започва от тона ла, минава се през всички тонове от определен участък на пианото, чието име включваше нещо като "кръг на затворените тонове", но като се минат всички тонове пак се връща на ла.

 

Разбира се, пианото ми имаше дефект (все на мен ли?), този дефект не може и да се махне. (не мога да го обясня с термини, но не е фатален).

 

Тук искам да се обърна към byschmidt - оказа се, че няколко от най-ниските струни имат заченъци на ръжда в горната си част, близо до вирбелите, но не и по-ниско от началото на самата дебела струна. Акордьорът ми препоръча съвсем леко намазване с мощен препарат, които спира корозията, само съвсем леко намазване с памук. Това може ли да навреди по някакъв начин? И да попитам - Вие споменахте, че не е добре да се оставят съдове с вода в пианото. Къде да ги поставям?

 

Благодаря предварително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 69
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Най-важното е да не напръскате вирбелите !!!

Попадне ли антикорозионен препарат там ще имате проблеми със строя.Каквото и да правите стойте далеч от тази част на пианото !!

Аз ги мажа много винимателно с графитна грес.Процесът е по-бавен но по-сигурен.Редките агенти като WD40 не употребявам въпреки бързите резултати които дават.

Прочетете съветите по-горе.Там е описано как да регулирате влажността.

Във вашият случай най-вероятно става въпрос за по висока влажност,което изключва поставянето на съдове с вода.

Задължителен е влагомер за да имате представа каква е влажността по всяко време.

Бъдете здрав.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хубава и полезна тема за всички които предпочитат истинския инструмент (пиано-роял).

Хубаво обръщате внимание на условията в които се намира инструмента- влажност на въздуха и температурни разлики...

От мен само едно мъничко допълнение към задклавиатурните устройства- не си изпускайте нервите върху инструмента колкото и трудно да ви се струва това което се мъчите да изсвирите- освен че нервите ви скъсяват живота водят и по.скорошното акордиране :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малелеееее...опитах се сам да си акордирам пианото и стигнах до две заключения:

- страшно интерестно

- страшно сложно

След един цял ден опити открих, че за 20 години слушане никога не сьм се вслушвал така в пианото...

Тези биения се оказаха доста по сложни - особено когато трябва да ги броиш в секунда за терци или сексти.

Като се опитах да го настроя теоретично вярно, разбрах какво е темперамент - беше повече от фалшиво. За това прибегнах до една хитрина - опитах се да го насроя тон по тон с дигиталното ми пиано. Сега пианото е по-добре, но пак е леко фалшиво. Поне сега е близо до 440 Hz строй. От тук нататьк незнам какво повече мога да направя сам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Спокойно,преди много години аз се чувствах по същия начин.Постоянство!.. и не забравяйте какво ви посъветвах.Намерете акордьор в града ви и му предложете да му помагате безплатно.Слушайте как акордира и с времето ухото ви ще свикне.За да се успокоите-учебната програма в Германия е 6 години за акордьор.Горе главата !

Редактирано от byschmidt
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега като пианото е горе-долу някакьв строй, почнах да намирам и леки механични проблеми. Някои от дамперите не заглушавт добре, след като използвам сьстейн педала. Мислех си, че да поправя такьв тип механичен проблемтова вече е над вьзможностите ми, но намерих много интерестни неща по темата в книгата, която ми препорьчахте. И сега се залавям за работа.. Остава само да намеря акордьор. А като се прибирам, Задьлжително ще ви викна да погленете пианото ми. Ще почерпя (освен заплащането, което се надявам да е с отстьпка за бьдещи колеги) :) Пианото ми е немско и не знам защо всички ги хвалят повече от руските? Нещо механично ли е или заради тона?

 

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Проблемът с демпферите е един от най-"деликатните" в механиката на пианото.Основно правило е да ги поставите абсолютно успоредно на струните които заглушават.Ще ви е необходимо повечко време.Има също така период на релаксация докато "улегнат".За това не се отчайвайте ако не се получи веднага перфектно заглушаване.Оставете пианото 10-ина дни след първите настройки и след това по-прецизно ги донагласете.Пианото ви ще прегледам безплатно заради удоволствието да ви окуража.От по-старото поколение акордьори останаха много малко.Млади почти няма.А това е уникална професия.

Проблема с руските пиана е че повечето не са изпълнени с нужната прецизност и материали.Има изключения обаче..

Бъдете здрав.

Редактирано от byschmidt
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Искам да се обърна към господин Шмидт, защото той преди време предсказа този проблем. В един от по-старите коментари вие казахте, че пианото ми (Беларус) може да има още проблеми, защото не е поддържано добре. Наистина се случи така. Един от клавишите ми започна да потъва малко (ми на втора октава) и наистина е много досадно при свирене, защото трябва да влагам повече сила. Искам да Ви попитам дали има начин да оправя сам проблема.

 

Благодаря предварително.

 

P.S. Съжалявам, че въпросът ми не съвпада съвсем с темата, но не виждам смисъл в отварянето на друга само за това.

Редактирано от Георги Мърхов
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Едно пиано има 7200 части.Проблемите при невръщане на клавиша може да са поне 20 различни.От клавиша по пътя до чукчето има куп елементи които са важни.Трябва да разбирате поне малко от механика за да си обясните кое за какво служи.Най лесният начин е да погледнете съседният работещ клавиш и да се опитате да копирате настройките.Може да е оста,основата на клавиша,необтегнат регулатор,разбито гнездо...от разстояние ми е много трудно.Имал съм случаи в които летвата пред клавишите(към музиканта) от времето се е изметнала и притиска някои от клавишите.Много внимателно и без напън работете !!!

Там се използват и специални инструменти за регулация на някои от елементите(така наречените пети например).Общо взето не прекалявайте да не направите беля.Ако пипате внимателно-може :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговора. Погледнах разни схеми, на мен ми се струва, че проблемът е в нещата под клавиша, защото в областта на чукчето всичко се движи както при другите. Но все пак прецених, че е по-добре да не човъркам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Вчера отидох да акордирам едно прекрасно немско пиано "Менцел".

Оказа се че по вирбелите(това за което са закачени струните) има ръжда.Ако го бях акордирал сигурно половината от тях щяха да се скъсат в основата си поради тази причина.В кабинета на пианото имаше три огромни празни буркана,1 кг. прах ...тъжна гледка. Това е още един пример за това че бурканите не са "универсално" решение.Те бяха празни което показва че в помещението е сравнително сухо.

Но ръждата по вирбели и струни е в следствие на прекомерна влага.Извода е че бурканите са останали пълни през дъждовен период и са довели до това състояние.А инструмента е прекрасен..и сега се налага ремонт струващ половината от стойността на пианото а всичко това е можело да бъде избегнато с влагомер за 20 лв.Колко жалко.Дано някои от вас не повторят същата грешка.По-горе съм описал как да се грижите за пианото си.То изисква внимание повече от мебел.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И моето в БГ е Менцел и се надявам да е добре, защото няма кой да ми го "гледа".

Иначе това пиано, което още поравям тук е точно мебел... Понеже прилича на Викторанско, хазаина ми точно за това го взел...коштунство!

Иначе май малко го понастроих това старо пиано :) Не е профи, но е от сьрце - хехе

проба

Редактирано от Ивелин
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Менцел" се се ползвали с добро име сред голяма част от музикантите в София в начато на 30-те години.Повечето са принадлежали на професионални музиканти.Винаги като попадна на такова пиано,притежателите ми разказват интересни истории за дядовци или баби на които музиката е била професия.

Хубави инструменти са.Сега знаеш повече за пианата и можеш да се грижиш от разстояние за твоя "Менцел".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да наистина е много интересно да опознаеш инструмента си още по-добре... Голям процент от пианистите дори незнаят какво има вьтре в пианото и инструментите са им някак си чужди...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 5 weeks later...

Как да си почистя клавиатурата ?

 

Не използвайте препарати на спирна основа.

Ако пианото ви е по-ново и е с пластмасови клавиши се почиства със съвсем леко влажен, памучен парцал.

При клавиши от слонова кост и абанос процедурата е същата.

 

Ако инструмента ви е по-стар и е

със слонова кост, много чест проблем е, клавишите да са пожълтяли.

Следващите съвети са вече за мераклии и изискват изваждането на клавишите от осите им.Не е сложно,но ако не сте поне виждали как се прави-пишете ми и ще ви дам по-подробни инструкции.

 

Има препарати за избелване на слонова кост,които няма от къде в Бг да си купите за това ще ви дам най-лесно изпълнимия вариант.

 

Много внимателно и почти без натиск белите клавиши се почистват със стоманена вълна(домакините чистят тавите си с такава,гледайте да е колкото може по-фина).След това със шкурка 2000 десетина пъти,отново без натиск като редувате всяко минаване с вълнен пацал,който помага за доброто полиране на повърхността.

Успех и внимателно !!

Редактирано от byschmidt
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.