Jump to content
Българският форум за музиканти

Акордиране на пиано. Как да се избегне честото акордиране.


Recommended Posts

В нкакъв случай !! Дори да почне да не държи строй пак има методи с които може да се оправи(като подмяна на вирбелите с един размер по-големи).Но това не е твоя случай.Просто го акордирай редовно и след време те ще "седнат" на местата си :) При често акордирано пиано дори да се получат деформации те даже задържат вирбелите в точното положение.Има и друг метод (в случай от опасност да се разбука пин-блока) изваждат се внимателно вирбелите.Бавно!! Поради голямото триене при малко по-бързо развъртане дървото ""прегаря" става черно на цвят и сцеплението почти напълно изчезва и тогава вече проблема става още по-сериозен.След това се набиват в гнездата специални пръстени за да уплатнят изяденото дърво.Това се прави от много малко акордьори понеже изисква много време и труд.В такива случаи вземам пианата в работилницата иначе би трябвало буквално да се пренеса да живея при клиента :)

С една дума пиано се зарязва само ако е разцепено на две :)

Поздрав.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 69
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено (Редактирано)

Леле, всички тези коментари много ме обезпокоиха. Моето пиано не е акордирано от приблизително двайсет години, поради причината, че не е имало кой да свири на него. Наскоро го преместихме от Пловдив в Пазарджик. И сега е много разакордирано. То е "Беларус", много голямо е, по-високо от обикновените, но не е от типа Upright Grand Piano (за съжаление ;)) Но иначе няма и драскотина, даже и клавишите му са чисто бели. Стояло е в добри условия. Само едно ме радва, където казвахте, че качествените пиана се разакордират равномерно, и то е по същия начин. А иначе много хора са ми казвали, че "Беларус" са много качествени. Но все пак ви питам дали има шанс да се оправи, защото много се отчаях. Скоро предстои да го акордираме.

Редактирано от Георги Мърхов
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

От разстояние е трудно да се каже,но щом държи строй би трябвало да може с две акордирания(едното се нарича вдигане на строй,а следващото е да се изгладят евентуалните проблеми) би трябвало да влезе в нормите.20 години са много време и съм почти сигурен че пианото ще покаже и други проблеми,като потъвне на клавиши,чукчетата започват да се връщат по-бавно,което е доста дразнещо при свирене и др.Дано влажността да не се е променяла много през годините за да е в ред и механиката.Ако къщата е обитавана през цялото време е добре.Предполагам че имате акордьор в града.Добре е да го погледне.

Поздрав.

Редактирано от byschmidt
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговора. Значи проблемът с връщането на чукчетата ме притеснява, защото при свеирене ми се е случвало на легато еднакъв клавиш да не стане работата, но пък клавишите със сигурност не потъват. Пианото не пука, но нещо капакът не ляга добре и понягока вибрира, което е дразнещо. Доста е прашно, но ще го изчисти акордьпрът. И лошото е, че в стаята има климатик и не знам дали може да изсуши въздуха. Колко приблизително струват тези уредчета, които измерват влажността?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мойто пиано е за акордиране, но нямам представа - колко би ми струвало? Не е акордирано от около 5 години. Имам и друг проблем(не знам дали е толкова голям де) - някои от чукчетата не се връщат на позицията,на която останалите, а по-напред. Друг дразнещ проблем е скърцането на състейн-педала. Пианото ми е руско - LIRIKA(не е кой знае какво, но аз си го обичам).

Много искам да си го пренеса в моята стая, защото е по-малка, има вътрешна изолация и е с паркет, което, според мен ще подобри звученето, но влагата в стаята ми е по-голяма от колкото в останалите, въпреки изолацията и се страхувам, да не раждясат струните и вирбелите. Интересува ме колко би струвал този регулатор на влагата, за който споменахте по-горе в темата?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Такъв тип системи струват около 500$ за пиано и 750$ за роял.Ако ти е постоянно по-влажно в стаята можеш да си вземеш само едната част за понижаване на влажността "Dehumidifier".Повечето хора не го правят понеже струва почти колкото пианото им :thumbs_up:.Всичко останало по механиката е поправимо.Ще ти пратя лично съобщение понеже не е етично да се рекламирам във форума.Това е тема за безплатни съвети.

Поздрави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...
Отговорено (Редактирано)

http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2277/14...NDATH.JPG"]http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2277/14...TP7ceTNDATH.JPG

 

http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1567/96...SlghQ.JPG"]http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1567/96...0MQ1MFSlghQ.JPG

 

Нагледно да ви покажа какво представлява смяната на вирбелите ако не следите влажността в помещението на пианото си.

Това разбира се е проблем който не се случва за един месец а с години занемаряване.

Снимките са от мобилния ми телефон-не са най-качествените, но ще придобиете представа да къде да не я докарвате... :hysterical:

Иначе пианото "възкръсна" и има прекрасен звук.

Редактирано от byschmidt
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Здравейте, г-н Шмидт!

 

Моята историйка е следната - преди 2 месеца се преместих в нова квартира (зад океана) и в нея се оказа, че има пиано (то ми е главната специалност). Понеже и аз съм на мнение, че акустичното пиано си е акустично пиано - реших да го стегна...от самолет се виждаше, че е в окаяно състояние. От малък ми е интересно да отварям пиана и имам добра представа какво представляват от вътре и как функционират - което ми помогна да намеря и залепя 20-те счупени чукчета, които открих в това конкретно пиано. Сега от механична гледна точка всичко изглежда наред, само че е с 1/2 тон по-ниско от стандартния строй (440Hz). А да не говорим и че всеки клавиш (дори струна) си е сам(а) за себе си... Разгледах в нета и реших да си взема най-евтиния вариант за акордиране - ключ, заглушители и камертон. Но също прочетох, че има и тънкости, които ако не знам, освен че мога да скъсам някоя струна - доста мога да си оскъпя и настройването на пианото с професионалист след това. Имам добър музикален слух и се справям добре с настройването на струнни инструменти, но досега не съм пробвал с пиано, което си е наука. За това искам да опирам да го акордирам сам и се обърщам към вас за някакви общи съвети... [може и на лични]

 

Благодаря предварително!

 

 

Ивелин

 

 

 

п.п. Искам да похваля полезната тема!

Редактирано от Ивелин
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Здравейте,

Ако сте в Щатите има една книга която лесно можете да си набавите: "Piano servicing,tuning,and rebuilding" на Reblitz.

Там има раздел за теория на акордирането.Нужна ви е практика,но ако имате развит слух с времето ще се справите.

Изисква се само търпение.Аз си спомням че преди доста години акордирах първото си пиано за 2 месеца докато получа одобрението на моя учител-Д.Неделчев.

Сега това става за около 2 часа.Интонирането на пианото е най-голямата тънкост.Например квинтите се акордират по широки,докато кварти,мажорните терци и сексти следва да са по тесни.Ще трябва да се научите да чувате пулсирането между интервалите(beats) които са основен ориентир.

Акордьора използва несъвършенството за да постигне съвършен звук.Това е заради разликата в теорията и реалното състояние на струните които никога не вибрират както в "идеалният" случай.

Някои от старите пиана са конструирани да са с 1/2 по ниско от съвременният строй което носи риск да скъсате струна.

Ние обаче съумявахме да ги настроим със серия от малки стъпки нагоре.Това е простичкият трик.Не забравяйте че напрежението от струните към лирата е поне 12 тона !

Друго важно нещо е задължително да притегнете винтовете които притискат лирата към конструкцията на пианото.Като свалите вертикалният капак те са в горния край и са по-големи от останалите.Иначе рискувате да чуете може би най-кошмарния звук от счупване на плочата.

Моят съвет е да намерите все пак акордьор наблизо които практически да ви помогне.Най простият начин е да слушате как акордира.

Щом сте музикант би трябвало лесно да напредвате.

 

Бъдете здрав

Редактирано от byschmidt
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Супер!

 

Благодаря изключително много за съветите!

 

 

Намерих книжката за $20 - ще си я поръчам още днес.

Видях и големите винтове...толкова голяма отверка нямам под ръка, но ще намеря.

Пулсирането м/у интервалите го чувам най-добре в средния регистър - не знам какво ще стане в най-ниския...май ще трябва се доверя на тунер?

А това за кварти/квинти е много интересно - напомня ми на настройването на китарата - 3та струна винаги е проблемна (нещо подобно е май).

 

Мислех си дали и октавите не се сверяват една с друга?

И последно, това за 12те тона вероятно изисква настройване на съседни струни или?

 

 

Благодаря още веднъж!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има различни подходи,но принципа е да не се акордира само една секция а по малко от всяка за да се разпределя натоварването равномерно.

Ако започнете от басите към високите ще се получи нещо като усукване на конструкцията.И ако въпросните болтове не са здраво затегнати може аплитудата да е твърде голяма и пианото да не издържи.

Има нещо което се нарича 'базова октава'.Когато разпределите интервалите така че в акорди да звучат хармонично с въпросните компромиси,по октави се мултиплицира същият строй в останалите диапазони на инструмента.Октавата като интервал е абсолютно точна-без никакви пулсации.Всъщност най-важното е да акордирате правилно тази "базова"октава и от там се запазва абсолютно същото съотношение в останалите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сетих се още нещо прктично.Като си вземете широка отверка,гледайте в края на дръжката да има дупка(повечето професионални отверки имат такава) за да можете да пъхнете малък лост в нея за по-добъро завъртане.Натискайте отверката по оста за да не излиза от ухото на винта докато въртите.Остават доста неприятни драскотини по лирата така а и главата на винта се поврежда.

Успех.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.