Jump to content
Българският форум за музиканти

Акордиране на пиано. Как да се избегне честото акордиране.


Recommended Posts

Отварям тази тема за да ви асистирам доколкото е възможно да запазите пианата и роялите си в добро състояние.

С удоволствие ще отговоря на въпроси.Има куп неща с които можете сами да се справите вместо да викате често

акордъор.Няма да ви затрупвам с ненужна информация.Ще оствя вие да задавате въпроси.

 

 

 

С уважение:

Д.Велчичков Шмидт

Редактирано от CyberGene
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 69
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено (Редактирано)

Като за начало ще ви препоръчам да си купите влагомер(струва около 20 лв.Някои са комбинирани с часовник)

Много хора слагат буркани с вода понеже така са чули,но това може да ви изиграе лоша шега.Влажността в помещението ви не бива да е по-малко от 40% и не повече от 60%.

Само ако е под 40% се налага да използвате методи за овлажняване на въздуха.Аз ви препоръчвам да не слагате нищо във вътрешността на пианото.Ако парното изсушава въздуха-сложете съдове с вода върху радиатора си(за предпочитане са плтки но широки съдове).Когато процентите са около и над 60 съдовете с вода би трябвало веднага да се премахнат.В този случай рискувате да се сдобиете с ръждясали струни и вирбели..разбира се и двата случая имат лошо влияние върху строя на пианото.Надявам се това да ви е от полза.

Редактирано от CyberGene
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да добавя и това че ако имате ценен стар роял или пиано препоръчително да си вземете устроство наречено "Piano Humidifier Dehumidifier".Инсталацията е проста.Харчи съвсвм малко ток и работи в двете посоки -овлажняване и изсушаване.Ако имате поевече въпоси за този или друг проблем с удоволствие ще ви помогна- 0898780588 Шмидт(единсвено ще си платите телефонното обаждане :) )

Успех.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много полезна темичка наистина :)

 

Това за бурканите с вода си мислех, че винаги се прави...поне така ми каза акордьора, който оправяше моето пиано.

Всъщност единственото друго нещо, което знам, е че не трябва пианото да стои на място, където става течение...предполагам това е вярно?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Самото течение не е проблем-но това предполага рязка смяна на температурата ( основно през зимата-в стаята е топло и ако при всяко отваряне на прозорец въздуха нахлува директно към пианото не след дълго е възможно да се появят проблеми).Много от училищата в които акордирам имат този проблем..Изобщо всяка рязка промяна е нежелана.

Редактирано от byschmidt
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мммм...и аз така предположих...даже по тази причина в предишното ми жилище си направих стаята почти невъзможна за живеене само и само да не ми е на течение пианото...

 

А за проблема с молците предполагам само нафталина е решение...или има някакви по-специализирани варианти?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Вчера акордирах рояла на една симпатична двойка.Странно за тях, роялът започнал да "пука".Оказва се че скоро са се преместили тук от Австрия заедно с инструмента.Причината е проста-дървото е жив мателиал-приема или отдава влага.

 

Съвет:

 

Когато местите рояла или пианото си оставете го няколко седмици да се аклиматизира и тогава го акордирайте.Иначе много скоро отново ще има нужда от акордиране.

Редактирано от byschmidt
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Виждам че посещавате активно темата, което много ме радва!

 

Няколко съвета когато купувате пиано:

 

Най важното нещо което трябва да имате в предвид е,че пианото което купувате би трябвало да има живот поне още 30-40 години.При добро поддържане активният живот на пианата е около 100-150 години(някои-в зависимост от производителя могат да надхвърлят и 200 г-руските много рядо достигат 100 например).Не забравяйте че пианото не е като цигулката-то старее и след определена възраст има нужда от животоспасяващ ремонт.Много малко хора прибягват да това понеже цената на този ремонт надхвърля стойноста на инструмента след реставрацията.Имал съм клиенти за които емоционалната стойност надделява над всяакакъв разум... :)Разбирам ги понеже често имам същите проблеми с инструмети които съм реставрирал-за това на станах търговец.

 

Какво да гледате ако не сте със специалист при покупката:

 

Отворете двата капака(долният и горният) на пианото.

Огледаите метална лира-не бива да има пукнатина.

Вижте дали по струните има ръжда.

Върбелите(това на което са закачени струните в горната си част) трябва да са успоредни един на друг.Ако някой е "увиснал" повече от другите-това е индикация за проблем.

 

Напукано ли е дървото зад струните(реозонаторната дъска) ? Ако пукнатината е малка-това е възстановимо в някои случаи.Използва се туткал понеже става твърд след това(а не еластичен като модерните лепила за дърво) и не убива вибрациите на резонатора(това е основната му функция- да усилва тона чрез вибриране).Ако нямаще резонаторна дъска пианото би звучало като китара :thumbdown:- резонаторната дъска е "усилвателят" в този случай.

 

Посвирете на пианото -вижте дали клавишите реагират еднакво.В противен случай-ще се наложи регулация,което са допълнителни средства за вас.

 

И най-важното-харесва ли ви как звучи!Аз лично варвам че ако едно пиано е за теб в момента в който седнеш на столчето и засвириш..... :)

Редактирано от byschmidt
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Акордиране на пиано

През колко време е добре да се акордират пианата ?

Отговорът е относителен но се препоръчва при смяна на влажността и температурата.С две думи пролет и есен е добре да си акордирате пианото.

Другият случай е при преместване.

 

Какво се случва когато оставите няколко години пианото си неакордирано.

Първо да кажа че напрежението между вирбелите и отсрещната част на лирата е не по-малко от 12 тона !!

Колкото и качествено изработено да е пианото този натиск оказва влияние върху гнездата на вирбелите и те променят формата си.

Педставете си кръг който в едната страна е дефоримран.Повечето хора си мислят че гнездата са метални, но това не е така-блокът е дървен и вирбелите влизат под лек наклон което гарантира по-лесното им стопиране от опъна на струните.

След акордиране, поради тези деформации вирбелът естествено се "стреми" към старата си позиция и с годините този проблем се увеличава.

По-опасно е за едно пиано да не се акордира дълго отколкото прекалено често.Да напиша темата ме провокира едно прекрасно немско пиано което има точно тези прблеми и местният акордьор в Пловдив просто е отказал да се занимава повече,за което напълно го разбирам :).Сега се налага много сериозен ремонт в който вирбелите се сменят с един размер по-големи но опасността от разпукване на пин-блока не е малка.

Надявам се да ви е от полза.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Последният пост според мен е доста полезен. Аз в момента тъкмо се притеснявах, че пианото ми не е акордирано от доста време, макар че все още си звучи съвсем вярно (имах късмет с покупката, че попаднах на такъв инструмент). Явно ще трябва да се свърши тази работа в скоро време :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е един от "скритите" проблеми на качествените инструменти-строят се понижава равномерно.Срещал съм пиана които държат почти перфектен строй повече от 3 години.Не бива да се прекалява обаче със занемаряването понеже за да се върне инструмента в пврвоначалното си състояние се налагат серия от чести акордирания(заради описаните по-горе проблеми с деформацията на гнездата).В повечето случаи хората го правят поради финансови причини което е разбираемо...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Темата е много хубава, ама и за мен показва, че електронните пиана явно никак не са за изхвърляне ;) Акустичното ми пиано го акордираме веднъж на 10 години, но си държи строй... Сега разбирам, че явно доста сериозно вече е прецакано вследствие на тази "немарливост" :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Електронните пиана са удобно решение но в красотата на акустичния звук е изкуството :mellow:

Не е задължително да е напълно "прецакано" пианото ти-просто ще се наложи да се погрижиш по-интензивно за него.Но ако 10 години не е акордирано,бих казал че вероятно имаме още един фен на дигиталните пиана в тво лице :godbless:

Аз самият имам в къщи скъп дигитален инструмент,но нищо не мога да сравня със звука на 150 годишния роял на който свиря с много по-голямо удоволствие.

Редактирано от byschmidt
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разбира се, че нищо не може да се сравни със звука на добре поддържан скъп роял. Никога не бих изпаднал в глупостта да споря за такова нещо. Две мнения по въпроса няма :spam: Мечтая си някой ден да живея пак в къща (както преди да дойда в София) и да си купя някакъв добре запазен роял за 10-15 хил. лева, но... :greenball:

 

Всъщност пианото беше акордирано последно преди година, но аз така или иначе не живея вече там, та и затова доста рядко се акордира. Но казваш, че дори и да е било доста рядко акордирано, все пак не би трябвало да има проблем, просто ще се наложи малко повечеко грижа, така ли? Да не го отписвам все още? ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.