Jump to content
Българският форум за музиканти

.....::: Impulse Responses :::.....


Recommended Posts

Това е нещо, което не бях виждал и чувал до сега, но просто го открих съвсем случайно като търсих безплатни VST-та.

Намерих този линк:

http://aradaz.blogspot.com/2008/07/shorten...e-response.html

в който се обяснява как да се намали големината на едно такова нещо с цел да не товари процесора.

Така и не разбрах къде и защо се използват тези impulse responses.

 

Моля, ако някой знае за какво става въпрос, ползвал ги е и прочее, да обясни за какво са нужни, къде се прилагат и защо. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-грубо може да се каже следното:

 

Импулс риспонс е начинът, по който дадено помещение реагира на подаден сигнал (импулс). Най-простия начин да се провери как работи тази схема е човек да плесне веднъж в празна стая/зала/whatever и да чуе какво се случва. Получената от пляскането реверберация е импулс риспонса на даденото помещение.

Идеята на цялото занимание е да може чрез импулсен ревербератор да се възстановява точната акустика на определено помещение.

 

Ако някой се сеща за допълнения, да допише :bravo:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Но трябва да е свързано нещо с VST или подобни, нещо като ефект към емулация ли знам ли аз. Вижда се че е някакъв аудио файл с кратка дължина, който се зарежда някъде си, сугурно във VST или трак или знам ли аз. И явно прави нещо като ефект. Ама какъв, не разбрах?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

@BlueZone: Точно казано.

 

Също някъде можете да го срещнете като convolution (reverb) от математическата операция (конволуция/конволюция), която се прилага при цифровата обработка на сигнала. Най-просто казано, това е съчетаването на вашия сух сигнал, с един модел - запис от истинско помещение на ответа (реакцията на помещението) на единичен кратък звук (импулс). Резултатът е - като че ли вашият звук е бил записан точно в онова реално помещение.

 

Техниката получи много широко разпространение поради реалистичното възпроизвеждане на действителни акустични среди. Предлагат се и модели (записи на импулс за конволуция) от известни зали по света: примерно можете да 'поставите' изпълнителя си в Зала България или пък в НДК, все едно е записвано там. Някои от по-сложните програми позволяват и да си записвате импулси в реални помещения (да им правите 'акустична снимка') и да си градите библиотека от пресети, както и да моделирате фиктивни помещения 'от нищо'.

 

И - да, наистина методът кара вашия процесор доста да 'щрака'. Особено ако слагате различен реверб в реално време на множество канали (при обработка на многоканален запис), по-скромните компютри могат да се 'задъхат' от тая математика, че и да се 'препънат'. Няма особени порблеми при обработка на вече смесен (стерео) сигнал.

 

@Kurt_Uvash: след като пост-нах, видях допълнителния ти въпрос: надявам се, че горното отговаря?

 

Наслука!

Редактирано от Бицев
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Благодаря :thumbs_up: ! А в тази връзка да попитам и аз.... Black Bird, като човек активно занимаващ се с това можеш ли да ми препоръчаш някакъв VST IR модул, който да може да използва пълноценно двуядрен процесор и въобще има ли такъв...? И в старият и в новият Revalver Convolution модула "разчита" само на едното ядро на процесора и например в колекцията от по-горният пост на доста от импулсите се огъва без Resample... :thumbdown:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Да, това определено е нещо друго :greenangel: Но в момента в който го добавя във FX рак-а се появява някаква досадна латенсия... може би... около стотина милисекунди... Хоста е в ASIO режим а размера на буфера е 256. Пробвах един друг продукт, VoxengoBoogex при него няма такъв проблем :blink: ...лошото е, че той освен Convolver си е и амп симулатор... Някакви идеи от какво може да е?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много импулси,много нещо,бе бърд!Сега пак ще се завъртя в кръг из джунглата на симулациите :icon_shithappens: ,а онези настройки за ревалвер,които си дал в гитар амп моделинг нещо има липсват импулсите и требе да зареждам други,ако можеш да дадеш линк и за тях-цена нямаш ей!! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.