Jump to content
Българският форум за музиканти

64 битов процесор


musicman

Recommended Posts

Колеги, какво мислите по въпроса? Заслужава ли си да се ъпгрейдна към 64 битов процесор и защо? Моля аргументирайте се :)

Компютъра ще го ползвам за звукозапис разбира се и искам да мога да работя с много семплери едновременно, както и да накача възможно най-много real time ефекти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 61
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Зависи от поддръжката на 64бит архитектура на операционната система, която ползваш. Примерно ако си на Линукс трябва да си прекомпилираш кърнъла. Иначе ако операционната ти система ти разбира само от 32 битови архитектури, кел файда от мангизите хвърлени по 64 битовата.

 

Ти какво искаш да си слагаш, оптерон?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трябва ти 64 битов уиндоус. Аз не се занимавам с Униндоус, обаче прочетох, че Уиндоус XP 64 не било кой знае колко стабилно.

 

Другото нещо е, че програмите, който ще бачкат на тази архитектура също би трябвало да разбират от 64 битова архитектура, иначе също кел файда. То зависи и от програмите. Обаче щом ще е нещо, което харчи много процесор и памет, би трябвало да е оптимизирано специално за 64 битова архитектура. Оптимизацията за такава архитектура понякога изисква и сериозни промени в самия софтуер (типове променливи и т.н.). Не съм наясно колко от софтуера е наличен и за 64 битова архитектура.

 

Това, което ти предлагам е по-добре да имаш Н-процесорна 32 битова архитектура. Сега нали излизат разни дву-ядрени процесори. Е, малко скъпички са още, но примерно 2 нормални П4 процесора на едно дънце с 2 слота и повечко рамец хич не е зле. Само програмите, които ползваш да разбират от 2 процесора, иначе файда няма.

 

Другото е да видиш дали програмите ти разбират от паралелно изчисление и да пуснеш няколко компютъра да ти обработват 1 и също нещо паралелно, ама т'ва зависи от твоите програми.

 

Другото е да си купиш Мак, те и без това няма да минават на интел, ами си остават с двуядреното пауър ПС :blink:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

[те и без това няма да минават на интел, ами си остават с двуядреното пауър ПС]

 

 

това за дуалкор пауърПЦ сигурен ли си :blink::(:););)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен има смисъл. Тепърва ще има все повече и повече софтуер, който да поддържа двуканален режим на достъп до паметта.

Пък и тези на s.939 са по 0.9 nm технология, която има немалко предимства, що се отнася до стабилност и възможности за оувърклок.

 

Понеделник или най-късно вторник ще ми е готов новото PC, което е с K8 64 3000+ s.939 процесор, тъй че ще коментирам как е :blink:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Публикувай тестове върху едно и също нещо с една и съща програма на 32 и 64 битово ПС, ама с еднаква рам поне :blink:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ма дуал чанела се поддържа основно от БИОСа и операционната...и т'ва го има от 100 години.

 

64 битов има смисъл, ако софтуера е 64 битов, иначе е емулация. За звукозапис, ако имаш 64 битови драйвери за аудиото (а ти имаш за твоето:blink: ) и 64 битов софтуер (като новия Сонар 5) ше върши работа. Въпроса е, че въпреки твърденията на Сонар за пълна поддръжка на 32 битовите плъгини с некъв "wrap"-er има доста оплаквания, е не поддържа всичко.

Абе все още технологията е прясна за домашните ПЦ-та.

Според мен няма смисъл вкратцем. Но след година (макс 2) - ше видим :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Послушайте synchu, според мен, нещата наистина са си такива, за сега не е необходимо да се избързва с покупка на 64bit машина, необходимо е време, технологията да "поузрее" :blink: , софтуера да бъде пренаписан и стабилизиран за новата архитектура ... а пък сле 1 - 2 години, цените на тези 64bit ще са по-ниски. Друго - не обръщайте внимание много на тестовете и то такива, правени и публикувани от фирма, която се стреми да докаже, колко по-добри са нейните компютри, а и в повечето случаи, когато става дума за тестове с мултимедия - обикновено се дават такива с 3D графика и/или колко бързо е сработил някой фотошопски ефект, за това как сработва машината със звукообработващи програми - не се споменава.

За Маковете се споменаваше нещо, тъкмо за преминаване на интелски процесори - даже са били демонстрирани такива ябълки, но не знам, може да са се отказали. Аве що някой хора напират толкова за Макинтош !!! Ползвал съм такъв, а и се е налагало да се пиша програми за него, да не говорим че трудничко ще си намерите ... аве сещате се какъв софтуер, иначе бая ще се изръсите, вземете в предвид ако ви дойде и еретичната мисъл за ъпгрейд, бая главоболия ще предизвикате.

Редактирано от fracture
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чакайте и аз ... дет се вика барабар петко с мъжете... :blink:

 

Като притежател на двуядрена 64 битова машина смея да твърдя, че ползата 64 битовата архитектура е нулева на този етап. Основният проблем е, че:

 

а) Дъната за такива машини все още поддържат всичко на всичко 4 Gb RAM максимум... Какво като можем да адресираме до 16 терабайта, като няма хардуер който да ги поддържа

 

б) Никой сериозен производител на масов софтуер няма да заложи на имплементация, коята да изискват сериозен хардуер - винаги се търси добра производителност със средностатистическа машина.

 

в) 64 битови приложения почти няма, 64 битови драйвери също почти няма. Друг въпрос е, че М-Аудио имат 64 битови драйвери и аз съм щастливец, но не така стои въпросът с картите на ЕМУ например. За принтера и скенера ми май драйвери няма да се появят въобще.

 

г) Други дреболии - няма фонтечина подредба за клавиатурата, тръгва твърде бързо и това леко дразни (друго си е да се влачи 2 часа докато зареди)

 

Windows XP Pro x64 се държи доста прилично, в същност нямам никакви проблеми с него (изключвам липсата на драйвери), но за сметка на това имам много малко 64 битов софтуер и той не е за звукозапис. Единствено съм пускал някаква 64 битовата версия на Сонар - работи като цяло, но какво от това.

 

Засега единствената потенциална полза би била за софтуер който се нуждае от повече от 2 GB RAM. В 32 битовият windows има ограничение от 2 Gb за процес (което с малко бъзикане с boot.ini може да се направи на 3 Gb, но с известна опасност за нестабилност на системата), докато 64 битовият windows няма такова ограничение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.