Jump to content
Българският форум за музиканти

Добри евтини китари


noflip

Recommended Posts

Я да се включа и аз! Притежвам китара Raven RP450 - semi hollow body, според мен отлична реплика на PRS. Май, тази марка не е позната в БГ. Доколкото разбрах, е американска семейна фирма, а инструментите се произвеждат в Корея. Ще бъда благодарен, ако някой сподели мнение.

На мен ми струва около 700 !

Редактирано от Stareca
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 386
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

AXL i Johnson старото производство произвеждат доста добри стратове.

Възможно е да има нужда от смяна на hardware, има всякакви варианти, бог знае какво ли не са слагали, но дървото и лака са много добри.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добри и евтини китари е интересна тема, но също така би било полезно да споделите наблюденията си относно лоши и скъпи китари. Не е като да няма.

 

Не знам дали говориш за китари около 1000лв или за скъпите серии на марки, като Гибсън, Фендер, Ибанес, ЕСП и тн.

 

По темата - имам един Squier, купен през 2006 или (2005, не съм много сигурен) за 260лв нов. Няма сериен номер и не може да се провери от къде е. (Има само един стикер/лепенка на грифа, точно където е сглобката с тялото, на който има само цифри). Уж е от Индонезия.

Солидно и тежко дърво - прилична китара за парите си.

 

По въпроса по-горе - имам и Ибанес RG420FB от 2009, Индонезия, от фабрика на Корт е. Има забележки - на едно-две места има капки от лепило. (Явно като са слагали инлеите). Не пречи при свирене, ама... За 6-7 месеца прагчетата вече са видимо деформирани. Като се има в предвид, че свиря по 7-8 часа седмично, а когато взех китарата беше направо нова. Още с оригиналните струни.

В този ред на мисли - притскащите пластини на нъта вече са с канали от струните, което говори или за пренатягане, или кофти сплав.

Селектора за адаптрите шуми.

Нищо страскащо, иначе си е много добра китара. Няма дерящи позиции, хубав байндинг, тоновете отшумяват равномерно и плавно, което говори за добро изпълнение на грифа.

Просто, когато една китара е струвала 1200лв. нова, човек не очаква, че ще намери лепило по грифа или ще му шуми ключето...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А трябва, защото е съвсем типично в този ценови диапазон. Хвърли едно око на Гибсън (особено по евтините) по отблизо и ще видиш какви ли не нещица :greenball: .

 

За една китара (според мен) е далеч по важно как свири, от това как изглежда. А китарите за около 1000 лева се водят евтини (не по нашия стандарт за съжаление) и от тях много не може да се очаква

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може ли да препоръчате няколко мелодии, които да зауча вкъщи и да просвирвам при избора на китара?

Кои размери са базисни, за да мога дистанционно да преценя габаритите на китарата, понеже харесах една китара ("Принц" С - 725 ) в друг град, та поне размера да не сбъркам (ще се тества преди да се закупи)?

За по-леко натискане трябва и струните да са ниско разположени. Това, което предлагате - с по-тънки струни и по-нисък строй е добра алтернатива, за начало, само се опасявам да не свикна с различното разположение на тоновете?!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Каквото обичаш да свириш.. няма шаблонни мелодии, подходящи за пробване на китара.

Ако говориш за акустична китара, там има 3/4 и половинки размери, които са по-дребни китарки.

Потърси 'guitar scale length millimeters' и можеш да намериш дължината на скалата(дължината на струната от едното магаре до другото) на различни китари. При електическите китари например, най-често се срещат 648мм(Fender, повечето суперстратове), 628mm(Gibson), 635mm(PRS) - това е при 'голяма' китара, При 3/4 или половинка, съответно мензурата е по-къса.

 

 

Ето малко четиво:

http://en.wikipedia...._instruments%29

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разгледах в един магазин китарите.

След няколко сравнения излиза, че е мензура 580мм - 3/4, и сега си търся 4/4)

 

Понеже ръцете са ми не много големи, по-скоро средно към малки, искам китара с по-тесен гриф, на старата ми китара, класическа (3/4) ширината на прага (при нъта) е 46мм, а на нормалните е 54мм, на уестърн китарите мисля, че е към 50мм, имаше един модел на Фендер - класическа с тесен гриф, но беше 190лв с калъф и засега не мога да се класирам там...

Според вас по-тесния гриф има ли недостатъци при свиренето, мисля си че е за предпочитане пред широк и неудобен за мен гриф.

Това ме навежда на мисълта, че класическа с тесен гриф втора ръка трудно ще намеря и май ще се спра на уестърна...

 

Какво мислите за STAGG sw201bk

 

 

ПП: Все още не съм решил дилемата класическа vs western.

 

Искам да добавя и модела на Фендер-а:

http://www.thomann.d...cational_44.htm

 

Ако ще е този модел, ще го взема от Томана... значи той е с 44.5мм ширина на нъта по каталог (за разлика от нормалните (класически) с 51-52мм, а уестърните са с 43мм) :)

 

Какво ви е мнението за Фендер-а, както и за останалите?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пичове, не съм се обаждал тук от много време, но мисля че темата е подходяща да задам един въпрос - някой от вас имал ли е вземане-даване с Lag Imperator I100 модела?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За последната китара Fender ESC105 - прочетох коментарите- мернах само 1-2 отрицателни - за отклонения в лаг-а? Явно е до късмет? Все пак какво означава това, защото на нея съм се спрял, пробвах на нормална класическа (с 52мм нът) но ми е неудобно, а тази е с 44.5мм (146лв с калъф) - Индонезия.

Попаднах и на Кремона от 1994 (не е ползвана) 4.7см нът - за 50лв, но не е в града. :virtuoz:

 

http://www.thomann.d...cational_44.htm

Редактирано от Deep Purple
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като се абстрахирам от всички миродавни мнения ,от всичко прочетено и изписано мога да кажа само че,

добрата китара е тази която те изкефи когато я пипнеш а не когато видиш цената,цвета и марката.(това е моето убеждение)

Преди време реших да си взема една евтина кухарка за обща употреба така да се каже(дасе дрънка,да се блъска по купони без да се жали :D )

Отскочих до един голям магазин (имена няма да споменавам) и почнах да разглеждам всичко до 300лв

и за моя най голяма изненада,най доброто което пипнах беше на абсолютно неизвестното за мен име El Beso за 120лв :surprise: имам един много добър Фендер за около 500лв (поне така смятах :rolleyes:) ......е това Ел Бесо по нищо не му отстъпва :no:

Невероятно но факт!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По същия начин аз се насочих към китара, която не очаквах да ми допадне. След няколко дни като ми я докарат ще споделя снимки във фукнята :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не споменаваш сумата, но все пак иди с някой който разбира от китари !

 

230 лева :)

 

Взе ли?

 

Имам 3 ямахи - F335, JR1 и Pacifica. От позицията на домашен аматьор съм много доволен и от трите. Разликата между моята и F310 е, че моята е ламинирана отгоре. Прието е, че това е "по-лошият" вариант, но някак си не ми пречи. :) Според мен е доста по-трудно да попаднеш на кофти копие при ямаха, отколкото при други марки в ценовия диапазон.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мога да ви препоръчам серията SGR на Шектър. Поне за мен това е най-добрата китара в този ценови клас. Заслужава си парите и дори на мен ми хареса повече от Omen серията.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.