Jump to content
Българският форум за музиканти

8-струнни ел. китари


Recommended Posts

@ Synchu :)

 

@ sevenstring

 

Мен 2 неща ме интересуват :

 

1. Ако се наложи да се свирят бързи неща на най - долните струни (говоря за 7 или 8 струнни китари, разбира се), все пак няма ли да се затрудни малко ръката? Протягането ще е малко повече, отколкото на 6 струнка, би трябвало да е малко по - трудно? Особено за легато ?

2. Дали няма да могат да се свирят по - пълни акорди - с повече тонове. Не знам пръстовката им как ще е, но ще може ли примерно, да се изсвирят ПЪЛНИ нонакорди, без изпуснати тонове и прочие? Питам от чисто любопитство?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 40
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

а спомняш ли си нанайста година, кога Стив Вай не беше роден, обаче Висоцки си джареше на неговата 7 струнка :)

... хайде без крайни изказвания моля

 

Поддържам мнението, че 6 струнната е достатъчна

Джо Сатриани виж какви ги вади на една нищо и никаква 6 струнна

ми Джейсън Бекер, Марти Фридман, Тони Макалпайн и т.н.

 

Като ще ми говориш за Сатриани и Макалпайн, би следвало да знаеш, че и двамата свирят И със 7-струнни китари, а това за Висоцки си беше откровено тъпо и безмислено заяждане, което на всичкото отгоре говори против тезата, която защитаваш.

 

6-струнната е достатъчна, обаче за какво? Да не би да смяташ, че всички цял живот ще си дрънчат само Пърпъл по стратокастерите или ще си пердашат кънтри и само ще си дрънчат акордчета? Айде прочети, ако обичаш, пак какво съм написал в предния си пост и то го прочети внимателно и ще разбереш, че има случаи, при това не малко, в които 6 струни не са достатъчни.

 

Ако всички, които произвеждаха китари, разсъждаваха като теб, тогава как щеше да има хора като Charlie Hunter, Andy McKee, Egberto Gismonti, Korn, Meshuggah и т.н.?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Vasil Pavlov, ако ти попадне някъде, хвани една, посвири и ще разбереш! Впрочем, ако повече хора прибягваха до този способ, половината теми и постове в този подфорум, напомнящи спора на хаджи Генчо и дядо Либен относно това що е то Луната, нямаше да ги има, но да не задълбаваме в тази посока ...

По втория ти въпрос - да, могат да се свирят по-пълни акорди. Има си хас и да не можеха! Това не означава задължително, че ги хващаш по същия начин, като само си изместиш пръстовката с една струна по-нагоре, но пък има интересни алтернативи.

Редактирано от sevenstring
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моят седмак също е от този тип и е по-удобен за свирене от страт и лес пол. Факт.

 

 

...За ТЕБ...

Нека не абсолютизираме нещата!

За поддръжниците на темата "6 струни са достатъчни" -> защо се опитвате да насаждате правила във вкусовете на хората?? Няма такова нещо, като излишество от струни. Всеки си купува китара с толкова струни, на колкото му е кеф да си свири. Един ще иска с 6 и ще си свири Пърпъл и Металка, друг ще си вземе със 7 или 8 и ще свири ниска музика или пък ще мисли по-сложна музика за китара, трети ще си купи барокова 5-струнна класическа китара.

 

Аз проблем не виждам!

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Не е само за мен. Виждал съм човек, който по принцип свири на страт и не е с най-добрата техника (на свирене) на света, да си изсвирва солата по-добре на моята.

Така или иначе, без значение дали ще го наречем "по-удобна" или "не по-малко удобна", това, което се опитвах да кажа е, че преходът от 6-струнна не е такъв проблем, какъвто повечето хора (вкл. аз преди да си взема моята) си представят.

 

Въобще, основният проблем не е в пръстите и пръстовките, а дали имаш идея какво да правиш с тези струни.

Редактирано от sevenstring
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм на принципа : The more - the merrier!". Защо да се ограничава една творческа душа, щом технологията му дава възможност за повече? Няма да изпадам в дъбокомислени коментари, само ще спомена че всеки път когато някой дойде у дома и естествено половин час не мога да го отскубна от китарната ми колекция, не се минава без да хване 7 струнната китара и да си пресвирва риф след риф повтаряйки си полугласно: " 'Баси майката,'Баси майката...Кеф!"

Та кой казва че не се кефи на 7 струнни китари?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз много бих искал да имам 7 струнна, но отделно от 6 струнната така че да мога да си хвана която искам :headbang: В момента съм с 6 струни които са много далеч от стандартните: 13-56 (на всичкото отгоре са FlatWound) и са настроени в СИ като самия тунинг е супер странен (1-6) B-G-D-A-E-B по този начин все едно имам 7 струнна но без 1ва в Е строй. Да ви кажа звучи страхотно и съм абсолютно съгласен че можеш да правиш тежка музика без 7 и на горе струни (Black Sabbath :headbang: ) но просто по този начин имаш много по-голям диапазон за да осъществяваш нечовешките (и по-нормалните) си проекти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@sevenstring - колега явно не си разбрал че мнението ми не ангажира никой - свирил съм на 7 струнна и то не 1. не казвам че грифа е дебел, просто е по-висок и специално на мен не ми допада

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Баш те разбрах (все пак и аз говоря за ширина на фингърборда). Идеята ми беше, че понякога цялостно по-изпилената конструкция на такива китари компенсира отчасти това неудобство, въпреки че са различни измерения на грифа. Поне такова е моето усещане ... но Евтим е прав, че донякъде си е индивидуално.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тва съм го казвал няколко пъти досега, музиката представлява интервали, не фиксирани честоти. Сегашните групи, които ползват 8 струнни китари са много, ама много далече от използването на целия този диапазон. Ако става въпрос за човек, на който е нужен диапазон - ОК, нуждата от 8 струнна китара е оправдана. Обаче за съжаление в 99% от случаите не е толкова важно КАКВО се свири, а колко ниско се свири. И това е момента на простотията, първо защото 8ма струна е прекалено ниска за да може да се свири добре на нея, разликите между тоновете са много малки що се отнася до херци, и най-малките вариации в натиска на струните кривят тона значително. Ако си взимаш 8 струнна китара само за да кажеш "чуйте колко ниско свиря" - това е пълна простотия. Не е важно къде, а какво се свири. И понеже няколко пъти се споменават Мешуга и Дино - и в двата случая не става въпрос за използване на по-широкия диапазон, който 8 струнната китара предлага, даже Мешуга специално рядко имат повече от 4-5 тона в една песен, и то предимно на последните 2 струни... е за какво са им 8 като ползват само 2?

 

За сравнение, разните му басисти с по 8, 10 и повече струнни бас китари - тези хора си ползват всичките струни, а струните, които се слагат допълнително са ПО-ВИСОКИ, зад много струнните бас китари стои действителна причина и пълно ползване на разширения диапазон, а зад 8 струнните китари стои мотото "ПО-ПО-НАЙ"

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Това впрочем е вярно, но тук проблемът вече не опира до китарата, а до китариста. Възможностите са налице.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.