Jump to content
Българският форум за музиканти

8-струнни ел. китари


Recommended Posts

Предполагам, че във форума няма чак такива експериментатори, но все пак ми е интересно какво е мнението ви за електрически китари с 8 струни :girl_witch:

Въпросът ми бе подбуден от това ревю - ЦЪК!

Моето мнение е, че са малко крайни творения, т.к. обезсмислят функцията на баса или поне му се мешат доста сериозно в работата :music336:

Това не пречи, разбира се, някои талантливи пичове като тези от

да си трещят здраво с тях.

Вие сте...

Редактирано от Crimson
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 40
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Ууу, яко, яко! Много яки китарки и с удоволствие бих пробвал как е, но не бих си купил... Не съм от "крайните експериментатори". Мешуга са сила! :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предполагам, че във форума няма чак такива експериментатори, но все пак ми е интересно какво е мнението ви за електрически китари с 8 струни :D

Въпросът ми бе подбуден от това ревю - ЦЪК!

Моето мнение е, че са малко крайни творения, т.к. обезсмислят функцията на баса или поне му се мешат доста сериозно в работата :)

Това не пречи, разбира се, някои талантливи пичове като тези от

да си трещят здраво с тях.

Вие сте...

 

Я виж Dino Cazares как борави с подобно творение:

Редактирано от Linchpin
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, как можах да го забравя и него. Слушах го като обясняваше за Divine Heresy - още като бяха с Tommy Vex - как си настройвал 6струнната ниско, после по-ниско, взел си 7мак и с нея същото и накрая...8!

Много е смешно, все пак Dino е нисък и пълничък, а и с тая китара е голяма гледка :D

Само от гледане си мисля, че трябва да си композираш парчетата по различен начин имайки толкова ниски тонове.(така де ако искаш да и ползваш потенциала на китарата.)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе аз на 6-струнна в стандартен строй не мога да се науча,

пък за 7 или 8 струнни китари въобще не искам и да си помисля.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като един многострунник от запаса няма да устоя на изкушението да се изкажа по темата.

 

Така, аз съм убеден, че 8-струнните, както и 7-струнните китари са готини инструменти, даващи по-богати и интересни възможности. Що се отнася до "вмешателството" в територията на баса, считам аргумента за слабо валиден по най-малко две причини: първо, басът не е просто инструмент с по-нисък строй - той има отделна роля в бенда, специфична партия и доста по-различна техника на свирене в сравнение с китарата, така че самият факт, че друг инструмент свири в същата октава, въобще не означава, че го замества или измества; второ, ако разсъждаваме по тази логика, то тогава не трябва да има и групи с двама китаристи, щото какво да кажем за вмешателството при тях, дето са с еднакви инструменти.

 

Бях на това мнение, когато си купих 7-струнната преди 5 години, и все още мисля така. ОБАЧЕ притежаването на такъв инструмент се осмисля от някои елементарни предпоставки, които изглеждат даденост, ама може и да се окаже, че не са, както аз осъзнах с времето. За да не ми става поста три километра, ще наблегна само на най-елементарната - група от хора, които са готови да свирят с теб в нисък строй, да имат или да си купят инструменти с аналогични възможности или, най-малкото, да пренастроят наличните си инструменти по адекватен начин. Аз не успях. В предната ми група свирех заедно с две 6-струнни китари и 4-струнен бас и си бях намерил някаква интересна ниша, в която да пълня криво-ляво успешно, но фактът е, че като всички теглят към Ми, се оказа малко трудно да реализирам нещо с основен тон Си или Ла в по-долната октава. В новата ми група - същата работа. От друга страна съм сработил с хората и съм доволен от музиката, която правим - какво да ги зарежа само за някой с повече струни ли? И така, отскоро се върнах към 6-те струни и свиря на 7-струнната си китара предимно вкъщи, което определено не оправдава притежаването й към момента. Не знам колко хора в България в момента свирят активно в групи със 7- или 8-струнни китари и 6-струнни басове (5-струнни барем има доста) - може просто моя късмет да е бил да не се засека с такива, но във всеки случай съветът ми е първо да си намерите съмишленици и да сте сигурни, че ще има какво да правите с въпросната талпа, и после да купувате!

 

Иначе съм ЗА и подкрепям по принцип всякакъв брой струни, стига широчината на грифа на не надхвърля дължината на средния ми пръст:D.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Седем струни са достатъчни. 8-мата вече звучи прекалено ниско за китара. Това е умният начин да кажа, че не звучи добре :D Това разбира се си е моето лично мнение. Относно сработването между шест и седем струни съветвам да изгледате Live in San Diego на Megadeth, където МегаДейв и Крис Бродерик заедно свирят като току-що излязъл от завода танк. Разбира се Крис нито един път не докосва седмата по време на песните, но това не обезмисля наличието и, особено в соловите му изяви тук там.

Редактирано от KeRRANGKid
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, който иска да свири на арфа, да си купи арфа.Китарата е с шест струни(има защо).

А ако искате повече струни....купете си!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всичко свалено под полутон ми звучи пръдливо, тей че ни 7, ни 8, ни 16-струнна китара бих си взел. Виж ако иде реч за 8-струнката на Чарли Хънтър, тогава е друга работа! Ама тия дето стържат 5-ци... по-добре бас да си вземат с дистър и айде... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По въпроса с териториите на китарата и басът - ами има си басове, които отиват под контрабасът и над китарата като обхват - не случайно най-тънката струна е измислена заради 12-струнният бас (12 самостоятелни струни!), а не заради китара.

 

От друга страна, има си басове с 4 струни, които са си фабрично в Си или Фа диез, а отдавна имаме и струна До-диез надолу и все пак, струва ми се по-логично при 8-струнната китарата, 1-вата струна да е Ла отгоре но както вече се писа - говорим за различни роли - "вмешателство" няма.

 

Зависи кое за какво ти е, в крайна сметка - някои жазмени свирят и с 5-струнни китари, а ако ще взимаш 8-струнна заради фа-диеза, по-добре си вземи само дебелите 6-струни, а защо не и дебелите 5, примерно или пък направо - тенор-китара (октава по-ниско).

 

...а бе, яка си е работата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По този ^ повод моята 7 струнна е настроена 2 тона по-надолу и да си кажа тя и така звучи прекаленно ниско,че 8-ма ще ми е леко излишна.Иначе сте прави по-скоро 8-ма е 1-ва в А.А пък и се чудя какъв кабинет да си спретна,че да се чуват всички честоти нормално :greenball:

П.С.Навивах един наш съфорумник в Германия да си купи една 8 стр. за да я пробваме :)

Редактирано от рахата
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Убийствено е това животно на Шектър, но всичко зависи от това какво ще свириш - не си струва да го вземаш само за гъзария и да не му ползваш възможностите. Ако ще трещиш като Мешуга или Дино осмакът е задължителен - то там стилът и звукът са определени от ниските настройки - тия рифове не мога да си ги представя октава горе. За по-кротък метъл и седмак върши работа. Относно "спречкването" с баса само човек, който не се е занимавал със запис на ниско настроени китари може да каже, че проблеми няма. Напротив, има, но са преодолими. Важно е и през какво ще извадиш гласа на звяра, за да се чуват все пак тези ниски честоти. И не е задължително всички в групата да са настроени ниско - ако имаш достатъчно въображение можеш да вкараш ниските струни много успешно във всякакви хави. Ако минаваш през Варна чуй Жоро Металиката как праска латино и квот си поиска на седемструнния Престиж. Въобще повечето струни предполагат повече възможности за изразяване, но всичко зависи от музиканта. А веднъж като свикнеш на много струни, после шестструнките ще ти се струват като детски играчки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И не е задължително всички в групата да са настроени ниско - ако имаш достатъчно въображение можеш да вкараш ниските струни много успешно във всякакви хави.

Абе, може, и, както казах, аз го правех в продължение на почти 3 години, обаче просто не е пълноценно, като останалите не могат да те съпортнат в основен тон на 7-ма струна. Друго си е всички да бичат рифа в една октава все пак, особено за по-твърда музика. Иначе, да, интересно е, но има моменти, в които се чувстваш леко не на място ...

 

Иначе правилно е отбелязан и проблемът с апаратурата - 7-ма струна иди-дойди се вписва в по-читавите ефекти, процесори, усилватели и кабинети, обаче осма е вече, струва ми се, е друга честотна губерния и нищо чудно да се окаже, че освен нея, трябва да се купува и нов еквипмънт. Като съм чел за кабинетите на Корн, дето са основно в Ла, какви напасвания са падали, за F# (или drop-E) не знам ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

имам десетструнна класическа китара - твърдя че това си е направо различен инструмент. Не по лош или по добър - а различен. Естествено класическата и електрическата доста се различават , но като цяло съм за .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Види ми се ненужна изгъзица. Седемструнните китари са яки, защото има доста групи които свирят в ниски настройки и не е нужно да сменяш струните с по-дебели и не се налага да слагаш пружини или да завиваш болтове за да свириш в СИ например.

Осем струни обаче са прекалено много и би било доста объркващо докато им свикне човек. А и ако човек си има и 6 и 8 струнна китара, прехода между двете би бил още по-объркващ.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.