Jump to content
Българският форум за музиканти

Музиканти, борете се за правата си!


Recommended Posts

Тази тема е адресирана най-вече към практикуващите професионални музиканти, които работят в симфонични и духови оркестри. Както някои може би знаят, представителството и продажбата на музикалните инструменти на Schagerl засега за мен е допълнителна дейност, като основната ми е все още тази на изпълнител (оркестров тромпетист).

 

Пред около година бях уволнен неправомерно от Градски Духов Оркестър - община Видин и неотдавна от Държавна Филхармония Видин. Истинската причина, за моето уволнение бе, че в един определен момент станах "неудобен". Още преди да бъда уволнен знаех, че в България няма синдикална организация, имаща волята и ресурсите да защитава музиканти в моето положение. Вместо просто да оставя нещата както са, реших да се боря за правата си. Тази тема е израз на увереността ми, че човек и сам може да се бори за правата си в подобни случаи, стига да има достатъчно воля и смелост. Все пак реших да изчакам да видя как ще се развият събитията. Затова сега публикувам тази тема и линка на моята тема във видинския интернет форум

 

http://www.bet-help.info/vidin/forum/viewt...amp;t=514#p3744

 

която съдържа част от информацията на горе-посочените случаи, както и реакциите на някои мои съграждани. Вярвам, че моя случай не е нито уникален, нито единствен, затова се надявам, че и моите колеги, намиращи се в подобни ситуации ще имат полза от моя опит.

Редактирано от Schagerl
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...
Отговорено (Редактирано)

Борих се за правата си и загубих. И загубих защото:

 

1. Сестрата на въпросния директор (Венета Кръстева) преди няколко години беше предеседател на местната адвокатска колегия. В резултат на това, каквото каже тя, това пишат съдиите.

2. Всичките ми колеги (с изключение на един, чието име няма да споменавам за негово добро) се оказа изключително продажни, и вместо да пишат писма и подписки срещу същия този директор, който години наред се възползва от положението си и ограбва техния труд, те направиха подписка срещу мен. За да знаете, с кого не искате да си имате работа, ето техните подписи и имена:

 

img_152283_1799554_r.jpg

 

img_152283_1799555_r.jpg

 

Ако сте достатъчно наблюдателни, ще забележите, че има хора, които и по 2 пъти са се подписвали. Тъжно е когато "колегите" са готови да те продадат за един залък хляб. Но такава е родната действителност. Съжалявам за изгубените пари, време и нерви. Съжалявам, че пропуснах една година, през която вече можех да съм напуснал България и да работя в държава, където обикновените хора имат права. Но не съжалявам за действията си....

 

Чудя се обаче, как ще реагират същите тези мои "колеги" когато културната реформа, която готви новия министър влезе в сила и те се окажат всичките в положението, в което ме поставиха...

 

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=438710

Редактирано от Schagerl
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

браво, че си потърсил правата си...

успех за напред, пожелавам ти да намериш оркестър, в който да бъдеш ценен!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пожелавам ти успех!Не гледай назад към миналото, а напред към бъдещето. Дребни душици винаги ще има, но те няма никога да надминат границата на жалко съществуване...Смело напред и много успехи!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Tъй като не става много ясно кой крив кой прав мислиш ли че някой тук може да ти помогне , освен да те подкрепи морално или оплюе ?...Не се занимавай с глупости гледай напред и търси нещо ново дори и да бяха те върнали там в този оркесър едва ли щеше да ти е приятно да работиш с тях.Щом си кадърен тогава не би трябвало да те спре нищо , много хора в тази страна страдат защото така са си послали и избрали.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не се занимавай с глупости

Точно поради тази нагласа и манталитет в БГ музикантите нямат профсъюз, който наистина да защитава техните права (макар и на хартия да съществува такъв). За да се стигне до момента, когато музикантите ще бъдат защитени от подобни своеолия, трябва да има музиканти, които да се борят за правата си. Обаче с подобен манталитет няма да стигнем Европейския съюз и САЩ и след 200 години. Не мога да се боря с хора с връзки и влияние, но мога да направя публичен (доколко е според възможностите ми) опита ми, с надеждата, че един ден положението и манталитета може и да се променят...или може би не. Не търся помощ. За мен вече Видинска филхармония е изгубена кауза.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Не можах да разбера причините поради, които сте бил уволнен?Ако ще давате пример ,как трябва или как не трябва да се действа , би следвало да разясните целия случай!Инкак какво предупреждавате и към какво приканвате да се прави или не?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Ако е неправомерно уволнението / и една адвокатка във Видин казва на съдиите какво да правят/ обжалвай в по-горна инстанция. Ясно е , че Видинската филхармония е както каза "изгубена кауза" за теб /дори да спечелиш делото няма да си добре дошъл там/, но ако ще се бориш-бори се докрай-поне това призовава поста ти. Можеш да изискваш и обезщетение за пропуснати ползи. Не знам как ще ги стигнем европейците, но ако си намериш читав адвокат ще имаш по-големи шансове. Успех!

Редактирано от deian
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Явно е изтрита темата от Видинското интернет пространство....Разкажи по-подробно тук...

 

 

Без да искам да обидя никой, просто ще кажа, че Българските "оркестранти" са си такива.

Имал съм възможност (и ще имам още година-две..) да наблюдавам моралното , музикално и личностно развитие на колегите "класици" ...

Казвам ви честно, предпочитам всички тези хора да дадат всичко от себе си за благото на чалгата...

Много често ми се случва да ме е срам, че се намирам на сцената с тези хора..

 

Отвратително самочувствие, невъобразимо лицемерие и абсолютна продажност.

Тръгване на турне с цел "пиене" ... Няма какво да говоря.

 

Успех ти пожелавам.И не очаквай повече от България. Тук самоуважение и дисциплина просто няма...Предателството на колегите ти е просто поредната част от ежедневието. За съжаление.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Явно е изтрита темата...

Абе то във всички области българите са си такива-не само в музиката /и не само класиците/. Прееби другарче е най-масовият спорт в тая "държава" и всеки се гордее колко виртуозно го е овладял... Важното е като паднеш пак да станеш и на удара да отвърнеш с два!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...
Явно е изтрита темата от Видинското интернет пространство....Разкажи по-подробно тук...

 

Не темата, а форума. Общината имаше два форума, и двата са спряни - сами си вадете изводи за свободата на словото....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Schagerl, такива хора се търсят: продажни, лесни за манипулиране и елементарни.

Щом са те изритали, не си от тях.

Така че, гледай да раздухаш историята още повече, защото в БГ губим основно от това, че си мълчим, плащайки ДОМ(данък общ. мнение).

Мислил ли си да се обърнеш към Господари на Ефира? Ония са бая разтропани, ако не помогнат (в което се съмнявам), поне ще ги направят смешни.

А ти дано си намериш свестен оркестър - ясно е, че няма да е в БГ.

Успехи желая и поздравления за смелостта!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 6 years later...

А ти дано си намериш свестен оркестър - ясно е, че няма да е в БГ.

Успехи желая и поздравления за смелостта!

 

Да, намерих хора, с които мога да работя и се уважаваме, но да, не в БГ. Въпреки това са българи...значи може...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.