Jump to content
Българският форум за музиканти

Софтуер за Linux


Recommended Posts

Е тука можем да поспорим. В смисъл - частта ти за домашната среда - за домашна среда Линукс е удобен толкова, колкото и останалите ОС. И ще кажа защо - обикновения домашен средностатистически потребител му се иска да има геймърска машина с най-шарената ОС по същата причина както иска да кара Ферари - гъзарията. А истината е че използват под 10% от реалните възможности на машината и на ОСта - мултимедия (филм, музика), малко интернет (поща и Фейсбук основно и малко Скайп) - за тези нужди всяка съвременна ОС ще му свърши работа, както и дори нетбук, говорейки за хардуеър.

 

За офис - зависи за какво. Ако е машината на средно-статистическа секретарка в малка компания Линукс и е достатъчен. Ако няма да се прави MS Exchange (Lotus Notes) инфраструктура - мисля пак няма да е проблем Линукса. Дори и с Exchange инфраструктура - пак зависи как е направено. Работил съм в компания която точно това правеше - разработваше Exchange-подобен сървър за Линукс и знам че за доста неща работеше.

 

Проблемът идва когато трябва да се изпълняват конкретни задачи на машината. Примерно счетоводство - признавам за последно си играх с таблицата от Open Office сериозно преди 4 години сигурно и бях разочарован. Дано са я пооправили в момента. Но за сигурно бих разчитал на Excel. Видео-обработка - нямам идея дали има професионален пакет за под Линукс, но аз лично преди 2 години си търсех аналог на MS Movie Maker и намерих тамън 2 дето по описание и скрийншотове изглеждаха добре, единия даже правеше супер ефекти (ама имена не помня) - е този лесния посмъртно не можах да го подкарам, а готиния беше отврат - за да изкарам надпис на екрана най-обикновен, имаше 10-минутен туториъл в Ютюб и се отказах. Изобщо сериозната работа за половината възможни задачи които трябва да изпълним като работен процес в работа, за съжаление Линукс не е решение.

 

И понеже много се отплеснах - за звук - зависи за какво. Ето на един му е удобно, на друг не. Ама един прави едно, друг иска да свърши друго. Зависи кой какво иска да прави.

 

Точно затова ще завърша:

 

- Дали наистина е необходимо качеството на комерсиален запис за конкретната задача?

- Дали в дадения момент от време не би било по-ефективно да пре-разпределим бюджета за друго, а не за свръх-система от която в настоящия момент бихме използвали до 10% от ресурсите?

 

(и може към момента Линукс-решенията да не са на желаното от повечето ниво, но пък след време да ги пре-разгледаме)

 

Тук примерно всички са луди по iPad - лъскав, лъскав, блести. И струва майка и баща. Взимат го обикновено с някви прецаквателни планове на изплащане и го ползват да си гледат Фейсбука и да играят Енгри Бърдс (това не го пробвайте много е пристрастяващо!!). В същото време обаче пазара се наводни с таблети, особено гледам БлекБери пуснаха страхотен малко е да се каже таблет на в пъти по-ниска цена, а сигурно има и по-ефтини, не съм гледал, но не - народа иска iPad.

 

Не ме разбирайте грешно - не съм върл Линукс фен, просто опитвам да имам обективен подход. Трябва да се планира според изискванията и вида на конкретната задача.

 

А за Линукса - ползвам си ги еднакво - 17" лаптоп с Уин7 и 10" нетбук по принцип с УинХП, но му сложих и Убунту - не ми прави впечатление на кой работя и жената я приучих. Само като обработвам снимки или звук ползвам машината с Уин7, не само защото Кюбейза ми е там, а и е по-мощна и с по-голям екран - като хардуеър е по-подходяща.

 

Хората ги е страх единствено от "черния екран". Тъй че доколкото е шарено и се клика с мишка или пипа с пръст им е все тая. Ако не им кажеш че е Линукс ще си го ползват без притеснения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами, вчера пробвах Fruity Loops под Wine в Ubuntu - върви изключително добре. Аудиото е с много малко закъснение, отваря VSTi, изобщо работи МНОГО добре за нещо, което не е нативен линукс софтуер. Честно имам чувството, че зарежда по-бързо, отколкото под уин.

 

За съжаление Reaper-а не тръгна толкова добре (а това е софтуера, който предпочитам). Има упътвания в нета как да се подкара Repaer под Wine, но ме мързи да пробвам засега :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...
  • 1 year later...

Една позабравена тема.

Разгледах новия Ардур и мисля, че доста е дръпнал от последния път, когато го тествах.

http://ardour.org/features.html

Сега си прилича на Pro Tools с плъгини, има VST и всички екстри. Преди приличаше по скоро на някаква грозна програма за едитване на миди.

Дано и работата да е безпроблемна :)

Ако някой е тествал да сподели!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 years later...

Такааа, доста стара тема но линукс за аудио вече е нещо реално и вече е меко казано използваема, като лично за мен е по-добра платформа от уиндоус и мак поради ред причини, като например че любимият ми синтезатор - whysynth - който е емулация на kawai k4 го има само за линукс, това че някой от най-любимите ми ефекти и музикален софтуер са за линукс, това че jack connection kit ми дава голямо удобство... 

 

Под линукс има много готини плъгини, vst отдавна вече е портнато към линукс, има native linux vst ефекти и синтове, като някой фирми които произвеждат комерсиален софтуер си портват програмите и ефектите ввече и за линукс. Но под линукс има по-нови и според много хора по-добри формати плъгини, те са LV2 и  LADSPA. Стабилността на операционната система няма да я коментирам, много е висока. Освен плъгини има и DAW програми които са много добри и удобни, любимата ми е qtractor която за запис на инструменти и вокали е много яка, ardur пък е просто брутално готина, ако нямаше reaper щеше да ми е любимата. Това което не харесвам на ардър е че няма undo и redo за ВСИЧКИ събития които се случват в програмата, например в миксера ако махна някой ефект или точка от еквалайзер примерно, не мога да върна нещата както преди да направя промяна. Това не му харесвам на ардъра, но иначе за неща по таймлайна всичко е ок. Вече има и bitwig който не съм го пробвал но е на принципа на ableton.

 

Благодарение на wine-rt и wineasio  в линукс среда върви повечето софтуер за уиндоус, като включвам reaper и почти всички windows vst плъгини дето съм пробвал. При това не говорим за емулация, а за легален алгоритъм по който линукс работи с неща за уиндоус - без латенция, без допълнително натоварване на системата. Някой неща работят дори по-добре отколкото на уиндоус. За линукс има програма наречена carla, която аз постоянно ползвам - това е нещо в което зареждам плъгини - за линукс а може и за ундоус, и благодарение на jack свързвам с reaper примерно  и така си записвам синтовете. 

 

И сега изненадата - рипър се очаква да излезе официално и за линукс. Но най-хубавото е че НЕ официално вече го има, като в последната година е толкова стабилен и добър, че лично аз не разбирам защо още не е излязал официално... Може би е свързано с някакъв вид политика или нещо такова. Зарежда всички linux native vst, както и собствените си ефекти както и js плъгините. Линукския рипър вече е нещо реално и много хора го ползваме. 

 

Можете да си изтеглите рипър за линукс от тук:

 

https://www.landoleet.org/

 

В зависимост от разрядността на линукса ви, изтеглете или 32 или 64 битовата версия, разархивирате и стартирате рипър, ако не тръгне му дайде свойства и чафка на "възможност за изпълнение". Няма да обяснявам това, който е работил с линукс ги знае тия неща.

 

Говорим за напълно работещ рипър, в кобминация със специална линукс дистрибуция като avlinux примерно, съм сигурен че би се харесала на повечето хора, особено ако човек има желание да вникне в дълбочина в тия неща. 

 

Бих се радвал темата да живне, линукс много се разви в последно време, и ще се развива още, а и тия неща се пишат от хора дето го правят главно за идеята свободен софтуер...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.