Jump to content
Българският форум за музиканти

Soundcheck/САУНДЧЕК


Katsko

Recommended Posts

Глаа готов съм да ти стана роуди :P

ами той уж цецко ми е роуди ама чат пат,биричката му идва в повече и забравя за задълженията си :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 45
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Браво бре Батка...хората ше ни са смеят...

ААА-иначе съм готов да ти стана роуди-300 кинта на месец и си уреден :metalist::blink::D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

кавто саунд си направиш на 4ека сас такав ще излезеш.То е близо до акьла.

Нали за тва се праеи тоя саунд4ек :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, а случвало ли ви се е да си направите чек-а и след вас да излезе следващата група д аправи саунд и да ви преебе всичко :) затва нали знаете - глупавите помнят, а умните си записват :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ми то тва се подразбира бе със записването на разни кубета и процесори и лайна...а иначе на пулта ако нема отделни канали за групите е работа на озвучителя да си запише,не на групата

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм много виновен,защото често ми се случва да закаснявам,понеже съм творец човек,отвеян,шматка и тн.В повечето случаи не е фатално,защото повечето случаи са в клуб,а там барабани се озвучават само с майк на касата.За свирене в клуб препоръчвам на всички малко по на ти с техниката ако им е кофти озвучителя просто да му кажат "ей пич я по-добре си почини днес ние ще си направим звука"Ебаси не е толкова трудно просто някой трябва да слуша какво се случва отпред.А за голям концерт -ако е зле озвучителя ,каквото и да направиш не може да стане по-добре.Същото ако е зле групата :D Съществува една връзка между музикант и озвучител и поради тази причина някои хора си работят цял живот с един и същ озвучител.Например когато за първи път свирихме с озвучаването на Ники Брадата правихме чек 40 минути,вторият път 30 ,и така и вече за 10-15 минутки сме готови и изкарваме много добър звук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

ммммммдамм тва е доста вярно! Тва лично мен доста ме дразни . Все

пак 2 пъти ми се случва !! Според мен тва хич не е за пренебрегване

але .... мамата

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...

Интересна тема!

Моя опит:

1. Никой, никога, по никакъв начин не се чува от мониторите и няма как да го убедиш, че в същност всичко си е наред, докато не ги изключиш, за да му покажеш, че в същност проблема е бил в него.

2. Всеки свири с каквато си динамика му скимне(т.е. хубво са репетирали парчетата, но чисто като нива - никой не го е еня и съответно се получава манджа с грозде върху, иначе добрия аранжимент), съответно озвучителя, ако е някой на който му пука, се стреми да прави нов звук за всяко парче, така, че всичко да е балансирано като нива.

3. Важи за рок и метъл - винаги по някое време(по-често още на 2-рото парче) барабанистът се въодошевява и решава, че е останал сам на сцената - започва да блъска като хамалин и отново насира звука.

4. (асъл по темата) На саундчек всички се правят, че свирят и всичко си е наред, но като дойде време да ударят 1-вото парче - минимум 5 канала клипват. И съответно, ако си решил да се правиш на висококвалифициран професионалист и си оставил мастъра на 0 Db (както и би трябвало да бъде, но в един по-добър Свят), става интересно светлинно шоу на пулта!

Мойте хитринки:

1. (по време на концерта, клавириста или китариста ми правят знак да ги вдигна)

Правя се, че пипам нещо по пулта.

- Сега добре ли е?

- Идеално!

Причината за това е, че просто като те видят, че пипаш пулта започват да слушат и ето по този повод и успяват и да се чуят!

2. Ако все пак упорстват (важи най-вече за певаци), че ги няма в монитора - Mute на Монитора и въпрос: "Сега как е?" Обикновено правят странна физиономия от типа (верно бе).

3. На саунд чека правя нива и след края на саунд чека ги свалям с половин до 1 единица. Често за барабанчето ползвам копченцето -20Db :)

Често пъти един концерт се превръща в надлъгване между музиканти и озвучител, а би трябвало всички да работят за общата кауза - добър звук!

 

Така, че скъпи музиканти един концерт да стане като хората от към звук се иска освен озвучител и мислеща и чуваща банда. Не - ние ще си свирим, както ни дойде, пък той озвучителя ще се оправи! И после - ама тоя за нищо не става звучахме отвратително! (За щастие никой не ми го е казвал до сега, но все пак...).

Редактирано от Sandman
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

има една простичка рецепта !

всяка банда трябва да си има адекватен собствен озвучител !!!

или да попадне на човек на който не му е все тая как ще звучи групата !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересна тема. Аз не съм компетентен много, но само ще отбележа от страната на барабанистите, че където и да ида НИКОГА не чувам каса в общия микс. Това е много важно, особено за метъл. Толкова ли никой не мое да вдигне една каса в монитора да му е*а майката. :greenball:

Редактирано от Danny47
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ми в повечето "монитори" по клубовете - НЕ

 

иначе дет' се вика - искай, за да получиш;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тая тема къса нерви...Сетих се за всички гадости свързани с чековете.Всяка група трябва да си има озвучител,както казва колегата.Освен това за саундчек НЕ СЕ закъснява и НЕ СЕ претупва. И го тормозиш озвучителя,ако го мързи или се е разбързал,мрънка и се чеше.Ама групата трябва да знае какво иска и да не се мотае с кабели,поялници тиксо и макетни ножове...

Оня номер си пипането по пулта скоро се опитаха да ми го проложат,ама аз докато не чуя ,че има добър баланс не мирясвам:thumbs_up:

Редактирано от yotzzo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Закъснението за репетиция и чек са нещата, които могат да ми скъсат нервичките!!! Не, че не ми се е случвало, ама като ти се прецака организацията хващаш първото такси за ушите и компенсираш. А не 4 човека се шашкат и бързат като за самолет и петия, понеже го забавила мацката/майката/кучето/хапването и т.н. и понеже не му се набива с 6лв - всички седят и него чакат...

Ако не ти се занимава с чека и искаш по-бързичко да ходиш да спиш/хапваш/пиеш/........ и после ти е кофти звука - не се сърдиш на никой друг, освен на себе си!! АЗ, С ТВЪРДЕ СКРОМНИЯ СИ ОПИТ май съм попадала само на 1 озвучител, който не държеше да си изпипа нещата максимално. Даже в повечето случаи те са по-настоятелни за по-дълъг чек, отколкото самите музиканти. Пак казвам - имам скромен опит, а вероятно и късмет на начинаещия :bravo:

 

За чека:

1. Наистина съм се убедила, че излишното враждебно ПРЕДубеждение само може да оплеска нещата. И музикантите (повечето нормални) искат да зазвучат добре и озвучителя иска да се получи същото, най-малкото за да не му горят ушите после!

2. По време на самия чек е може би най-добре да слушаш ПРЕДИМНО своя инструмент и да не прекаляваш с умуването кое къде да се пипа (за другите инструменти). Накрая, СЛЕД КАТО озвучителя смята, че всичко е Ок, а ти чуваш нещо, което не ти харесва - казваш възпитано и нещата се оправят най-често.

3. Ако не чуваш нещо в мониторите по-добре си кажи, а недей да хулиш озвучителя като омажеш всичко на лайфа после. :P

4. Това наистина не е момент за репетиция. Аз лично като "певица" държа да изсвирим едно парче, което е по-леко и вокалите се чуват ясно и едно, което е по-брутално и вокалите обикновено се губят. За останалите не знам как стоят нещата - ама вярвам, че могат и те да си измислят подобна схема...

 

Забелязала съм, че най-добър (за мен) звук правят хората, които и свирят, и пеят. Най-често - пеещи китаристи. Знаем колко е деликатен (и обикновено в ущърб на вокала) баланса между китарата и гласа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересна тема.Искам да споделя и личното си виждане по върпоса. Ние специално на повечето си участия държим да си правим сами звука.Мисля,че се получава доста добре,всички сме доволни,никого не обвиняваме ако има проблем,а като видим,че и хората се кефят и идват при нас с думите 'до сега не съм чувал по-як саунд в клуб' - какво повече да искаш.Ако има нает озвучител,отиваме при него,всеки си знае какво иска като звук,който след това ще звучи добре като засвирят всички,изслушваме се и т.н.Но когато някой озвучител тръгне да ме убеждава,че аз звуча добре,а в същото време като се чуя не мога да позная,че това съм аз - съжалявам,не искам да обидя никого,но тази няма да я бъде.В такива случаи се е стигало и до крайности.

Относно закъсненията - на всеки може да се случи и никой не е застрахован,но да не се превръща в система.Обикновено всички идваме на време,но се е случвало някой да закъснее ако са го задържали в работата,заради задръствания и т.н.Също така се е случвало 2 часа да чакаме озвучител /не помня дали се появи в крайна сметка/.

За времетраенето на чека - твърдо съм убеден,че един чек трябва да продължи колкото е нужно.Разбира се не е приятно ако се свири в клуб,да започнат да влизат клиенти преди да е свършил,но понякога се налага.При едно познаване на апаратурата,с която се работи,времето се свежда до 15-20мин.,разбира се имало е случаи нещата да се закучат и настройването да продължи 2 часа и половина.Дори в такъв случай мисля,че не трябва да се допусне претупване на нещата.

Сега за озвучителите - с няколко човека,които са писали в темата съм работил лично и мога да кажа,че си разбират от работата/да не споменавам имена,за да не пропусна някой/.Споменахте проблемите с мониторите и това кой какво чува на сцената.Забелязал съм,че все още има озвучители,които започват и правят чека на пуснати монитори.Как няма да има такива оплаквания? За мен най-правилният начин е да се направи звук с изключени монитори,за да може всеки,който се мисли за Петручи,Портной и т.н. да види колко и какво чува от саунда,който излиза от централното т.е. нищо,тогава да му се пусне монитор.Забелязал съм,че тогава и най-големите звезди казват 'А , сега се чувам' :rolleyes:).Но каквото и да си говорим,работата на хората,занимаващи се със звук не е никак лесна,най-вече поради причините изброени от Sandman.

Какъв е изводът другари и другарки - ходете си на чековете/и най-големите звезди го правят/,работете в екип с хората,които си изкарват хляба с това и уважавайте труда им,а ако не сте недоволни и мислите,че ще се справите сами - договорете се да си правите сами звука.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.