Jump to content
Българският форум за музиканти

Какво да се гледа при купуване на нова/стара китара...


Yves

Recommended Posts

Идеята ми е, че много хора искат и си купуват китари и нови и втора употреба, но не всички са наясно кои неща по китарата може заводски да не са читави или пък при употреба да са се скапали, но да не са лесно видими.

 

Та ако може всеки, който има или мисли, че има опит и възможности в тая сфера да остави своя съвет/завет и да се получи нещо като наръчник...ако работата потръгне може и да издадем някоя книга от поредицата "for dummies" :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Идеята не е лоша и бих споделил скромния си опит

Първо и най важно условие е ,че всичко зависи с какви средства сме тръгнали към покупката.

Второ за каква музика купуваме китара .

Трето - какво искаме да извлечем от нея.

Аз съм привърженик на китари за хард рок и хеви метъл!

Това означава, че бих си купил китара с флойд роуз!

Независимо дали е нова или стара, аз бих погледнал състоянието на грифа - дали е здрав ,дали е крив ,прагчетата в какво състояние са, дали отговаря на октава тона на отделните струни, дали са високи струните ,състоянието на самото тремоло ,дали е разклопано ,"мека "ли е китарата

Друга много важна част е звукът с какви адаптери е самата китара - тука темата е необятна

Иначе една китара ако е нова - тя не би имала забележки по външния вид ,ако е употребавана се оглежда дали е очукана , охлузена, омазана и т н .

За ключовете на китарата мога да кажа, че се проверяват дали са разклопани като се отпуснат струнита и сe размърдат ключовете.

Също се проверява и дали държат струните или превъртат.

Може да извадите приличен звук и от китари сравнително евтини до 500 лв.,, иначе моето мнение е че в по скъпите китари се влагат по скъпи материали и елекроника и съответно звученето и удовоствието от звука е друго...

 

Надявам се и колегите да споделят своите виждания

:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ами аз от скромния си опит. Важното е да ти харесва и да ти е удобна. Разбира се сега ще се появят хора с китари за 8 милиарда лева и ще кажат, че евтиното няма как да е хубаво. Е да, евтина, ама си ми харесва и си е моя!!! Пък и човек не може да има всичко, именно за това хората имат по няколко китари - ако искат и могат да си го позволят и им е необходимо, ако се занимават сериозно.

 

до колегата с тоя пиано бар... ти искаш джаксън да свириш в пиано бар... ми взимай!!! Лично моя съвет е да си вземеш едно булет скуайрче - ем удобно, ем универсално, ем нема да се ядосваш ако някой ти разлее една чаша връз нея :thumbdown:

Редактирано от billymilano
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първия път като си купувах китара гледах да е черна, с отворени хъмбъкери, и най - вече - "триъгълна". :thumbdown:

 

Като си избирах втората гледах как звучи (преди всичко), от какво е правена, как е правена ,какви са адаптерите, дали ми е удобна - и накрая, как изглежда и каква марка е. ;)

 

Т.е. няма точна рецепта. Първото "дръвце", освен ако не е предумишлено скъп инструмент най - често отива в "забвение" щом китариста осъзнае какво иска.

За втора ръка не съм фен - просто си личи амортизирания инструмент, ако не е нещо наистина добро не бих си взел.

 

ПП. А тема за избор на китара и "китарни дилеми" вече има, бодната е даже :yes:

По - скоро се дърлим в нови теми като някой почне да се чуди "ESP за 500 лева или Jackson за 500 лева" :excl:

Редактирано от Jorko_Beliata
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз честно казано имах предвид какво да се гледа, но не от музикална гледна точка. Щото от музикална то е ясно горе-долу пък и във всяка тема ще се намери някой, който да ги повтори тия неща. Всички ги знаем наизуст вече :surprise:

 

Идеята ми беше от чисто техническа/механична гледна точка какво може да не й е наред на китарата...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми, конкретно...

За начало - виж дали грифа не е усукан. На по евтините китари става чак видимо. Скъпите затова са от няколко лепени парчета...

Едната китара, дето я пробвах втора тъка й беше толкова разхлопан Флойда (всъщност беше EDGEІІІ :greenangel: ), че направо не можеше да седи на едно място... Работата е там, че калпавия инструмент и нов си е калпав - и стар. :godbless:

Естествено, не е лошо да си отваря човек очите и за очевадни неща - поставени накриво адаптери, изместен бридж и прочие дивотии, ама това се случва при наистина ниските класове... ;)

 

Аз за друго не се сещам. Ти какво искаш да гледаш/купуваш?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ako някой иска може да изрови старата тема и да добави многото точки, които бяха внимателно описани там.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ako някой иска може да изрови старата тема и да добави многото точки, които бяха внимателно описани там.

 

Ъъъъ, какво е заглавието? :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Какво ще рече "толкова разхлопан, че не може да седи на едно място"!?

 

Казвам за какво да се гледа при купуване на китара втора ръка. При купуване на нова нещата са почти същите.

 

Цялостен вид:

 

Има ли някакви дефекти по боята - ожлувания, по-сериозни джазги, следи от ремонтиране и т.н. Поглед косо от бриджа към ключовете докато китарата е хоризонтално легнала на маса, или просто придържана така, така че прагчетата да "се слеят" в една равнина. Ако по продължение на грифа има тенденция прагчетата да "потъват" в едната посока, значи грифът може би е осукан.

 

Не трябва да се бърка с нормалната лека дъга на грифа заради опъна на струните, която е препоръчително да има за да няма много бръждене на струните по прагчетата.

 

Прагчета:

 

Погледнати отгоре е добре да няма лесно забележими вдълбани или заравнени места под струните, защото ако има такива, може да се очаква, че няма да може да се избегне бръжденето на струните без прекалено висок екшън, а освен това са възможни и проблеми с интонацията и продължителността на тона.

 

Погледнати от страни по късата и дългата част на грифа не трябва да има места, където ръбът в основата на прагчето не се докосва до дървото. Рядко това се забелязва по ръба на грифа (около binding-а, ако има такъв), защото по принцип при поставянето на прагчета там се обръща по-голямо внимание. По-често се забелязва под трета и четвърта струна (в средата на металната част на прагчето) - понякога има малка пролука между дървото и основата на прагчето. Колкото по-малко и малки такива пролуки има - толкова по-добре.

 

Ключове:

 

Дали се въртят лесно, дали имат ръжда и дали "главите" им не тракат като се покунат с нокът - ако тракат е съвсем възможно в скоро време главата да падне, което от своя страна често означава директно купуване на нов ключ.

 

Бридж и нът:

При плаващ тип бридж се гледат първо двата stud-а на тремолото - ако имат износена ивица във вдлъбнатата част, значи са въртяни под напрежение, което означава, че са износени, както и "ножовете" на тремолото, и цялата система може да не връща строя след вдигане/сваляне на тона. Има случаи обаче, когато това е било, евентуално само само един оборот, който е бил достатъчен само да свали боята или хрома от сръдовете и да не е толкова пагобно.

 

Ако китарата е нова и стъдовете изглеждат добре, ако не връща строя е възможно да се дължи на струните, които не са разтегнати добре или са прекалено стари от седене и несвирене.

 

Не трябва да има никакви пукнатини където и да било по металните части на флойда, особено около болтовете, които заключват струните при двойнозаключващо тремоло.

 

Ръчката, ако е с резба, трябвада може да се завива лесно и да не е хлабава.

 

Болтчетата за фината настройка трябва да се въртят сравнително лесно, но не и да се клатят.

 

Nut-ът, ако е заключващ се такъв, трябва да не е бил стяган прекалено много - това се вижда като се махнат болтчетата, които се затягат при заключване и се погледне резбата в дупките - ако резбата е неясна и с метални частици по резките, значи най-вероятно е била презатягана и може всеки момент да бъде изкъртена, а заключващите нътове в България са кът :slap:

 

При нормален нът се гледа дали не е пукнат някъде, най-често при шеста струна.

 

Потенциометри и превключвател/и:

Трябва да се движат плавно, но не много лесно*, да не шумят при въртене и да са добре стегнати за дървото/пикгарда - да не се клатят и да не се въртят повече от собствения си ход.

 

*има някои потенциометри с вдлъбнатина за средно положение - при тях е нормално да се усети неравност, но те са повече по бас китарите

 

Превключвателят за адаптерите, също като потенциометрите, трябва да е добре закрепен и да се движи сигурно и точно, но не прекалено лесно.

 

Ако има ЦК ключета, примерно за on-off на даптери или каквото и да е там - трябва "ръчките" им да не мърдат настрани и да не се въртят, иначе пропадат и самите ключета трябва да се подменят.

 

***

 

Общо взето - това е. Различните неща имат рализно значение от останалите, от гледна точка на това колко зависи функционалността на китарата от тях, лекотата на свирене, звука на китара и евентуално разходите по премахване на повредата/дефекта. Според мен най-важни са неосуканият гриф, стаблиния и изправен флойд и заключване (при китара с флойд) и прагчетата. Останалите неща са малко по-малковажни от тези трите и зависи от цената и компромисите, които може да направи купувача, могат да бъдат оставени на заден план при купуването на китара.

 

Поздрави,

Жоро.

Редактирано от SomeoneElse
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При купуване на китара има някой критерии, които се различават в зависимост от това дали е нова или втора употреба.По точно различни са компромисите, които можем да допуснем в двата случая.

Другото е написано по-нагоре в темата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси на SomeoneElse за обширния и изчерпателен пост. Нещо такова ми се въртеше в главата :slap:

Мерси и на Евтим, че намери старите теми.

 

Аз нищо конкретно няма да купувам, просто ми се струва добра идея да има къде да се видят всички възможни "капани", когато не особено опитен китарист оглежда някоя евентуална придобивка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз мерси на Евтим :slap:

 

"толкова разхлопан, че не може да седи на едно място" ще рече, че пружините бяха толкова охлабени, че бриджа се движеше без усилие - само като си сложех дланта на бриджа и хлътваше. За сравнение същото тремоло на моята си китара е доста по - "твърдо".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.