Jump to content
Българският форум за музиканти

Шумоизолация


Recommended Posts

Да.Разбирам руски.Учил ъсм о 3 години в руска гимназия.И не съм паднал от Марс.В училише сме учили една година акустка в 11 клас,затова не се беспокойте.

Редактирано от salt
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...И не съм паднал от Марс. В училише сме учили една година акустка в 11 клас,затова не се беспокойте.

Точно за това говорех... че морето е до колене. Нейсе, нищо ново под слънцето.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много добре, само си пропуснал да добавиш ценовата листа :thumbs_up: , че момчето може да остане с грешно впечатление ...

Тези нещица не са по две за лев (от личен опит го знам)... А за времето отделено за четене да не говорим. Един живот не стига...

Акустиката е сериозна наука, която не може да се дъвка от тук от там. Май най-правилното решение е предложението на Fortissimo

... после да дойде човек с RTA и микрофон ...

Ама то се подразбира за цената....а и нали казва, че не е паднал от Марс, би трябвало да знае професионалните измервателни уреди какви суми са...а и в следващите линкове, които смятах да му дам, наред с тестовете и диаграмите се споменава и за цената на горния измервателен сетъп.

А по въпроса за акустиката....аз от 6 години я уча по всякакви методики и курсове и мисля, че още не съм стигнал дори и до половината от материята... :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 6 months later...

Здравейте!

 

Искам да си изолирам жилището от съседи-идиоти и (донякъде) и тях от мен (макар че последното не е задължително :punk_guitar: ) Та изчетох темата, но варианта с каменната вата не ме кефи нещо, първо - щото ще отнеме много пространство от стаята, второ - щото ми се вижда много сложен, а нямам много време за направата му.. Та, се чудя доколко е ефективен корка? Става ли наистина за звукоизолация или е само за акустично третиране? Ако става - колко дебел би свършил работа? И ще има ли голяма разлика, ако изолирам само тавана или трябва и стените - тук моля да се има пред вид, че става въпрос за помещение, което има съседи само отгоре (1 етаж и външно..). Четох обаче, че лепилата за корк май понамирисвали твърде много, а и външния му вид не ми харесва - все едно, че си "на хижата" :) та се чудя дали върху него, ако се направи шпакловка, ще отнеме от звукоизолиращите му свойства и може ли въобще да се шпаклова?

Редактирано от ecmjazz
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лично мойто мнение е че корка едва ли много ще изолира да не кажа почти нищо :)

 

Най ефективният подход според мен е Гипсокартон + вата 5см.

Пода на скара и гепсов фазер отгоре, може и с суха посипка :greenangel:

Има една изолация на Ауралекс която е 5мм и се слага отдоло на пода и върху нея може да излейш бетон направо

Вносителя Булкомп е предлагат по 9 лв квадрата :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

A доколко е ефективен Ауралекса? Или пък другия вариант с ватата и гипсокартона?

 

Ще подпитам по-конкретно - има възможност да вземем за ползване една маза, която е на 2 етажа под жилищните (под първи жилищен има магазин и гараж, та след това е въпросната маза. Идеята е за репетиционна с акустичен сет барабани.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи ако искаш наистина сериозно изолиране, се приготви за сериозно намаляване на обема на помещението, щото с вата и гипсов фазер

има ефект но 5 см вата не правят чудеса ;)

А относно за подовата настилка е ми кво да ти кажа.... лично се познавам с вноситела на Ауралекс Огнян, и тази изолация с едно от момчетата му и него е

коментирахме, те твърдят, че няма по добро за под в момента. Слагат го в основите на някъква дискотека и отгоре леят многотонна бетонна плоча , а над

дискотеката е хотел /за морето става въпрос/ и бас не пълзи. За акустичната обработка вече е друга тема :headbang:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре, а ако мина на варианта вата+гипскартон, има ли смисъл примерно да правя само тавана или ефектът ще е нищожен?

Само да добавя още малко техническо инфо за корка: дават го 200 кг/м3 като плътност, а пък коефициента на звукопоглъщане - средно едва 0,1 и едновременно с това казват, че бил добър шумоизолатор?! Как при тоя коефициент трябва е добър шумоизолатор? Не трябва ли да е към 0,9 за да е добър?

 

EDIT: само да добавя тоя NRC за корка е за дебелина 3 мм. сега се разрових в нета и има инфо че за един инч дебелина се достига NRC 0,3-0,7 (то доста голям диапазона ама от какво ли зависи, пък и каква ли ще е цената н аквадратен метър за един инчов корк?)

Редактирано от ecmjazz
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И още малко инфо по темата за корка: току-що звънях във фирма Импала, която продава коркови продукти - дават 5 мм коркови плоскости да редуцират 16 дБ. И казаха, че: "правили студиото на Митко Щерев" (само корк без каменна вата), което разбира се звучи като евтин рекламен трик..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За 5 мм корк за стени и тавани искат към 19 лв. и нещо/м2 плюс 7 лв./м2 за монтаж и не разбрах колко за лепила ама май към 30 лв./м2 излиза всичко. А, корковия паркет започваше от към 50 лв./м2 плюс 5 лв./м2 за монтаж. Бих дал тия пари за една стая, в която ще спя и една съвсем малка, в която ще пиля на баса, стига да има гаранция, че ще има добър ефект и няма да мирише.. бтв пропуснах да кажа, че от Импала ми обясниха, че може да се шпаклова върху корка или да се положи грунд за дърво и после направо латекс. Но, май не са наясно дали това ще му влоши шумоизолационните характеристики..

Редактирано от ecmjazz
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

A доколко е ефективен Ауралекса? Или пък другия вариант с ватата и гипсокартона?

 

Ще подпитам по-конкретно - има възможност да вземем за ползване една маза, която е на 2 етажа под жилищните (под първи жилищен има магазин и гараж, та след това е въпросната маза. Идеята е за репетиционна с акустичен сет барабани.

 

Ще имаш доста работа да звукоизолираш тази бетонена кутийка. Проблема с бетона е че поема резонанса и вибрациите и могат да те чуят и на последния етаж. Аз в момента строя студио( почти съм готов де) в един гараж, но той е над земята и няма да има такова кънтене.

Зада има положителен резултат, трябва да направиш изкуствен под първо от дъски, а след това подобна конструкция както е показал Стратокастера в началото на темата. Аз понеже професионално се занимавам с такъв тип стоителство и знам доста техники за монтиране бих те посъветвал когато фиксираш дъските или металните профили към стените и пода да подлагаш изолационен материал или гумени подложки, зада се спре вибрацията. Същото и важи и за таваните. Задължително поне 50мм изолация между новата стена и бетона, а отвън наковаваш мокет или някакви памучни одеала зада спрат вътрешната циркулация на звука. Но имай предвид че пак ще се чува навън, дано само това да не пречи на околните.

Когато съм готов с моя проект ще постна снимки на вече готовото студио, защото "предвидливо" не се сетих да снимам в началните фази :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това, което ще питам не е съвсем по темата, но все пак:

Когато си правим репетиционна, освен шумоизолирането на помещението трябва да се погрижим и за замасяването на ел. инсталацията.

Какво ще направите по този въпрос?

Доколкото съм запознат в България не е практика да се прокарва трети проводник завършващ със шиш в земята, а се прави мост в самият контакт от нулата към масата.А реалното замасяване се извършва чак в кварталният трафопост.Този начин предлага ли надеждно замасяване на ел. инсталацията или си е "бош лаф работа"?

Извинете ме за офтопика.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^

Поставеният въпрос е много важен и абсолютно недооценяван от мнозинството. Освен в професионалните институционални студия, никъде не съм чул да се прави проект при изграждане на студия, а за репетиционни - изобщо не става въпрос. За това има сериозна причина - парите. Кой ще отдели средства за Строителен, Архитектурен, Акустичен, Осветителен, Електрически и накрая Звукотехнически проект?

Затова почти всички места са недодялани и много калпави по отношение на споменатите горе елементи от изграждането на място за музикантска изява. Охраната на Труда е нещо от което никой не се интересува, докато не стане беля.

Много от местата са неподходящи поради наличие на електромагнитни полета, често динамично променящи се, на лошо изпълнени захранващи системи, външни акустични влияния и какво ли още не.

Въпросът със заземяването/ зануляването е сериозен елемент при изграждане на всяка електротехническа, в частност звукотехническа система. Но това е само елемент от цялостното решение. Професионалните студия се изграждат като Фарадееви кафези за да се елиминират външните електромагнитни полета. Заземяването в рамките на студиото се прави по звездна система в една точка и обхваща металната конструкция на помещението. Мрежовото захранване преминава през система за филтриране, изолиране и евентуално (при професионалните) балансиране. Последното от доста време насам се приема като де-факто стандарт. Всичко това се прави от съображения за сигурност и за отстраняване на всички възможни вредни влияния върху работата на звукотехническите устройства.

Особено внимание представлява спектралната замърсеност на захранващата мрежа у нас. Тя е пълна със сигнали от ключови захранвания, колекторни двигатели, искрене от лоши контактни връзки, лош cosФ, и какво ли още не. Тези компоненти навлизат по всички звукотехнически устройства и създават огромни проблеми с качеството на музикалната продукция. Затова самото замасяване не може да реши изцяло проблемите, но е първата логична стъпка по пътя на решението.

Електротехническата част (както и останалите) изисква професионални решения, за което могат да се погрижат само специалисти, които са наясно с многото подводни камъни по пътя на реализацията.

 

Съжалявам, че не давам прост и лесен отговор, но то е защото няма такъв.

 

Темата е много сериозна и обемиста, и никак не е офтопик ( ако е необходимо може да се отдели и като отделна тема).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди малко набарах едно интересно сайтче*, на което има записани семпли, за да покажат различни материали и типове изолация всъщност колко шум "ядат".

Намерих го докато търсех някакви спецификации колко дБ заглушават разни подобни специализирани продукти, тъй като ecmjazz сподели, че му предлагат корк "ядящ" 50 дБ джангър. А на мен ми звучи твърде доста. ;)

 

* Забележка - не върви на ФФ. :thumbup:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.