Jump to content
Българският форум за музиканти

Диетата и не само...


bulby

Recommended Posts

Ще ми се да провокирам дискусия на тема какво е полезно за един човек, занимаващ се с пеене, и какво той трябва да избягва най-вече от гледна точка на консумацията.

 

По принцип почти всички хора, с опит в пеенето, препоръчват да се пие много вода и се избягват всякакви наркотици, цигарите и цигареният дим, алкохолът, кафето, захарта и сладките работи (без меда), пиенето на прекалено топли или студени напитки, всякакви газирани напитки и сокове (особено цитрусови).

 

Голяма част от специалистите са и твърдо против консумацията (става въпрос за преди изпълнение, не изобщо да се откажеш) на всякакви млечни продукти (прясно/кисело мляко, сирене, кашкавал, тн.) , тестени работи (хляб, спагети, тн.), защото предизвикват слюнка (предизвиква се и от алкохола, особено бирата), която по принцип не е вредна за гласните струни, но прави контрола върху тях по-труден (особено що се отнася до т.н. "cord adduction").

Авторът на "Vocal Release", Ерик Фрей, препоръчва при проблеми със слюнката да се пие смес от вода със стайна температура, изцеден лимон и незахаросан мед.

 

Аз принципно съм свикнал да си хапвам по нещо по-мазничко преди пеене (примерно кашкавал), защото след това тембъра на гръдния, средния регистър и фалцета ми се струва по-приятен, но определено смятам да премахна този навик.

 

 

Интересно ми е вашето мнение по въпроса ? :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еее, не е така, то става въпрос за 2 до най-много 4 часа преди пеене да не се хапват такива работи. Плюс това под хляб и тестени изделия се има предвид такива от бяло брашно, пълнозърнестите храни са по- "singer-friendly" в това отношение :godbless:

 

По-сериозни промени в диетата трябва да правят хора, на които непрекъснато им се събират храчки/слуз.

 

Пък и по въпроса с млечните продукти дали трябва или не трябва да се консумират в по-големи количества нещо няма едно мнение :greenball: Там явно си е до човека...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък мисля че е доста индивидуално какво ти помага и какво не-сам трябва да си провериш, защото ако на мен ми помага еди какво си, то на тебе може да ти пречи. А за храненето-по принцип аз рядко ям, но преди пеене винаги хапвам, защото ако съм гладен гласът ми трепери и звучи плачевно зле. Доскоро внимавах какво ям, какво пия, колко пуша и т.н., и тук се съгласявам с Евтим-като спрях да се вманиачавам по профилактиката на гласа ми стана по-лесно да го доизграждам. Мисля че това са излишни притеснения. Единственото, което трябва да се помни е, че ако не искаш нещо, не ти харесва или ти щипе на гърлото-недей да го слагаш в уста: ако и да не ти попречи, то няма и да ти помогне.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Ами то Angermeans каза основното и съм съгласен. Също така съм съгласен, че става въпрос и за индивидуално при всеки (както е при всичко, свързано с пеенето и с вокалния интерпретатор)! ХЕХЕ... Шегата настрана, но трябва да се внимава мног защото това е толкова крехка и нежна материя... Аз лятото като бях за малко на море 2 поредни вечери се счупих от текила и цигари и двете неща като комбинация ми е...ха мамата на гърлото! Не можех да говоря като хората 3-4 дена... какво оставаше за пеене! УЖАС!!! Успех на всички, които се занимават по- дълбоко с това нещо, защото само те знаят колко е сложно и каква специфика има в него!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Единствено мога да споделя собствен опит, но не знам дали е така и при други хора:

- пейте яли, но поне 3 часа преди това - има опасност от оригане при пеенето

- не пейте пили - опасност от оригане и невъзможност за уцелване на верен тон; невъзможност за поддържане на равен тон

:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мдааа, и ако принципно пушите много и вземете, че цял ден преди концерта не пишите има опасност от солидна кашлица и остра болка в гърлото :D

Медът е чудно нещо, ма да не захаросан. Газираното е смърт, и то изобщо, не само за гласа, а за организма, но за гласа особено.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Какъв мед? Бихте ли уточнили (ако имате такива наблюдения) кой мед помага на гласа ви? При мен това са предимно по-светлите и леки медове от рода на акация и магарешки бодил, но все още не съм опитал с нещо по-тежко, например манов или тютюнев...

Нещо важно - когато си купувате мед, гледайте да е от продавач, в когото сте убеден, че няма да ви излъже с качеството и произхода на меда. Този мед, който се продава в малки пакетчета за подправяне на чай всъщност НЕ Е МЕД!!! Когато прочетете опаковката му, ще откриете, че е приготвен от глюкозо-фруктозни сиропи и захароза, ( а мисля, че вече добре изяснихме колко е вредна за гърлото захарозата) тоест изключително и само от човек, но не и от пчели. Има вероятност да ви пробутат такъв мед и в по-голяма разфасовка - в буркан. Единственият начин да сте сигурни, че сте си купили истински мед (и това все пак не е 100% сигурност) е да го купите захаросан и да си го разтопите сами на водна баня.

Редактирано от CorvusCorax
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В отговор на какво е полезно за един човек, който пее:

Всичко в рамките на умереното. Вече ако си в косерваторията и ще ставаш оперен певец може да се замислим, но иначе не смятам, че трябва да се лишаваме и ограничаваме до такава степен. Иначе, че гласа е най капризен съм сългасен,ама чак пък толкова ........особено като знам какви таланти има тук - визирам себе си разбира се ;):)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То до голяма степен и самовнушението играе голяма роля - като вярваш, че нещо ти помага, то се чувстваш по-сигурен и пееш по-добре. И, най-общо казано, което е полезно за организма, като цяло, е полезно (или поне не вреди) на гласа, в частност.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.