Jump to content
Българският форум за музиканти

История на електрическата китара


Slide

Recommended Posts

:coolp: Имам въпрос: Каква е ролята на Греч? Питам, защото Брайън Сецър и Малкълм Йънг свирят на такава. :thumbs_up:

:slap::greenangel: :greenangel: :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Позволих си да потърся и слава богу намерих, подробният пост който docc :D преди време е пуснал в една друга тема, надявам се информацията по-долу ти бъде полезна.

Поздрави.

 

Компанията е основана в NYC през 1883 от Friedrich Gretsch.Самият той е пристигнал в САЩ от Германия на 16г. възраст през 1872 и започва работа при производител на барабани,и банджо.Производството на новата компания(Fred Gretsch Manufacturing Company)също се състои от барабани,"хлопки и чукалки",и банджо.F.Gr. умира през 1895 и фирмата се поема от най-големия(15 годишен!)син - Fred Gretsch Sr. В следващите години Гр. започват да приозвеждат и мандолини.

В началото на 30-те вече е ясно,че китарата е изместила банджото,като популярност и приложение.Първите китари с марка Gretsch се появяват през 1933,а първата арктоп-електрическа китара Гр. излиза през 1939(модел-Electromatic Spanish).Интересното е че моделът се произвежда за Гр. всъщност от друг производител - Kay в Chicago.През тези години Fr.Gretsch Sr. започва и друг бизнес(банков)и постепенно се оттегля от фирмата(1942-окончателно).Ръководството се поема от друг от синовете - William(Bill)Walter Gretsch.Тoй обаче умира през 1948 и начело застава Fred Gretsch Jr.(брат на Fred Sr. и Bill).Това е човекът ръководил компанията през славния и период,през 50-те и 60-те.Първите китари Г. от следвоенните години са от 1949 и приемат името на първия ел.-модел - Electromatic Spanish.Адаптерите се произвеждат в Ohio, от 'Rowe Industries of Toledo' - компания ръководена от Harry DeArmond.След няколко години адаптерите на DeArmond приемат официално наименованието Dynasonic ,което е име-собстявеност на Gretsch.

През '51 излизат cutaway-моделите Electromatic и Electro II.Изключителна заслуга за популяризиране на тези модели има Jimmie Webster - известен китарист,правещ впечатление с авангардната си double-hand техника(EVH и прочие са чак после!).

Друг интересен факт от този период(началото на 50-те) е,че Фендер започват да пределагат "нов фасон" ел.китара,която е солидбоди и се нарича 'Broadcaster'. Това наименование обаче се използва от Gretsch (и е със съответни защитени права)за серия от drum-продукцията им.След споразумение,Фендер променя името на китарата си на 'Telecaster'.

През 1953 Гр. представят първия си солидбоди модел - Duo Jet.Всъщност китарата е с акустични кухини в корпуса(chambered/semi solid), но визуално се причислява към "новия фасон".Трябва да се отбележи,че при този модел Гр. за първи път прилагат своя, станал емблематичен(и използван и досега) strap-button,който се явява първият конструиран и серийно прилаган strap-lock.

Бриджът na Gr. модел 'Melitia' e първият,който предлага възможност за индивидуално интониране на всяка струна(Tune-o-matic на Gibson се появява след година).

През '54-'55 следват моделите Round Up;Silver Jet;Jet Fire Bird... Electromatic Spanish(non-cutaway версията)се преименува на Corvette,а Electro II - на Country Club.

Още любопитни моменти от тези години: Бързо разрастващият се автомобилен пазар оказва влияние и в/у други производители(вкл. и китарни),и Гр.(а по-късно и Фендер) започват да използват разцветки взаимствани от популярни модели автомобили,и дори доставят бои от основния производител,снабдяващ автомобилните компании - DuPont. А някои от покритията на китарите на Гр. са тези разработени и използвани от drum-отдела.

Успехът на новия Гибсън модел Лес Пол кара Гр.,да започнат своя кампания по въвеждане на сигничър модел.За целта е привлечен талантливия кънтри- китарист от Nashville - Chett Atkins.През 1955 е представен Gretsch Chett Atkins Hollow Body 6120 - един от най-популярните модели на Гр..Появява се и Chett Atkins Solidbody(всъщност - отново semi-solid),но след време е спрян,като нехарактерен за Ч.А. инструмент.През '55 излиза и друг от наложилите се,като водещи модели - White Falcon.

През '56 се появява White Penguin.Китари Gretsch започват да се използват от Eddie Cochran и Duane Eddy.

През 1954 Chett Atkins се среща с Ray Butts - спец по електроника,който му представя/предлага новото си "чудо" - усилвател с вградено лентово ехо.(Ч.А. започва,да използва този усилвател,но 'думата' е за друго нещо!).По принцип Chett Atkins не харесва single-coil-ите на DeArmond и пита Butts, дали може да предложи подобрения?Butts предлага humbucking адаптер и това става горе-долу по същото време,когато Seth Lover оформя своя хъмбъкер.В Греч започват да монтират този нов адаптер - 'Filter'Tron' ,от 1958.

От '57 са Country Gentleman(първият hollowbody на Gr. с по-тънко тяло.ES335 на Gibson излиза през '58) и Tennesian.

През 1958 се появява първият вариант на китарна стерео-система - 'Project-O-Sonic', разработена от Ray Buttler в сътрудничество с Jimmie Webster.Представлява постигане на стерео ефект,чрез разделяне на сигнала на горните 3 стр. и този на долните 3, и насочването им в различни усилватели. Системата се инсталира на Country Club и White Falcon,като опция.Друго нововъведение на Webster е 'T-Zone Tempered Treble'(наклонени прагчета - за по-добра интонация) прилагано при някои White Falcon и Viking,но с доста спорни резултати.

През '61 и '62 Countrу Gent и White Falcon,както и солидбоди-линията стават double-cutaway под влияние на успеха на Gibson с този тип китари.През '61 се появява и първата изцяло солидбоди китара на Гр. - Corvette(името е заимствано от ранния арктоп-модел),замислена като бюджетен инструмент(..."на борба с SG-тата!!!"....).

През '60-те се появяват някои интересни по замисъл и предназначение модели: Bikini - едно- и дву-грифови китари със заменяеми китарни и басови грифове; Princess - с разцветки и модификации на детайлите,предназначени да привлекат специално дамската аудитория ;Astro-Jet и Corvette с 4+2 разположение на ключовете....

 

През 1967 Gretsch е закупена от D.H.Baldwin - компания от Ohio специализирана в производаството на пиана и органи.Малко по-рано Baldwin са придобили и Английския китарен производител Burns.

 

 

 

....За този период обаче ще пиша по-нататък,защото вече стана време за други задачи.Taка да се каже ... to be contunued!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.