Jump to content
Българският форум за музиканти

Миксери...


maringtr

Recommended Posts

И така, става въпрос за следното, имам нужда от миксер, но не вдявам нищо от такива работи... Ето една примерна снимчица, моля ви се да ми обесните едно по едно кое за какво е... http://www.activemusician.com/images/store...R-UB802_top.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 38
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

За групичка... По-специално 2 китари, бас и клавир с... барабани от компютър... :blink: Този надали ще ми свърши работа, въпросът е принципен...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Айде бе....кажете му на човека да не чака толкоз време... :D

То си има мануалчета към всеки, който ще купиш ама щом искаш ето накратко без много обяснения (и като за начинаещи :D )...макар, че никога не съм имал чак толкоз сложен миксер, а и Behringer никога не ми е била любима фирма за миксери... :blink:

Както виждаш канал 1 и 2 са еднакви, затова ще започна да говоря само за единия от тях.

- бялото копче (Level) - регулираш силата на канала (от белите копчета ще си правиш баланса между 4-те канала (2 моно + 2 стерео)

- черното (Pan) - панорамата - изнасяш сигнала вдясно или вляво.

- диодчето до него - като попресилиш сигбала....ще мигне да ти каже да намалиш малко тоя канал...

- червеното (FX) - ползва се само ако си мушнал някакъв външен ефект (виж горната секция точно под надписа с модела на миксера)

- горните 3 сини копчета - ниски, средни, високи (килохерците са до тях)

- още по-горе черния потенциометър (Gain) - малко прилича на онова първото (бялото) копче и не съвсем - с него настройваш предварително нивото на чувствителност на сигнала от микрофона напр. (ако ползваш канона над него) или инструмента напр. (ако ползваш жака над него)...всъщност е малко по-различно, но не се сещам как да го обясня възможно най-просто...ама това прави...

 

Почти същото ще го видиш на канали 3/4 и 5/6 без gain копчето (и без канон буксата, понеже са само инструментални). Ако пъхнеш само един жак в горния канал дето пише моно....ще имаш моно сигнал.....ако пъхнеш и втори жак по-долу....стерео.

 

Над тях е секцията за ефекти....външни....Return поема това дето идва от ефекта и го размесва със сухия сигнал, а през Send пращаш сигнала за обработка към ефекта.

 

- Phones (слушалките...ясно ти е)

 

- Control room out - тоя изход (стерео) го регулираш с потенциометъра, който е и за слушалките (най-долу...пише си до него)

 

- Main out - тоя изход (стерео) се регулира от съседното копченце долу - дето си пише същото.

 

- Бялото копче (AUX Return) - регулираш нивото от ефекта - общо за всички канали (естествено).....а иначе към ефекта, както писах по-горе с FX (индивидуално от всеки канал)

 

- Чинчовете (Tape in /Tape out) - вход / изход за касетофон, CD Player, MD и всичко от този род.

 

- 2-те копченца (Tape to CTRL Room и Tape to Mix) ти дават възможност да пренасочиш входа от Tape in към единия или другия изход (Ctrl Room и/или Main out).

 

- Копчето за Phantom power ти дава 48V и се натиска само ако ползваш кондензаторен микрофон. При динамичните няма значение, защото не го отчитат (напрежението), но понякога може да ти даде брум с динамичен.....а ако сложиш лентов (от ония старите)....лелеее....ще има малка заря... :D

 

 

Ами май това е....други копчета засега не виждам...

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето това точно не ми е ясно... Защо първите канали са 1 и 2, а другите са 3/4 и 5/6? Какво ще рече, че са само инструментални канали?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето това точно не ми е ясно... Защо първите канали са 1 и 2, а другите са 3/4 и 5/6? Какво ще рече, че са само инструментални канали?

Ами нивата са ти различни....на 1 и 2 имаш микрофонни предусилватели за каноните. Въпреки всичко в тях (чрез жака) можеш да вкараш и "немикрофонен" сигнал. Но винаги си остават моно канали. Би могъл да ги направиш стерео, като вкараш левия канал на стереото в 1, десния - в 2 и дадеш съответно панорамите плътно вляво и вдясно (респ. за 1 и 2)

 

А 3/4 и 5/6 са ти по начало стерео канали, въпреки че с номера със само единия жак, стават и за моно сигнали. Обаче по-главното е, че в тях не може да включиш микрофон. Това е разликата...

 

Затова са маркирани като 1...2 (защото са моно)....а другите - 3/4...5/6 - защото са стерео.

А кое точно се води за "инструментален" канал....ако навляза в подробности...вероятно няма да ме разбереш (понеже виждам, че доста неща не са ти ясни).....просто с 2 думи си представи 2 вида сигнали....много слаби - микрофонът....грамофонът подават такива слаби сигнали и имат нужда от допълнително усилване на този сигнал преди да влезе в миксера (или усилвателя). Затова едното го наричаме предусилвател....а другото - усилвател. :D А другият вид сигнали са доста по-"силни"....тези, които идват от музикалните инструменти (електронните), дековете, плеърите и т.н. Те нямат нужда от предусилване, защото са си достатъчно силни за нивото, което очаква съответния уред - в случая миксера. Затова 3/4 и 5/6 ги наричаме "инструментални" и съответно за тях липсва потенциометърът за gain.

Моля колегите да не ме апострофират за обясненията....знам как е в подробности, но не знам как да го обясня на незапознат човек по възможно най-простия начин... :blink:

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз имам точно такъв миксер и макар, че е супер евтин и грозноват върши не лоша работа (ех да беше с балансирани изходи). Та... значи имаш си 2-та микрофонни и 2-та линейни входа, но не можеш да включиш какъвто и да е инструмент директно в тях. Т.е. ако искаш да вкараш китара или бас директно - забрави.

 

На микрофонните входове можеш да вкараш китара или бас само с DI Box. Той преобразува високият импеданс на китарата/бас китарата към ниският на микрофона и намаля нивото адекватно.

 

В линейните входове можеш да вкараш бас или китара само ако имаш външни предусилватели - т.е. те предполагат наличие на достатъчно силен сигнал.

 

Клавира колкото и да е странно също може да има нужда от DI Box - mic in.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мале... Като отварях снимката и първо ми се показа надписа само .. БЕРИНГЕР ... И то за миксер....

Не ми се спори по принцип, но това са НАЙ-УЖАСНИТЕ миксери които изоб6то съ6тествуват. Буквално не мога да измисля не6то по-ло6о от миксерите БЕРИНГЕР. Верно е 4е са ефтини, но за сметка на това са УЖААААААААААСНИ! Първото им слабо място е ГЕЙН секцията. На много места по неволя ми се е налагало да работя с тях, и ако мога - никога ве4е не бих ползвал тази марка (за миксери специално говоря). Може другите не6та да ги разбират и да ги правят ОК, но от миксери ни6то не разбират. Дано не зву4а крайно, но ... това е истината.

С годините си създадох такова виждане по въпроса за озву4аването - 4е по добре е да има6 хубав миксер и не толкова добри колони, отколко кофти миксер с най-готините колони! Ква файда, 4е има6 убийствени колони и РА, като о6те на входа миксера осира вси4ко 6то влиза в него...

Не си вземай БЕРИНГЕР! Послу6ай ме и няма да сгре6и6! Пък ако се съмнява6 не6то, ½уй го тоз БЕРИНГЕР, после 4уй и не6то друго (КАКВОТО И ДА Е ТО, даже руски миксер по-добре 6те зву4и сигурно) за да има6 база за срванение. БЕРИНГЕРА със сигурност 6те е на последно място в класацията! :P

Хайде със здраве! :hello:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И на мен не ми се спори, но ... :P

 

Това са си малко крайни изказвания.

 

Първо какви проблеми визираш с гейн секцията? Аз си пускам ел. китара през DI Box-a (пак берингер) в някой от микрофонните входове, настройвам гейн-а на преамп-а на този канал така че когато level-a на този канал е на 0dB, на майн-а да имам също 0dB и няма грам шум. Това е възможно най-ниският модел от серията и смея да твърдя, че върши прилично задълженията си, особено като за тези пари.

 

Второ, доста от миксерите на берингер са copy->paste 1:1 от Mackie. По този повод е имало и съдебен спор между двете фирми.

 

И трето, и може би най-важно - това е България, където изборът между качествена и скъпа техника и не толкова качествена, но за сметка на това евтина техника е ясен - печели евтината техника :P

 

И четвърто - ти изкарваш парите си чрез уменията си и оборудването - нормално е да си анти настроен срещу нисък клас оборудване. И аз съм така когато става въпрос за компютри. Тук обаче има много хора, за които музицирането е все още хоби и нямат никаква причина да инвестират в скъпа техника ако няма да има възвръщаемост.

 

Ето - поспорих :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По сайтовете от типа на мюзишънс френд, където има коментари за всеки продукт, съм чел доста весели изказвания по повод миксерите на берингер, а именно скапващи се фейдъри в рамките на една година, изгарящи преампове и т.н. Което май важи за по-голямата част от продукцията на тази "фирма".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тъкмо разгледах какво се говори за моят миксер в мюзишънс френд (http://www.musiciansfriend.com/srs7/g=home/search/detail/base_pid/631238/).

 

От 51 мнения по въпроса има само 1 отрицателно. Мискерът спрял да работи 1 месец след покупката, като не се уточнява какво се е случило - и по-качествена техника може да се прецака при определени условия. Както и да е, ето го общото мнение на тълпата там:

 

Features 8.55

Quality 8.84

Value 9.48

Overall 8.97

 

 

Което не е никак зле като оценка, особено за невероятната цена от $50.

 

Не ме разбирайте погрешно, не съм луд фен на Берингер - смятам да си купя скъп и накичен с екстри миксер който в никакъв случай няма да е от тези порнографски марки, но в момента имам UB 802 и си ми върши перфектна работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

миксера е идеален!

Не слушай батковците с парите:P

 

моя е същия

но като слушам бая добре си ми свири...

 

само не трявба да усилваш много каналите ...излиза един лек бял или друг шум

 

 

Действай смело

 

:P

 

 

п.с

 

ако слушаш

приготви 100000 еуро за некъв НЕВЕ :green:

Редактирано от Nalbantov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на всички за бързите отговори! Всъщност, Берингера беше първият миксер, чиято снимка докопах, въобще нямам намерение да си взимам точно този мискер, просто исках да поразпитам кое за какво служи за да знам какво би ми свършило работа... И все пак не разбрах ХАХА :P Кажете, като по разбиращи, какво би ми свършило работа в моя случай... 2 китари, бас, клавир и евентуално вокали... НИКАКВИ БАРАБАНИ! И както някой правилно отбеляза, аз не изкарвам парите си с музика и не държа на скъпа, супер-качествена техника... Все пак свиря от по-малко от 2 години...

Редактирано от dark
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами като за начало дай някаква информация как ще вкараш китарите и баса - директно в пулта или с микрофони. При всички положения ти трябва миксер с повече входове.

Редактирано от niki123bg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.