Jump to content
Българският форум за музиканти

Guitar Effects


ChordSto

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

По принцип не съм фен на коментарите от тип "селска вечеринка", но както се казва - всеки със стила си!

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 82
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено (Редактирано)

Колкото до отговорността - не мисля, че съм написал нещо подвеждащо.

 

За мен "не си купувай процесор, защото ще се объркаш с него и няма да звучиш добре" не е вярно и е само един от възможните сценарии.

 

Би могло да се напише и:

"Не си купувай мощен амп, защото ако живееш в кооперация, ще надуваш главите на съседите, а трябва да го усилиш много, за да ти зазвучи добре. Освен това, когато свириш в тесен клуб ще правиш голяма шумотевица с него".

Това също ще бъде вярно в даден частен случай, но може да бъде напълно невярно в друг.

 

От трета гледна точка можем да напишем:

"недей да се занимаваш с педалчета, защото транзисторния звук само разваля брилянтния динамичен звук на хубавия лампов усилвател".

Това също няма да е лъжа и ще е вярно в определени случаи повече, отколкото в други.

 

Затова и смятам, че по-горните убеждения за процесорите не са съвсем верни.

Когато човек иска и знае как да постигне добър звук, може да го стори по много различни начини, използвайки различна техника.

 

Знаеш, че всички във форума те уважаваме като голям капацитет и все си мисля, че е редно да постъпваш малко по-конструктивно към коментарите си в подобни спорове. No comment не върши особена работа, а и не обяснява нищо.

По принцип имам навика да пиша бързо, понякога се получават двусмислици и неща, които звучат не точно както бих искал, но всичко подлежи на коментар и обсъждане.

 

В общи линии това, което исках да кажа по-горе е:

1. С процесор поколение POD XT и нагоре може да се постигне, ако не прекрасен, то поне нелош звук.

2. Често моделите на полупроводникови педалчета във въпросните по-хубави процесори не се различават особено като качество на звука от самите педалчета.

3. Да, с процесор се работи по-сложно, никой в началото не знае как точно да си подреди чейна, но винаги може да прочете, попита и пробва.

4. Коментар относно музикантския опит на колегата, който не подценявам, но от който се интересувам, понеже изказва мнение от позиция на човек, който косвено заявява, че се има за "по-навътре в тези неща" от другите пишещи в темата, които в крайна сметка също сме пробвали някой и друг процесор, амп и педалче, кога- домашно, кога - на сцена или в репетиционна.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... докато не го продаде, щото нещо не го кефи и не му звучи реалистично през колонките на компа или директно в пулта на първия си лайф с бандата. И защото като го настрои вкъщи и пред огледалото е новия Steve Vai, в репетиционната ще се чуди как така той нищо не е пипал по настройките, а звука му е кофти - познато, нали?

 

То в репетиционна, особено при начинаещи всичко звучи кофти. Ако въпросът е по-скоро "да се чува", то по-добре човек да стане пиколо флейтист, не китарист. А това с "непознатият звук в репетиционната" все едно не важи за педалчетата....

:hysterical: Нещо не сванах връзката с флейтиста ,понеже свиря и на флейта и на пиколо и на китара и не знам кое е по-добре.Ако се има предвид пробивния тембър на пиколото ясно.Обаче тая тема е направо офтопик половината.И ако човек не е свирил никога и не е ползвал ефекти няма да рабере нищо или поне защо се предпочитат едни или други ефекти "камиончета" и процесори.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^ ^Изобщо нямам предвид въпроси свързани с процесори! Визирам насажданата озадачаваща, субективна и повърхностна категоричност, претендираща за меродавност!

 

 

Иначе по темата. Не съм си купувал и използвал (специализиран, китарен) "процесор" повече от 15г.

.... Обаче наскоро си харесах един и вероятно ще си го взема!

 

Изводи и заключения - да се търсят по градските соарета!

 

 

Конструктивност (или както там бива наречено) - на ЛС! (За музиканти!)

Редактирано от docc
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

@docc

Целта на писанията ми не е да са на всяка цена "категорични".

Те са просто отговор на отсрещната точно толкова озадачаваща категоричност от по-горе.

Мисля, че що се отнася до конкретен съвет за автора, това дали да си вземе процесор, педалчета или по-функционално/моделиращо или друго ампче е по-скоро въпрос на вкус и личен каприз, отколкото може да се изтъкне някаква твърде очевидна качествена разлика, особено в ценовия диапазон, за който става дума.

 

...Ако се има предвид пробивния тембър на пиколото ясно....

 

За тембъра говорех, да.

 

Обаче тая тема е направо офтопик половината.И ако човек не е свирил никога и не е ползвал ефекти няма да рабере нищо или поне защо се предпочитат едни или други ефекти "камиончета" и процесори.

 

Прав си!

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...И ако човек не е свирил никога и не е ползвал ефекти няма да рабере нищо или поне защо се предпочитат едни или други ефекти "камиончета" и процесори...

 

Това, че "няма да се разбере нищо" е по-малката беля. По-неприятният момент (и последствия) е, когато се "разбере" (т.е. възприеме) заключение на някой, който също не е свирил (или си е попосвирил), а и си е формирал споделените предпочитания предимно по предположения и фантазии!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Понеже стана доста офтопик, ще кажа моите конкретни насоки от моя досег:

**********************************

Процесори:

 

За по-малко пари:

Zoom 505 / 503 / 505-2/ 707 / 707-2 - познатият "пластмасов звук" на старите процесори.

Digitech RP сериите - не мога да кажа със сигурност, но като че ли малко по-добри от горните.

Behringer V-amp 1/2 - досадни проблеми със забавяне при смяна на блендите, иначе сравнително приятен звук, достоен за домашни упражнения и репетиции, може би и по-непретенциозни концерти. Малко пипкаво се правят по-тежки звуци с него.

 

Boss GT6/GT8 - доста балансиран и приятен звук и сравнително удобно управление. Симулациите на разни настъпикутийки(драйвове) на тези процесори ми допадат много и ми звучат наистина близо до оригиналите на бос.

Има от доста леки до доста тежки звуци в себе си.

 

Line 6 POD XT - приятно звучащ процесор. Докато GT-сериите нa Бос ми звучат по-близо до чейнове с педалчета на бос отпред(когато включите съответната симулация, очевидно :hysterical: ), ПОД-а ми прилича повече на звук от GuitarRig и подобните софтуери. Не ме грабва с невероятно богатство на тона, понекога ми звучи малко запушено, но има някои доста приятни звуци в себе си.

 

POD 2.0, VOX ToneLab - слушал съм ги на семпли от нета и ми грабват ухото.

***************************

Педалчета:

MetalZone MT-2, DOD/Digitech DeathMetal - силни дисторшъни, бих казал, че доста смачкват звука, макар и да се постигат някои задоволителни тежки звуци с тях.

 

Boss HM-2 - средносилен дисторшън, може да звучи доста симпатично, когато си пасне с усилвателя.

 

Boss SD-1, Ibanez TubeScreamer - нещо между буустер и дисторшън в зависимост от позицията на gain копчето - идеални за буустване на клийн и драйв канали на хубави усилватели.

 

и др... според мен много от педалчетата(особено по-старите) на конкурентни фирми в някаква степен си приличат, но имат някаква , често малка разлика в характера си - трябва да се чуят.

 

Ако вземеш повече настъпи кутийки, ще е добре и да помислиш за захранване, предназначено за повече ефекти, за да предотвратиш някои проблеми с брума.

*************************

 

Може би няма да е зле да продадеш ампчето си и да вземеш някакъв моделиращ амп, като нещо на Line6 Spider сериите, Peavey Vypyr сериите и др. - това също е вариант.

 

Behringer имат V-ampire серии ампчета с вграден V-amp, които обаче имат слава с честите си повреди.

Колегата SviStyle успява да постигне доста приятен звук с такова ампче.

 

Мисля, че можеш да послушаш семпли от нета, преди да вземеш решение.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По-неприятният момент (и последствия) е, когато се "разбере" (т.е. възприеме) заключение на някой, който също не е свирил (или си е попосвирил), а и си е формирал споделените предпочитания предимно по предположения и фантазии!

 

 

Браво :)

Дано да го прочетат младежите тук, които с лека ръка дават акъл, който самите те нямат. Има ги доста и са далеч по неинформирани от Евтим.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колкото повече човек се занимава с музика ,работа с наличната си техника и тази на околните, толкова по-малко време му остава да развива тези ,да дава препоръки и т.н., най-малко защото всичко е доста индивидуално и трудно може да се конкретизират нещата.

 

Според мен за репетиции и лайфове ампа и педалчетата са незаменими.

 

За домашни занимания процовете са идеални.

 

За студийна работа ,комбинацията от всичката налична техника ,с голям набор от съответните знания за работа с нея ,дава доста добър резултат.

 

Вариант , 200-300лв. за добър звук няма ,качествения звук струва пари /но това не е нещо ново/.

 

Естествено , това е моята гледна точка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
....

Ако под "човек с много опит и активен свирач" имаш предвид себе си, ще се радвам да ме поканиш да послушам вашата група, да оценя как звучат китарите, но не само те, а как звучи и вокала, барабаните - цялостната музика и как конкретно китарата се вписва в нея.

Само така може да се оцени кой колко опит има и колко активен и музикален свирач е. Другото са празни приказки.

 

Само как, бе, man, като те поканя теб, така ли? Ти ли си оценителят с меродавно мнение? :rocker:

И ако обичаш, не поставяй кавички на преиначени от теб думи, защото това не е достоверен цитат. Няма смисъл от дребнаво и хлапашки нацупеното съществително "свирач".

 

Поне за една дузина хора, колеги от форума се сещам, които свирят често в банди и са сменили и продължават да сменят апартура. Аз оценявам тяхното мнение високо, защото то е изградено на базата на пряк опит и ако бях на мястото на пича пуснал темата, щях да се вслушам в техния опит. Не мога да се сетя, обаче, за някой добър китарист у нас или в чужбина, чийто як звук да се ражда от процесори. А добри музиканти има много. И у нас дори. :D

 

"Boss GT6/GT8 - доста балансиран и приятен звук и сравнително удобно управление. Симулациите на разни настъпикутийки(драйвове) на тези процесори ми допадат много и ми звучат наистина близо до оригиналите на бос."

До кои оригинали, Метъл зон, НМ-2 и СД-1, произведени в Тайван (нямам нищо против тези модели сами по себе си)? Ако да, съгласен съм с теб. Но дотук.

 

Fashion: " Колкото повече човек се занимава с музика ,работа с наличната си техника и тази на околните, толкова по-малко време му остава да развива тези ,да дава препоръки и т.н., най-малко защото всичко е доста индивидуално и трудно може да се конкретизират нещата.

 

Според мен за репетиции и лайфове ампа и педалчетата са незаменими.

...

Вариант , 200-300лв. за добър звук няма ,качествения звук струва пари /но това не е нещо ново/."

 

:):pray::pray:

 

Ама, хайде, да затваряме вече тази тема, де!

Редактирано от Vynyl Sky
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Само как, бе, man, като те поканя теб, така ли? Ти ли си оценителят с меродавно мнение? :rocker:

 

Не, бе, man, за да чуя и преценя за себе си! В предишното ти мнения не знам дали умишлено се изкарваш малко "над всички" с това:

Пичът пита какво мислим за процесорите и мисля, че е редно да се вслуша в мнението на хора, които свирят активно и често се сблъскват с тези проблеми

един вид, вижте ме колко голям пич съм и как трябва да се вслушате в моето мнение.

Може и да се е получило случайно и да не си имал предвид това.

:)

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм за процесор по няколко причини:

 

-по -малко кабели и захранване

-наличие на тунер /бърза корекция/

-възможност за експерименти

 

Имам опит с процесори на Корг, Зуум и последно с Лайин 6-това е машина с доста близка имитация на посочените в нея Маршал ,Фендер и Меса.

Купи си процесор - дори и втора ръка...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе незнам кой, колко разбира, но само Евтим се хвана да обясни като хората.

Повече такива постове и по- малко празни приказки ако има, темата ще си е много ясна и разбрана.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.