Jump to content
Българският форум за музиканти

Разлики между китарите...


Toshi

Recommended Posts

Та... това не е точно въпрос... абе въпрос си е. xD.

И той е: По една китара се оприличава на качествена. Какви трябва да са звуковите и качества и каква трябва да е тя на външен вид. По-точно по какво се различава китарата от 1500 и тази от 200?

Питам защото си купих китара за 69E коледна промоция от Томан.де. Вече ми я доставиха, черно-бяло страт копие, страхотна изработка /нямам думи, но пък и какво разбирам аз?/. Звучи така както аз искам и така... Кубето с което пристигна не пращи много. Има вграден драйв и така... Лично на мен тя надмина всичките ми очаквания. Държал съм електрическа китара само веднъж в живота си/освен тази/ и не намирам особенно големи разлики между моята евтинийка и другата.

 

- Maple neck

- Body is made of alder

- 22 frets

- 3 single coil pickups

- 5-way selector

- passive electronics

- Tremolo

- 1x vol. + 2x tone

- Chrome hardware

- Black body

- including a gigbag

 

Какви са основните разлики в звученета? Аз преди съм свирил на уестън китара и с малко настройки на амп-а електричката я докарва перфектно... а и последните прагчета работят xD При кухарката след 12 прагче никакви ги няма xD

Грифът е страшно добре изпипан, много е нежен и приятен на допир. Много лесно се свири xD

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Браво. Важното е че те кефи. Посвири още известно време. Посвири и на други китари - толкова доколкото можеш да се докопаш и тогава пак може да се говори по въпроса. Другите стандартни обяснения са поствани около 123092 пъти в този форум.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Китарата да ти е честита! По въпроса ше разбереш разликата като и стигнеш максимума на тая (което ти го пожелавам) :) 2-3 годинки примерно ... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разлики има със сигурност и то не само между евтина и скъпа , а и между две евтини или две скъпи китари, но в началния етап, това не е от голямо значение

Както казва odisey , китарата може да си я смениш едва когато се случи така, че инструмента да не и позволява да изсвириш това което искаш и да напредваш. Но от друга страна , пък не е казано че трябва да си заслужиш скъпия инструмент и да чакаш да станеш виртуоз. Имаш ли достатъчно средства и мерак - що не :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разликите са много и без особено значение - важното е да те кефи :) А с времето определен тип китари ще те кефят все по-малко, а други ще ти харесват повече и така... В Интернет има предостатъчно разбирачи, които ще спорят до колко е адекватно използването на еди какво си дърво за еди какъв си инструмент за еди какъв си стил. Според мен е най-добре да не ги слушаш тея работи и вместо да се занимаваш с глупости да си свириш хехе

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Супер ме Кефи!! :) ... Ако е само до това xD :music336:

А иначе много от нещата които свирих на уестърна звучат супер и тук. хаха за краткото време с което разполагах/1седмица/ научих малко Smell Like Teen Spirit, тва: тъ, тъ, тъ..., тъ, тъ, тъ /с мелодията на "Smoke on the Water" xD/, Stairway to Heaven и

http://www.vbox7.com/play:2fbf6d8e [MOD EDIT: ТАКИВА ПРЕПРАТКИ НЕ СЕ ТОЛЕРИРАТ ТУК]

И тва... Fюr Elise звучи страшно куул. На кухарката звучеше страхотно, но сега с малко амп настройки звучи като пиано... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не мога да разбера как можеш да стигнеш максимума на някой инструмент. :)

И аз много съм се чудил какво трябва да значи това. Най-вероятно си чешем езиците, защото Франк Гамбале, примерно, на един Орфей, ако иска ще му извади такъв "максимум", че ще ни изпадат главите. :)

Пък някои маниаци на тема хубав инструмент, ако ще и златна китара да им дадеш, ще си останат същите леваци. С извинение!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За музиканта главната разлика е в качеството на звука, след това идва разликата във външния вид.

Това са осезаемите неща. Другото са "вътрешни неща", които касаят повече лютиерите.

 

Но разликата във звука ще започнеш да чуваш след много, много свирене и пробване на китари.

За сега си свири и да не ти дреме.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не мога да разбера как можеш да стигнеш максимума на някой инструмент. :cheers2:

 

Може би е малко неточно, ма всеки ще се съгласи че яките китаристи не свирят на Орфей не щото просто искат скъпи китари :()) и че на Орфейката не може да напраиш тва което можеш на ПРСто а бе разбрахте ми мисълта трябва да намаля поркането :))

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колегата Одисей имаше в предвид да ти е по-удобен грифа, моста за дясната ръка, мекостта на струните, растоянието между тях (струните). И още има ама не се сещам. Макар и малко, тези фактори са от голямо значение за това какво можеш и какво не можеш да изсвириш на една китара. За това хората си менят китарите и заради звука. А звука - сам ще разбереш, когато се опиташ да докараш едно звучене и не можеш - но до тогава наистина има време :greenball: Първо трябва да можеш да изсвириш нещото, което искаш - след това му търси кахърите на звука :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колегата Одисей имаше в предвид да ти е по-удобен грифа, моста за дясната ръка, мекостта на струните, растоянието между тях (струните). И още има ама не се сещам. Макар и малко, тези фактори са от голямо значение за това какво можеш и какво не можеш да изсвириш на една китара. За това хората си менят китарите и заради звука. А звука - сам ще разбереш, когато се опиташ да докараш едно звучене и не можеш - но до тогава наистина има време :) Първо трябва да можеш да изсвириш нещото, което искаш - след това му търси кахърите на звука ;)

 

 

А и не само това, не знам колко са високо струните на твоята китара ама примерно мене тва мн ме дразни на по евтиния клас че дрънчат яко като са ниско. След време ше си видиш и потенциометрите пращящи и т.н. ;) ма тва лесна работа. Колко е тежка също си има значение особено ако свириш прав повече. Материалът на грифа, и т.н. бе доста неща има ;)

 

И още едно нещо :) аз примерно за 3 месеца 5-6 пъти съм я включвал китарата в тока :) сичките упражнения си свикнах "на сухо" да ги прая :)

 

ПП

ESP LTD Ex-50 (EMG-81 bridge) > Boss MT-2 Metal Zone > Randall RG75 G3 - завиждам ти благородно колега :)

Редактирано от odisey
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има някои фактори, които показват дали един инструмент е годен за свирене. Екшъна на струните, формата на китарата (как да свириш, ако ти е супер неудобно...), нивото на шум, което вкарват адаптерите, дали свири фалшиво, дали се разстройва веднага... Почти всички китари покриват до някаква степен тези изисквания, т.е. на тях може да се свири нормално. Даваш някоя Орфейка, която е годна, на Сатриани или Гамбали, или на когото ти е кеф, и няма да има никаква разлика. Пак ще могат да си изсвирят всичко, пак ще звучат убийствено.

 

Обратното също - взимаш която китара си искаш и пак ще звучиш както си звучал досега. Пак ще можеш да изсвириш само нещата, които си можел и на досегашната си смотана китара. Добрият инструмент няма да направи абсолютно никаква разлика.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Екшъна, шума, удобството и т.н. зависят не чак толкова от класа на инструмента и цената му, а от фактори като вкуса на китариста, предпочитаният от него екшън, типа адаптери, схема на свързване и т.н.

 

Т.е. тези фактори имат не чак толкова силна зависимост от "класа" на инструмента.

Затова по-нагоре казах, че нещата които се плащат в общия случай са:

 

1. Звука на китарата.

2. Външен вид(не винаги, не всички супер-скъпи китари са супер-прецизни или красиви).

 

мога да добавя и

 

3.Марка(не, че е от значение за това как инструмента свири, но почесва егото и държи цена).

 

Останалите фактори(фалшивеене, удобство, екшън, брумове и др), са не толкова функция на цената и "класа", колкото функция на вкуса на китариста, поддръжката и добрия сетъп на инструмента и др. Това дали инструмента ти свири съвсем вярно и дали постига рекордно нисък екшън в много, много по-малка степен определя "класа" му, отколкото да кажем прекрасният му тон или дори само марката му(понеже тя определя и цената).

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По-точно по какво се различава китарата от 1500 и тази от 200?
Аре да го кажем по-просто - по какво се различава БМВ от Жигула?

Задаваш отговори..

 

Айде да кажа и аз ,то Евтим го е казал вече -Тон !

Синоними - пее,гали ухото ,сама свири ..,най-вече звучи истински.

Редактирано от Hillbilly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.