Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем с усилвател


Recommended Posts

От около една седмица усилвателя на бас китарата ми започна много гадно да пращи. Когато свиря пращи, ама е слабо но като тръгна да увеличавам или намалявам звука започва много силно и гадно да пращи. Не е от самия говорител при него всичко си е наред, не е скъсан, не са се извадили кабелчетата, връщача също е наред. Също така не е и от кабела слагах го на една електрическа китара няма проблеми. Нещо усилвателя ли се е скапал или какво?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По всяка вероятност проблема е в потенциометъра за volume.По магазините за ел.компоненти има почистващи спрейове, които ги "връщат от оня свят", но...за кратко.Радикалната мярка е подмяната на потенциометъра с нов.Лошото е, че по магазините почти няма качествени потенциометри, но това е положението-сменяш с каквото намериш.

Успех.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом пръщи много при усилване и намаляне почти сигурно е потенциометъра за усилване. Моя съвет е направо да го смениш. В магазините за електронни компоненти могат да се намерят доста свестни потенциометри за до 5 лева.

В много малки случаи и в зависимост от схемата може да се получи подобен проблем от някой прекъснал филтриращ кондензатор. Докато не се отвори няма как да се разбере. Като го отвориш прегледай най напред всички елементи и спойките за някакви чисто механични деформации и "студени спойки". Дано да упееш да си го оправиш, успех и се надявам, че съм ти бил полезен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В магазините за електроника този тип потенциометри са по около левче, но трудно се намират логаритмични с желаните стойности.

А повечето от тези в музикалните магазини, освен че са много скъпи, са и толкова логаритмични, колкото Станишев е ватман :greenangel:.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако пращи само докато въртиш потенциометъра за усилване, тогава е от него. Ако пращи и без да променяш силата проблемът е друг.

Тестът за да установиш дали говорителя е здрав би бил леко да натиснеш мембраната (не повече от 1-2 мм) назад и да се опиташ да усетиш дали не допира или закача при това движение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ахам проблема е че не само като го намалявам пращи дори и като го включа също пращи ама е по леко не е толквоа силно. А забравих да кажа че е Ibanez усилвателя и все още е в гаранция по добре да си използвам гаранцията. Ако нещо не стане тогава ще сменям потенциометъра. Мерси. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е като ти е в гаранция, направо им го засилвай да си му берат гайлето, няма какво да се чудиш. :thumbup:

Определено щом има смущения постоянно, не е потенциометър според мен по скоро нещо е заминало и дава на късо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-вероятно наистина нещо по схемата си е тръгнало по пътя. Но щом има гаранция за какво въобще става въпрос? Не се занимавай да отаряш и сменяш каквото ид а било, защото му пада гаранцията, а тогава вече е тегаво ако трябва да се оправя нещо по-сложно. :godbless:

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.