Jump to content
Българският форум за музиканти

Как да си настроя китарата


schOle

Recommended Posts

Относно уроците може да намериш някоя школа във http://www.read_rules.net Ако нямаш регистрация става бързо и безплатно.Mожеш във по задни теми да видиш песни и мелодии за начинаещ.Може и да вземеш нещо от сайтовете със видеота (youtube vbox7 и т.н.)или да се научин да разчиташ табулатури.Те са един вид самоучител ако знаеш песнички.Можеш да гледаш от http://www.ultimate-guitar.com а също и акордите от http://www.all-guitar-chords.com.Успех със свиренето.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 68
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Имам рег в замунда от няколко години и сега ще видя какво ще излезе, мерси. :)

 

Хмм в замунда излизат само уроци за електреческа китара, ще съм много благодарен ако дадете нещо конкретно за акустична и най-вече за начинаещи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пич, стига се мори с тия школи - харесай си нещо за свирене - виж таблатури (в Guitar Pro ти излизат и ноти, ако предпочиташ) - и започвай :)

 

Ако ще ходиш на уроци - учителя ще ти препоръча нещо конкретно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Школи - много по-добре от таблатури, поради ред причини, които сме обсъждали.

Уроци по китара и солфеж - още по-добре!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Винаги има полза от ученето на песни поне за мен е било така.Но разбира се ако искаш нещо повече от това просто да свириш дадена песен,трябва да се почнат някакви уроци или поне да учиш музикална теория от някъде.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нямям възможност за уроци. Ще ми е достатъчно да зная няколко песни и за това ще запоцна да уча някой таблатури. Да попитам на таблатурите цифрите върху струните на грифа означават в кое прегче да ги натискам ? Примерно в тази таблатура http://www.ultimate-guitar.com/tabs/r/ramm...in_teil_tab.htm Най-големия проблем ми е, че завличам и другите струни като ги натискам на грифа, много е смешно ако някои ме гледа отстрани, надявам се с времето да го изчистя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами да цифрите означават прагчето което да натиснеш.Тази песничка ми се вижда малко трудничка ако свириш за 1ви път.Можеш да започнеш със One или Nothing Else Matters или Hey There Delilah.Ако не можеш целите песни което съм убеден че е така посвири си само интрото или лесна част от песента.Това до някаде ще те научи да не закачаш другите струни или да следиш каде ти е перцето или прастите-със каквото свириш де.Успех и поздрави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нямям възможност за уроци. Ще ми е достатъчно да зная няколко песни и за това ще запоцна да уча някой таблатури.

 

Няма няма. Има не искам. Ще се откажеш от определени луксове в полза на уроците, ако имаш амбиции.

Има и напечатани учебници.

 

Таблатури из нета има колкото искаш. Напиши guitar tabs в гугъл.

 

Имаше и една книжка "Idiot's guide tо playing the guitar" или нещо подобно.

Поразтърси се. Там беше обяснен доста материал.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За уроци нямя начин защото съм от провинциятя и в моя град няма каде да отида, както и в околните градове.

Ако имаше учител на близо бих отишъл. Сега ще потърся за тези книги, мерси.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защо говорите за ходенето на учител все едно без него си загубен?

 

Ми има хора, които не са ходили и свирят много по-добре от някои страхотни китарджии на теория...

 

Голяма част от преподавателите са разни бивши или неосъществени музиканти, които се прехласват по загубените "велики" дни и само избиват комплекси....да не говорим и колко са музикални педагози и колко не са. Да ходя при някой, който ще ми преразказва неща, които пише на десетки места и в итнернет и в друга литература, че и накрая и пари да му давам - айде нема нужда.

 

А пък наистина качествените учители са достатъчно ангажирани и естествено искат сериозно отношение. Вече е до човек дали може да предостави това отношение и най-вече време. Все пак свиренето е времеемко занимание и не винаги можеш да се нагърбиш с времеви рамки за изпълнение.

 

А за мен лично момента е най-вече психологически...китарата ми е от любимите хобита и това е така, защото го правя когато искам, колкото искам и както искам. В момента, в който някой почне да ме задължава да науча това и онова работата отива на кино...

 

Да, хубаво е да се получи качествено познание, но не и на всяка цена. Както се казва "целта оправдава средствата" Така че недейте да говорите така, все едно като не ходиш на уроци и си последния баламурник.

 

Благодаря за евентуалната промяна в отношението :metalist:

 

 

P.S. Kikata, не съм слушал Mein Teil, обаче така като гледам таблатурата е много много по-лесна от Nothing Else, която ти предлагаш. Тя може да е балада, но в никакъв случай не е лесна.

Редактирано от Yves
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Целта е да чуеш как звучат всички струни настроени и да се опиташ по слух да я настроиш. :slap:
Е човека за първи път взима китарата ти го караш по слух да си я настройва :metalist:

Интересно как едно време, като си взех първата китара, точно така си я настроих ... голям гениий ше да съм бил явно :bravo: .

Много се разглези младежта с тия компютри, ей, съвсем ще отвикне да слуша ...

Редактирано от sevenstring
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имаше и една книжка "Idiot's guide tо playing the guitar" или нещо подобно.

Поразтърси се. Там беше обяснен доста материал.

 

Ако не се лъжа, говориш за "Guitar For Dummies", наистина хич не е лоша за начинаещи. Обяснено е вътре съвсем разбираемо, дори човек нехващал инструмента, надали ще има затруднения с разбирането на материала вътре. Освен това имаше и диск с някакви лесни акорди, за да се упражняваш върху тях :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Yves

 

В електрическата китара, както и при всички известни ми инструменти, за постигане на сериозно ниво, взимането на уроци и то не спорадично а редовно и продължително, и то не само по инструмента но и по теория е почти задължително. Казвам почти, защото има някои рядки изключения, които в продължение на много години упорито дълбане в къщи плюс много талант, постигат чудеса сами

 

Друг въпрос е, че когато се избира педагог , трябва да се внимава, дали съотвтния е на нужните умения, било то като музикант или като учител, за да доведе учащия се до желаното ниво ( което също не винаги е постижимо, защото много хора не са нито достатъчно талантливи, нито достатъчно сериозни-най често второто). Избора е доста труден понякога, за да бъде качествен един учител ( в случая по китара) , са му нужни много знания, практически умения и практика в преподаването.

 

Но за едно нещо съм напълно съгласен. Научаването на инструмент е много времеемко занимание и за хората, които нямат времето или желанието да се занимават сериозно е по добре да си свирят за густо както намерят за добре. За начинаещи от този тип, според мен , би било полезно да вземат няколко урока, за да научат бързо и безболезнено някои основни положения.

 

п.п. Всички неща са написани в интернет и никой учител не може да каже нещо различно от написането. Ролята му всъщност е да показва, разяснява и демонстрира на учещите се как да използват написаното на практика . И то в идеалния случай, защото най- често никой не чете такива неща. Това което съм забелязал досега е, че почти всички идвали ми на уроци, които не са напълно начинаещи, обикновенно очакват от мен да им помогна да решат техническите си проблеми ( в смисъл искат да свирят бързо, ритмично, чисто и тн или пък не са доволни от лявата си ръка- слаби пул-офи, хамър-они, вибрато и тн), а точно на тези теми има тонове инфо в нета.

И все пак някои неща явно трудно се разбират с четене и гледане на видео.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.