Jump to content
Българският форум за музиканти

Как да си настроя китарата


schOle

Recommended Posts

Здравеите!

Напълно начинаещ съм. Намерих китарата на баща ми на тавана - счупена и си я поправих, купих си струни и ги сложих. Чух, че има програми с които мога да си настроя китарата с помоща на pc-то. Надявах се да ми овясните как да работя с такива програми, изтеглих AP Tuner 3 (написах в гугал "как да си настроя китарата" и ми излезе линк пуснат в тема във вашия саит, но не успях да се ориентирам как да работя с нея, сигурно защото не зная коя струна е първа - тънката или дебелата :rolleyes: ) Би било добре да напишете и коя струна на какав звук трябва да отговаря. Никога преди не съм държал китара, а ми е интересно, искам да си дрънкам :hysterical:

Надявам се да съм оцелил раздела и се надявам да помогнете на поредния дезориентиран наченаещ :hysterical::thumbs_up: .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 68
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

1 струна - най-тънка

6 струна - най-дебела

 

така са тоновете

 

1 - Е (ми)

2 - B (си)

3 - G (сол)

4 - D (ре)

5 - A (ла)

6 - E (ми)

 

така трябва да се настройш с тунера :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Акустична с метални струни ли ?

Всъщност каквато и да е - както ти е по-удобно.За акустична китара с найлонови струни е по-добре да не се ползва перце все пак.А ако е с метални струни си е до удобство.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Метални са, а как да използвам този тунер, като стимулирам всяка струна стрелката се мърда, т.е. как програмата разбира, че искам да настроя примерно първата струна ? Иле кажете от каде да си изтегля по-лесен за боравене тунер.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По-добре използвай тази програмка.

 

Целта е да чуеш как звучат всички струни настроени и да се опиташ по слух да я настроиш. :hysterical:

Редактирано от Metalix
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Този тунер е лесен за боравене и е на принципа на повечето други. Първо трябва да имаш микрофон, който да е близо до китарата и когато удариш струната която искаш да настроиш стрелката се мърда и ти показва буква. Ако е първа, трябва да го докараш до буквата Е. Когато навиваш струната тона се вдига... Общо взето е това.

 

 

П.П. Поздравления към автора на темата. Напоследък рядко се срещат учтиви хора из новите съфорумници(а и като цяло).

 

Добре дошъл във форума и успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е човека за първи път взима китарата ти го караш по слух да си я настройва :hysterical: Като удряш струната и на тунера ти се мърда една стрелкичка и ти показва различни букви от английската азбука.Както е написал carnalsoul така трябва да отговаря всяка буква от тунера на тона на китарата ти.Да речем удряш 6та струна и ти показва на тунера D .Това е РЕ(1 тон по ниско от Ми) а ти трябва да настроиш 6та струна в Ми(Е) тогава затягаш ключа на 6та струна докато при удрянето на струната на тунера не покаже Е в равновесно положение(демек в средата да е стрелкичката).Надявам се да сам обяснил долу горе.Така за всички струни докато не се настроят на отговарящите им тонове.Аз за да ги запомня навремето си повтарях едно изречение

Every Adult Dog Grow,Bark,Eat

Редактирано от Arteglam
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси много на всички! Наистина придобих по-ясна представа как се използва този тунер. Остана да попитам на какво положение да сложа оная хоризонтална линия в ляво на програмата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей.Същият въпрос и аз зададох за сефте във форума.В момента използвам тунер,за който се изисква микрофон но имам желание да започна да я настройвам по слух,а това с тунер нестава.Ако си решил сериозно да се научиш да свириш наи-добре започни уроци.Ако нямаш възможност или необходимота време питай хора които разбират от това,защото сам да се учиш е много трудно и вероятноста да се откажеш още в началото е много голяма.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-лесното - вземете някой друг урок по китара.

И може би най-важното - поне малко походете на солфеж!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако искаш свали си книжките на Юли Марков от сайта ми. На български са, подходящи за начинаещи и има инфо по твоя въпрос. Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси, наистина има полезна информация в тези книги. Когато я настроивам с тунера, струната която настроивам трябва ли да я натискам в някой от праговете или остава свободна? За уроци нямя начин защото съм от провинциятя и в моя град няма каде да отида, както и в околните градове. Също съм ограничен и от към време защото догодина имам матура, след това кандидатстудентски изпити, а също и тренирам футбол :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.