Jump to content
Българският форум за музиканти

Струва ли си да поправя таз китара?


Recommended Posts

Здравейте фенове! Форума е много як. Днес като търсих информация в гугъл и попаднах на него. Изчетох доста теми и направо ахнах. Едно време като бях тийн яко дърпах жици. Не съм свирил никога на някаква маркова китара, а само на разни брадви. Тази китара преди време свиреше и бая съм забивал на нея. Сега чета много неща тук дето не съм знаел никога, а преди време съм свирил сигурно поне 5-6 години. Вчера я изрових тази китарка и ми се прищя в свободното време да си посвирвам. Сега на въпроса :) ей това е горе-долу състоянието. Струва ли си да се опитам да я поправя. Не очаквам чудеса нито брилянтен звук. Тези адаптери изобщо стават ли за нещо, защото не ми се дават пари за нови? Мисля да я пребоядисам и да сменя ключовете. Прагчетата в началото са доста износени и даже имат леки улейчета. Това много ли е зле и трябва ли (ще мога ли сам) да ги сменя. Електрониката не е нищо особено. Един ключ за смяна на адптерите (преден, заден, двата заедно) и потенциометър за увеличавабе и намаляне на цялата китара. Ами това е засега. Ето и снимките.

 

imgp1023yu1.jpg

 

imgp1024dj4.jpg

 

imgp1025xj7.jpg

 

imgp1026oj1.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Струва си разбира се, но до толкова, колкото да си дрънкаш в къщи. С мерак, търпение и повечко труд ще заприлича на китарка! Успех! :)

Между другото мога да ти подаря ключета от такава китара, за да смениш повредените.

Редактирано от dandilov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Струва си разбира се, но до толкова, колкото да си дрънкаш в къщи. С мерак, търпение и повечко труд ще заприлича на китарка! Успех! :)

Между другото мога да ти подаря ключета от такава китара, за да смениш повредените.

 

Ами това ми е идеята за вкъщи пък ако се зарибя и надобрея ще помисля за друга. До колкото знам китарата е преправяна, незнам дали не е правена нещо на майстор. А за ключетата ще съм ти благодарен ако станат. Само дето гледам си от София а аз от Пловдив :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами положението е следното :) Разглобих всичко възможно без прагчетата по грифа. Имам няколко въпроса. Ще мога ли да си смена прагчетата? С отвертка мога ли да ги сваля и после да набия нови с некъф гумен чук или нещо от сорта. Колко струват най-евтините прагчета на пазара. Там където беше струнника гледам че е бил малко като вкопан. Дали ако го изравня с кит за дърво и след това сложа струнника на равна повърхност нещо може да стане не добре. Какъвто и да е кит за дърво ли мога да ползвам. Ами засега е това. Утре мисля да почвам с шкурката.

 

42887748es8.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ключовете мога да ти изпратя с куриер. Не са "цвете", пак са от такава Орфейка, но поне са здрави.

Относно дупката на бридж-а (струнника) ако сложиш кит за дърво ще прецакаш звука, пък и кита се пука и рони. По-добре го запълни със смес от дървени стърготини и лепило. Може да го запълниш и с поксипол. Прагчетата се съмнявам, че ще можеш да смениш сам, но ако си достатъчно сръчен - може. :)

От какво дърво е тялото на китарата?

Редактирано от dandilov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По-добре не се занимавай, ако нямаш време, средства и силно желание. Така като гледам снимките, тия адаптери са много зле, дори да ги оставиш засега, след време ще ги сменяш. Бриджът (струнникът) е вкопан ненапразно - може би е търсен по-малък екшън (струните да са по ниско), щото грифът май не е за това тяло. Дори да смениш ключовете, не знам докога ще издържи онова откъртеното парче от главата с ключа за 6-та струна. Боядисването засега ти е най-малкият проблем. Май ремонтът на тая китара ще е предизвикателство дори за опитен лютиер, съответно и цената ще е висока. В общи линии съветът ми е да си я сглобиш криво ляво и да си я гледаш (ако има сантиментална стойност), но да си купиш друга китара за свирене - ще ти излезе по-тънко, а и ще се накефиш най-после на китарка, а не на брадва ;) . Разгледай обявите в раздела продавам - излизат хубави предложения понякога. Успех!

Редактирано от DYLGIQ
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да ясна ми е работата. Не искам да вадя кой знае какъв звук, а просто да свири вярно. Ще ви послушам и няма да влагам средства. Ще я пребоядисам и ще я сглобя, като сменя само ключовете и електрониката ще трябва да пооправя. По натам ще питам за схема на свързване като имаме два адаптера ако не намеря нещо из форума. Весели празници! :music336:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

е, аре пък сега, печката...

можеш да си я сглобиш и да я пипнеш тук там и да си дрънкаш на нея, очевидно не искаш чудеса от нея, така че си екстра.

за прагчетата те съветвам да не се занимаваш сам. и мисля, че няма да ти излезе скъпо ако я дадеш на човек да ти ги смени. имам спомени, че евтини обикновени прагове не са повече от 20тина лева.

поиграй си да я 'стегнеш' и се забавлявай да си дрънкаш в къщи. може да ти дойде мерак, а тогава винаги можеш да си купиш някое Squier-че или нещо в тоя диапазон и да качиш един level.

 

приятно дрънкане!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сметни най-скъпите части които смяташ да инвестираш и сам ще разбереш дали си заслужава загубеното време.

На тази китара цялата електроника и е за боклука. Ключовете и те.

 

Имай предвид, че рефрета не е само махане и набиване на нови прагчета. Има и работа по грифа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мда, рефретингът предполага доста прецизност, но очевидно ти не държиш на вярност или прецизност, така че в случаят не виждам смисъл да се обяснява. Доколкото виждам за теб това е просто дъска, на която искаш да "забиваш жици" през свободното време. Еми няма как да стане, пич. Ще трябва да се бръкнеш най-малкото за качествена електроника (под качествена разбирай елементарни хъмбъкери, а не орфейски адаптери (предполагам не си виждал какво представляват едните и другите)). Също така огромно значение има и дървото на изработка, но тъй като не ти се дават пари мисля, че няма значение, пък и ти вече си имаш дървении - колко ще стават за "забиване на жици, фен" е друга тема. Както Дългият ти каза - има причина бриджъ да е вкопан в дървото, а именно по-нисък екшън. Напълно е възможно и така да са се опитали да настроят китарата допълнително (играчка да изравнят и наместят мензурата според грифа). За ключовете е добре да дадеш някой лев за нови. Кратка равносметка какво трябва да купиш, пък дори и на старо:

 

ключове

фретове

потове

адаптери

жакове-макове и т.н. глупости

евентуално ако искаш да пребоядисваш - боя и шкурки, мнооогоо шкурки. Не претупвай нещата. Ако ще го правиш просто я дай на някое дете, което ще се кефи на китарката и така, пък ти си вземи един скуайър или някоя друга дъска и забивай жици на нея... :) Дерзай!

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За тия неща дето ти изброи vlex ще ти отидат 140-200лв.

В раздела продавам има добри скуайъри за 150-200лв на които само едни струни трябва да смениш.

ето

http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=49488

http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=49445

http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=49397

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Ами ето я китара готова. Всичко е изшкурено, грифа е байцнат, тялото е пръскано със спрей. Цвета е жълт ако не се разбира от снимката. Не съм се втелясвал за дребните недостатъци и не съм полирал до блясък. Ползвал съм мои ключове и наколко то тези които ми прати dandilov. Всичко е екранирано както беше показано във темата за това :girl_cray2: Алуминиево фолио на двойно лепещо и така. Където беше нужно съм правил връзка с винтове. Общата маса е един калайдисан винт и всичко на него. Електрониката е изцяло нова. Единия адаптер ремонтиран че се беше разпоил единия край на бобината. Значи всичко което съм ползвал (шкурки и други материали за ремонта) плюс нещата за електрониката, кабелите, струните, перцата за китарата и частите за бустера (тази седмица си чакам транзистора) излезе около 50лв. Аз доволен :greenangel: По нататък ако се зарибя може някой колега от Пловдив да ми съдейства да изберем нещо по добро.

Поздрави!

Димитър

 

faceyw6.jpg

 

backcn1.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.