Към съдържанието


Снимка

Наръчник за начинаещи


 • Please log in to reply
42 отговора на тази тема

#16 MDFk

MDFk

  Неспасяем

 • Mods
 • 2202 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:София
 • Инструмент:Дж-дж-дж и бом-бом-бом

Публикувано 31 октомври 2005 - 11:27

"Попинг" се нарича издърпването на струна(обикновено първите) в комбинацията със слапа - "шляпването" с палец по по-горните.

Както fracture казва по-горе - не сме изоставили темата, хора които са навътре с определени техники формират образователни текстчета за тях. Аз например мисля към края да обясня начина, по който вадя песни по слух, макар че допускам че ще има различия. Но те ще се изгладят в последствие.
И естествено речника на термини, който също ще се състави - той трабва да е завършека на темата - като един истински наръчник. :lol:

#17 IgniteAll

IgniteAll

  Arsonist!

 • Mods
 • 3987 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:София
 • Инструмент:Stiletto Studio 6

Публикувано 22 декември 2005 - 12:19

Аз съм много, ама много начинаещ в бас попрището, но като китарист мога да дам няколко съвета за 3)Загрявка.
1. Трябва да се загреят фалангите на ръцете преди да се хване китарата въобще, за да се избегне контузия на връзките, което убива китариста още в ранен стадий. Бавното раздвижване на мускулатурата на пръстите дава по-добри резултати на гъвкавост. Не гледайте, че баса е груба китара, иска много техника за красиво изпълнение.
2. Има едно уредче, което се ползва от катерачи за стягане на мускулатурата на пръстите. То изглежда като една ръкохватка с 4 позиции с пружини за всеки пръст. Не знам в БГ откъде може да се купи такова нещо, но ако има желаещ ще разпитам. Това е полезно за всеки начинаещ хванал се с каквато и да е китара въобще. Доста заздравява пръстите и дава пъргавина на движението и което е много добре и координация, защото уреда е с индивидуални дробинки за всеки пръст. Аз лично нямам такова нещо, но на Килър му донесе един приятел и е много добро, тествал съм го лично. За себе си ползвам една гумичка за стягане на ръкохватка и я хващам късо на върха на пръстите и ми върши почти същата работа. Като стисна кантарче качвам до 100 килограма с две ръце... а има и още време, само да не си строша грифа по погрешка някой ден.
3. Бавните блус схеми както на китара, така и на бас са много полезни за начинаещите музиканти, който ги е започнал с нужното внимание и търпение, далече е стигнал. Бавничко на метроном, било то на комютър или с истински метрном стават чудеса в темпото, но като за начало бавничко, защото който бърза, бърка.
4. Никога не свирете със студени ръце, ЗАКЛЕВАМ ВИ НЕ ГО ПРАВЕТЕ! Аз така бях аут с китарата поне месец, заради това което ми се случи заради измръзнали пръсти. Винаги си затоляйте ръцете, било то с търкане на пръсти и длани или с масаж и тренировка на ставите и връзките на мускулите.

Това е от мен засега, ако има забележки по казаното да се едитва, за да няма недоразумения. Мнението ми, че дебелострунката изисква не само техника, а и сила(хвала на жените, захванали се с бас). Силата и тренировката правят свиренто по-леко и с по-малки възможности за контузии, поне за мен.
Извод за мен: Който не загрява, рискува да слуша музиката отстрани, а който не си тренира ръцете ще свири кратки парчета. Успех на захваналите се!

Този пост е редактиран от MDFk: 16 май 2006 - 19:23

Непознаването на правилата на форума не е извинение за допуснати нарушения!
-Тук можете да се запознаете с новите правила на форума!

#18 MDFk

MDFk

  Неспасяем

 • Mods
 • 2202 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:София
 • Инструмент:Дж-дж-дж и бом-бом-бом

Публикувано 04 януари 2006 - 22:51

4)Интересни техники, които да станат полезни в последствие.
Основна методика при вадене на песен по слух – личен подход:В началото е важно да се знае че това не е обезателно най-ефективния метод. Това е моят такъв. Искам да отбележа, че в страхотна помощ са ми били годините свирене на китара, предполагам и няколкото години пиано преди това, т.е. упоритото занимаване с музика. Не твърдя че съм някакъв вундеркинд или виртуоз – точно обратното, твърде често пропусках солфежа(за ваше добро не правете подобна грешка!), но съм убеден че всеотдайното занимаване с музика и честото й упорито преслушване, т.е. много пъти на една песен, с максимална концентрация над нея, водят до първата стъпка към научаването й, и оттам, към успеха. Не съм писал как се развива слуха, защото смятам че просто упоритото консумиране на музика намира език с ума, и така го прави по-разбираем.
Този мой начин на изваждане на песни става и за китара. Впрочем чрез нея е изграден.

Важно е да се слуша много песента, за да бъде запомнена, елементите в нея да станат усет, с други думи да се набие в съзнанието Ви. :punkband: Освен самото запомняне на песента, по този начин се придобива и (да речем) първично усещане за ритъма й, настроението и какво ли още не...но с времето и те ще дойдат, някои може би дори още не знам.

Началото е намирането на тоналността, или по-точно, началния тон от която започва избраната мелодия. Двете понятия най-често съвпадат. Познаването на гами, скали и т.н., тук е нужно – те често ще ви помогнат за да намерите останалата част от мелодията, а така и смените на тоналността, ако има такива.
Нататък в процеса на вадене на тоновете е познаването на звученето на интервалите с които се сблъскваме, т.е. да знаем как звучи секундата, терцата, квартата, квинтата, секстата, септимата...и октавата, и всичките им разновидности. Най – добрия начин това да стане е да свирите точно тези интервали от приозволна позиция(слято или арпежирано, редуването би било ефективно) не просто докато научите, а докато чувствате как звучат те(съзвучията, а не точния тон!). Може би е много времеемко и отегчително, но си отплаща в последствие. Когато това стане, имате необходимо знание – когато усетите какви е отношението между два тона, като намерите единия, намирате и другия. Този подход е ефективен за всяко съзвучие(за акорди логиката е същата – просто научавате как звучи определена форма на акорд). По този начин като чуете една прогресия, ще знаете каква е „формата" й, или по-точно интервалите на които е базирана тя. След като сте открили стартовата точка(първия тон), спрямо нея конструирате вече научената мелодия. И след като знаете вече тези неща, можете да си изберете най-удобния на Вас начин за свирене на пасажа – тук вече влизат познанията Ви по грифа.

След като извадим всички части на една песен е важно да се усетят малките трикове – слап, поп, слайд, флажолет(ако има :godbless: Публикувано изображение ) и д.р. Всеки един от тях естествено, си има характерно звучене, което също трябва да се научи. Динамичното свирене също е важно. Трябва да се вслушваме в силата на инструмента по време на изпълнението на конкретния пасаж. Дребните детайли правят „картината" по-красива и забележима. Мислете за свиренето като за творчество, бъдете интуитивни и експресивни.

Не знам дали ваденето на песни по слух е лесна работа. Много хора мислят че е нужно да имаш добро ухо, което да прихваща разликите в интонацията. Честно казано не мисля че това е съвсем така – за пример мой приятел, съфорумеца zaiphenndan смята че няма слух (не че е глух, смаяташе че няма вродено ухо за музика), но след упорити опити постепенно започна да усеща по прецизно разликите в интонацията и така намира верния акорд, или ако не, то често поне основния му тон. Градацията от лесно към трудно, упоритите проби, и научаването на точното звучене на интервалите, положението им на грифа(и съответно алтернативните им местоположения, в случай на сложен пасаж) е в основата на ваденето на песни по слух.
И 99% свирене.

Смятам за полезно в началото да се свири рок, независимо дали го харесвате или не – тези песни са концентрирани повече върху общо настроение, не е често срещано да се позват откачени прогресив и джаз акорди и хармонии. Т.нар. Hair Metal групи имат много подобни парчета – в един момент ще видите че нещо вече ви е познато или направо го знаете. Многото опити и проби над различни песни ще са практика; ако нещо ви затруднява, върнете се назад, може дори да смените парчето което учите за известно време, после да се върнете на първото – ще видите, че неусетно подобрение е имало...
Ако искате да вадите джаз парчета....и на себе си не мога да помогна. А и написаното е повече за начинаещи, отколкото напреднали. Публикувано изображение

Знам че този подход на учене на песни не е нищо ново, а е и против всички нормални такива – най-малкото написаното е непълно, може би дори грешно. Поне за мен е най-добрия метод. За начинаещите – не подценявайте солфежа и свиренето по ноти. Ако можете това, а и да вадите по слух..... :godbless: :godbless: . Далеч съм от мисълта, че написаното от мен, е есенцията на слухарството. Надявам се написаното да не е поджвеждащо, да навреди, вместо да помогне. Дано помогне.Публикувано изображение

Както и преди, моля да бъда допълнен - ако има по-добър начин, или коригиран - ако смятате, или по-скоро сте убедени че е грешно.
Благодаря ви.

#19 Burton

Burton

  Баш некадърник

 • Members
 • PipPipPipPipPip
 • 1334 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:София
 • Инструмент:бас, глас, китара

Публикувано 18 януари 2006 - 18:19

Ако някой намира за полезно предното ми мнение, да ми пише на ЛС. Защото като помоля някой мод да разчисти темата, не искам да е само багаж, т.е никой не намира файда от него.

Постът ти е много полезен и въобще браво че поде инициативата за цялата тема! B)
така че кво триене, кви 5 лева?! :D

Този пост е редактиран от Burton: 18 януари 2006 - 18:19

Ювиги / Yuvigi: Official website | Facebook |  Bandcamp | Youtube


#20 hellfire

hellfire

  Редовно навъртащ се

 • newbies
 • PipPipPip
 • 262 Мнения:
 • Gender:Male
 • Инструмент:китара

Публикувано 18 януари 2006 - 18:33

Да и аз съм много радостен, че някой отделя толкова време за тази тема. Аз лично имам от скоро бас и ми е интересно да преглеждам тази тема.

;) ;) <_<

#21 divanov

divanov

  Ослушващ се

 • newbies
 • Pip
 • 2 Мнения:
 • Инструмент:Guitar

Публикувано 07 май 2006 - 00:44

Тази тема е страхотна, но защо изведнъж сте спрели да я попълвате? Ако проблема е в липсата на интерес , аз имам сериозен такъв темата да се продължи, моля ви! Как се настройва 4-струнен бас - като класическата ми-си-сол-ре-ла-ми?, но без 1-ва и 2-раP.S. То се е видяло че няма да мога да продам басчето си ами дай поне да се науча как се свири - хаха

#22 MDFk

MDFk

  Неспасяем

 • Mods
 • 2202 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:София
 • Инструмент:Дж-дж-дж и бом-бом-бом

Публикувано 07 май 2006 - 10:19

Настройва се
Да - Ми-ла-ре-сол - от басовите струни към високите(написал си обратното, което също е вярно, но повечето от нас са свикнали от басовите към високите струни).
Строевете са еднакви, просто са на октава разстояние.
Не я попълваме, защото нещата които са останали са още в зароиш, напоследък времето отива за други неща, но и те ще дойдат(последните неща де;) ).
Липса на интерес, мисля, че няма, все пак хитовете се увеличават със всеки изминал ден.
Ще дойде не се притеснявай! Междувременно се възползвай от останалото инфо, което е изложено тук.

Този пост е редактиран от MDFk: 07 май 2006 - 10:22


#23 Danihell

Danihell

  Редовно навъртащ се

 • newbies
 • PipPipPip
 • 177 Мнения:
 • Location:София
 • Инструмент:bass

Публикувано 08 юли 2006 - 11:11

. Има едно уредче, което се ползва от катерачи за стягане на мускулатурата на пръстите. То изглежда като една ръкохватка с 4 позиции с пружини за всеки пръст. Не знам в БГ откъде може да се купи такова нещо, но ако има желаещ ще разпитам. Това е полезно за всеки начинаещ хванал се с каквато и да е китара въобще. Доста заздравява пръстите и дава пъргавина на движението и което е много добре и координация, защото уреда е с индивидуални дробинки за всеки пръст. Аз лично нямам такова нещо, но на Килър му донесе един приятел и е много добро, тествал съм го лично.


Има такова уредче в Техномаркет, следователно и в Динакорд. Специално за музиканти с афинитет към струнните инструменти. Лично моето мнение е, че такова нещо може да навреди, понеже целта е ръката, китката и пръстите да са максимално отпуснати. Всяко излишно напрежение води до забавяне на темпото на свирене, умора, схващане и понижаване на качеството на изпълнението. Мисля, че има достатъчно упражнения, чрез които пръстите се развиват, докато се разхождат по самия гриф. Имам едно, където се прави баре на трета и четвърта струна на четири струнен бас с кутре. Доста полезно е и трудно ако се прави бързо. Има такива с диагонални барета, които също са много хубави. Надявам се да имам време да ги напиша в електронен вид и да ги пусна, понеже са на нотна тетрадка. В момента са в Мефистофел, ако иска може да помогне B) . Поздрави на всички!

#24 RebmevoN

RebmevoN

  Ослушващ се

 • newbies
 • Pip
 • 33 Мнения:

Публикувано 27 декември 2006 - 21:41

здравейте!весела коледа!
не разбирам от бас китари,но прочетох написаното,за да се пообразовам.харесва ми как сте го написали.много лесно е да усмислиш написаното,но имам едно питане:Как се настройва бас китарата?като при класическите 6струнни орфейки или има по-специален начин?

#25 MDFk

MDFk

  Неспасяем

 • Mods
 • 2202 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:София
 • Инструмент:Дж-дж-дж и бом-бом-бом

Публикувано 28 декември 2006 - 09:12

Здравей и на теб, както и благодаря за пожеланията, отнесени към целия форум!

Няма специфичен начин за настройване на Орфеите. Всичко е (съдейки по броя струни - 6, следователно е китара, а не бас) същото като при всички други.
Вече при твоя инстримент може да има и дефекти, които да възпрепятстват нормалната насторйка, като изметнат гриф(крив, огънат напред или назад), стари струни(които са най-чето срещаните според мен) и други.

Настройването на баса става също като при всички китари. Те са:
1. флажолети - или по слух, или с камертон(или вярна друга китара, пиано, какъвто и да е верен източник) настройваш 3та струна(ла), с флажолети на 7 прагче на нея и на 5то на 4та(ми). Дърпайки струната точно над позицията(над самия праг) и на 2те едновременно, ако си имаш или си развил ухото за това, усещаш разликите във вярността на тона който излиза, и настройваш струната която фалшивее. Същия успех ще имаш ако направиш флажолет на 12то на която е да е струна - примерно пак ла, и пак флажолет на ре(2ра струна).
2. Акорди - свириш акорда, и където усещаш че звучи фалшиво, настройваш. Това връща към т.1, защото ако нещо е фалшиво тук, е фалшиво и там. :headbang:
3. Тунер. :lol:

Сигурно има и други, но аз за тези се сещам.

Корекции и допълнения са препоръчителни!
Следващият! :headbang:

#26 mkgh212

mkgh212

  Ослушващ се

 • newbies
 • Pip
 • 27 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:[The Solar System] : Destination - The Earth
 • Инструмент:бас китара

Публикувано 24 януари 2007 - 08:32

Здравейте! Ето един линк към онлайн тунер. http://www.tunemybass.com/
А в него има и интересна информация, как да се настрои по слух http://www.tunemybas...tuning_faq.html
Даже има и записано аудио как звучи ако е разстроен и как звучи, като е настроен. На мен много ми помогна.
Разгледайте сайта, има и различни описания за видовете китари - ц - гриф, д-гриф и т.н. Има и гайд как да си купиш китара и т.н. Обяснение за различните видове струни, за почистване, настройки и други работи. Дано ви е полезен с нещо.
Поздрави - мкгх212


http://www.tunemybass.com

Този пост е редактиран от mkgh212: 24 януари 2007 - 08:35

Adrenaline and a real good bass are the only things you need to survive...

#27 NIKOCHIM

NIKOCHIM

  БАС - тун

 • newbies
 • PipPipPip
 • 182 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:Sofia, BG
 • Инструмент:BASS

Публикувано 12 февруари 2007 - 16:09

http://www.tunemybass.com/
Супер-готино сайтче. Има доста интересни неща там. Тен-кю!!!
____________________________________________
http://mentalarchitectsband.com

#28 Black*Sabbath

Black*Sabbath

  Навъртащ се

 • newbies
 • PipPip
 • 66 Мнения:

Публикувано 20 юни 2007 - 20:57

Аз мога ли да помоля някой да обясни слап техники като за на4ало,с какво трябва да се запо4не и да даде някой линк с уроци(ако има).Аз търсих в youtube.com и там има уроци,но пове4ето не е обяснено много като за не4инаещи.Поне аз неможах да 4атна много самата техника.Въпреки това намерих 1полезен линк и ще го споделя.Който има други нека ги даде.Ето го урока :
Black Sabbath

#29 VLADOi

VLADOi

  Ослушващ се

 • newbies
 • Pip
 • 48 Мнения:
 • Инструмент:Bass

Публикувано 21 юни 2007 - 01:04

''Slap It!'' Funk Studies for the electric Bass by D.Oppenheim - много добра школа, именно по темата. ако потърсиш достотъчно задълбочено, напълно е възможно до я откриеш нейде из мрежата :cheers2: ....
Wish in one hand, shit in the other; see which gets filled up quicker

#30 Demiurg

Demiurg

  Пилот на Валяк

 • VIP listed
 • PipPipPipPipPip
 • 1116 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:София
 • Инструмент:bass

Публикувано 05 септември 2007 - 14:37

Аз мога ли да помоля някой да обясни слап техники като за на4ало,с какво трябва да се запо4не и да даде някой линк с уроци(ако има).Аз търсих в youtube.com и там има уроци,но пове4ето не е обяснено много като за не4инаещи.Поне аз неможах да 4атна много самата техника.Въпреки това намерих 1полезен линк и ще го споделя.Който има други нека ги даде.Ето го урока :Това дето го гледаш, е "double thumb" и още ти е рано за него. Почни с нормалния слап:
http://youtube.com/w...p...ted&search=
това е едно добро начало.

В началото на филмчето пича дърпа 2-3 струни едновременно, което ти отговаря и на въпроса за Мейдън (макар че слушах въпросното парче и никакъв бас не чух)...

As the Aeons Burn

Here and Now

----------------------

Ibanez SR506
Schecter Hellraiser V (Seymour Duncan Basslines pickups)
Avalon U5, Jim Dunlop MXR M80, M87, Vovox cable

 

0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни