Jump to content
Българският форум за музиканти

Помогнете


kin

Recommended Posts

Имам малък проблем и много ще се радвам ако някои ми помогне :greenangel: Зна4и проблема при пеенето ми е такъв 4е ритми4носта ми добра и бързо схва6там ритъма но когато пея Мънкам (на буквите М и Н много натъртва) ако някои знае как мойе да се оправи това да каже :) благодаря предварително :wub:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам малък проблем и много ще се радвам ако някои ми помогне :) Зна4и проблема при пеенето ми е такъв 4е ритми4носта ми добра и бързо схва6там ритъма но когато пея Мънкам (на буквите М и Н много натъртва) ако някои знае как мойе да се оправи това да каже :) благодаря предварително :)

 

И ас много се побърква, като някой пи6е като маймун4е...

Caruso прав. Трябва види къде бърка... Мойе направи запис, ако не от София.

:thumbs_up:

kin, да ме извиниш, но не мога да си представя как "натъртваш" върху М и Н. Това са звучни съгласни - много БЛАГОДАТНИ ЗА ПЕЕНЕ (лабиални, назални и пр. да не се формализирам). Върху тях можеш да пееш с тон, та и с мелодия...

Какво значи "натъртвам" точно на тия съгласни?

- Удължаваш ги прекалено като трайност и става аритмично? (След като споменаваш в предишното изречение, че схващаш ритъма, значи вероятно говорим за трайности, знам ли и аз вече!!)

- Имаш проблем да ги произнесеш, докато пееш ли? Тогава вече проблемът няма да е в ритъма, а в динамиката (силата на тона/компресията на въздушната струя)

Давам пример:

М и Б се произнасят на едно и също място в говорния апарат. Въздушната струя при М преминава през носа, а при Б носната кухина е затворена и целият въздух се изпуска през устните РЯЗКО (експлозивно). Опитай (без да казваш м-ъъъ или б-ъъъ - без "ъ" накрая!) да произнесеш М и удължи върху него, и в последния момент кажи Б. Постави си пръстите на носа - върху страните на ноздрите. Докато казваш М, трябва да има едно вибриране на страничните прегради. Като кажеш Б - вече го няма, защото изпускаш въздуха експлозивно през устните Нещо такова ли става при пеене? Ако е така, наистина ще звучи като "натъртване", но ритмически проблем не виждам откъде може да възникне.

Опитай да обясниш или някой трябва да те чуе, или пусни запис.

 

И, моля те, не пиши повече с четворки и шестици, щото ми се разсипва психиката.:recourse:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

повечето начинаещи певци добавят едно "м" при затварянето на устните в края на думи, окончаващи на гласна. сигурно за това става въпрос?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.