Jump to content
Българският форум за музиканти

Чести проблеми при евтините китари...


Ignos

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

@дедо

.....Иначе посредствения тон си е почти default за много от евтините китари, но тази тема е обсъждана многократно и всеки си има мнение за това кои китари как звучат....

 

@kirilsat

Не е мястото тук да се правят подобни сравнения. А и по принцип няма смисъл от тях. То е ясно. Колкото и да сменяш адаптери, ако китарата не е хубава, не започва да звучи добре, дори с най-прекрасните адпатери. Няма какво толкова да се мисли, премисля и сравнява. В началото човек не може да свири и най-често си купува евтина китара(но не винаги). Тогава тя за него е прекрасна. Дори да има възможност да я сравни с хубав инструмент, много е вероятно на тоя етап да не е в състояние да чуе и усети разликите. С годините, в зависимост от успеха на музикалното развитие, човек в една или друга степен започва да открива разликите и да си изгражда предпочитания. Този процес не може да бъде съкратен

и сведен до преслушване на някакви семпли в интернет. Това е като да разбереш коя жена ти е най-сладка, от гледане на порнография, без да имаш никакъв опит с жените :greenball: . Толкова е просто. А ако човек не го мързи и толкова вярва в успеваемостта на семплите като средство за опознаване на китарите, може да си направи труда сам да преслуша колкото си иска записи.

 

По-лошият звук на по-евтините инструменти не е нещо, което се явява неочаквано при покупката на евтин инструмент. В този смисъл, той не е дефект, а просто характеристика. В тази тема няма да сравняваме китари или да обсъждаме това, как е необходимо да се преслушват при покупка - това е ясно, а за препоръки има тема "добри евтини китари". Няма смисъл да се правят сравнения между евтина китара със оригинални или такава със сменени адаптери. Поне не в тая тема. Не е това целта й. Прочетете първото мнение в нея, което достатъчно ясно дава насоките, в които тя да се развива. Темата също не цели да обсъжда разликите между инструментите.

Тя се отнася за механични дефекти, за които трябва да се гледа при закупуване на китара. Няма смисъл да се пишат всичките тези фермани и лични впечатления за инструментите точно тук. Така темата се разводнява и се губи основната линия в нея. За гореобсъжданите по-общи въпроси могат да се издирят стари концептуални теми, а ако няма - да се направят нови. Нека оставим тази да се занимава само с дефектите(в смисъл - често срещани дефекти, които трябва да се избягват при покупка).

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

....не е ли лошият тон на един инструмент най- големият му дефект.

Така смятам и аз!

Най-важно е звукът, защото той е крайния продукт /естествено да е удобна за свирене/!

Проблеми с грифа се срещат и при по-скъпите модели, макар и по-рядко, но не си застрахован! Ще те е яд по-малко ако на първата седмица се цепне надлъжно....

И евтини и скъпи китари, задължитерно минават през лютиер след покупката.

Тук е мястото майсторите да кажат, кои дефекти и проблеми подлежат на ремонт и настройка и кои не .......?!

Човекът, интересуващ се от проблемите при евтините китари, явно се кани да си купува такава! Ако няма предишен опит, хубаво да намери приятел, за да я изпробва и огеда още в магазина.... Да мине през лютиер за настройка на грифа. Да знае, че цялата ел. част, включително проводниците трябва да се подменят с качествени. Резултата ще е много добър, няма да достигне звукът на най-добрите китари, но ще е по-добра от средния ценови клас.

Това е лично мое мнение и го споделям, защото така съм решил да направя.

Имам 5 китари, но най-евтината най-много ми допада! По-удобна от нея съм пипал само веднъж в магазина в Банкя. Там имаше един Греч втора употреба, но мисля че вече е продаден....

Формулата: китара 300лв. + 300лв. ъпгрейд = 600 лв. -> по-добра от нова 1000-1200 лв.

Инструментите над 4000лв. са за професионалисти и за любителите, с подобни джобни средства!

Решението е индивидуално!

Успехи на всички! :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Темата е от 2008 година и не се отнася за конкретно питане, а за проблеми по принцип.

Лошият тон на една китара по принцип не подлежи на ремонт, освен ако след ремонта не остане почти нищо от китарата, коието извън темата.

Това с надлъжното цепване на грифа на първата седмица го отдавам на духовито настроение. Хайде да не пишем глупости :).

 

Резултата ще е много добър, няма да достигне звукът на най-добрите китари, но ще е по-добра от средния ценови клас.

..които не са минавали никога през лютиер, пак твърде пожелателно и в общи линии невярно.

 

 

Формулата: китара 300лв. + 300лв. ъпгрейд = 600 лв. -> по-добра от нова 1000-1200 лв.

Твърде смело и бих казал, по-скоро невярно.

 

Хайде моля те занапред се придържай към темата. Всички разбрахме, че си фен на тунинга на китари. Можеш да намериш място за изява по тази тема в раздел "Изработка и ремонт". Не тук. Надявам се, че ме разбираш правилно.

 

Припомням оригиналната идея:

Не съм сигурен дали и преди не е имало такава тема, но ако е имало нека модераторите да решат дали да я трият.

Чудя се да ли по -компетентните и опитни хорица из форума ще могат да изброят някои често срещани проблеми или дефекти, които евтините китари могат да имат. Кои марки (може и модели) често имат даден проблем (електроника, хлабави или дефектни компоненти...) и т.н. Така може би ще се помогне на много хора търсещи си инструмент за закупуане, но не се целят към по скъпите такива :girl_witch:.

 

П.П. Темата е само за евтините китари, защото предполагам, че по скъпите инструменти по не са склонни да имат някакви проблеми, но може би не е така...?

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От китарите на Washburn моделът Washburn WI 14 ли си остава безпорен хит или и новите Washburn RX 12 http://www.washburn.com/electrics/rx-series/rx12.html ги бива, имам предвид само качествата на адаптерите, ако някой има информация. Нямам възможност да пипна такава, по магазините в града ни не предлагат в момента.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Формулата звучи логично но не е съвсем вярна (според мен). На една евтина китара трябва да и се сменят много неща, а те едва ли ще струват 300 лева, говорим за адаптери и хардуер. И пак ще си остане факта, че китарата е направена от възможно най евтиния материал и е с възможно най евтината изработка. От друга страна един малко по скъп Корт (винаги ги давам за пример :) ) като този http://www.beyondeleven.com/Cort-KX-Custom-Electric-Guitar-p/cort-kx-custom.htm си идва със всичко необходимо (приличен хардуер и добри адаптери) плюс по добра изработка и значително по качествени материали. А цената му е под 1000 лева (в случая даже по малко от 900, но все пак има пътни). Има и доста други фирми с подобни оферти. Евтините азиатски производители доста отдавна са се ориентирали по въпроса, а и съумяват да си набавят необходимите части и материали, доста по евтино от колкото ние бихме могли

 

Наистина не е проблем една евтина китара да се ъпгрейдва, но дали си струва, вече е въпрос на вкус. Според мен, не особено.

Лично мнение и въпрос на вкус, разбира се :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересна тема. Ако разрешите и един басист да се включи, мисля че тук е мястото да се направи нещо като checklist при покупката на нов инструмент. Много често, тук и в раздел „Бас“ се появява въпроса „Какво да гледам при покупка на първи инструмент?“ Най-често купувачът бива посъветван да вземе с него някой по-опитен при покупката, но това не винаги е възможно. И така, ще нахвърлям някои общи неща, като се надявам и други съфорумци с опит в покупката на струнни инструменти да допълнят и прецизират списъка.

Надявам се, че това е по темата, тъй като засяга най-често срещаните дефекти при бюджетните, електрически инструменти.

 

1. Цялостен оглед за транспортни дефекти, следи от удар и пукнатини по тялото и грифа.

2. Оглед на грифа за видимо измятане и/или усукване. Ако това се вижда лесно, най-вероятно няма да може да се корегира при сетъп.

3. Оглед на механиката, струнник, магаре, ключове за откриване на евентуални, видими повреди.

4. Настройване на инструмента. Най-добре е да се използва тунер. Тук е мястото и да се провери работата на ключовете. Трябва да се въртят плавно, без запиране и в двете посоки.

5. Просвирване „на сухо“ Ослушвайте се всякакви вибрации.

6. Включване и просвирване на всички позиции на инструмента с цел да се установят евентуални високи прагове и/или мъртви точки по грифа, както и за вибрации на тръс рода. Тук е добре да се провери и интонирането, като по-големи отклонения са съмнителни. Ослушвайте се и за разлика в силата на звука на отделните струни.

7. Проверка на електрониката, потенциометри и превключватели. Да се просвири инструмента на всеки адаптер и комбинация между тях. Ослушвайте се за брумове.

8. Проверка на тремолото (ако инструменът разполага с такова). След като е използвано 10-15 пъти да се провери дали инструментът се е разстроил.

9. Просвирване с това, което обикновено свирите. Тук вече може да оцените звука и удобството на китарата. Имайте предвид, че повечето инструменти, особено бюджетните не са преминали сетъп в завода.

 

Ако всичко дотук е преминало успешно, може да се упътите към касата.

 

При всички случаи е добре да се изпробват поне два идентични (марка и модел) инструмента. Това ще ви даде представа за вариациите в качеството на отделните бройки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@blr: Да, това са често срещани проблеми(най сетне не-офтопик :thumbup: ). Бих подканил читателите, след като прочетат поста на blr, да ми потърсят и първото дълго мнение в началото на темата, от 2008 година. Там обсъждам някои въпроси по-задълбочено.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Евтиме,

Защо не добавиш това, което според теб е важно и да помолим модераторите да отцепят поста в отделна тема (ако преценят, че си залужава могат и да я заковат). Така винаги ще има тема, към която да се насочват питащите, които са тръгнали да си купуват инструмент. Даже би могло някой да направи и едно видео, кое как се гледа и пробва. Според мен ще е от полза.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пред вид интереса, наистина това предложение на blr ми се струва много удачно и надявам се полезно за колегите! :huh:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип съм малко скептичен към успеха на такива неща, но идеята с пинвенето е интересна и може би ще има полза.

Добре, сега нямам много време, но нека да нахвърляме някои идеи(например проверка за това колко е извит грифа чрез натискане на струната на 1-во и 14-то и проверяване на луфта.... )след което, като имам време ще ги обобщя и допълня, ще обсъдим пак и ще направим едно колективно мнение, което да се пинне горе.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.