Jump to content
Българският форум за музиканти

Каква акустична китара ?


hypnocil

Recommended Posts

Здравейте !

От близо година в свободното си време свиря на китара (реших, че може да имам скрит талант, после разбрах, че е нужна повече практика...). Свиря на любителско ниво по таблатури из интернет. Китарата ми е акустична Кремона. Проблемът е, че е доста стара и вече почти издаде багажа и не удовлетворява нуждите ми, колкото и скормни да са те на този етап.

 

Същинският ми въпрос е да ми препоръчате каква акустична китара да си закупя на прилична цена. Да ми разясните разликата при тъй наречените Уестърн китари и Класически освен в стоманените и найлоновите струни, като звук, като начин на свирене - коя би била по-добра за мен.

 

Моите изисквания са да е прилична на вид и ключовете да са от този вид acoustic-guitar.jpg .

За други изисквания просто нямам опит. Свирил съм само на тази моя Кремонка и предполагам, че прехода към друга - каквато и да е ще ми се стори много странен, но ще трябва да се адаптирам.

 

Ако някой може да ми препоръча нещо конкретно на територията на град Пловдив ще съм още по-благодарен. Моля прилагаите и снимки към коментара си.

 

Благодаря предварително.

Поздрави !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За разликата между класическа и уестърн и писано бая из форума. Накратко - два съвършено различни инструмента. Например трудно е на класическа китара да свириш блус, а на уестърн - фламенко. Не че е невъзможно, просто не се получава както трябва. На класическа китара основно се свири класика, фламенко, джаз, латино, и прочее стилове. На уестърн - кънтри, блус, джаз също тук-там. Звукът на класическата е много по-тих от този на уестърн - въпрос на физични свойства на струните, дървесината, изработката и така нататък. На класическа по принцип се свири с пръсти/нокти (по принцип де - не че с перце не става, въпрос на вкус, предполагам - а и така струните се износват много по-бързо), на уестърн - перце или пръсти. Търси клипчета из ютюб (примерно) за двата вида китари, ориентирай се кое как къде. После в магазина - което ти е по-удобно, звучи ти по-добре, което повече те влече накратко.

 

Така и не спомена какво възнамеряваш да свириш, какво слушаш, и така нататък. А според мен това е основното, което трябва да знае човек, решил да ти дава съвет.

 

Другото, което е - писано е из раздела по тази тема вече. Потърси, и ще намериш интересни работи, както и полезни, надявам се.

 

Снимката, която си дал, е на глава от уестърн китара. Устройството на класическите китари е друго. А именно:

041101_head_lrg.jpg

 

За да ти улесня малко търсенето, ти предлагам следните имена, които можеш да потърсиш в youtube.com (които може и да си чувал, най-вероятно) - Andy Mckee, Anotine Dufour, Edgar Cruz, Paco de Lucia, unplugged концерти (да речем на Pearl Jam, Nirvana, Criss Cornell, Rolling Stones, Pain of Salvation), и Acoustic Alchemy. На първо време. Слушай, преценявай, пробвай, решавай, вземай и свири. Ако имаш затруднения да различиш на клиповете класическа от уестърн китара, ето три основни разлика - главата на грифа, тялото при класическата почва от 12-та позиция, на уестърн - от 14-та, и струнникът.

 

Ето и две картинки:

 

classical-guitar-anatomy.jpg

това е класическа

 

acoustic-guitar2.jpg

а това - уестърн.

 

Можем да те насочим за конректни модели когато решиш какъв вид ще си купиш, както и ценови диапазон. Дерзай, чети из форума, и успех.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговорът. За въпросът - така, както съм го задал повече не мога да желая, като отговор ;)

 

Та значи, като вид, устройство уестърн-а ми допада повече. Като свирене - не съм пипал и нямам мнение.

Относно моята класическа китара Кремона звука е наистина тих и бих желал по силен звук.

 

А за имена, като свирене... Различно, не определен стил. Но да кажем, като желание клоня към рок-а (ясно ми е, че с акустична китара няма възможност да има такова звучене и не очаквам да получа). Пък и не съм толкова напреднал да свиря дълги рок сола. Да кажем Dust in The Wind на Kansas, Rolling Stones - Paint It Black, Metallica - The Unforgiven - коя песен на кои вид китара би звучала по-добре ?

 

Моето предпочитание както казах е по-силен звук,вида на китара, вида на ключовете и по-продължителни чисти тонове. Което предполага, че на теория изборът ми клони към Уестърн китара.

 

А забравих да спомена, че и класическа музика обичам да свиря... Бетовен, Моцарт... (до колкото мога де :greenangel::)

Редактирано от hypnocil
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Иди до Динакорд и виж Cort-овете, преди месец някъде си взех една и още не мога да й се нарадвам, а и са с прилични цени

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трябва да посвириш и на двата вида непосредствено един след друг, и да решиш кой тембър ти харесва повече. Класически китари също има със силен звук, но те са наистина скъпички, защото са направени от масивна и качествена дървесина, следователно и скъпа такава. Бих ти препоръчал да разгледаш Walden, Washburn и Yamaha. Walden/Yamaha има в Динакорд - вошбърна е във Фактор. Мисля, че и двата магазина имат представителство в Пловдив. Ако решиш да е класическа китара, и имаш някой излишен ден, можеш да скочиш до Кремона, Казанлък. Чувам, че новите продукции са много добри, дори имаше семпли в съответния раздел на по-евтините китарки. Потърси темата, интересно е да се чуе.

 

По-евтин вариант са Stagg - но ако се спреш на тази марка, много силно ти препоръчвам да огледаш добре китарата - изработка, ключове, интонация, екшън, всичко. Аке не можеш да се оправиш сам, вземи някое приятелче, което е по-навътре в нещата.

 

Има и доста други марки, но над тях нямам преки наблюдения, затова не мога да коментирам.

 

Dust in the wind е на уестърн, във металиката мисля, че е класическа, а в ролинг стоунс подозирам, че в никоя песен няма класическа китара. Така или иначе ти трябва да решиш за себе си, тук може да ти пишем глупости до утре :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колкото прочетох по темата Класическа срещу Уестърн китара и аз останах с впечатлението, че класическа китара с добро и прилично звучене трябва да се похарчат повече пари, докато за уестърна нужното звучене за нея идва и с по-малко пари, като качество не знам вече :greenangel:

 

А и предпочитам малко по-груба в смисъл с метални струни и по-звънко звучене...

 

При първото свободно време през уикенда ще пообиколя да разгледам и да пробвам китарки та и сам да се убедя в избора си.

 

Благодаря много за отделенето време, помагате ми много.

 

За каквото друго се сетите относно темата - споделете го тук, ще ми е от полза.

 

Пак благодаря !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами звукът ще е по-силен, но като качество - пак ще трябва да се ръснеш определена сумичка. Въобще наистина хубавите акустични инструменти за доста парички. Но и за доста по-ниски суми се намират съвсем сносни китарки. За 400-500 лв например. Не знам с какви финанси разполагаш, но ако са над 300-350, се оглеждай за китари, които са поне с масивен капак (solid top на английски). Това значи, че дъската е от дърво, а не от ламинат (което пак е дървен материал, в крайна сметка, но не е цяла дъска). Ако започнеш да разглеждаш каталози, ще ти направи впечатление, че колкото повече масивни части се появяват (капаците и царгите), толкова повече скача цената. Има защо ;)

 

Така или иначе най-важното е на теб да ти харесва как звучи, да ти харесва как е на пипане, и да ти харесва как се свири - все пак китарата е за теб, а не за друг.

 

После да се похвалиш какво си избрал ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какво ще кажете за тази уестърн китара - > http://www.visiarts.net/catalog/product_in...roducts_id=3840

 

Като вид ми харесва, като качество и тн - нямам представа каква е... Та ако някой е имал допир с такава да си изкаже мнението.

 

Също и да ми препоръчате някоя китара от този каталог да кажем или от друг до 320 лева да кажем, тъй като не съм толкова напреднал в свиренето, че да дам 500+ лева за инструмент, а и нямам излишни пари...

 

Та да го кажем така - какво ще препоръчате за бюджет от около 300, 320 лева, като говорим за уестърн китара.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Yamaha F310 :) Доста пъти съм споменавал този модел - според мен, в нисък ценови клас това е най-добрата акустична китара. Има я в Динакорд.

 

 

Успех,

 

 

Петър

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

и аз да си дам скромното мнение :punk_guitar:

скоро бях на лютиер че нещо моита хубавица ми правеше проблеми и ми каза че е добре да не е боядисана в някакъв цвят. тоест да е само дървото и отгоре направо лака и там защитното покритие също каза че е хубаво самото тяло да е по голямо щото е по добре за звука.а също акустичните имат метален прът във грифа,който им пречи да се изкриви а ако се изкриви може чрез него лесно да се изправи.

поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така и така ще ходиш до динакорд, може да поразгледаш и за това: http://www.waldenguitars.com/steel/natura/G640.html

В официалната ценова листа на магазина е 144 евро.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тази последната ми грабна окото :D

 

И може би последен въпрос... Има ли разлика в ширината на грифовете между Уестърн и Класическа китара, защото на моята Кремонка е доста широк в сравнение примерно с грифа на електрическата китара на един приятел. Та как е при Уестърна, че съм свикнал на по-широчък.. :girl_cray2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Да, на класическите китари грифът горе при нъта е с около сантиметър повече отколкото на уестърн китарите на същото място.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 6 years later...

Пичове, препоръчайте ми електро-акустична китара до 500 лв. Искам нещо, което сте сигурни че е добро. Искам да е колкото се може по-добро за тези пари :) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Уестърн или класическа? Класическите електроакустични не всички имат тръс род и са малко по-скъпи по мои наблюдения от уестърн с електроника.

На Ibanez има добри модели, за уестърн има Yamaha,Walden,Fender,Takamine.Зависи каква ти трябва Има изрязани (cutaway).

Уточни какво търсиш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.