Jump to content
Българският форум за музиканти

Каква акустична китара ?


hypnocil

Recommended Posts

PlamenM искам да знаете, че оценявам вашето мнение. На учител ще ходя, мислих да започна така както ми предлагате. Спира ме факта, че ще отида с ръце в джобове и увещания, че искам да се науча да свиря. Би прозвучало несериозно за един педагог, според мен, ако имам желание пък не съм си направил труда най-малко да се образован преди да отида. Разчитам да се науча, не само защото си плащам, ами ми е приятно да работим заедно. :)
jorog вече ти дължа бира по твой избор и картофки! Ако се видим някога просто ме подсети да оправим "пирона". Предпочитам брюнетки, но пък русите стават много за мимолетни..като гледам часа стана време за тях. :D По въпроса за китарите Cort-а ми хареса как звучи в тубата повече от Фендера. Дали наживо ще звучи по същия начин, нямам идея. Утре ще се обадя на двамата господа, за да се запозная с офертите. Продължавам да клоня към Корта, защото тук четох добри мнения (всъщност не видях да има крайно лоши) за тях. Хората похвалиха съответния модел за парите си. В амазон ми направи впечатление цена от 192$ за чисто нов модел. Излиза, че въпросната е "на далавера" да се закупи, ако всичко е наред. Само защо е на такава цена не знам, сигурно е трета употреба.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Cort е готина китара.И е обявена като чисто нова.За 99 лв. си е коледен подарък.Фендера е по-скъпа с 51 лв. и е ползвана.И двете са добър избор за начинаещи.Щом те кефи Корта не му мисли ,а го взимай.Преди да го е грабнал някой друг.

PS:Бирата и картофките ще ги уточним. :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега и аз като теб започнах на 25 г. (преди около половин година) с нагласата да свиря рок и блус - купих си китара свалих всякакви школи, таблатури и т.н. Е.. без даскал не става хавата. И определено не тръгнах с блус-а и рока. Не те ли научат как правилно да държиш китарата, каква е позицията на дясната ръка и т.н. то няма да стигнеш далеч. Не минеш ли през разните там валсове, руски, унгарски и БЪЛГАРСКИ народни песни то няма да стигнеш далеч. Не минеш ли през "Вятър ечи, балкан стене" да усетиш какво е четвъртина нота с точка... Освен това не е лошо да включиш в обучението си и малко солфеж - трябва да се научиш да разчиташ петолинието, а не да гледаш само цифри по разни прагчета. Да, математическото разчитане (таблатурите) е яко (особено за бързо свирене), но не и за база - да ти кажат метни едно Фа диез и да питаш ама това кое прагче е? В тази връзка горещо ти препоръчвам "Елементарна теория на музиката" от Парашкев Хадхжиев. Не да я наизустяваш - ползвай си я като настолно четиво.... А върху коя степен се строеше субдоминантата - отваряш - аа 4-та, ясно. А това mp в началото на петолинието какво значи? - хм медзо пиано, т.е. ще го карам по-тихичко това.

 

Сега за китарите - ако идеята ти е да прескочиш (буквално) половината техники на свирене - грабвай с метални струни, перце и почвай с акордите. Ако мислиш, че имаш талант в дясната ръка и искаш да усетиш красотата на разчупеното свирене по акорди (С ПРЪСТИ), то препоръчвам ти Yamahata (или която друга решиш) с найлонови струни. Не, че с металните няма да можеш, просто ще те болят пръстите "повечко", а и грифът е по-тесен - в началото е малко неловко (като при секса).

 

Инак до перцето рано или късно ще стигнеш. Тогава и отделения бюджет ще е по-голям, понеже ще се стремиш към нещо по-добро - електричка например.

 

Но пък това с класическата китара не е никак лош вариант - да изненадаш мацките на някоя поляна с нещо на Фернандо Карули или дечковците на Коледа с "Тихо се сипе белия сняг..." Всичко това си се води бонус. Пък от "рокясването" няма да избягаш повярвай ми :)

 

Е, дано съм ти помогнал с моя скромен опит и преживяното през последните 20 месеца.

 

п.с. и без значение колко часове четеш мнения по форумите... те не могат да се сравнят и с една минута гушнал китарата в Ла минор.

 

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ikonomec интересни и полезни неща ми казваш, благодаря ти! Ще имам всичко това в предвид. Китара вече имам.  :virtuoz:  Cort AD 810, калъф Cort, перца, стойка
 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Супер, честита да ти е!

 

Също така се радвам, че вече мога да бъда и полезен на някого във форума (защото ти май си първият).

бтв сега я чекнах в нета - изглежда много яка! 

очаквам скоро записи да я И чуем ;)

 

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Имам едно бързо питане. Пета струна в началото стоеше добре (разбирай опъната) и звучеше също добре. Сега нещо много мека ми се струва и звука е по-разлиен, но пък китарния тунер показва правилен тон А. Ползвам за сега онлайн тунер, ако има някакво значение. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пробвай да не я настройваш на празна.

В смисъл примерно дръж 3-то прагче - трябва да ти вади С (До) или направо дръж 5-то прагче - трябва да звучи като 4-та струна (1:1).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като ударя на пета струна докато държа на трето прагче вади C#. Всички други струни звучак, както съм ги оставил предния ден. 
Нямам обяснение за себе си как така от нищото струната омекна. Китарата я държа на стайна температура на стойка 24/7 и я пазя повече от лаптопа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За мен има две разумни обяснения: дефектен комплект струни или дефектен ключ на 5-та струна. Сравнително безболезнено е да пробваш първо да смениш струните с нов комплект и ако няма промяна според мен следва ремонт на ключа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 years later...

Здравейте, от известно време гледам, че в Thomann са пуснали акустични китари Framus в най-високия им клас на доста добри цени и по конкретно става дума за модела Framus Legacy Dreadnought FD 28  All Solid. Из форума няма почти никаква информация за акустичните варианти освен в тази тема и то нищо конкретно. По принцип не съм купувал китара по интернет и без предварителна проба и сега съм в дилема дали да не поръчам въпросния модел като знам, че има и опция за връщане до 30 дни... Миналата година в магазина на Dynacord в София изпробвах All Solid версия на Fender PM1 и PM 3 и веднага след това Taylor Guitars 114e Walnut, който е само с предна масивна дъска и разбира се като звук и удобство Тейлъра беше в пъти по-добър. Тогава бях  гледал и чел доста коментари за All Solid серията на Fender и като цяло повечето хора не пишеха големи суперлативи особено и за цената им. Дилемата ми е дали да избера Тейлър с бюджет до 1600 - 1700 лв. или да поръчам Фрамуса. Фрамуса също е произведен в Китай и идва по-евтин като цена и с куфар,  но има оскъдна информация като цяло в нета, но пък за сметка на това само положителни отзиви. Повече хора пишат, че са изненадани от качеството и звука на  китарите на Фрамус.

https://www.thomann.de/intl/framus_legacy_fd_28_n_sr_vnt_ce.htm

https://www.thomann.de/intl/framus_legacy_fd28_nashville_ec.htm

 

Някой има ли някакъв опит с тези инструменти? Или ако може да сподели собствен опит или някакви препоръки, впечатления, идеи...?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В случай, че има налична китара, която може да се пипне и звука и удобството отговарят на изискванията - не мисля, че може да има кой знае какво колебание :)

Имал съм произведена в Германия електрическа китара Фрамус, която беше много качествено изработен инструмент.

Китайците доста напреднаха и за почти никакви пари могат да се вземат добри инструменти, но в случая много по-голямо значение от това дали е масивно дърво има изработката на инструмента и разбира се възможността да се пробва лично. Иначе доколкото си спомням тези серии на Тейлър се произвеждат в Мексико.

В този ред на мисли и имайки предвид производителя - Тейлър, въпреки че не съм им голям фен аз лично, но от изброените поне моето предпочитание би било за Тейлър.

Успех. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мойте 5 цента.  Мексиканските Тейлъри никак не са лоши китари, но са много далеч от американските такива. То и цената е такава. Яз лично китара за толкова пари по интернет не бих поръчал - акустична. Електрическа да.

Друг е въпросът че за тези пари аз бих си взел Кремона изцяло от масив и бих сложил висок клас електроника като K and K, но аз съм пристрастен. Там обаче трябва да се ходи до завода, че изборът в София е малък.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.