Jump to content
Българският форум за музиканти

Alternate Picking


Използването на alternate picking при солиране  

112 гласа

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Моля, впишете се или се регистрирайте, за да гласувате.

Recommended Posts

Ако alternate пикингът ми беше добър, щях да гласувам за него в анкетата ти. Уви все още е много зле и се налага на живо да го замествам с какви ли не други. У нас, обаче гледам да си жуля само с alternate, което означава, че след около 3 години ще се върна в тази тема и ще гласувам. :)

 

(харесва ми, защото тонът при него винаги е ясен и китаристът винаги има контрол върху атаката)

Редактирано от Valserp
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 60
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Абсолютно винаги свиря според случая. Без да се замислям, освен ако има нужда от замисляне. Най-често използвам alternate picking, то е ясно. И в зависимост от това какъв звук искам да изкарам, по такъв начин свиря. Не се замислям, то си става автоматично.

 

Не мога да проумея аз ли нещо съм различен, какво е... Явно наистина упражненията от Chop Builder-а на Франк Гамбали са си казали думата и е факт, че нямам проблем с тази техника. Затова и винаги горещо препоръчвам неговите видео-уроци.

 

От споменатите техники имам проблем със суийпа. Под "имам проблем" разбирам, че въобще не го мога. Тва нещо изисква умопомрачителен синхрон, още по-умопомрачителни знания (нали трябва да решиш кои тонове ще свириш) и стабилно бърза и услужлива (:punk_guitar:) лява ръка. А дясната е пълен айляк :). А и още не съм стигнал до този рунда със суийпа на Chop Builder-а, за да може да го усвоя като техника и да ми остане само да се мъча да не използвам заучени фрази :punk_guitar:.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много ми се иска да мога да свиря всичко с alternate picking,но уви не мога и ако със solid body китара(и евентуално драйв)не ме дразни особено,то със hollow body китарата ми някои бързи пасажи стават много надъвкани.Легатото ми с последната(китара) не е никак убедително,но мисля че тези неща лъсват на акустични инструменти предимно.Кольо,дай някакви съвети в посока усъвършенстване на alternate picking-а,освен дежурното свирене с метроном.Има ли по-кратък път от 4 години? :)

Редактирано от spongebob
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз също предимно с алтернативно, отне ми доста време да се науча ..освен това свиря за соло китара по два различни начина: единият е малко по не-икономичен но с по изразен акцент и другия, който е по-бърз като за шред.

хубавото е, че откакто свиря с алт. пикинг, имам усещането, че имам доста по голям контрол върху фразите които свиря - и май е нормално, все пак с суйип ти трябва определено подреждане на тоновете.

освен това и ми отнема значително по кратко време да загрея.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според както ми е удобно. Когато нещо звучи по-добре с легато - легато ще бъде. Като е соло на "една струна" или нотите са така разпределени, че alternate picking е по-удобно - alternate ще бъде. Ама ако някой ми каже, че свири нещо от сорта на "триоли с участието на 5-а, 4-а и 1-а струна" с alternate достатъчно бързо, няма да му повярвам, освен ако не ми го докаже визуално :) .

 

Понеже не съм про, искам да ви попитам - към така поставения въпрос няма ли отношение и наклонът, под който се държи самото перце спрямо струните ? Тъй като свиренето с перце беше за мене самоука дейност и за улеснение на "downstroke"-а, съм свикнал да го държа под ъгъл...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен последният вариант за отговор обхваща всички други и според мен е и най-правилния.

Свиря, според както звучи най-добре в случая, а проблеми с alternate си имам.

 

Освен ако не се казваш Петручи или Стив Морз е трудно да кажеш, че нямаш проблем с alternate.... :) Toва в кръга на шегата разбира се. Има много много добри китаристи, вкл и в този форум със страхотен alternate. Адаш, не знам какво се жалваш...;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз си правя солата с повече легати и слайдове, но е по-скоро, защото така ми харесва - такъв ми е вкусът просто, падам си по по-айляшкото свирене или, да го кажем така, кефя се повече на Слаш, отколкото на Петручи. Е, разбира се, има и моменти, в които бързото стъргане също си има очарованието (една Сепултурка, примерно :) ).

Определено изцяло с alternate бих изсвирил някои неща доста по-зле, което обаче до известна степен е резултат и на това, че обикновено не се стремя да го правя, поради което нямам съответната рутина.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен темата много ми допада, защото голямата част от времето което отделям за свирене е за усъвършенстване на alternate пикинг-а ми. Не смятам че той може да замени легатото или суип-а, защото звученето им е различно, а и в определени случаи чисто технически едното не е в състояние да замени другото, но все пак мисля че е голямо предизвикателството което alternate-а поставя пред синхрона на двете ръце, както и успешното преминаване на перото от струна на струна. От известно време наблягам на едно упражнение на 2 струни което добре "върти" посоката на пикинга м/у тях, а отделно е доста продължително (за ужас на съседите :D ) и докато премина цялата скала дори при по-високо темпо отиват няколко минути, но това не е лошо защото ми позволява да следя дали не стягам някоя от ръцете ;) .

Абе то е ясно - трябва си търпение и време и е много неприятно когато второто не ти достига, но какво да се прави - колкото - толкова... :recourse:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понеже не съм про, искам да ви попитам - към така поставения въпрос няма ли отношение и наклонът, под който се държи самото перце спрямо струните ? Тъй като свиренето с перце беше за мене самоука дейност и за улеснение на "downstroke"-а, съм свикнал да го държа под ъгъл...

Ами ползата от накланяне на перото е, че то урдя струната с по-малка повърхност, което прави и down- и upstroke-овете по-лесни (тоест перото "минава" по-лесно през струната). А и самото накланяне идва по-натурално за палеца и показалеца (поне при мен :D ). Не е и като аз да съм про...

 

Най-трудно ми беше да откажа економи пикинг-а и сега карам само алтърнатив, е понякога го плескам обаче няма как.

Също доста трудно дойде и да се науча да не стискам перото (което също улеснява "минаването" на перото през струните и, според някои китаристи даващи уроци, е задължително, за да се научиш да жулиш наистина бързо :thumbs_up: ).

Редактирано от Nordon
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съжалявам за тъпия въпрос който ще задам но.. какво представлява Алтернативния пикинг? ако мякои има видео урок или нещо такова ще съм много благодарен :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С удоволствие виждам, че анкетата е предизвикала сериозен интерес :punk_guitar: . Аз обаче, вероятно съдейки от себе си, очаквах много оплаквания и псувни по повод тази, за мен гадна и неблагодарна техника :music336: , но както виждам , много хора не срещат големи проблеми при използването и интегрирането и в свиренето, което наистина само може да ги радва. На мен бая време ми трови живота, но явно всичко си е индивидуално.

 

Както и да е това, което би било полезно е, ако повече хора, срещали проблеми с изработването на техниката, споделят какви са били те и как са били изработвани. Аз самият си мислих , че мога евентуално да врътна кратко видео по темата, други колеги също биха могли, при добро желание, да направят същото. Хубаво е някои неща да се видят, защото понякога с думи трудно се обясняват

 

@Tomcat

 

Алтернейт пикинг е когато винаги редуваме ударите с перото нагоре и надолу, независимо от това, какво свирим ( в смисъл, на една струна, при смяна на струни, през струни и тн.)

Редактирано от kolio_k
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми аз я ползвам основно нея плюс легато за бързи пасажи. Не мога да свиря бързо на една струна с alternate picking, но се уча. Определено ми е най-използваната теника. Суиип не мога. Като сменям струни обаче, го мешам с економи. Ако последно съм ударил нагоре и се качвам с една струна (физическия смисъл на думата), то пак удрям нагоре. Не виждам никакъв смисъл да си кача ръката и да ударя надолу, безсмислено движение. Освен ако не искам да акцентирам де... :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.