Jump to content
Българският форум за музиканти

Ups


Slacoth

Recommended Posts

Здравейте,

Може ли някой да ме посъветва какъв модел UPS да си взема за домашният компютър, който да играе също така и ролята на стабилизатор на напрежението.Незнам дали питам по-правилният начин, но проблемът ми е че токът ми има чести падове, като отслабване на крушката примерно и искам да се подсигуря предимно срещу този проблем.

Предпочитам да е 600VA, защото са по-евтини.

 

Този на снимката добър ли е, че го има за 77лв?

Power-Must-UPS-1000VA.jpg

 

А този го има в Технополис:

si_2516363.jpg

 

Много ще ми помогнете ако ме посъветвате нещо за тези модели.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-евтините е нормално да са повече отбий-номер, отколкото наистина да бачкат супер. На теория всички ЮПС-и трябва да дават стабилизирано напрежение (нали винаги черпиш точец от батерията, която е вътре), но нищо чудно да има разни хептен ментаци... :)

 

APC са относително читави и на сходна цена.

 

Аз като имах РС инвестирах в читаво захранване с 83 лепенки за екстри, защити и т.н., вместо да карам с кетайско и да се охарчвам и за ЮПС, който пак да е умряла работа...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ЮПиеС-а няма да ти помогне при продължително ниско напрежение в мрежата. По-добра работа върши това: http://prosound.hit.bg/aparatura_regulatori.htm

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Thanx,

ще измисля какво да си взема, но първо ще се замери токът, защото не съм сигурен дали е нисък или при натоварване на мрежата се отнася.По-ми се ще да взема UPS обаче, за да има и предпазител от токов удар и моментни спадове.

 

Всяко мнение ми е от полза, благодаря.

:rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам защо, но съм останал с впечатлението, че UPS-ите подават ток от батерията само когато спре токът от мрежата - т.е. имат сравнително бърз превключвател който превключва към батерия при спад на напрежението от мрежата (ментето което ползвам в момента издава много отчетлив звук като от превключване на реле, при спиране тока от мрежата или временен спад - т.е. примигване на лампите и т.н). През останалото време следят нивото на заряд на батерията и я дозареждат ако е необходимо.

 

Реално погледнато, всички UPS-и помагат при моментни или леко по-продължителни спадове или пълна липса на ток. Но става въпрос за доста кратки спирания - тези SOHO продукти като на картинките по-горе трудно изкарват повече от 10 - 15 минутки на работеща машина + монитор, а като поостарее батерията (както е тази на текущият ми UPS който е от същата марка като единият на картинките) с мъка изкарват и 2 - 3 минутки. Колкото до пикове в напрежението - май повечето предлагат и такава защита, но най-добре да погледнеш за конкретното устройство.

 

Иначе, ако напрежението е ниско през повечето време ще ти трябва някое от тези устройства за които споменава presly.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо трябва да премеря напрежението, но ме е страх да завра мултицетът си щото не му помня настройките за подобни тестове, пък и едва ли ще е много верен резултатът.Ще търся правилен начин за проверка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разликата между SPS и UPS е, че при първите има превключване от електрическа мрежа към батерия при пропадане на захранването, докато при вторите няма такова, което практически изглажда евентуални флуктуации. Но често UPS се казва и на двете.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

UPS е общото название на непрекъсваеми източници за захранване. UPS най-общо се делят на три вида:

  • Оffline или standby power supply (SPS) - това е най-евтиният тип - докато има ток от мрежата, устройството се захранва директно от мрежата. При отпадане на тока от мрежата се превключва към батерията. Важното тук е времето за превключване между мрежовият ток и батерията и обикновенно е в порядъка на милисекунди.
  • Line Interactive - същата концепция както при SPS, но има автоматично регулиране на напрежението - т.е. докато има ток от мрежата се подава през специален трансформатор, който има възможност да добавя/маха части от първичната намотка, така че да регулира напрежението на изхода. Когато няма ток от мрежата превключва към вътрешната батерия. Тук има още един интересен момент - въпросният трансформатор се нуждае от известно време за да превключва първичните намотки и през това време може да включва на батерия за малко, колкото да успее да превключи но това също води до временна липса на ток на изхода. Регулирането на напрежението не е плавно тъй като се превключват намотки водещи до промени от примерно 10V. Освен това границите в които може да се регулира напрежението са сравнително малки - 30 - 40V.
  • Online или Double Conversion - при тези се прави първо конверсия от променлив към прав ток (до колкото разбирам с напрежение близко до това на батерията) и после се прави отново конверсия от прав към променлив ток (като се покачва напрежението до очакваното изходно - при нас до 220 V) - по този начин се получава едно добро регулиране на изходното напрежение. Освен това, по този начин батерията може да бъде свързана паралелно след конверсията към прав ток и при отпадане на напрежението от мрежата тя се явява източник на прав ток, така че не е необходимо превключване и изходното напрежение е доста по-стабилно и без прекъсвания дори за милисекунди.

С други думи, ако си търсиш UPS гледай да е Line Interactive, а не Offline/SPS, защото така ще имаш и някакво регулиране на напрежението. Трябва обаче да имаш в предвид, че границите за регулиране не са много големи - т.е. 30 - 40V.

 

Online UPS при който да няма този момент на превключване и да има по-стабилно регулиране на напрежението си е доста скъпичко решение - преди малко мярнах един 1000W Online UPS - струваше скромните 1075лв. Може би по-изгоден вариант е да се вземе някое от устройствата които спомена presly и след тях да се сложи един Offline/SPS UPS.

 

Моето е 600W, Line Interactive: http://www.mustek-bg.com/?action=&grou...cle_content.php и теоретично има регулиране на напрежението и т.н. Интерeсно е, че не лъжат много за времето за използване - 5 до 20 минути, като новичко изкарваше около 12 - 15 минутки ако не правя нищо на компютъра докато няма ток. Също така твърдят, че времето за превключване към батерия е 3мс. Иначе не съм особено очарован от качеството, а и няма възможност да се спре алармата когато спре тока от мрежата (а пищи много неприятно). Това, че му замина батерията май е що годе нормално - имахме 15тина подобни на някаква друга марка и след 2 годинки употреба батериите им не бяха в по-добро състояние.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ники123 го е обяснил в общи линии.

Освен тези групи ЮПиЕс-и има и синусоидални и правоъгълни. Всъщост всеки един от тези 3 типа може да бъде както сиснусоидален така правоъгълен. Виждал съм 70 левов малак 300 ВА синусоидален както съм виждал и 5 киловата он-лайн правоъгълен.

 

Повечето оф-лайн ЮПиЕс-и са с АВР така, че догаждат напрежението ако е по ниско или по високо. Не ползват превключване на намотки а дават на късо намотка или пускат ток от батерията за да намалят или повдигнат напрежението, а има дросел който поема разликите. Ако трябва да се повиши в ниската част на синусоидата той взима от мрежата а във високата отдава към устройството.

 

Но на темата.

ЮПиЕс-а е хубава защита. Макар, че ако удари гръм - спасение няма.

Ако ти трябва само заради ПиСи-то не се занимавай с глупости. То работи от доста ниски напрежения и не му пука особенно какво е напрежението. А и ако си взел читаво захранване - те работят от 90-240 волта. Мониторите също работят в този диапазон масово.

Безспорно най добрата защита е он-лайн ЮПиЕс-а и има доста евтини и прилични такива. Няма нужда да бъде синусоидален освен ако ня въртиш асинхронен мотор.

 

Тук ще спомена и друг интересен момент. Има компютърни захранвания, леко фалшиви (внася ги Мост) които действат пагубно на ЮПиЕс-ите. Вече 3 изгорели видях като и 3-та са маркови. АПЦ, Инфогард и ОКИ. Та ако захранването ти е от "Фешън Мостовските" те съветвам да го смениш с някое по истинско. За без пари има хубави фортрон и се продават в Риск Електроникс.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

niki123bg, жестоко обяснение. И аз научих нещо полезно.

Малко в страни от темата, но искам само да споделя една случка от времето когато живеех в студентски град. Бях /а и още съм/ със захранване на fortron. Съседа беше с китайско -разбирайте от най-смотаните. При премигване на лампата неговия компютър се рестартираше а моя не. Казвам го това, за да се знае, че най-важния компонент в един компютър е захранването. Това малко хора го осмислят и предпочитат да вземат още 1 гигабайт рам отколкото читаво захранване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз благодаря на niki123bg, супер пост!!! :greenball:

 

@Nikifena - аз вече писах нещо подобно, също имах Фортрон. Щом споделяш тезата ми значи съм бил на прав път. Hooray!!! :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

niki123bg, е обяснил кой UPS какво представлявала.

Занимавам се с интернет мрежи и ползваме почти на 90 % Makelsan UPS-и. Това е марка на Турският завод, който произвежда MGE и APC, но най-малкият Online UPS им е 1.25 kVa, за около 450-500 лв. И за мен това е най-евтиният Online UPS, който да си струва. Виждал съм 130V от мрежата на Чез и UPS да продължава да стабилизира изхода на 220V на линия.

 

Само да добавя, че е много модерно в БГ да не се ползва термина LineInteractive UPS, ами UPS има AVR (Auto Volt Regulator).

 

Има варианти да си вземе човек само такъв стабилизатор и да го върже след UPS-a:

http://www.bgdigitall.com/?k=101&p=338517

Но е несравнимо с качеството на хубав Online UPS.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.