Jump to content
Българският форум за музиканти

Конфигурация с Quad Core


dimitarshenkov

Recommended Posts

30% повече bandwidth, не 30% по бърза система :girl_cray2:

 

А за овърклока - ако на теб не ти се занимава с нещо подобно имаш 2 варианта, да предпочиташ пц-то ти да е по-слабо, или да дадеш маса пари за high end процесор. Овърклока позволява на един чип за 200$ да бие този за 1000$, и тва съвсем безплатно, и изобщо не е занимавка, нито изисква кой знае какво подбиране, в общи линии всичко се знае в днешно време. Аз със моя процесор съм се занимавал точно 10 мин да го клоквам от както е купен, а екстра производителноста ми спестява доста време - осезаемо доста ;) Никакви проблеми със стабилност, температури или каквото и да е.

 

Не съм съгласен с теб. 4-ядрен означава на практика 4 процесора.

Не може да ме убедиш, че един 4 ядрен Q9550 с ФСБ 1333 МХц има по слаба производителност от един клокнат Селерон с ФСБ 66 - 266 МХц или П4 - 266 - 366 МХц, пък ако ще на 10 ГХц да са. Голямата тактова честота на Селерон, Пентиум и т.н. е резултат на огромен множител, което означава НЕреална честота, докато 4-ядрените имат шина с доста висока реална честота и средно висок множител.

Поради простата причина, че това са четири ядра (процесора) с по 2,83 ГХц честота (всяко), които разпределят обработката на информацията помежду си и по този начин работят 4 пъти по ефективно от нормалния процесор. Следователно реалната тактова честота на целия мултипроцесор е 11,32 ГХц. Освен това технологията на чипа е 64 битова, а повечето процесори са 32 бита.

Също така не е вярно, че е лесно да се клоква процесор. Лесно е ако процесора е селерон, който е като хладилник. Ако обаче е АМД или двуядрен, трябва да се внимава, защото за овърклок се слага нов БИОС, и се пипа по волтажите на процесорното ядро, а това може да доведе до изгаряне на процесора и сериозно повреждане на дънната платка.

Редактирано от horsefucker
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 102
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

^ Още един писател, който не чете ;)

 

В предишните си постове LOE говори за овърклокнат 4 ядрен процесор в сравнение с не-овърклокнат 4 ядрен процесор. Не съм забелязал да сравнява ябълки с портокали.

 

Колкото до това дали е лесно/трудно овърклокването - има доза истина, че не е занимание за всеки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

коньоеб@ч - живееш в миналия век ми се струва ;) Никой не говори за целерони, а овърклока е по лесен от гъбена чорба. Единственото условие е да си купиш добър кулър, защото тия които са с процесорите са колкото да не е без хич.

 

В случая никой не говори за целерони, котлони или каквото и да е, сравнението е между последно и предпоследно поколение четириядрени процесори. q9300 е с прекалено висока шина и прекалено нисък множител за да може да се овърклокне както трябва, просто защото ефтините дъна не могат да стигат такива тактови честоти на шината. q6600 може и да е 65нм, и да грее повече от q9600 но със сигурност се овърклоква по добре, моя се овърклокна с 50%, от 2.4 Гхз на 3.6 Гхз, и температурата, която отделя е нищо работа за кулера който споменах - рядко му се случва да се върти вентилатора му, обикновено е спрял, а ако се завърти се върти с 300 оборота в минута - на практика безшумен.

 

А ако случайно знаеш процесор, който без клокване ще е по бърз от моя "стар" q6600 на 3.6 Хгз - сподели го тва чудо с нас :girl_cray2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ВЕ4Е СЪМ Я ВЗЕЛ ТАЗИ КОНФИГУРАЦЯ(Q6600 и ASUS P5QL-E /P43/LGA775 и тн.),ЗАТОВА БИХТЕ МИ БИЛИ ПО-ПОЛЕЗНИ С ПРАКТИ4ЕСКИ СЪВЕТИ, А НЕ ТЕОРИТИ4НИ,ПРИМЕРНО КАК КЛОКВА6 ПРОЦЕСОРА ОТ КАДЕ ДА ПРО4ЕТА,НЕЩО КРАТКО И ЯСНО.

В МОМЕНТА ИМАМ ПРОБЛЕМ,ПОНЕЖЕ НЕ СЪМ СИ ВЗЕЛ О6ТЕ КАРТАТА,ЗА МОМЕНТА СЪМ СЛОЖИЛ ЕДНА АУДИЖИ 2, И ДОКАТО ДВИЖА МИШКАТА ИМАМ 6УМ,ВСИ4КО Е МЮТНАТО,ДОРИ МИКСЕРА КЪМ МОНИТОРИТЕ Е ИЗКЛУЮЧЕН ,НО НА МОНИТОРИТЕ СЕ 4УВА ТОЗИ 6УМ....,ДРАЙВЕРИТЕ СА ЪПДЕЙТНАТИ И ТН.преди съ6тата карат и монитори(активни) няма6е проблем.

Редактирано от dimitarshenkov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж дали има други устройства които да са на същото IRQ като звуковата карта - повечето биоси ги показват малко преди да заредят операционната система - натискаш Pause и зяпаш :punk_guitar:

 

Има вероятност в момента звуковата ти карта да шерва IRQ с някой USB контролер или видео картата (по-малко вероятно).

 

Единият вариант за действие е да зададеш в BIOS-а конкретно IRQ за слота на който си сложил звуковата карта. Другият вариант е да преместиш звуковата карта на друг PCI-ски слот - можеш да пробваш всичките един по един.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако ще го клокваш първата ти стъпка е добър кулър. Отиваш в тази фирма http://www.dekada.com/catalog/ и взимаш XIGMATEK HDT-S1283, струва 55 лева, ако не си много опитен най добре да ти го сложи някой с повече опит, защото е малко зор, също така трябва да провериш колко ти е широка кутията, защото ако е от по тесните има шансове кулера да стърчи от кутията :punk_guitar:

 

После е лесно, влизаш в биоса, намираш от къде се вдига системната шина, и започваш да я вдигаш, докато да речем честотата която ти показва в биос е 3.2 Гхз, после отиваш на множителя на паметта, и го нагласяш така, че реалната стойност на скороста на паметта да не надвишава много тази която е зададена по спецификация на самите модули рам, между другото има доста памети които понасят значително високи скорости, но ако не си сигурен в паметта си най добре не се изстрелвай много високо. След като нагласиш множителя на паметта остава да качиш малко захранващото напрежение на процесора, примерно до 1.3 волта, после пускаш ПЦ-то и като ти тръгне уиндоуса може да пуснеш някакъв тест за стабилност, примерно ортос, ако машината ти не даде грешка след като ортос я помъчи надали нещо друго ще ти създаде проблеми.

 

Ако ще се пробваш със фабричното охлаждане на процесора не ти препоръчвам да го пускаш на повече от 3 Гхз

 

А това за IRQ-тата е божа работа. Преди време и аз бях изпаднал в параноя, и си мислих че шернатите ресурси ми създават проблеми, мъчих се кво ли не. Това че дъното и биоса имат опции за смяна на irq-то със сигурност не значи нищо, защото много пъти съм си играл да правя промени, и резултатите да са далече от логичните и от това което съм задал като стойности. А и самото споделяне на ресурси не е проблем, предвидено е така, че да си работи ок в 99% от случаите. Когато има проблеми с хардуера, причината обикновено е друга, въпреки че понякога се случва 2 крайно несъвместими устройства да поделят ресурси, но това са изключително редки случи.

 

Проблема с шума и мишката съм го имал и аз, но проблема едва ли е от споделянето на ресурси. С какъв монитор си? Контактите ти заземени ли са? Да не ти се получават ground loops? Каква е мишката?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ Къде гледаш прекъсванията, ако гледаш в device manager-a на windows нещата са доста по-различни заради APIC.

 

Пробва ли да сложиш звуковата карта на друг слот - така дори и да не работи резервирането на IRQ-та, при преместване на друг PCI слот ще шерва IRQ с някое друго устройство което може рядко да ти създава проблеми.

 

И аз на времето имах проблеми с аудиджи и простичка размяна на слотовете помагаше (Асус дъното ми лъже на поразия като става въпрос за пренареждане на IRQ-та и реално нищо не прави, само смяна на слота води до смислена промяна).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

да всичко пробвах тогава, сменях слотове, асайнвах прекъсвания, бърниках под сейф мод и какво ли още не, даже и един уиндоус инсталирах в името на науката :punk_guitar:

 

проблема беше много странен - компа ми се рестартираше когато теглех от интернет нещо със скорост по голяма от 1 мб/сек, и също така аудио картата ми /УСБ/ дропваше дори и в уиндоус при мрежова активност

 

открих че усб контролера, т.е. и картата която е УСБ споделя ресурси с мрежовата карта и си викам "аха ето къде е проблема"

 

след около 4-5 часа напразни занимания и местения на карти и биос настройки и множество рестартирания открих че проблема изобщо не е в споделянето на ресурси, а самата карта (РТЛ от най ефтините, дето даже не са РТЛ а пиратка на РТЛ) има проблем, който се появява когато системата е конфигурирана да споделя интернет в мрежа, и проблема не е с TCP-IP трафика, а с UDP (който торентите ползват) - оказа се просто че драйвера на картата не е оптимизиран да работи с големи потоци UDP трафик когато ISS е активен... абе някакъв краен случай в общи линии

 

Смених картата с друга и проблемите си отидоха, и до ден днешен усб контролера на който ми е картата си дели ресурси със лан картата, и май с разни други чарколаци също, и няма никакви проблеми :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

да не би монитора ти да внася смущения, какъв е?

 

д не би да имаш някоя нова джундрия в стаята - разни плавни регулатори на лампи или вентилатори вкарват яко смущения. Електромагнитните баласти за луминисцентни лампи също, както и една камара техника. Случвало ми се е да ми излизат проблеми със шума, когато съм сменял ПЦ чаркове, но се оказа чисто съвпадение, един комшия си беше взел някаф електроуред който не беше редав и внасяше смущения във всичко околно :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

имам софтуер които,регулира режими на работа на дъното/процесора и вентилатора сменя скороста,при по малка скорост сму6тенията намаляват и обратно,монитора го изклучвах проблема остава не е той

Редактирано от dimitarshenkov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мен нещо не ми стана много ясно - хем имаш проблем ако местиш мишката, хем пак имаш същият проблем ако си махнал мишката. Сега пък вентилаторите оказват влияние. Би ли описал по-точно кога и как имаш проблем - постоянно ли се чува този звук, чува ли се ако движиш мишката (как не се чува когато няма закачена мишка?), какво става с намалянето и увеличаването на оборотите на вентилатора и отново - има ли връзка с движението на мишката или просто като си промени оборотите вентилатора се появява/изчезва шумът. Поне пробва ли да смениш слота на звуковата карта или само си чеша клавиатурата да ти давам съвети.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мен нещо не ми стана много ясно - хем имаш проблем ако местиш мишката, хем пак имаш същият проблем ако си махнал мишката. Сега пък вентилаторите оказват влияние. Би ли описал по-точно кога и как имаш проблем - постоянно ли се чува този звук, чува ли се ако движиш мишката (как не се чува когато няма закачена мишка?), какво става с намалянето и увеличаването на оборотите на вентилатора и отново - има ли връзка с движението на мишката или просто като си промени оборотите вентилатора се появява/изчезва шумът. Поне пробва ли да смениш слота на звуковата карта или само си чеша клавиатурата да ти давам съвети.

 

Шума е постоянен, но се влияе от местенето на ми6ката,освен това силата му намалява според режима на работа на вентилатора или процесора, незнам от кое за6тото са свързани,но дори да излключа,всичко-ми6ка, монитор,мютнати аудио контроли, вентилатора да е на минимални обороти шума остава...За слота 6те пробвам,задълйително когато съм на място.

Редактирано от dimitarshenkov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мен нещо не ми стана много ясно - хем имаш проблем ако местиш мишката, хем пак имаш същият проблем ако си махнал мишката. Сега пък вентилаторите оказват влияние. Би ли описал по-точно кога и как имаш проблем - постоянно ли се чува този звук, чува ли се ако движиш мишката (как не се чува когато няма закачена мишка?), какво става с намалянето и увеличаването на оборотите на вентилатора и отново - има ли връзка с движението на мишката или просто като си промени оборотите вентилатора се появява/изчезва шумът. Поне пробва ли да смениш слота на звуковата карта или само си чеша клавиатурата да ти давам съвети.

 

Шума е постоянен, но се влияе от местенето на ми6ката,освен това силата му намалява според режима на работа на вентилатора или процесора, незнам от кое за6тото са свързани,но дори да излключа,всичко-ми6ка, монитор,мютнати аудио контроли, вентилатора да е на минимални обороти шума остава...За слота 6те пробвам,задълйително когато съм на място.При промяна на мастер нивото не6то пи6ти на дъното.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.