Jump to content
Българският форум за музиканти

Лесно ли се свири на тромпет?


Recommended Posts

Знам, че звучи много селски така зададен въпросът :music336: И все пак ми е интересно какво се иска, за да се научиш да свириш на тромпет. На мен ми е любимият инструмент след пианото и понякога съм се замислял дали бих могъл да се науча да свиря, обаче като чета как всъщност различните тонове се получават чрез промяна на потока на въздуха с устата и всичко почва да ми изглежда като ракетна наука :music336: На пианото всеки тон си има клавиш и просто го натискаш. Може дори да нямаш много слух и пак ще се научиш да свириш на пиано... така мисля де. А на тромпет май трябва да си як слухар?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Позициите на устата са няколко и са наредени по реда на хармониците.

Пистоните (копчетата) свалят тона от съответната позиция с един до 3 полутона всеки, а когато са натиснати понече от един, свалените полутонове са сума - т.е. тоновете в по-горните позиции могат да бъдат изсвирени по повече от еудин начин.

 

Диапазонът му зависи от няколко неща, най-вече от свирещия.

Не съм разбирал, но от скоро поне го приемам това, че е транспониращ инструмент и нотите за него са на друга арматура - например, в общия случай (ако тромпретът е от си бемол) пише до, свириш "до", излиза си бемол :blush:

 

За да прецениш дали си струва, вземи си един мундщук (в магазина кажи, че е за теб - избира се според устата, на-общо казано) и си "пърди" (такъв е термина) с него - хубаво е и някой да ти покаже точно как би трябвало да става това.

Подухай, подухай и като вече свириш основен тон, квинта, октава и терцичка отгоре, че даже и с тоноизвличане, вземи си един тромпетче и си готов да започнеш да се учиш.

 

Успехчета

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

CyberGene мисля че най-лесно ще се научиш ако почнеш на туба защото тромпета е най-високо звучащия мед.инстумент и ще ти се обърнат джуките преди да се научиш да изкарваш звук докато при тубата няма толкова напрежение на усните.След като по свикнеш малко може да я подмениш със тромпет.

 

:D Естествено професионалните тромпетисти дето свирят по 8 часа всеки ден няма да са съгласни с мен но...това е моя подход към този мммм..болезнен инструмент. :)

Редактирано от A-L-A-D-I-N
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

CyberGene мисля че най-лесно ще се научиш ако почнеш на туба защото тромпета е най-високо звучащия мед.инстумент и ще ти се обърнат джуките преди да се научиш да изкарваш звук докато при тубата няма толкова напрежение на усните.

С всичкото дължимо уважение, към 'A-L-A-D-I-N', макар и да има нещо вярно във горното (поради по-голямата площ, заемана от по-големия мундщук на тубата е нормално натиска да се чувства по-малко) да почнеш на туба е доста неразумно по няколко прости причини:

1. Цената на инструмента - по лесно обясними причини тубите са много по-скъпи.

2. По-големия мундщук и привидно по-малкия натиск на устните би следвало да се компенсира с по-добър контрол на дишането, по-голямото количество въздух необходимо за подържането на качествен звук и по-добър контрол на движението на устните - не случайно голямо част от желаещите да се занимават с медни инструменти започват от корнет тромпет или флигорна - именно защото началото е по-лесно за мнозинството. Ако искаш да се занимаваш сериозно, дали туба, тромпет, пиано, кларинет или китара - без сериозни упражнения и по възможност помощ от професионалист - няма да стане.

 

И да, дори само с мундщука може да се изкара тон, дори някой преподаватели препоръчват да се започне само с мундщук. Лесно ли е да се свири на тромпет - както всеки инструмент си има своите предимства и трудности. Все пак с минимална музикална култура и подходящ учител ми се струва, че много по-бързо ще си способен да свириш мелодични линии с умерена трудност на който и да е меден инструмент отколкото на пиано или на който и да е струнен лъков инструмент.

Редактирано от Schagerl
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам един бърз въпрос, който не е задължително да има бърз отговор - каква е разликата между C и Bb тромпети, освен че вторият транспонира? :offtopic-001: Щото аз като пианист предпочитм нещо, дето да не транспонира, ама ако има и други по-съществени разлики става различно...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И още един бърз въпрос :D Ако свиря със сурдинка, колко горе-долу се намалява пробивната мощ на звука :D Че имам едни съседи, които не издържат никак на шум и с пианото свиря на слушалки, ама с тромпет... :bravo:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Забрави. Тромпетът е изключително пробивен инструмент, дори и със сурдинката. Плюс това, ти мислиш ли, че ще имаш добра динамика още в началото, че да свириш пианисимо? И генерално, когато човек започва да се учи на музикален инструмент е задължително да може да изучава и използва цялата палитра от щрихи, тембри и динамика. Но пък ако ти е мерак, винаги можеш да си наемаш репетиционна 1-2 пъти седмично. Аз като свиря на саксофон в БГ го правя в мазето - това е добра идея.

 

А това с транспонирането... То е направено с цел да се улесняват начинаещите на духовите инструменти. Мен лично ми беше трудно, докато свикна, но пък после спира да ти пука, така че не го мисли.

Редактирано от kitaratapesho
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А това с транспонирането... То е направено с цел да се улесняват начинаещите на духовите инструменти. Мен лично ми беше трудно, докато свикна, но пък после спира да ти пука, така че не го мисли.

 

Пешо, донякъде е така, но не съвсем. Различните тромпети (B, C, D итн) притежават различен звук. По принцип, колкото по-висок е тромпета, толкова по-светъл и пробивен е звука. Високите тромпети (C, D итн) по-принцип се ползват най-вече от оркестрови музиканти и солисти. Всички други (джаз, комерсиална музика, поп итн) по правило ползват B тромпети. Усвояването на умението да транспонираш е важен елемент от обучението на всеки тромпетист, както на класическия, така и на джаз музиканта, макар и двата типа да използват това умение за различни цели. Колкото до тихото свирене: то укрепва амбажура и при правилна употреба помага за усвояването на правилната постановка, дишане и пр., като силните динамики не бива също така да бъдат пренебрегвани при упражненията. Ако проблема е само във комшиите, е препоръчително ползването на така наречените Practice сордини. Не забравяй обаче, че постоянното използване на такива сордини не е препоръчително за "новаци" тъй като може да попречи правилното формиране на звукоизвличането, понеже не се чува реалния звук. Много компании произвеждат такива сордини, като от марковите най-евтини са тези на Vincent Bach и Denis Wick dw5526.jpg, а между най-скъпите са Yamaha Silent System, които се продават с малък апарат и слушалки silent_1-a.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Потчи се бях отказал от всичко, преди да прочета за Yamaha Silent System - това звучи супер-хипер-мега яко :greenball: По пианото знам, че когато свиря на слушалки, свиря много по-добре, защото изобщо не ми пука какво свиря и дали няма да изтормозя околните и така мога да експериментирам много. Бях на път да реша, че явно с тромпета няма как да стане, обаче в съчетание с тая система май имам доста поле за експериментиране, без да преча на никого :thumbs_up: Малко да посъбера пари и сигурно ще се обзаведа с тромпет и тази система :) Мерси много! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...
Знам, че звучи много селски така зададен въпросът :) И все пак ми е интересно какво се иска, за да се научиш да свириш на тромпет. На мен ми е любимият инструмент след пианото и понякога съм се замислял дали бих могъл да се науча да свиря, обаче като чета как всъщност различните тонове се получават чрез промяна на потока на въздуха с устата и всичко почва да ми изглежда като ракетна наука :offtopic-001: На пианото всеки тон си има клавиш и просто го натискаш. Може дори да нямаш много слух и пак ще се научиш да свириш на пиано... така мисля де. А на тромпет май трябва да си як слухар?

 

Ами трудничък инструмент е само в началото. След това човек свиква с позициите на устата, с машинките и стойката. Иначе е лесен. Ако искаш ще ти изпратя машинките, само пиши по ЛС. Чао!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако искаш да се занимаваш сериозно, дали туба, тромпет, пиано, кларинет или китара - без сериозни упражнения и по възможност помощ от професионалист - няма да стане.

 

Защо пък да не стане аз свиря на пиaно [клавир] от вече една година и не сам ходил при профисионалист и сам се уча ... за това пианото е много по лесно от всички други инструменти .. :)

Редактирано от PaFcHy
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.