Jump to content
Българският форум за музиканти

Linux


wessy

Recommended Posts

  • Отговори 82
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Статията е интересна! Обаче липсата на VSTi поддръжка (към момента) в Линукса прави цялата процедура почти безмислена. Не точно, ама...

Инак съм го инсталирал това, имам и Ubuntu Studio, пробвах и още няколко изцяло музикантски дистрота, но ялова работа... ;)

 

Затова сега ще опитам Мас ОС Х-а, пък да видим... :)

Поддръжка на vst няма, но има аналог - ladspa. Не съм го разучил достатъчно, но като се информирам, ще пиша.

 

По принцип основното предимство на линукс е че няма нужда от asio, защото както и mac, няма проблеми с латенцията

 

LADSPA поддържа само ефекти, другите плъгин формати са DSSI (виждал съм само инструменти с него) и новия LV2 (LADSPA v2), като последния става и за инструменти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпросче от ПЪЛЕН лаик в линукс-а. Какви са минималните изисквания на 64 - Studio и на Ubuntu Studio, защото съм решил да ги поразгледам на един старичък съдък, преди да си ги инсталирам на работния? :lol:

Аз съм със 1400MHz sempron, 512 ram и вградена(!) в дъното саунд-карта и тези 2 дистрибуции вървят като по вода. Латенцията е супер ниска. Успех! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

http://jacklab.net/jacklaborg/english/?JAD_1.0_Screenshots

 

ето го линка..

исках да попитам някой има ли опит с това животно.. че си мисля за алтернативи разни.

и дали ако сте го ползвали могат на него да се покарат Reason, Nuendo и подобните?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Здрасти Пичове..

Да ви дам една новина...

 

Преди няколко седмици ме одари нещо и реших да мина на линукс.. от икономична гледна точка дето пишат по другите форуми хаха.

Начи какво поуначих тези няколко седмици за има една дистрибуция на Линукс която се казва УбунтуСтудио 7.10 Някъв Гибон. В момента съм с него.

инсталира се супер бързо, разпозна ми сичкото хардуер. Поддръжката и къмюнитито е перфе... реално е излезнал преди месец два ли колко и вчера имаше 190 упдейта...

Супер новината за УбунтуСтудио 7,10 е че подържа ЕнТиЕфЕс яко нали.... другото супер ниска латенция. незнам дали си спомняте бях пуснал тема преди време че немога да се оправя с асиото и латенцията под джама.. сега нямам този проблем.

 

Дистрибуцията е оборудване с бейсик нещата които ще ви трябват за аудио продъкшън... можете да си изберете дали да инсталнете поддръжка за видео и 2д/3д продъкшън библиотеки разни...

 

за тези 2-3 дни които ползвам УбунтуСтудио съм страшно доволен. Спасих си всички проекти от джама.

 

 

така сега за ВСТ -> поддържа ги само трябва да си гуру *или просто по-добър от мен в линукса, а както казах аз се рова по темата от няколко седмици само.. можете да си ги подкарате има образователни филмчета как да го направите по нета питайте брадчед ми Гугъл се казва.

 

само дето тук ми възниква въпроса.. за къе ** ви е да мините на Линукс и да платите 2500 за уейвс меркюри пак например...? щото ако можете да си купите вст-тата що да не си купите и програмите ебаси.. то така се получава че всички вст-та които ползвах (пробвах в гратисен период нали:) струваха няколко пъти колкото самия КюБейс..

както и да е тва беше малко отклонение...

 

има алтернативи на ВСТ за линукс... до тук добре... просто ми трябва няколко седмици в работна среда.. за да разуча по-добре софтуера и ефектите , за да мога да кажа нещо повече за момента...

 

надявам се да съм ви поне малко полезен...

 

ще се радвам ако има колеги които ползват също линукс да дадат едно рамо при избора на програмите...

 

бейсикли търся алтернативи на КюБейс и Рийзън.. както разбира се на някой ВСТ като Уейвс и Номадите...

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Забравих да ви кажа... сега разучавам това : http://ardour.org/files/main-screenshot-big.png

 

Ardour with VST plugins, you must compile it yourself

 

nqkoi znae li kak stava che ima i free vst-ta se pak :)

Редактирано от Sound Flame
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...
не сте ли се замисляли колко ще е яко да има готин софтуер за Линукс от рода на Кюбейс, Уейвлаб, Саунд Фордж, ВСТ инструменти, Реуайър клиенти и т.н. Аз лично много бих се кефил така че ако някой знае такива софтуери може да пише да видим дали ена машина на Linux може да е добър DAW :cheers2:

 

 

На всички - Честито Возкресение Христово!

 

Не ме питайте: "Дали Debian

поддържа това или това?".

Debian поддържа всичко!

 

Christoph Lameter

 

С пожелания за много успехи!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Здравейте :surprise:

Докато бях под windows, използвах Guitar Rig 3.Ама сега съм под линукс и не знам, коя програма да използвам.Ще можете ли да ми предложите нещо и евентуално линк ?

Благодаря :surprise:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

(забележка: не ползвам линукс, но ползвам google :) )

 

може да попиташ тук:

http://lad.linuxaudio.org/subscribe/lau.html

 

тук може да потърсиш подходящи дистрибуции, в които има доста интересни неща:

http://linux-sound.org/

 

http://mrbook.org/stompboxes/

http://fly.cc.fer.hr/~mvlah/fx_processor.html

http://exef.xko.cz/

 

имаше и gnuitar, но като гледам май е спрян

Редактирано от drgoa.r
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 months later...

Здравейте използвам Убунто но ми изчезна миди звука и сега не мога да плейвам табулатурите например, не е спрян от миксера и не мога да разбера какво става :) Много ми трябва терсене ми е да разучавам песни без да ги плейвам от програмата :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

ок ман. дай подробности, коя дистибуция убунту, кои софт, коя звуков дивайс използваш и как. има джак, алса, осс, пулс. може да си барнал нещо, което не разбираш. при мен всичко си е ок. свири ваичко.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 7 months later...

Преглеждах темите и мисля че точно тук ще трябва да си задам въпроса

Преди година бях със Спакуер11 Трудна дистрибуция но мидитата ми вървяха и ги прослушвах с КМид Сега минах на значително по лесния Дебиан-Ленни Вече съм с 5 но немога да прослушвам миди файлове Зная че причината е в мен но немога да се оправя Значи КМид стартира и си отчита и тактовете и тракове но нямам звук Моля да ми помогнете

С АЛСА съм

Благодаря предварително

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако звуковата ти карта няма собствен синтезатор, трябва да инсталираш timidity, за да може да възпроизвеждаш MIDI. Не съм ползвал Debian толкова, така че не съм сигурен дали е необходимо да правиш нещо повече от инсталацията. На дистрибуциите, на които съм ползвал, всичко е настроено така че да работи MIDI-то, само го слагаш, пускаш и всичко си работи. В Debian дори май самички се пускат като ги сложиш. :cheers:

 

Ако обаче не тръгне само, трябват две неща — да пуснеш timidity да използва ALSA за възпроизвеждане, както и да се свърже с ALSA, за да може да приема MIDI от приложенията. Първото става с "-Os" опцията, второто с "-iA". Вероятно се слагат в някой файл на Debian, но ако не се справиш, може да го подкараш по слакуерски — убиваш timidity и палиш "timidity -iA -Os -B2,8 --realtime-priority=100". А, при мен по подразбиране имаше сложен някакъв reverb, от който работата умираше, ако при теб има, махни го. Седи като "-Freverb=нещо си".

 

Друго нещо, за timidity трябва да се инсталират някакви patch-ове, за да работи. Аз лично ползвам eawpatches, като другия вариант е shompatches. Тъй като политиката на Debian е да не се включват несвободни програми, а и двата са само за некомерсиална употреба, предполагам не са включени. Вероятно ще ти качи freepats, с които един път като опитах да свиря щях да умра, на бая тонове нещо не им беше наред. Добави си nonfree в apt sources и си тури свестни… :dance:

 

Ако звуковата ти карта има собствен синтезатор, е малко по-сложно, затова може просто пак да използваш timidity, само трябва от програмата, с която възпроизвеждаш да избереш другия синтезатор. Моята карта си има свой, ама не ми харесва звука на инструментите, затова си карам с timidity, нищо, че е леко бъгав. Но ако искаш да си ползваш картата има два случая, в единия сама ще си просвири, само трябва да избереш правилния MIDI изход, и да усилиш звука, в другия случай (за карти на Creative поне) трябва да заредиш soundfont с инструмент за целта, и после пак същото. Инструмента за Creative е sfxload (asfxload за ALSA). Това е май.

Редактирано от Opeth
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако напишеш какво точно си направил, и какво е станало, може и да опитам да ти помогна. Debian не съм ползвал за MIDI досега. А и KMid не съм ползвал, пробвай и с RoseGarden, там имаш възможност да избираш MIDI входове, изходи и прочее, а може и в това да е проблема. Кажи и каква ти е звуковата карта. Също така, кажи ползваш ли PulseAudio, който напоследък стана модерно да се ползва.

Редактирано от Opeth
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.