Jump to content
Българският форум за музиканти

От нормална на седем струнна китара


Recommended Posts

Здравейте, искам да ви питам за нещо, което ми харесва като идея, ама ми се струва неизпълнимо. Значи, имам една дъска, която обаче не искам да продавам или да я водя на погребение, а смятам да я стегна малко. Чудя се може ли да стане със 7 струни. И какво трябва да направя?

:thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поначало 7 стунните китари имат малко по-широк гриф за да мога "да се поберат" седемте струни и да е удобно за свирене, без да са "нагъчкани".Пък така и грифа е по-солиден, за да издържи на натоварване от 7, а не 6 струни.Т.е. ти трябва нов гриф от 7 струнна, а това води и до ново издълбаване на нек-покет за новия гриф, нови адаптери за 7 струни и ново тремоло или фиксд бридж за 7 струни, а и още един ключ.И какво се оказва - че е по-евтино да си купиш нова 7 струнна китара!(прости ми ако съм избързал, защото не знам какъв ти е инструмента - примерно може да е реликва подарена ти от дядо ти Ибанец от 70-та, гибсън от тогава или фендер от края на 60-те...та ако е от тях и искаш инструмен от същата класа, няма да е по-евтино купуването.)

А бе, не се чудете какво да модернизирате - отговора е подобрявайте техниката си на свирене - това е единствения инструмент, който ще ви остане завинаги, всичко друго ще смените след време....

Да ама и аз не го правя така...... :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами китарата ми не е никаква реликва, на около година е, обаче е супер зле, това е стаг все пак. Искам да я направя със 7 струни, защото съм левичар и една "оригинална" нова китара със 7 струни ще ми излезе доста. :wallbash: :wallbash: :icon_shithappens:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз бих те посъветвал да си купиш направо една нова 7-струнна летва. Не виждам как ще стане модификацията на 6-струнната.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледах в Ebay един Shecter за лява ръка, който обаче излиза към 800 долара, а не смятам да ги давам, защото в интернет можеш да попаднеш на всякакъв ташак, а и мисля, че мога да намеря някоя седемструнна китара за по-малко пари.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Как се прави ли? С пари! И мерак! Ма най-вече пари и мерак да ги даваш насам-натам за глупости :)

 

Сега стъпка по стъпка - трябва ти гриф за седемструнна китара - такъв можеш да купиш, но не е много препоръчително, защото може да е с различна мензура от тази, с която е в момента китарата, ерго ще се налага да се мести бриджа и става лошава работата... Затова какво правиш? Дрънваш една жица на аурелиано, диката, виолинс, рудолф, блусмен или някой друг лютиер от форума (ако искаш и офлайн ънплъгд можеш да се разбереш с тях) или с някой друг лютиер, обясняваш каква е хавата и че имаш пари за трошене, казваш каква мензура е грифа, , че искаш същия седем струнен, настоящия размер на некджойнта, за да не се налага рендсване и на тялото, а да се фрезова некджойна и да заприлича на сет нек тип джибсън, какъв радиус искаш, какви фретове, какъв фретборд, какви инлеи, подробности, цветове, лакове, глупости, накрая питаш какви пари ще ти излезе и ако си навит стискате ръцете и след н-дни си го взимаш или ако не си правиш компромис с някои от характеристиките, или просто шитваш някъде китарата така както си е в момента... Ако все пак решиш да ти направят грифа, молиш съответния лютиер (предполагам няма лютиер в България, който да работи с изключително и само вече внесени части, ами вероятно се поръчва по интернет, следователно имат отработени канали и способи за това) да ти поръча съответния хардуер - примерно комплект ключове, адаптери, бридж, ако искаш и още нещо друго - ти си знаеш. Накрая му даваш и някой лев да ти сглоби всичко и готово. Вторият вариант е да извършиш някое от последните 2 сам, а третият - и двете! Естествено цената е променлива, зависеща от сръчността и ентусиазма ти. Все пак аз бих постъпил по последния начин - сглабянето ен е чак толкова сложно, а и можеш да опмолиш някой да ти помогне - няма да ти мине по-скъпо от каса-две бира убеден съм :thumbdown:

 

Айде дерзай!

 

П.П. Аз лично не бих се захващал със всичките тия интервенции за стаг, освен ако нямам много пари излишни и много време за нещата, но това си е мое мнение :thumbdown: От друга страна на тяло стаг можеш да си позволиш и гриф от не чак толкова хубави материали - звукът така и така няма да е връхта :)

 

Поздрави,

Влад

 

П.П.П. Хрумна ми още една идея, но за да знам дали ещ стане, трябва първо да пуснеш снимка на цялата китара. Може експериментално да се мине и много по-тънко, отколкото си мислим :crying:

Редактирано от vlex
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бе на мен ми идва идея да се екпериментира дали не могат да се поберат и 7-те струни на тоя гриф....малко тясно ще е , но ако собственика има тесни пръсти....а и бриджа ще е къстъм-стругован....може и доста евтино да мине така....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Снимки слез малко, мина ми през ума да събера седем струни на груфа, обаче трябва да ги приближа с 3 мм. Дотам стигнах с изчисленията. Ами с адаптерите няма ли да стане някакъв ташак?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми то поначало струните трябва да са над магнитопроводите(металните стърчилки) ама и да бягат малко не е проблем....все пак не се цели профисионален ефект - за такъв се купува 7 струнен инструмент....Само с бриджа ще е по-трудно, ама не и невъзможно!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...вместо да пробваш скъпи интервенции със съмнителен резултат защо просто не използваш алтернативен строй...като човек свирещ ексклузивно на седемструнни китари понякога ми се е налагло да използвам някоя шестструнка...ето ти варианти за настройване:

 

1.си 2.сол 3.РЕ 4.ЛА 5.МИ 6.СИ(ЛА)

 

1.ми 2.си 3.РЕ 4.ЛА 5.МИ 6.СИ(ЛА)

 

...при втория вариант според мен почти не се губят полезни тонове и се свиква по-лесно...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И така става, само да си взема някой по-дебели жици. Искам да я ъпгрейдна малко щото съм събирал пари за нея една година и ми е мила така да се каже, въпреки че повече е била по ремонти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен точно това ми беше и идеята - да набута 7те струни, но беше важно да видим дали има място на главата за още 1 ключ. Колкото до бриджа - да, ще се наложи да почерпиш някой стругар в ТУ примерно една бутилка домашна от дедо ти, за да го уговориш, че искаш тая работа да се свърши и още една, за да вземе да я свърши :metalist: Леглата само се премислят, за да се ползват 6-те дупки на бриджа, които опъват седлата и всичко заспива (може би 7те легла съм вързани към планка с определените им фини настройки, а планката се контролира от 2-та най-външни болта, или ако искаш то всички...) Може да е малко фалшива, но поне не правиш невъзвратими мизерии... освен по главата :cheers2:

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

една бутилка домашна от дедо ти

Брато, дедо ми се напива преди да изтрезнее, от него ракия не мога да чакам :metalist: А не мога ли да махна това тремоло, щото ми прави проблеми и да изровя някакъв фиксиран за седемструнна китара?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами драмата е, че ако смениш бриджа, ще трябва да дупчотиш тялото, а това не е много яко, щото възникват проблеми твърде често, особено ако не си пемерил точно всичко. Иначе е алтернатива, но аз лично бих сменил само леглата на струните, за да има най-малко интервенции. Трмолото може да се фиксира от друга страна като се сложи метално парче или трупче от твърдо(!) сухо(!) дърво(стар бук, дъб, желязно дърво и т.н.) отдолу между планката, носеща пружините, и тялото (ако не ме лъже паметта какво видях на тия снимки - май беше уилкинско тремоло (стандартните фендерски лесно едно- и не чак толкова лесно двупосочни тремола))... Освен това ако оставаш на тоя гриф определено ще ти трябва къстъм бридж, за да набуташ всичките струни на грифа + 2мм фира от двете страни, нещо което ме съмнява да е редовно със същите размери за седемструнните китари по принцип. Ако оставаш с тоя гриф - не ти мърда рендосване на легла. Другия вариант, който е и малко по-скъп обаче, в който ти правят нов гриф, не включва нищо подобно - там взимаш нов бридж (по възможност същия тип, за да не се налага допълнително дялане, пилва ти го някой по-сръчен с шмиргела отстрани да няма проблеми при играенето в тялото, сменяш грифа и във всеки един момент, което нещо не те изкефи - бам, сменяш всичко и имаш отново 6-струнна китара. Ако използваш нерендосано тяло (в който и да е от двата случая) си вземи релсови адаптери - тогава няма да имаш проблеми с "къстъм" разположението на струните над магнитопроводящите тела на адаптерите :)

 

Дерзай!

 

Поздрави,

Влад

Редактирано от vlex
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.