Jump to content
Българският форум за музиканти

! Нов видеоурок по китара на Пламен Петров


musicman

Recommended Posts

  • 1 month later...
Единствена забележка, и тя е не към самия урок ами относно заснемането.Много тъмно...

Основателна забележка !

Следващия път ще вземем мерки за това. Наблегнахме на самия урок, (неговото съдържание) и добрия звук (който мисля, че е на ниво).

Ще вземем в предвид и останалите забележки ! Мислехме, че на хората ще им е най-полезно да видят готови патерни, които да заучат (предвид това , че повечето китаристи в форума са любители). За 10 минути, трудно може да се развие по-сериозна тема, която да разберат повече хора.

 

Звукът и видеото не са най-добрата страна на тояу рок. Конструктивно (извинявам се ако някому се стори 'заждане') няколко неща които биха могли да се подобрят:

 

1. Звукът като микс (банда) а добър, но избора на китарен звук не е най-подходящ за този урок. Тук нее мястото, ако някого интересува, в лична поща ще обясня подробно защо.

 

2. Звукът на самия урок (т.е. гласа на лектора) не отговаря на амбициите и претенциите на студиото. (Казано направо, е под всякаква критика, моля не го разбирайте като заяждане). В не един момент лектора звучи като че 'си говори под носа' (той наистина се отдалечава от микрофона и дори се обръща назад, говорейки). А аудиторията точно думите му иска да чуе! Може по-добре да се запише (също съм готов в пряка кореспонденция да обясня, ако професионалистите не се сещат).

 

3. Видеото е 'тъмно' както някой отбеляза. Съществуват много видове порфесионално осветление, ако са липсвали, могло е да се коригира експозицията в камерата (или де се пипне при редактиране). Иначе можеше да е просто аудио-урок.

 

4. В операторската работа (и 'режисурата' ако е имало) има прекалено много общи планове - но аудиторията не иска да гледа банда или рекламен клип за студио. Не са достатъчно близките планове (и не са достатъчно близки) на грифа и лявата ръка на учителя. Нали точно това показваме! (Или греша, да не би да го крием?) Едва ли съм авторитет за създателите (не ме познават), но за справка могат да погледнат някой от комерсиално предлаганите видео-уроци и видео-щколи, те са по-порфесионално направени (без непременно да са имали по-голям бюджет).

- - -

 

А иначе в 10 минутинаистина не може да се разкаже неизчерпаемия океан на ладовете, та нямам коментар по съдържанието. Освен, може би, да се определи по-ясно целевата аудитория - не е уместно да се опитваме да заинтересуваме (камо ли да задоволим) хем 'печените', хем новаците. За кого беше това?

 

Респект и най-добри пожелания -

Б.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понеже и аз правих един видео урок ( или нещо подобно), ще си позволя да пиша в темата. На всички ни е ясно, че тези уроци нямат професионална картина и звук, но пък от друга страна , те са съвсем безплатни и целта им е чисто образователна. Предполагам, че снимащите не са професионалисти, а камерата е любителска ( в моя случай беше уеб камерата на лаптопа ми). В случая е валидно правилото, колкото, толкова и дано на някой му върши работа във вида ,в който е.Съвсем друго би било положението ако урока беше платен, тогава всички претенции щяха да са съвсем уместни, в края на краищата , клиента винаги има право. В случая малката и съмнителна изгода е само евентуалната известна реклама за свирещите и ако тя е лоша, то това е толкова по зле за тях.

 

Поздрави

Кольо

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.