Jump to content
Българският форум за музиканти

Някой ще коментира ли Корг М50?


mitkosan

Recommended Posts

Колеги,

 

Вчера разцъквайки си из нета попаднах на новия роден убиец Корг М50.

До колкото знам все още в БГ липсва, но пък се зачетох в интервюта за него.

Пише превъзходни неща, а цената е просто трепач. В Америка е от 1100 до 1800 долара.

Колко ще бъде в БГ за сега може само да прогнозираме.

http://www.zzounds.com/item--KORM5088

 

Моля, ако има повече инфо за новото предложение на Корг, нека сподели с нас свойте впечатления.

 

 

Митко

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мишо,

 

Гледам, че този има доста екстри за тази цена. Лично аз отдавна чакам такъв клас инструмент, който ще запълни нишата между играчките и големите батковци, за по 5000 Евро.

Какво ми направи впечатление:

- огромния за този клас РОМ от 256 МВ

- отворения енжин и синтез от клас ОАЗИС

- ефектите които той може да вкара в реално време са доста, паметта, която може да зареди (хипотетично до 16 гигабайта) също, връзката с РС, работата с КАРМА технология, повече юзерски позиции за бленди, говорят красноречиво за класа на инструмента.

Гледам, че няма семплер, но пък големи светила в БГ твърдят, че по качесвени бленди от фабричните в БГ не могат да се направят по смъртно.

 

Очаквам други мнения.

 

Митко

Редактирано от mitkosan
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Май основните липси в М50 са две - няма KARMA (т.е. може да се ползва KARMA само ако се инсталира KARMA софтуер на компютър и клавира се върже към компютъра. С други думи без компютър няма KARMA), втората липса е After Touch - решили са да си го спестят, не само при 61 клавиша но и във варианта със 88 клавиша. Като цяло това е едно M3 с орязани възможности.

 

Има го в наличност и в musicstore и в thomann - около 940 EUR за 61 клавиша и около 1400 EUR за 88 клавиша. Днес тъкмо обмислях дали да не си взема едно такова да го ползвам за миди клавиатура, която все пак да може да се ползва и самостоятелно. Щатите ще почакат, там премиерата е за 1-ви ноември.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така, малко допълнително информация по темата.

 

Цените в Томан от 940 EUR и 1400 EUR са такива май само за UK, обясниха ми че за България ще начислят нашето ДДС от 20% вместо 17.5% както е за UK и съответно ще са по-високи. Освен това се оказа, че имат в наличност само 61 клавишната версия, 88 клавиша очакват днес, но ще получат само 3 броя, а има 5-ма чакащи. Следващата доставка се очаква да е края на февруари, началото на март догодина. 61 клавиша имало доста бройки, но за 88 клавиша Корг имали затруднения с доставките - нямало достатъчно бройки. Или поне такава им беше теорията на продавачите.

 

В musicstore 88 клавишното клавирче е 1499 EUR и обещаха да го доставят към края на месеца, тоест след 3 седмици, което ми прозвуча доста по-добре, та сега съм се наредил на опашката и чакам да ме огрее :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз също доста се заинтересувах, когато чух, че Корг пускат М50 - какво представлява той: най-просто казано орязан М3, както Тритон Ле или Тритон ТР бяха орязани Тритон класик; дали имаме основание да се радваме много: не съм съвсем сигурен, всъщност зависи от критериите и нуждите ви.

1. РОМ - 256МБ - разбира се, звучи смразяващо - спомнете си само Ямаха Мотив Ес, която разполаше със 175МБ, после Тритон Екстрийм - 160 МБ и т.н. - само че поне що се отназя до корг тук става въпрос вече и за друг тип синтез - EDS, същия като на М3 - не правете грешката да си мислите, че М50 е евтин ОАЗИС - НЕ Е! (Ако търсите подобно взаимоотношение: по скоро М3 е взел доста назаем от ОАЗИС) Нито енджина е същия, нито синтеза, нито пък има отворена архитектура - всъщност по-затворена от тази на М50 - здраве:thumbs_up:, защото докато Ле и ТР можеха да се експанд-нат със семплинг опция, М50 няма никакви възможности за експанд...Аз чух демата от сайта на Корг и честно казано, останах леко разочарован - тъй като си продадох ТР-а и си купих Норд Електро, сега много ми липсват дебелите падове и фаст синтове на Корг - сигурно ги има и в М50, те не бяха застъпени в демо мп3-ките, но за сметка на това органите и електрическите пиана, които чух определено не ме впечатлиха за съжаление. Четох доста мнения на юзъри и от други форуми - очакванията са различни - едно е ясно - това ще бъде поредната евтина работна станция от Корг и не бива да очакваме нищо друго - просто в случая е използван различен принцип на рязане - оставили са може би най-важното от М3 - същата голяма памет, същия брой заредени семпли..но само с този борд няма да минете, ако държите на качествения звук - това е сигурно! Между другото гледах едно видео на Дерек Шериниан, който демонстрира своя нов М3 -лично аз не чух звук, който да ме изкефи...не ме разбирайте погрешно:повече от сигурен съм, че има много отрова, но просто не я чух...

2. Звуци - 640 програми от който трийсетина са празни за потребителски експерименти; 512 комбинации...всеки, който е работил малко с Корг знае, че всъщност всички програми и комбинации са потребителски, тоест презаписваеми - голям плюс за Корг. Да, тук имаме повече звуци, но ако имате сериозни намерения по отношение на електронните клавишни инструменти, това не би трябвало да е критерии номер едно за вас (е, безспорно е любопитно); по-важни са възможностите за едитинг - в М50 има новости...например софтуера КАРМА, за който обаче трябва да си ПЛАТИТЕ, когато излезе във версия за М50 - в началото на ноември, когато М50 излиза в ЩАтите ( в Европа вече се продава, знаете);

3. Клавиатура - Корг казват: the new developed Natural Touched keyboard - Джери Коварски, продукт менажер в Корг казва в един форум, че тази клавиатура е близка до клавиатурата на Тритон Ле (която пък не беше нищо особено - от личен опит ви го казвам) - но добра клавиатура имат само скъпите машини, досега поне беше така...не ми се струва, че краят на тази тенденцие е настъпил;

4. Екстри: тъч вю скрийн - безспорно забавна глезотия, която ще ни забавлява известно време, стига да работи добре - един потребител, който си беше купил М50 се оплаква в един форум, че когато решил да калиброва екрана си, той така се бъгнал, че и фактори ресет не помогнал - е, не го усещайте като червена лампа, но аз лично не съм чувал такова бъгване при Тритони, Мотиви, Фантоми и т.н. - възможно е, предполагам;

5. Преносимост - и на мен ми писна да мъкна като откачен - М50 е 6,8кг;)

6. Дизайн - напомня М1, но с вдигнатия панел на М3;

голям фен съм на КОРГ, но електромеханичните им симулации още куцат за мен (и аз искам да мина само с една свирка за всичко, ама не става:godbless: - можеха да се понапънат да сипят малко повече от СХ или ВХ органите си поне..

7. Заключение: според мен никак не лош маркетингов удар замислят Корг; на пръв поглед дават все повече за парите ни и това сигурно ще задоволи много нужди, особено тези, за които синтесайзърът е път към кораби и т.н. ( а за там си трябва точно такъв тип работна станция). Иначе и на мен ми се ще да се докопам до една ей така между другото, но май към Норд-а ще добавя един корг R3, нищо, че с такъв сет АББА и т.н. "евъргрийни" нещо няма да излизат:godbless:

ПОЗДРАВИ И НАЗДРАВЕ - търсенето на добър и достъпен инструмент е цяло приключение!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В musicstore 88 клавишното клавирче е 1499 EUR и обещаха да го доставят към края на месеца, тоест след 3 седмици, което ми прозвуча доста по-добре, та сега съм се наредил на опашката и чакам да ме огрее :D

 

 

:thumbs_up:;)

 

Определено ще те изпреваря!!

 

:godbless: :godbless: :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@progg - мерси за ценната информация, най-вече защото имаш личен опит, иначе повечето от тези факти се мотат из форумите на корг и на карма-лаб.

 

Колкото до самото М50 - от всичката достъпна към момента информация е ясно, че това е орязано М3 (това писах и по-горе). М3 на свой ред е орязан (жестоко) Оазис. Колкото до самият Оазис - това ми се струва, че е просто един компютър с интегрирана клавиатура, нищо толкова велико, но за сметка на това доста по-привлекателно от МИДИ клавиатура + лаптоп - някак си последната комбинация не звучи особено сериозно (за публиката) и стабилно (за изпълнителя).

 

Клавиатурата която визираш е тази с 61 и очакваната по-късно (май догодина) 73 клавиша. Версията с 88 клавиша е същата като при М3 и Оазис - RH3 (graded hammer), с единствената разлика че са разкарали Aftertouch-а за да обезмислят поне малко М3.

 

Всеки си има различни цели разбира се - на мен ми се струва, че ще ми е повече от достатъчен М50, защото по принцип си търсех MIDI клавиатура с тежки клавиши (88 броя) и имах желанието да не е просто MIDI клавиатура, но и да издава самостоятелно някакви звуци за да не ми се налага 5 - 10 минути да се занимавам с пускане на PC, зареждане на музикален софтуер, зареждане на плъгини и т.н. Предполагам, че колкото и да са незадоволителни звуците на М50 , все пак ще звучат що годе прилично за да ги ползвам от време на време за да се упражнявам - т.е. по-добре от глупава миди клавиатура.

 

В момента се чудя дали да си оставя microKORG-а, защото има някои доста приятни звуци, но ще поразсъждавам по въпроса като дойде М50 и пробвам дали има подобни звуци в него.

 

@джани - еми похвали се като дойде. Аз ще се похваля при първа възможност - последно обещаха 31-ви октомври да се появи клавира при тях, няколко дни по-късно при мен, да видим дали ще стане така. Смяташ ли да продаваш такива животни и ако да - колко пари ще им искаш?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@джани - еми похвали се като дойде. Аз ще се похваля при първа възможност - последно обещаха 31-ви октомври да се появи клавира при тях, няколко дни по-късно при мен, да видим дали ще стане така. Смяташ ли да продаваш такива животни и ако да - колко пари ще им искаш?

 

 

:);) ;)

 

Ами аз вече съм ги пуснал и има един мераклия.. Да видим дали ще удържи на мерака си. Мисля, че и цената все още е дискусионна - ще я уточнявам след поръчката. Погледни в сайта, ще ми е интересно какво е твоето мнение..

 

:) :) :girl_witch:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен ми излиза 2981 лв (1499 EUR + 30 EUR транспорт), при теб е 3128 лв - тоест при теб е 146 лв по-скъпо. До колкото зная не държиш на склад стока, всичко се поръчва от чужбина, така че не виждам голяма разлика дали ще си поръчам от теб или директно от чужбина, но за хора които не се чувстват комфортно да си пазарят от чужбина може да си им от полза срещу тази комисионна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прав си, забравих тази подробност - в случая "щеше" ми излезе 15 EUR (~29 лв), тъй като бях използвал част от лимита си по кредитните си карти и предпочетох да платя "при доставка" (cash on delivery), иначе щеше да е около 8 EUR в другите варианти (кредитна карта или SWIFT превод). Но няма да ми струва нищо, защото заради поръчката и на 3-те педала които се поддържат от синтезатора получих отстъпка която покрива разходите за плащането.

 

Дори да трябваше да платя за трансфера, пак щеше да е с 116 лв по-евтино, но откровенно не е в това въпроса - ако го имаше при някого в България в наличност бих дал и 200 лв в повече, но да го имам на следващият ден, но аз съм особен случай - не обичам да чакам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

М50 61 - скоро в БГ на цена 2160лв - на тел 0888344541, Нивелян - така се казва продавача - там ще получите повече инфо. Цената я знам лично от него! Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дори да трябваше да платя за трансфера, пак щеше да е с 116 лв по-евтино

 

:greenangel::girl_witch::wub:

 

Niki123bg, ти ме амбицира!

 

Коледна промоция от днес -

 

Korg M50 – 61 - 2,028.00лв.

Korg M50 – 88 - 2,999.00лв.

 

Разликата е стопена, надявам се да го оцениш..

 

:girl_witch: :girl_witch: :girl_witch:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.