Jump to content
Българският форум за музиканти

За Възрaстта


Recommended Posts

Еми аз сега съм на 21 и започнах някаде в началото на 20 , свиря на акустична и класическа. Не че съм много добър , но след като приятел който е на 27 и свири от доста време , поне 10 години , ми каза че съм се понаучил значи не съм чак толкова зле. :wallbash: Имаш ли желание , сичко може да постгнеш. Е почти сичко. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 77
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Имаш ли желание , сичко може да постгнеш. Е почти сичко. :)

 

:wallbash: Пише се "всичко". Не знам дали такива са правилата на правописа при жителство Кюстендил/София, но ти го казвам "от първа ръка".

Ето правописен речник онлайн: http://www.vanyog.com/grammar-bg/online/index.php

Като набереш думата и ти излезе, че е написана правилно, отстрани има линк: "Още за тази дума" - и излиза сканирана страница на изданието, където можеш да видиш и производни думи. :pray:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зависи от това колко сериозно се отнасяш. Дори и на 10 да почнеш да свириш. Ако се лигавиш над инструмента нищо няма да стане. Ако почнеш на 20 и отделяш поне по 1 час на ден, събота и неделя по 4-5, свириш с други хора (ходиш на репетиции), задаваш си цели и ги изпълняваш, вярвай ми повече ще постигнеш. Аз за 2 месеца сериозно свирене научих повече неща отколкото 2-те години преди това.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересно, аз почнах на 14-15, не помня точно вече. Първите 2 години свирех по 30 минути на ден максимум (не всеки ден...), предимно Металика и AC/DC, естествено със Скуеаер и с МНОГО дисторшън (тогава много ми е увирала главата кое е по - полезно за един сериозен китарист :hysterical: ). После, след тия 2 години, се хванах по - сериозно и сега съм много по - напред, занимавам се със солфеж, класическа китара, вадене по слух, електрическа - по - малко от преди, но не съм я изоставил разбира се. Напоследък с пеене + свирене (още отработвам синхрона), джаз уча от 1-2 години, теория и т.н..

Мисля, че с повечко упражнения и слухът също може да навакса, дори на малко по - късна възраст... Китарата не е претенциозен инструмент, не е като цигулката, има много примери за китаристи, които са почнали на една по - късна възраст, пък са си виртузони и световно известни (Сач - моят любимец е почнал да се занимава на 15). Щом имаш желание можеш да настигнеш хора, които свирят от по - малки от теб, но ги е мързяло да се занимават сериозно... Не знам кой ти е казал да не почваш, но ако ИЗПИТВАШ желание да свириш - прави го...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност "митовете" за възрастта са научно обосновани, ако детето почне да свири след ~12-тата година не може да стане виртуоз. Съответно правилото си има и няколко изключения, които да го потвърдят. Малко ми е мътно, това го учих отдавна, но мога да изровя учебниците по психология и да постна. Естествено, ако целта ти не е да станеш втория Пацо де Лусия или Джон Петручи, възрастта няма никакво значение :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това последното ми се струва голяма простотия. По-голямата част от известните китаристи са започнали кам 14-15-16... ти дори и на 20 да започнеш за 2 години може да постигнеш колкото другите за 4 ако имаш талант и знаеш какво да свириш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Kакто не веднъж съм казал на 18 притежаваш силата, на 30 я владееш...

 

:offtopic-001:

 

"Нека майка ти бъде с мен" - джедайска псувня :greenangel:

Smokejack снощи ме светна :secret:

Редактирано от RockoBG
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ :hysterical: :hysterical:.

 

А за възрастта - свири ти се? Свири. Наистина е толкова просто.

 

Всички с отсъжданията си за конкретна възраст на започване могат да се хвърлят от наистина много високо. А това за научното обосноваване беше най-голямата глупост.

 

Научно доказано е, че музиката развива интелекта, ако детето започне да се занимава до 6-годишна възраст. Това е доказано засега. Всичко друго са митове, с които няма да се ангажира нито един трезвомислещ човек.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Китарата не е претенциозен инструмент, не е като цигулката

Да, не е като цигулката - доста по-труден инструмент е, колкото и налудничаво да ти се струва това. :)

 

Всъщност "митовете" за възрастта са научно обосновани, ако детето почне да свири след ~12-тата година не може да стане виртуоз. Съответно правилото си има и няколко изключения, които да го потвърдят.

Този тип да не би да се е научил да свири на седем години? Същото се отнася и за този.

Това с възрастта са абсолютни простотии - повечето от великите са се научили да свирят в по-късна възраст, докато повечето хора, които започват да свирят на 5-6 години, не постигат нищо особено. А и изключенията да бяха няколко, ама не са...

 

Това се отнася за абсолютно всички инструменти: никога не е късно да започнеш, независимо дали искаш да свириш на китара, пиано или цигулка. Ако наистина мечтаеш да се занимаваш с това, ако го искаш с цялото си сърце, то става възможно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Преди няколко месеца се запознах с един човек на около 70 години, който си беше купил много хубава yamaha psr... с цел да се учи да свири на синтезатор.Тогава ми каза, че от няколко месеца свири и беше се понаучил малко. ;) Така, че никога не е късно :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Всички са абсолютно прави, подкрепям те за желанието и възрастта...някога и аз почнах на 16г, беше 1965г., даже си направих саморъчно електрическа китара и за мое най-голямо учудване свирна и то вярно. Сега съм на 60 и след почти 40 год. прекъсване свиря от година на хармоничка и се кефя, така че успех. Ако мога да ти дам кураж с нещо, посети : youtube- Lucy harmonica :thumbs_up: Успех!

Редактирано от milcho
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 57 год. съм- професионален цигулар .Свиря в най добрия български оркестър.

Приветствам заниманията с музика на каквато и да е възраст,но не бива да се заблуждавате за значението да се почне навреме-рано.

Когато бях на 20 се научих да свиря на бас за 3 дена, на китара за 6 месеца.Имам и записи с тези инструменти в Балкантон.

На цигулка почнах на 5год.и не мога да кажа,че съм много добър цигулар.

За удоволствие-на всяка възраст,професионално -рано!

 

Честит Празник!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^

Не искам да прозвучи като заяждане, но..

Как може музикант, професионален при това, да каже, че се е "научил да свири" на муз. инструмент за три дена?

С цялото ми уважение, но.. за тези три дена може да си се научил да свириш бас партиите на няколко песни, колкото за записите в Балкантон, но не мисля, че е редно да кажеш, че си се "научил да свириш на бас."

Мисля, че е крайно време да се разбере, че няма "лесни" инструменти...

Басът изисква много много време и отдаденост, за да се овладее напълно и да се извади на показ пълният му потенциал.. Всъщност, с всички инструменти е така.

Виждам, че си осъзнал това... за цигулката, щом казваш, че още не се приемаш за много добър цигулар...

А приемаш ли се за много добър басист?

 

А по темата - забелязал съм, между другото, че наистина само хората с промити от комунизма мозъци (или ако не трябва да съм толкова краен - тип "кон с капаци") вярват в тази глупост за музицирането от най-ранна възраст. (Angelinа тънко подметна тезата) ...За да не събудя някакви полемики сега, да уточня - имам предвид свиренето на муз. инструмент по принцип. Ясно е иначе, че ако бленуваш професионални успехи в цигуларството, ама си осъзнал това на 30 години, няма да имаш същите шансове, които би имал, ако беше почнал уроци 20 години по-рано, примерно. И забележете, все пак казвам СЪЩИТЕ шансове, не НИКАКВИ шансове. Мисля, че с много желание и упоритост... всичко е възможно (...каза невероятният мързел :pray: )

...А с огромна горчивина мога да споделя какво съм чувал по свой адрес... Как родителите ми се ядосваха защо съм си хвърлил парите на вятъра за бас, при положение, че вече съм на 19 г. и видиш ли къде ли съм тръгнал тепърва с музика да се занимавам, каква е тая прищявка... Как колеги, които са подочували, че се занимавам с музика са спорили с мен как лъжа, щото (пак) видиш ли ако наистина съм се занимавал с музика, сега нямало да бачкам нощем по складове и заводи, а да си изкарвам парите със свирене (иди им обяснявай, че това не е от най-лесните за постигане неща, особено когато си в България, долюбваш всякакви по-алтернативни и новаторски виждания в музиката и недолюбваш чалгата)

...

Не знам дали човека, дето е питал това изобщо следи още темата, но ако да - давай смело, приятелю, както ти казаха и останалите. Свири, щом ти се свири!

 

П.П. Защо тая тема е в раздел "Други муз. инструменти"? Тук не се обсъжда музикален инструмент, за който няма раздел... По-скоро е за Говорилнята, колкото и да не ми се струва хубаво да седи редом до дискусии по тъпотии като Music Idol...

 

П.П.П. Това заглавие на темата ми бърка в червата...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Когато бях на 20 се научих да свиря на бас за 3 дена, на китара за 6 месеца
Ма ти си виртуоз истински..Аз все си мисля ,че вярна приказката "Човек се учи,докато е жив"
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.