Jump to content
Българският форум за музиканти

savov

Фестивали и конкурси във В.Търново и региона

Recommended Posts

Нека тук е мястото, където всеки, участвал в някой от многобройните фестивали и конкурси в България (а и извън нея), сподели както своето лично мнение, така и информация за озвучаване, осветление, време и място на провеждане, условия за участие, финансови въпроси и...изобщо всичко( което иска), свързано с организацията и протичането на конкретното музикално събитие.

И нека всички се чувстват добре дошли в тази тема. Имам в предвид да няма жанрови ограничения за фестовете. Пишете и за хорови фестивали ако искате...така ще е дори по-интересно!... Сега се сещам, че някъде бях чел за фестивал на песните за Капитан Петко Войвода например...звучи любопитно... Всъщност ако някой певец на народни песни е ходил там-нека се чувства поканен да сподели мнението си и така да даде старт на мненията в тази тема!

 

Всеки фест е важен!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вече започна записването за тазгодишното издание на Европейския младежки конкурс за изпълнители и творци на нова авторска песен "Короната на Търновград".

Интересното тази година е, че в раздела за нова авторска песен - ще вземе участие и Биг-бенда на БНР. :cheers2::D

За целта кандидатите в този раздел на конкурса трябва да представят cнимка, СD със свое изпълнение и необходимите партитури и щимове /lead sheads/ за разучаване от Биг-бенда в съответната тоналност -

срок до 25 март 2009 г.

 

Крайният срок за записване е 30.03.2009 година.

 

Всичко останало може да видите на сайта на конкурса:

http://korona-tarnovgrad.hit.bg

 

Успех на желаещите! :mellow:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пролетта наближава и започва приемането на заявки за Европейски младежки поп-рок конкурс "Сарандев" гр. Добрич. Давам линк към официалният сайт, където има и формуляр-образец за участие. http://www.sarandev.hit.bg/ Тази година ще се проведе в средата на май месец. Провежда в моят град и носи името на моята школа по пеене...:)) Заповядайте!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вече са уточнени датите на провеждане и на другия поп-рок конкурс, провеждащ се в старата столица, а именно - Международен конкурс за млади изпълнители на популярна песен "Сребърна Янтра".

Той се провежда през есента. Тази 2009 година датите са 25.09 - 27.09.

 

Конкурсът има възрастово ограничение до 23 години и за съжаление няма раздел за нова авторска песен, но пък има не лош награден фонд-10 000 лева. Медийното присъствие и отразяване също е подобаващо, което е един допълнителен стимул за младите певци.

 

За сега незнам за нещо по-специфично, свързано с това издание, но ще пиша веднага щом науча нещо ново и интересно.

 

Подробности за записване за участие, както и всякаква друга информация може да откриете на сайта на конкурса -

http://srebarna-yantra.hit.bg.

Редактирано от savov

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Реших да напиша инфо и за още един фестивал, който се провежда във В.Търново.

А именно за "МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ВОЕННИТЕ ОРКЕСТРИ".

 

И тази година ще се проведе в периода 19-21.09.2009г.

Фестивалът се превърна в истински празник на военните оркестри и тази година е четвъртото му издание.

Организатор на Фестивала е Фондация "Международен фестивал на военните духови оркестри" съвместно с Община Велико Търново и Национален военен университет "Васил Левски" – гр. Велико Търново.

Провежда се и под патронажа на президента на Република България и върховен главнокомандващ на въоражените сили г-н Георги Първанов.

 

Заявки за участие, както и снимки и още подробности има в сайта на фестивала.

 

Реших да напиша информация, не толкова заради това, че ще има много желаещи за участие(все пак става дума за военни оркестри, които си имат управленски кадри и хора, отговарящи за участията на оркестрите), колкото за това, че е едно прекрасно събитие, което можете да посетите в навечерието на Деня на независимостта на България!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

В периода 7-16 август 2009 година, във Велико Търново ще се проведе поредното издание на оперния фестивал

"Сцена на вековете".

 

Фестивалът съществува от 1985 година, когато за пръв път се състои представяне на открито на операта "Ивайло" от Марин Големинов. Това слага началото на една уникална художествена проява в България- организирането на ежегоден летен оперен фестивал на открито. След няколко издания следва прекъсване на фестивала. През 2008 година, след 21-годишно прекъсване, фестивалът "Сцена на вековете" е възстановен.

 

Програмата за тази година е вече уточнена и ще включва: "Цар Калоян"-опера от Панчо Владигеров; "Зорба Гъркът" - балет от Микис Теодоракис, както и операта "Княз Игор" - от Александър Бородин.

 

Организатори и деятели на фестивала са Община В.Търново, Министерство на културата, Софийска опера и балет, Сдружение"Сцена на вековете", Държавна агенция по туризма, както и общинската Агенция по туризъм "Царевград Търнов".

 

Фестивалът се провежда на историческата крепост на хълм Царевец и е наистина уникално събитие. След него може да останете за да видите и прекрасният аудио-визуален спектакъл "Звук и Светлина", който се провежда на същтата крепост.

 

 

За повече информация и закопуване на билети:

Общинска Агенция по туризъм "Царевград Търнов"

Велико Търново ПК 5000

ул."Хр.Ботев"5

тел: 062 622 148

 

office@velikoturnovo.info

www.velikoturnovo.info

Редактирано от savov

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

От днес (18 юли) до 1 август ще се проведе 12-тото издание на

"Международния фолклорен фестивал Велико Търново 2009".

 

Във фестивала ще вземат участие групи от 14 държави. Сред страните участници са Мартиника, Япония, Венецуела, Мексико, Узбекистан и други. От българска страна ще се представят пет формации.

Официалното откриване на тазгодишното фолклорно пътешествие ще започне с невероятно шоу, под надслов "Пътуване във времето", на сцената на фестивала в парк "Марно поле" в старата столица.

 

Фолклорният фестивал е единственият в България получил статут от Международния Съвет на Организаторите на Фестивали за Фолклор и Традиционни Изкуства към ЮНЕСКО.

Фестивалът се провежда от 1998 г.

 

 

Повече информация за програмата и всичко останало можете да намерите в сайта на фестивала: www.folklorefest.com .

 

Адрес за кореспонденция:

 

5000 Велико Търново, бул. Независимост 3,

Търговско-развлекателен комплекс "Европа"

тел./ факс: 00359 62/ 630223

Редактирано от savov

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Другият голям фестивал за традиционни народни изкуства, който се провежда във Велико Търново е т.н. Старопланински събор „Балкан фолк”. Тази 2009 година той се проведе в периода 1-18 май.

 

Старопланинският събор “Балкан фолк 2009” се провежда в рамките на Музикални празници “Евро фолк 2009 – Светът е телевизия”. Музикалните празници се провеждат в различни градове и държави на Европа през цялата 2009 година и сa под егидата на Европейска Асоциация на Фолклорните Фестивали - ЕАFF.

Мотото на фестивала е „Зад нас е паметта на предците ни, пред нас са очите на децата ни!”.

Старопланинския събор „Балкан фолк” се е утвърдил като един от най-добрите фестивали в Европа за традиционни народни изкуства. В него ежегодно участват от 9 000 до 15 000 музиканти, певци и танцьори от всички краища на България и от 19 европейски държави. Изпълненията, както всяка друга година, и сега бяха на сцените пред паметниците „Майка България" и „Асеневци"(по-известен като паметника Конниците).

Характерна особеност за „Балкан фолк” е, че всички изпълнения се записват с професионална аудио и телевизионна техника и най-добрите от тях се излъчват многократно по повече от 50 кабелни телевизии в България и по сателитните кабелни телевизии "Евроком България", "РодинаТV" и "Херос ТV", както и по Световната интернет телевизия "Евро фолк".

 

За повече информация и записвания за следващото издание:

 

Велико Търново ПК 5000

“Евро фолк aкадемия” ООД

бул."Христо Ботев" 19

П.К. 27

 

Телефон / факс: (062) 62-34-64

 

office@eurofolk.com

www.eurofolk.com

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За първа година в курортното село Арбанаси (Великотърновска област) се проведе

Конкурс-надпяване за изпълнителите на български фолклор „Гласове над крепостта” .

Конкурсът се провежда в Атракцион "Калоянова крепост", който е и основния организатор на надпяванията.

 

Близо 40 изпълнители на български фолклор от 8 града в страната премериха сили в двата дена на надпяването, като всички бяха разпределени в 4 възрастови групи. Няма възрастови ограничения.

Основна цел на конкурса е да съхрани народната песен жива и да стимулира талантите на България да пеят народните песни от всички фолклорни области.

 

Надпяването вече започна, но това е само началото, защото конкурсът ще има 6 издания в годината, като победителите от първите 5 ще се срещнат в ГОДИШЕН ФИНАЛ – НАДПЯВАНЕ през м. Октомври 2010 г.

 

За участие се допускат певци от училищата по изкуствата, паралелките с разширено изучаване на музика, студенти от висши учебни заведения, певци от читалища и центрове, занимаващи се с изкуство и др.

Конкурсите ще се промеждат в 2 тура в два дни, като в първия ден се явяват всички записали се участници. След оценката на професионлното жури за втория ден остават за участие най-добрите кандидати, които ще се борят за наградите.

 

Изпълнението е на живо като организаторите осигуряват камерен оркестър за музикален съпровод на участниците.

Разходите за пътни и пребиваване са за сметка на участниците.

Такса за участие – 10 лв., която се плаща при регистрацията в първия ден.

Не е задължително облеклото на явяващите се на конкурса да бъде фолклорен костюм, но ако е такъв или стилизиран - ще бъде само в плюс на кандидатите.

 

Всеки от 6-те конкурса през годината ще завършва с ГАЛА концерт на лауреатите, съпроводен с танцова формация, осигурена от организаторите. Освен награден фонд за всички победители и подгласници, Годишният победител сред финалистите от всички групи в конкурса-надпяване ще получи и АУДИО И ВИДЕОРЕАЛИЗАЦИЯ на 1 песен, осигурени от главноя организатор и фирми-партньори.

 

 

За по-подробна информация и подаване на заявки за следващите издания: kaloyanovakrepost@abv.bg

0882 111 113 , 0882 111 115

 

www.kaloianovakrepost.com

 

Успех на желаещите за следващите етапи на надпяването!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Още един любопитен фестивал във Велико Търново:

 

В периода 5-6 юни ще се състои седмото издание на детския ромски фестивал "Отворено сърце"!

Програма включва елементи от традициите, занаятите, музикалния фолклор и др.

 

Фестивалът се организира от Центъра за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе”. В него могат да участват ученици от различен етнически произход от цялата страна, включени в групите по СИП “Фолклор на етносите - Ромски фолклор” или в извънкласни дейности, насочени към образователна интеграция.

Още информация може да намерите тук.

 

Краен срок за подаване на заявки за участие: 20 април 2010 година.

 

Заявките се изпращат на адрес:

 

Център Амалипе

Гр. Велико Търново 5000, п.к. 113

e-mail: amalipe.edu@gmail.com

тел: 0885-187-414

лице за контакт: Мария Балканджиева

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вече две години, във Велико Търново се провежда и Международен хоров фестивал на религиозната музика "Хвалете Господа".

 

Целите на фестивала (според организаторите) са: да утвърждава най-добрите постижения в областта на християнската хорова музика; обогатяване на християнската църковна музика с нови български и чуждестранни песнопения; стимулиране на изпълнителските състави; утвърждаване и разширяване връзките ни в областта на музикалната ни култура с другите европейски страни; приобщаване на детски и младежки състави към християнските музикални ценности и др.

 

Организатори на събитието са "Царевград Търнов" ЕООД, Български хоров съюз и Община Велико Търново.

 

Изпълненията се състоят в Царския дворец и Патриаршеския комплекс в крепостта „Царевец”, както и в концертната зала на читалище "Надежда".

В края на фестивала се присъждат и награди от кмета на града, от представителите на Българския Хоров Съюз и др.

 

До момента не е разпространявана информация за третото поредно издание на фестивала през тази година, но реших да напиша информация за събитието сега, защото изданията до сега се проведоха през различни сезони т.е. първото издание беше през месец юни а на следващата година - късно есента(края на октомври)... та имам в предвид, че ако някой се интересува и реши, че иска да участва със своя състав или формация във фестивала - не е зле от сега да провери за датите за записване и провеждане през тази 2010 година. А и защо не - това да е поредния повод за едно посещение и приятен отдих в старата столица...

 

Фестивалът все още няма своя интернет-страница.

 

За информация:

 

"Царевград Търнов" ЕООД

Велико Търново 5000, ул. “Христо Ботев” №5

тел.: 062 622 148; тел./факс: 062 600 768;

e-mail: tic_vt@velikoturnovo.info

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тазгодишният фестивал на изпятата поезия в Шумен ще се проведе на 23 и 24 април, съобщават от Организационния комитет. Събитието е официално обявено като “Пета национална среща на лауреатите – поети с китари” и ще се проведе в шуменското читалище “Напредък”...

 

http://poetiskitara.com/archives/953

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко предварителна информация за още един, сравнително нов и доста любопитен фестивал от великотърновския край!

 

Ще има второ издание на т.н. МИНДЯ РОК ФЕСТ!!! :P

 

 

През изминалата 2009 година, във великотърновското село се проведе истински рок фестивал и по този начин Миндя се превърна в първото рок село в България!

 

Организатор на събитието е известния български политолог и музикант Евгений Дайнов.

 

 

През тази година, рок феста в Миндя се предвижда да се случи в края на месец август.

Освен групата на Дайнов - "Магистри", ще участват още Васко Кръпката, "Блус Трафик" и др.

 

Това е за сега...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

За трети пореден път, днес (22 май) във Велико Търново се провежда "ДИКСИ ДЖАЗ ФЕСТ".

Организатори на събитието са "Роял Дикси Бенд" - В.Търново, Община В.Търново, както и читалище "Надежда".

 

През годините, гост-изпълнители на фестивала са били известни джаз музиканти като Теодосий Спасов, Ивелина Балчева, Йълдъз Ибрахимова и др.

Тази година обаче, заради орязания бюджет, във фестивала участват само четири дикси бенда.

 

Първоначално беше обявено, че фестивалната вечер ще се състои на открито пред театъра, но заради лошото време - всичко е преместено в залата на Общината.

Начало - 19:00 часа.

 

ВХОД СВОБОДЕН!

Редактирано от savov

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От 19 до 22 август 2010г. ще се проведе поредното издание на МОТО-РОК ФЕСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО!

 

Място: ХЪЛМ СВЕТА ГОРА

 

ПРЕДВАРИТЕЛНА ПРОГРАМА:

 

19 август 2010 г../четвъртък/

 

19,00 ч.Концерт на група Черноризец

20.30 ч. Откриване на мото-рок фест В.Търново 2010/Посрещане на наградата от томболата- Harley Davidson

21.00 ч. Концерт на група група Колапс

23.00 ч. Концерт на група Иерихон

 

 

20 август 2010 г./петък/

 

13.00ч.Тръгване с ескорт мотори от София на пътуващата сцена

14.00 ч.Игри и забавления/най-добър мотор,бодипейнтинг/

18.00 ч.Посрещане във В.Търново на пътуващата сцена.Стънт и майсторски умения в центъра на града.

19.30ч. Choppers Party в City Pub/промоция на Калтенберг-поръчваш 1 получаваш 2/

20.00 ч. Концерт на Милена

21.30 ч.Концерт на група Фобос

23.00 ч.Концерт на група Hellrazоr- Англия

 

 

21 август 2010 г./събота/

 

11.00ч.Почетна обиколка на хълма Царевец и В.Търново.

11.30 ч.Поднасяне венец на гроба на цар Калоян.

13.00 ч. Атрактивно каране и скоростна отсечка /летището с.Междене/.

16.00 ч. Игри и забавления./мис мокра фланелка,теглене с мотори идр./

19.30 ч.Награждаване на победителите от скоростните отсечки

20.00 ч.Концерт на група Hangover

20.30 ч. Аудио-визуален спектакъл ”Царевец-звук и светлина"

21.30 ч. Концерт на Ани Лозанова Бенд

22.30 ч.Концерт на Hells Bells-AC/DC tribute band- Англия

23.30 ч.Теглене на томбола за Голямата награда - Harley-Davidson

24.00 ч. Заря и фойерверки-закриване на феста

00.30 ч.Еротично шоу

01.00 ч. After party в Spider Club с група Hangover

 

За допълнителна информация и резервации:

Тел: 0886277649; 0878823551

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.