Jump to content
Българският форум за музиканти

Честотен и времеви анализ на сигнала на инструмент


Recommended Posts

Мисля, че има серизно пространство за дискусия за тези МНОГО важни неща за всеки, който се опитва да записва и - особено - да миксира музика.

 

Кво имам предвид :

 

1. За времевия анализ - коя част на звука къде в продължителността се намира? Т.е. - атака, състейн, тяло и т.н., и как да се манипулират (комппресорите особено, те играят яко). Току що разбрах, например, че при баса има много голям пик в първата 1 ms след атаката, от който идвала 'живостта' на звука. Е такива неща - за китарите, баса, барабаните, вокалите.

 

2. За честотния анализ - още по-голяма тема. Коя част на звука на какви честоти е? Кои честоти да намаля, че да се чува по-слабо звука от перцето по струните? На кои честоти е удара с палката по барабанчето и на кои - снеър-а от пружините? Такива ми ти олигофрении.

 

 

Който има акъл по темата - да сипе :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...Коя част на звука на какви честоти е? Кои честоти да намаля, че да се чува по-слабо звука от перцето по струните? На кои честоти е удара с палката по барабанчето и на кои - снеър-а от пружините? Такива ми ти олигофрении.

 

 

Който има акъл по темата - да сипе :)

Тия всичките олигофрении трябва да си ги направиш още при записа. Има си техники на записване на всеки инструмент, например барабанчето можеш да запишеш с два микрофона, единият от горе за да хванеш удара на палката и звука на кожата: колкото е по близо микрофона, толкова повече звук на палка ще хванеш (ако разбира се микрофона го позволява това), а долният микрофон е за пружините, пък и не само за тях.

И за запис на китара има "олигофренийки".

С две думи, колкото по-добре запишеш инструмента, толкова по-добре ще си живееш в останалите фази на записа!

Въпреки тези неща, еквилайзера също донякъде може да промени нещата.

Тънка работа е тя тая! :rolleyes:

А пък като дойдем и до MS recording е те тогава вече ще осомнеме опулени!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

колкото по-добре запишеш инструмента, толкова по-добре ще си живееш в останалите фази на записа!

Е тва немаше нужда д ами го казваш :D Въпроса е после, при миксирането как се действа за да изпъкнат/отидат по-назад определени характерни неща на звука.

 

Като цяло - работата с EQ и с компресията.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето един малък и безплатенFFT spectrum analyzerkoito shte ti pomogne da razberesh :

Коя част на звука на какви честоти е? Кои честоти да намаля, че да се чува по-слабо звука от перцето по струните? На кои честоти е удара с палката по барабанчето и на кои - снеър-а от пружините? Такива ми ти олигофрении.
:D

 

Успех

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

предполагам че Ицо (Glacierise) пита от гледна точка за тва как се резпределят инструментите в честотния диапазон,

амии то тва е малко трудно да ти кажа, щот освен основен тон при струнните инструменти имаш и хармоници. Да кажем за бас можеш да подсилваш или някой от хармониците или октавния тон (примерно ако се губи баса). цялата тази работа трябва да е направиш преди смесването.

тва дет ми каза 1 пич е, че не трябва да има натрупване на инструменти в някякъв тесен честотен диапазон. (за тва като се свири с 2 китари се гледа да не звучат по 1 и същ начин, а да звучат различно като тембър). трябва всички инструменти при мастеринга да са равномерно разположени в честотния диапазон, който пък има различна характеристика при различен тип музика :headbang:

ето малко инфо за спектъра на музикалния сигнал

 

май не помогнах особенно, ама хеви метъл да има :headbang:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.